ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Silvana Ivan, Partener Țuca Zbârcea & Asociații: Avem clienți care sunt cu ochii pe piața de asigurări din România și ar fi dispuși să intre în tranzacții. Oferim suport și asiguratorilor aflați în dificultate

02 August 2016   |   Stefania Enache

Tuca Zbarcea & Asociatii este una dintre firmele de avocatura din Romania care s-a facut remarcata in foarte multe proiecte “cu greutate” legate de Dreptul asigurarilor.

Silvana Ivan, Partener Tuca Zbârcea & Asociatii

 
 
Schimbarile legislative din domeniul asigurarilor, intrate in vigoare la inceputul acestui an, au produs o serie de miscari in piata. Firmele de avocatura au constatat ca tot mai multi clienti solicita suport legal privind intelegerea si aplicarea noilor reguli. ”Urmare a noului cadru normativ, entitatile active in piata asigurarilor au trebuit sa isi ajusteze simtitor activitatea, aparand astfel si primele ‘probleme’ de aplicare, inclusiv neajunsuri create de abrogarea unor prevederi care anterior ofereau o protectie mai mare”, arata Silvana Ivan, Partener al Țuca Zbarcea & Asociatii.

Țuca Zbarcea & Asociatii este una dintre firmele de avocatura din Romania care s-a facut remarcata in foarte multe proiecte “cu greutate” legate de Dreptul asigurarilor. Cu un portofoliu de clienti din care fac parte Aegon Romania, NN Asigurari de Viata, Generali, ATE Insurance Romania, Piraeus Broker de Asigurare Reasigurare Romania, BCR (in ce priveste activitatea de bancassurance), Euroins etc, echipa formata din Silvana Ivan (partener si coordonator al ariei de practica), Catalin Baiculescu (partener cu expertiza semnificativa in acest domeniu), Ciprian Timofte (avocat colaborator coordonator), Olga Cobasneanu (avocat colaborator senior) si Florentina Hurdubei (avocat colaborator) ofera consultanta juridica privind orice aspecte legate de functionarea entitatilor din domeniul asigurarilor (asiguratori, brokeri, agenti de asigurare, institutii de credit active in domeniul bank assurance-ului etc). Avocatii firmei detin expertiza necesara pentru a furniza asistenta specializata, atat in ceea ce priveste activitatea curenta a entitatilor active in domeniul asigurarilor, cat si asistarea la implementarea unor operatiuni/tranzactii complexe. 


Evenimente marcante
Pe parcursul anului trecut, activitatea firmei in aceasta practica a fost una constanta, fiind observata o intensificare in toamna-iarna, determinata mai ales de rezultatele testului de stres derulat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in 2015, precum si de iminenta intrare in vigoare a noii legislatii in baza Directivei Solvabilitate II ( n.r. Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate si desfasurarea activitatii de asigurare si de reasigurare (Solvabilitate II). In Romania aceasta directiva a fost implementata prin Legea nr. 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare, in vigoare de la 01.01.2016).

“Aceste doua evenimente au marcat simtitor activitatea jucatorilor de pe piata asigurarilor, contribuind la diversificarea solicitarilor de asistenta juridica, atat in ceea ce priveste masurile luate de ASF ca urmare a derularii testului de stres amintit, cat si in vederea facilitarii intelegerii si aplicarii noului cadru de reglementare.Astfel, pe parcursul anului trecut, munca depusa de avocatii specializati in domeniul dreptului asigurarilor a presupus atat un numar si o varietate mai mare a proiectelor, cat si un grad mai ridicat al complexitatii temelor”, explica Silvana Ivan.

Avocatul mentioneaza ca echipa Țuca Zbarcea & Asociatii a acordat si asistenta juridica curenta, in sensul ca a fost implicata in procese uzuale pentru derularea unui business din industria asigurarilor, si anume: audituri juridice cu privire la potentiale achizitii ale unor portofolii de asigurari, operatiuni corporative de majorare/reducere capital social, schimbarea actionarilor semnificativi, consultanta in ceea ce priveste interpretarea si aplicarea prevederilor legale ambigue sau adresarea in practica a situatiilor insuficient reglementate, etc.

Pe acest fond, 2016 a demarat „cu dreptul” pentru echipa specializata in asigurari. “Am avut constant solicitari si provocari profesionale din partea clientilor existenti, precum si din partea unor jucatori internationali din domeniul asigurarilor, care tatoneaza intrarea pe piata locala. Ne asteptam ca, pe parcursul acestui an, expertiza noastra sa fie solicitata mai ales pe fondul recentelor schimbari legislative. De asemenea, vom continua sa oferim servicii de asistenta juridica clientilor nostri in legatura cu implementarea de operatiuni corporative/operationale curente sau preluarea de portofolii/intrarea in actionariatul unor asiguratori romani”, sustine Partenerul Țuca Zbarcea & Asociatii.

Serviciile solicitate de jucatorii din asigurari
Analizand cerintele venite din partea clientilor casei de avocatura, se constata ca o pondere mai mare o are asistenta acordata in legatura cu activitatea uzuala a entitatilor care activeaza in piata asigurarilor, implementarea diverselor operatiuni corporative (majorare/reducere capital social, schimbare actionariat/management) sau revizuirea/imbunatatirea contractelor utilizate in businessul societatilor de asigurare/intermediarilor in asigurari.

“Nu de putine ori ni se solicita asistenta in fata autoritatii de supraveghere (ASF), pentru obtinerea de raspunsuri oficiale sau contestatii la masurile luate de autoritate. Este foarte importanta si activitatea echipei de litigii din cadrul Țuca Zbarcea & Asociatii, care este implicata in mod constant in derularea unor dosare de despagubiri datorate in baza unor polite de asigurare. Aria de practica a societatii noastre nu se rezuma doar la actiunile comune in despagubiri sau in regres, ci reprezentam clienti ce actioneaza pe piata asigurarilor in litigii atipice, avand ca obiect anularea unor clauze din contractele dintre societatile de asigurari si colaboratorii acestora, brokeri sau agenti. In plus, reprezentam societati straine de asigurari care actioneaza in Romania in baza relatiei stabilite prin BAAR, in litigii diverse”, mai spune Silvana Ivan.

Proiecte diverse
De asemenea, avocatii Țuca Zbarcea & Asociatii sunt implicati in mod constant in proiecte de M&A in domeniul asigurarilor, chiar in acest moment firma avand un client care preconizeaza preluarea unui portofoliu de asigurari de la un jucator important din piata. ”Din perspectiva juridica, asemenea proiecte presupun o multitudine de aspecte, precum: realizarea auditului juridic detaliat cu privire la portofoliul sau activitatea in ansamblu a entitatii ce urmeaza a fi preluata, analiza chestiunilor legate de capacitatea entitatii care preia un business de asigurari (in sensul ca este important a se determina de la bun inceput daca o entitate poate prelua portofoliul sau activitatea vizata, daca este autorizata pe toate clasele de asigurari relevante sau daca entitatea care doreste preluarea unui asigurator indeplineste cerintele legale pentru o astfel de calitate). Totodata, sunt extrem de relevante si aspectele de structurare a tranzactiei, mai ales din perspectiva faptului ca achizitiile sau fuziunile din domeniul asigurarilor fac intotdeauna obiectul analizei si aprobarii autoritatii de supraveghere (ASF). De asemenea, implementarea unor asemenea operatiuni sunt relevante si din perspectiva relatiei cu clientii care urmeaza a fi transferati, fiind necesar a se determina din start actiunile si costurile aferente unui asemenea transfer, inclusiv problematica migrarii datelor relevante si integrarii acestora in sistemul informatic al cumparatorului (aspect care poate ridica importante probleme juridice, nu doar tehnice). Sunt, de asemenea, notabile si aspectele legate de riscurile asociate preluarii unor astfel de afaceri, mai ales din perspectiva calitatii portofoliului preluat si a conformitatii contractelor utilizate de entitatea care transfera businessul. Pe parcursul auditului juridic, se pot depozita anumite deficiente in stabilirea/derularea relatiei contractuale cu clientii, astfel ca sunt importante, mai ales prin prisma stabilirii pretului si a unor eventuale despagubiri, masurile disponibile pentru a acoperi riscul unor dispute ce pot aparea in baza unor contracte aflate in derulare si care urmeaza a fi preluate de o alta entitate”, explica expertul Țuca Zbarcea & Asociatii.

Toate proiectele pe care casa de avocatura le-a instrumentat in ultimele 16 luni au necesitat expertiza specializata. “Cu foarte putine exceptii, asistenta pe care am acordat-o jucatorilor din asigurari a implicat probleme extrem de diversificate si, in acelasi timp, particularizate la specificul activitatii clientilor. Pe parcursul anului 2015 am acordat asistenta juridica privind functionarea si dezvoltarea businessului unor asiguratori, preluarea de noi portofolii de asigurare, respectiv schimbarea actionariatului majoritar intr-un asigurator, aspecte derivate din participarea asiguratorilor la testul de stres realizat de ASF si implementarea masurilor dispuse urmare a rezultatelor acestora, analiza fezabilitatii juridice a implementarii unor structuri atipice de asigurare si gestionare a cererilor de despagubire, revizuirea si redactarea de diverse contracte/structuri de colaborare comerciala specifice activitatii de asigurari, etc”, adauga Silvana Ivan.

Referindu-se la proiectele desfasurate in mai multe jurisdictii, avocatul precizeaza ca in acest moment firma este implicata intr-un dosar care presupune implicarea unor specialisti in drept din trei jurisdictii. “Suntem constant implicati in diverse mandate specifice acestui domeniu. Momentan suntem angrenati, de exemplu, in proiecte inedite ce vizeaza asigurarile voluntare de sanatate (dezvoltarea de produse de asigurare locale in acest sens), care se afla inca in stadiu incipient de dezvoltare in Romania.De asemenea, printre alte mandate interesante, ne aflam intr-un stadiu avansat cu negocierile privind preluarea de catre un client, o societatea activa in domeniul asigurarilor, a unui portofoliu important de asigurari, care vor determina consolidarea activitatii clientului nostru pe un segment interesant si promitator”, declara Silvana Ivan.

Partenerul Țuca Zbarcea & Asociatii aminteste faptul ca, in general, in domeniul asigurarilor, componenta care primeaza este aceea de regulatory, avand in vedere ca legislatia aplicabila entitatilor din acest sector este destul de detaliata si vizeaza o multitudine de aspecte legate de functionarea respectivelor entitati. „Astfel, un mandat corporate, ca regula, va implica automat si verificarea operatiunii din perspectiva regulatory, din perspectiva aprobarilor necesare din partea ASF s.a.m.d. Proiectele care ne sunt incredintate de clienti privesc o gama variata de activitati, in care, de regula, aspectele de corporate, business si regulatory se intrepatrund si trebuie avute in vedere deopotriva, fiind necesara nu doar expertiza pe asigurari, ci si cea pe drept comercial, societar, de protectia datelor personale, piata de capital (in ceea ce priveste plasamentele investitionale aferente produselor de asigurare unit-linked), protectia consumatorului, M&A etc. Totusi, asa cum mentionam mai sus, avand in vedere modificarea recenta a legislatiei aplicabile in domeniul asigurarilor, probabil ca actualmente (si in perioada urmatoare) cele mai multe probleme vor aparea pe partea de regulatory, unde se impune o atentie sporita si un studiu mai intens, pentru intelegerea corecta si completa a intentiei legiuitorului. De asemenea, legat de acest aspect, trebuie notat si ca apartenenta la piata unica europeana implica, de cele mai multe ori, o analiza completa si raportat la practica europeana aplicabila, precum si la opiniile si analizele emise de autoritatea competenta in domeniul asigurarilor - EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority)”, puncteaza avocatul.

Trebuie subliniat ca domeniul asigurarilor este unul foarte reglementat (comparativ cu alte arii de practica), iar o atare circumstanta „impiedica”, mai mult decat in orice alt domeniu de drept, uzitarea unor solutii/elemente inovatoare. Totusi, piata asigurarilor este intr-o continua evolutie, iar noul cadru de reglementare (regulile Solvabilitate II) probabil ca va determina aparitia si a unor inovatii, in functie de nevoile si evolutia concreta a jucatorilor din piata asigurarilor. In orice caz, echipa noastra este intotdeauna preocupata de a oferi cele mai potrivite solutii pentru nevoile clientilor nostri, iar daca acestea vor presupune sa introducem elemente de inovatie, nu vom ezita sa facem acest lucru, desigur, in limitele cadrului legal aplicabil.
Silvana Ivan, Partener al
Țuca Zbarcea & Asociatii

Clienti din liga mare


Informatiile detinute de BizLawyer arata ca in portofoliul de clienti detinut de Țuca Zbarcea & Asociatii sunt nume “cu greutate” din industrie. Este vorba despre Aegon Romania, NN Asigurari de Viata, Generali, ATE Insurance Romania, Piraeus Broker de Asigurare Reasigurare Romania, BCR (in ce priveste activitatea de bancassurance), Euroins etc. In general, expertii case de avocatura asista firme mari de asigurari (fie ca este vorba de societati de asigurare sau intermediari in asigurari), care au o activitate complexa si care necesita expertiza unor avocati specializati in dreptul asigurarilor.

De asemenea, echipa este abordata frecvent de diversi asiguratori straini cu intrebari/analize privind cadrul legal romanesc in legatura cu potentiale intrari pe piata sau colaborari cu furnizori locali. ”Experienta noastra, precum si expertiza avocatilor nostri ne recomanda atat pentru mandate de consultanta, cat si pentru mandate de litigii. Ca atare, in ultimii ani, ne-am bucurat in mod constant de increderea clientilor nostri pe ambele segmente de practica. Nu de putine ori am avut clienti care ne-au abordat, in prima faza, pentru mandate aferente unui departament, iar ulterior, fiind multumiti de serviciile primite, ne-au solicitat asistenta si legat de mandate specifice celuilalt domeniu de practica”, afirma Silvana Ivan.

In ce priveste onorariile practicate, Țuca Zbarcea & Asociatii a venit intotdeauna in intampinarea clientilor, fiind deschisa spre a oferi structuri de onorarii potrivite cu nevoile acestora si specificul mandatelor acordate avocatilor firmei.” Ca si in cazul celorlalte arii de practica ale firmei noastre, structura onorariilor difera de la un proiect la altul, fiind oferite deopotriva onorarii globale per proiect in cazul mandatelor complexe si de durata, precum si onorarii orare, aplicate, ca regula, in cazul clientilor carora le acordam asistenta cu privire la activitatea curenta (day-to-day business) sau de regulatory. Ponderea cifrei de afaceri rezultate din activitatea pe asigurari este in crestere de la an la an”, puncteaza consultantul Țuca Zbarcea & Asociatii.

O piata in crestere

Reprezentantii Țuca Zbarcea & Asociatii sunt de parere ca piata asigurarilor din Romania este intr-o continua evolutie si ca vor urma anumite consolidari ale segmentelor principale din piata (RCA, asigurari de viata, asigurari de sanatate etc.), posibile intrari ale altor asiguratori din UE (si nu numai) pe piata din tara noastra sau extinderea portofoliilor de catre asiguratorii existenti prin noi achizitii, dar si situatii mai dificile pentru anumiti asiguratori, care s-ar putea sa faca obiectul unor masuri de redresare.

De asemenea, considera ca se vor observa si anumite ajustari ale pietei determinate de noile reguli pe Solvabilitate II si o atentie mai sporita cu privire la protectia intereselor si drepturilor clientilor de asigurari, care actualmente reprezinta un subiect de mare interes atat la nivel local (avand in vedere jurisprudenta tot mai stufoasa pe acest subiect), cat si la nivel european - asa cum rezulta nu doar din legislatia Solvabilitate II, dar si din cuprinsul Directivei (EU) 2016/97 privind distributia de asigurari (IDD), care a intrat deja in vigoare (la data de 22 februarie 2016) si care trebuie transpusa in legislatia nationala pana in februarie 2018.

„In acest context, pentru perioada urmatoare ne propunem, printre altele, sa dezvoltam practica de tranzactii M&A. De altfel, avem clienti care sunt cu ochii pe piata de asigurari din Romania si ar fi dispusi sa intre in tranzactii care sa le permita o si mai mare penetrare a acestei piete. De asemenea, nu mai putin semnificative sunt si serviciile de asistenta juridica privind auditarea si imbunatatirea documentatiei de asigurari uzitate sau pe partea de regulatory, unde ne propunem extinderea experientei dobandite de avocatii nostri. Nu in ultimul rand, oferim suport si asiguratorilor aflati in dificultate, intrucat, din pacate, semnele arata ca turbulentele care au caracterizat piata de asigurari in ultima perioada nu au fost total depasite. In general, contextul actual ne incurajeaza sa alocam si mai multe resurse pentru dezvoltarea acestei arii de practica si sa venim in intampinarea clientilor cu o expertiza valoroasa si utila pentru dezvoltarea afacerilor acestora”, declara Silvana Ivan.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2157 / 6080
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de Multimedia Est la achiziția Hotnews. Costin Tărăcilă (Managing Partner): Echipa de corporate ̸ M&A a semnat deja 18 tranzacții de la începutul anului, ne așteptăm să depășim recordul de 20 de tranzacții din 2021
Filip & Company asistă Alesonor la încheierea parteneriatului cu Pescariu Sports & Spa
Exclusiv - Finanțele plătesc anul acesta peste 10 milioane de lei avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate și ce onorarii primește fiecare
Deschiderea procedurii insolvenței societății Hidroconstrucția, recunoscută și în Iordania. Proiect gestionat de echipa ZVD Attorneys
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...