ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Seminar privind protecția investitorilor internaționali în domeniul energiei regenerabile, organizat de RTPR Allen & Overy

04 Iulie 2017   |   BizLawyer

Allen & Overy reprezintă în prezent numeroși investitori în arbitraje internaționale împotriva Regatului Spaniei, în baza ECT.

 
 
În data de 29 iunie 2017 departamentul de litigii și arbitraj din cadrul RTPR Allen & Overy a organizat un seminar în cadrul căruia s-au abordat ultimele tendințe în dreptul internațional privind protecția investițiilor în domeniul energiei regenerabile în baza Tratatului privind Carta Energiei (ECT), inclusiv aspecte referitoare la valorificarea drepturilor investitorilor prin arbitraj internațional.

Seminarul a fost moderat de Valentin Berea, Partner în departamentul de litigii al biroului din București, printre vorbitori aflându-se membri ai echipei de arbitraj internațional Allen & Overy, Lucia Raimanová și Lauren Lindsay, precum și Bogdan Cordoș, specialist în domneiul energiei în biroul din București. Allen & Overy reprezintă în prezent numeroși investitori în arbitraje internaționale împotriva Regatului Spaniei, în baza ECT. Toate cazurile se referă la modificările legislative aduse cadrului de reglementare în sectorul energiei regenerabile ȋn Spania, printre acestea aflându-se şi reprezentarea Eiser Infrastructure Limited, care a primit recent o despăgubire în valoare de 128 milioane de Euro, acordată de către un tribunal ICSID, ȋn primul succes repurtat de investori ȋn acest domeniu.


În cadrul seminarului, experții ȋn drept internațional public și specialiştii ȋn domeniul energiei din cadrul echipei Allen & Overy au explicat cum Tratatul privind Carta Energiei poate fi folosit de către investitorii internaționali pentru a obține despăgubiri pentru acțiunile statelor semnatare – precum schimbările substanţiale și arbitrare ale cadrului de reglementare – care afectează investițiile și care, la fel ca în Spania, nu protejează investitorii în mod adecvat.

Evenimentul a reunit o audiență formată din reprezentanți ai mai multor companii internaționale din sectorul energiei cu prezență în România, precum și reprezentanți ai organizațiilor din industrie și avocați, discuţiile având un caracter interactiv.

Allen & Overy este în avangarda arbitrajelor iniţiate în baza Tratatului privind Carta Energiei,echipa noastră reprezentând frecvent atât companii multinaționale, cât și state în dispute inițiate în baza acestui tratat important. În 2000, Allen & Overy a fost implicată în primul arbitraj iniţiat vreodată în baza acestui tratat internaţional pentru clientul AES Summit Generation Ltd. Disputa împotriva Republicii Ungare a fost inițiată în sectorul de generare de energie și a fost în cele din urmă soluționată în termeni favorabili.

O selecție a experienței Allen & Overy în dispute ECT include:
•    reprezentarea cu succes a Eiser Infrastructure Limited și subisdiara sa, Energia Solar Luxembourg, într-o dispută ICSID împotriva Spaniei. Pretenţia se referă la investiția Eiser în instalații de energie solară în Spania. Tribunalul arbitral a decis în 2017 că felul în care Spania a modificat cadrul legislativ de reglementare în domeniul energiei regenerabile a încălcat Tratatul privind Carta Energiei și a acordat Eiser despăgubiri în valoare de 128 milioane EUR plus dobândă. Acest caz reprezintă prima înfrângere a Spaniei din numeroasele acţiuni în baza Tratatului privind Carta Energiei referitoare la programul de energie regenerabilă.
•    peste 30 de alți investitori internaționali, inclusiv AES, RREEF (parte a Deutsche Bank), Bridgepoint, RWE și Stadtwerke München, în nouă dispute în baza Tratatului privind Carta Energiei (dintre care toate cu excepția uneia singure sunt în fața ICSID) împotriva Regatului Spaniei. Pretenţiile se referă la investiții în sectorul energiei regenerabile din Spania, în particular în parcuri fotovoltaice și centrale de energie solară concentrată, și modificările retroactive aduse de Spania cadrului de reglementare care guvernează aceste investiții. Aceste cazuri includ și prima acțiune colectivă, sau agregată, inițiată vreodată în baza Tratatului privind Carta Energiei – Investitorii în fotovoltaice împotriva Spaniei. În acțiunea inițiată de RREEF, de asemenea, a fost repurtat un important succes, tribunalul a decizând că dreptul Uniunii Europene nu afectează obligațiile statelor în baza Tratatului privind Carta Energiei.
•    JKX Oil & Gas plc în trei dispute în baza tratatului de investiții, inclusiv una în baza Tratatului privind Carta Energiei, împotriva Ucrainei cu privire la investițiile JKX într-o societate de producție de petrol și gaze. În ianuarie 2015, am reușit să obținem un ordin pentru măsuri provizorii împotriva Ucrainei din partea unui arbitru de urgență în baza regulilor Camerei de Comerț din Stockholm cu privire la creșterea recentă și radicală a taxelor aplicabile producției de gaze, precum și a măsurilor de aplicare de restricții severe asupra vânzării și transportului de gaze în Ucraina. Credem că acesta a fost doar al doilea caz când un astfel de ordin a fost dat în contextul unui arbitraj în baza tratatului de investiții. Un tribunal UNCITRAL a emis ulterior măsuri provizorii interzicând Ucrainei să impună creșterea redevenței asupra producției de gaze a reclamantului până la concluzia finală a procedurilor arbitrale.
•    AES Corporation și Tau Power B.V. într-un arbitraj împotriva Republicii Kazahstan inițiat în baza Tratatului privind Carta Energiei, U.S.-Kazakhstan BIT și Legii privind investițiile străine din Kazahstan. Am dovedit cu succes încălcări ale tratatului de către Kazahstan.
•    Republica Azerbaidjan în două proceduri arbitrale ICSID cu privire la acțiuni ce depășesc 600 milioane USD, inițiate în baza Tratatului privind Carta Energiei de către societăți dintr-un grup energetic olandez, pentru presupusa expropriere a unei afaceri în sectorul de petrol și gaze. Cazurile au dat naștere unor probleme inovatoare de jurisdicție în baza Tratatului privind Carta Energiei și aplicarea politicii publice transnaționale. Am ajuns cu succes la un acord într-unul dintre cazuri, iar cea de-a doua acțiune a fost respinsă în totalitate.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 846 / 5184
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații de concurență de la Bondoc & Asociații au în lucru proiecte care ating toate segmentele acestei arii de practică. Lucian Bondoc, Managing Partner: Suntem implicați în dosare pe toată linia, putem gestiona profesionist orice caz, de la început până la sfârșit, prin echipe mixte care includ și litigatori
Modificări importante în materie de fiscalitate, la orizont | Theodor Artenie, Tax Director - Schoenherr Tax Bucharest: Așteptăm forma finală în care vor fi adoptate proiectele de modificare a Codurilor Fiscal și de procedură fiscală. Cele două Directive europene care nu au fost încă transpuse în legislația națională ar putea genera anumite complicații pentru contribuabilii români
Țuca Zbârcea & Asociații se aliază cu Trident Capital Investments, companie fondată și condusă de Liviu Giugiumica
Allen & Overy, alături de PKO Bank Polski la finanțarea unei bănci de celule stem. Avocați din București, în echipă
CMS România își extinde echipa cu 10 avocați și își consolidează practica de drept penal, finanțe și tranzacții. Alina Tihan și Mihai Jiganie Șerban, doi avocați cu un profil profesional bine conturat și o bogată experiență, se alătură biroului CMS București
Mergermarket: Clifford Chance este Consultantul Juridic al Anului în M&A pentru Europa Centrală și de Est
Crina Baltag și Cosmin Vasile, editorii noului ghid practic multi-jurisdicțional dedicat soluționării disputelor în domeniul construcțiilor și publicat de Wolters Kluwer
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații i-a reprezentat pe fondatorii 7Card în legătură cu investiția în proiectul Holde Agri. Echipa, coordonată de partenerul Sergiu Gîdei
Rundă de promovări la Țuca Zbârcea & Asociații | Dan Cristea și Ciprian Timofte intră în echipa partenerilor, alți cinci avocați fac un pas înainte în carieră
Confesiunile unui avocat din prima linie, partener al biroului Dentons din București și autor de cărți pentru copii vândute azi în SUA și UK. Bogdan Papandopol vorbește despre pasiunea secretă pentru scris și desenat, inspirată de ”muza” sa, care iubește ”cărțile colorate ale lui tati”
LegiTeam | Job Opportunity: DLA Piper Dinu SCA – Associate, Litigation
În spatele scenei, alături de avocații de Employment de la Wolf Theiss | Experiență vastă, acumulată într-un spectru larg de proiecte, implicare profundă, conexiuni internaționale și “outside the box thinking”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...