ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Taxa clawback, pe primul loc in clasamentul problemelor cu care se confrunta sectorul farma, intocmit de firmele de avocatura cu o practica relevanta in domeniu. Echipele de avocati si proiectele lor

12 Noiembrie 2014   |   Stefania Enache

Intr-o analiza structurata in trei parti, BizLawyer va prezenta saptamana aceasta principalele tendinte din domeniul farmaceutic, cele mai sensibile reglementari si impactul lor asupra mediului de business.

 
 
Evaluata la aproape 12 miliarde lei, piata farma din Romania trece in ultimul timp printr-o serie de framantari care marcheaza in mod negativ industria. Instabilitatea legislativa, taxarea excesiva sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta acest sector. Intr-o analiza structurata in trei parti, BizLawyer va prezenta o radiografie a industriei farmaceutice din Romania realizata cu sprijinul avocatilor cu o activitate relevanta in aceasta arie de practica. . .

Intr-o analiza structurata in trei parti, BizLawyer va prezenta saptamana aceasta principalele tendinte din domeniul farmaceutic, cele mai sensibile reglementari si impactul lor asupra mediului de business, proiectele pe care le au firmmele de avocati in aceasta arie de practica, dar si greselile pe care companiile le fac atunci cand se lovesc de probleme ce tin de legislatia specifica  sectorului. In primele doua  parti ale analizei vom trece in revista principalele probleme de care se lovesc companiile din sectorul farma si proiectele in care sunt implicate casele de avocatura. De asemenea, vom prezentat echipele de avocati care se ocupa de dosarele ce vizeaza aceasta industrie. In partea a treia, avocatii fac previziuni legate de modul in care vad evolutia acestui domeniu in 2015. In plus, profesionistii marilor firme de avocatura  creioneaza un portret  robot al clientului  din  domeniul farma, oferind si cateva date legate de serviciile pe care consultantii le-au dezvoltat plecand de la nevoile acestei industrii.


Cinci ani de probleme pentru jucatorii din industria farma

Companii mari din industria farmaceutica mondiala au vazut in Romania, in trecutul apropiat, zona in care isi pot dezvolta afacerile. Multinationalele au mizat foarte mult pe mediul prietenos de la noi. Si jucatorii locali au insistat pe o dezvoltare a capacitatilor de productie, sectorul farma fiind, pana in 2009-2010, una dintre vedetele economiei nationale. Aparitia crizei a dus insa la schimbari majore, planurile initiale ale firmelor fiind serios afectate. 

Din pacate, industria farma se confrunta de cel putin 5 ani cu probleme atat din punct de vedere al legislatiei, cat si al regimului fiscal  care afecteaza  negativ companiile in activitatea lor comerciala. In ordine cronologica aceste probleme au tinut si tin de reglementarea  preturilor la medicamente ca pret minim prin comparare cu preturile reglementate pentru 12 tari din UE, de instituirea taxei clawback si modificarea modului de calcul al acesteia in repetate randuri, de plafonarea fondurilor  la nivelul consumului de medicamente aferent nivelului trimestrului IV al anului 2011 - in conditiile in care nevoile reale de tratament ale populatiei sunt mult mai mari - si de neactualizarea listei de medicamente compensate cu molecule noi din anul 2008”, declara Mihaela Scarlatescu, Senior Associate External, D&B David si Baias.

Despre instabilitatea si impredictibilitatea  legislativa ne-a vorbit si Dominic Morega, Managing Associate al Tuca Zbarcea & Asociatii. Profesionistul considera ca acestea sunt cele mai dificile probleme de care se lovesc in special companiile farmaceutice, dar si cele care activeaza in domeniul serviciilor medicale. ”Altminteri, din punctul de vedere al proiectelor de ordin juridic, clientii au apelat la avocatii nostri in special in privinta unor aspecte complexe de reglementare in domeniul farmaceutic (regulatory), pentru formularea, revizuirea si implementarea unor standarde si politici de conduita etica, pentru solutii la probleme ridicate de fosta sau actuala legislatie privind taxa clawback (incluzand si litigii aflate in diverse faze procesuale), pentru protejarea drepturilor si intereselor privind mai multe medicamente inovative comercializate pe piata din Romania sau clarificarea si solutionarea unor aspecte sensibile privind pretul si compensarea unor medicamente. Evident, o importanta parte a lucrarilor incredintate de clientii nostri priveste day-to-day business, incuzand si aspecte din diverse alte arii de practica - dreptul muncii, corporate, concurenta, insolventa, etc.”, explica avocatul.

Topul celor mai frecvente probleme

Fiind vorba despre o industrie complexa, si spetele pe care le au de solutionat consultantii sunt diverse si complicate. “Problemele aparute in practica clientilor nostri activi in domeniul farma variaza de la aspecte specifice de reglementare, proprietate intelectuala, concurenta, taxe, protectia datelor cu caracter personal sau dreptul muncii. Nu in ultimul rand, in ultima vreme apar din ce in ce mai des intrebari cu privire la publicitate (inclusiv sponsorizari), si, mai ales in randul clientilor straini, aspecte legate de legislatia anti-coruptie. Mai mult decat atat, am consiliat, si continuam sa acordam asistenta unor producatori internationali de medicamente de uz uman in proceduri litigioase cu privire la brevete si certificate suplimentare de protectie (incalcari, cereri de anulare etc)”, puncteaza Ana-Maria Baciu (foto), Partener NNDKP.

Anca Buta Musat (foto), Partener Musat &Asociatii a schitat chiar un “clasament” al celor mai intalnite probleme pe care firmele din farma le au. “Clientii care activeaza in industria farmaceutica se confrunta cu diverse probleme pe piata din Romania, dintre care (i) nivelul foarte ridicat al contributiei claw-back care trebuie platita trimestrial de catre detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor si/sau de reprezentantii acestora, precum si lipsa transparentei si a predictibilitatii datelor comunicate de autoritati pentru calcularea acestei contributii; (ii) lipsa unor criterii si reglementari clare si coerente pentru evaluarea tehnologiilor medicale in vederea includerii unor noi produse in lista de medicamente compensate, lista care nu a mai fost actualizata in ultimii 6 ani; (iii) bugetul insuficient alocat de stat pentru sanatate, precum si lipsa de transparenta in ceea ce priveste finantarea acestui sector in urmatorii ani; (iv) probleme in legatura cu recuperarea unor creante de la anumiti distribuitori sau alte entitati din piata; si (v) faptul ca autoritatile elaboreaza si emit diverse acte normative care creeaza numeroase probleme in practica, fara a consulta in mod corespunzator, in prealabil, actorii din industrie”, arata partenerul firmei Musat & Asociatii.

Un astfel de „top” a intocmit si Lucian Bondoc (foto), Managing Partner Bondoc& Asociatii. El a atras atentia asupra faptului ca “legislatia care priveste industria farmaceutica este una foarte complexa si cu destule neclaritati. Cu caracter general, companiile din domeniu sunt nevoite sa acorde o atentie marita si resurse mai multe asigurarii respectarii acesteia, raportat la multe alte industrii. Ca exemple de aspecte importante, din experienta noastra am mentiona pe cele legate de: taxa claw-back si de lipsa in Romania a unei finantari suficiente a consumului de medicamente; evaluarea tehnologiilor medicale si ceea ce tine de aceasta (accesul la unele medicamente noi, eforturi pentru a evita discriminari, contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat);constrangerile de avut in vedere cu privire la implementarea unor modele de distributie/afaceri;  schimbarile legislative recente si ale codurilor EFPIA si ARPIM cu privire la aspecte precum promovarea sau raportarile; sauantitrust (e.g., politici comerciale, preturi, contracte cost-volum/cost-volum-rezultat, exclusivitati, schimbarea modelului de distributie a medicamentelor, etc)”.

Jucatorii din industria farmaceutica se confrunta, in prezent, in principal cu problema taxei clawback. Intr-un top cinci, ar putea intra, alaturi de aceasta taxa, neactualizarea listei de medicamente compensate, numarul mare de medicamente falsificate prezente pe piata, incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala ale jucatorilor din industria farmaceutica si dificultatile care pot sa apara in plata medicamentelor de catre distribuitori.”
Anca Grigorescu, Partener bpv GRIGORESCU STEFANICA

Principalele probleme cu care se confrunta jucatorii de pe piata farma privesc recuperarea creantelor, termenele indelungate din cadrul procedurilor de achizitii publice (atat cele aferente contestatiilor in fata Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, cat si la cele acordate de curtile de apel), aspectele generate de investigatiile Consiliului Concurentei pe piata farma si, nu in ultimul rand, lipsa de predictibilitate a taxei claw-back, care, dupa cum se stie, creeaza dificultati majore companiilor din industria farma.”
Gelu Maravela, Partener Maravela si Asociatii

De-a lungul existentei noastre ca societate de avocatura am acordat constant asistenta si reprezentare juridica celor mai mari jucatori din industria farmaceutica din Romania in diverse dosare, si aici am in vedere in special actiunile in justitie privind anularea sau suspendarea taxei claw-back, dar si in alte ramuri ale dreptului: concurenta, IP, corporate sau regulatory. Problemele legate de aplicarea taxei de clawback reprezinta, fara drept de apel, majoritatea cauzelor in care, in prezent, acordam asistenta juridica si reprezentare firmelor din domeniul farma.”
Dragos Bogdan, Partener STOICA & Asociatii

Principalele provocari continua sa fie reprezentate de taxa de claw-back, mentinerea preturilor maximale la un curs de schimb inghetat, neactualizarea listei de medicamente gratuite si compensate. In ceea ce priveste termenele lungi de incasare a sumelor aferente medicamentelor compensate, se remarca un progres fata de anii trecuti, dar continua sa reprezinte o problema pentru jucatorii din piata. In plus, asistam la o reglementare din ce in ce mai stricta in ceea ce priveste promovarea medicamentelor si sponsorizarea cadrelor medicale. Pentru producatorii de medicamente generice continua lupta cu producatorii de originale.”
Roxana Negutu, Partener Voicu & Filipescu.

Serviciile cerute de clienti

Pentru o radiografiere si mai exacta a acestei industrii trebuie analizate punctual solicitarile pe care avocatii le primesc din partea clientilor. Multe dintre acestea fac referire la taxa claw-back. Exista insa un numar insemnat de cereri privitoare la incheierea contractelor comerciale, la dreptul concurentei sau dreptul proprietatii intelectuale . De asemenea, consultantiilor le sunt solicitate servicii care vizeaza structurarea de tranzactii de tip M&A.

Avand in vedere complexitatea domeniului farma si, implicit, a solicitarilor venite din partea clientilor, avocatii care lucreaza in acest domeniu trebuie sa aiba capacitatea profesionala de a acoperi cat mai multe domenii de drept, de la consultanta juridica privind incheierea contractelor comerciale, pana la structurarea de tranzactii de tip M&A, dreptul concurentei, dreptul proprietatii intelectuale, protectia datelor si bineinteles, reprezentarea juridica a clientilor in cazul aparitiei unor situatii contencioase. In ultimii doi ani, volumul de munca generat de dosarele de clawback,  in care participa avocatii din cadrul STOICA & Asociatii, a crescut constant. In aceste cauze acordam clientilor nostri din industria farma asistenta juridica si reprezentare in fata instantelor de drept comun, in toate etapele procesuale. In acest sens, de cele mai multe ori parcurgem pentru un client intreg ciclul procesual, ceea ce asigura unitatea si continuitatea strategiilor alese”, arata Dragos Bogdan, Partener STOICA & Asociatii.

O analiza a experientelor avute in ultima perioada le-a permis specialistilor NNDKP  sa imparta  cererile venite din partea clientilor in doua grupe. In prima categorie, Ana-Maria Baciu a inclus: contributia claw-bak (uneori solicitarile de asistenta s-au transformat in litigii indreptate impotriva Casei Nationale de Asigurari de Sanatate); rambursarea / compensarea si stablirea / aprobarea preturilor medicamentelor de uz uman; revizuirea contractelor de distributie si licenta; aspecte legale privind studiile clinice (inclusiv revizuirea contractelor incheiate cu organizatiile de cercetare locale). “Pe de alta parte, din perspectiva fiscala, cel mai des apar intrebari in legatura cu: alinierea bugetelor de marketing aferente acestei industrii cu reglementarile legale in materie; modalitatile legale de remunerare a personalului implicat in activitatile de vanzare; analiza sediilor permanente potential create de companii multinationale in Romania, prin angajarea anumitor tipuri de activitati. De asemenea, apar foarte des intrebari din sfera protectiei datelor cu caracter personal, dar si solicitari de asistenta cu privire la aspecte de dreptul muncii - inclusiv in proiecte complexe in legatura cu reorganizari ale businessului local”, mai spune avocatul.

Proiecte complexe si cazuri de referinta

Pornind de la spetele de care profesionistii Musat&Asociatii se lovesc zi de zi, Anca Buta Musat afirma ca societatea de avocatura “a asistat principalii jucatori din industria farmaceutica, precum si asociatii din industrie, in numeroase proiecte complexe si cazuri de referinta, fiind recunoscuta ca una dintre firmele de avocatura cu cea mai vasta experienta in acest domeniu”.

Companiile farmaceutice internationale si locale ne solicita frecvent asistenta in legatura cu diverse aspecte incidente in proiectele si activitatea de zi cu zi a acestora, inclusiv dar fara a se limita la aspecte ce tin de punerea pe piata, comercializarea, distributia si promovarea medicamentelor, contributia claw-back, avizarea preturilor medicamentelor, evaluarea tehnologiilor medicale si includerea in lista de medicamente compensate, studii clinice, precum si aspecte de dreptul concurentei, proprietate intelectuala, fuziuni & achizitii, drept societar, fiscal, protectia datelor cu caracter personal, dreptul muncii, etc. In acest sens, echipa Musat & Asociatii acorda servicii de consultanta precum analizarea aspectelor incidente in vederea implementarii proiectelor companiilor farma, asistenta in legatura cu obtinerea autorizatiilor, avizelor si aprobarilor necesare, reprezentarea intereselor clientilor in fata autoritatilor competente, redactarea, revizuirea, negocierea si incetarea a diverse contracte cu autoritatile competente, institutii medicale, profesionisti in domeniul sanatatii, asociatii profesionale, distribuitori si alti parteneri. De asemenea, Musat & Asociatii reprezinta companiile farma in fata autoritatilor si instantelor competente in legatura cu diverse dispute si litigii avand ca obiect, printre altele, contestarea datelor comunicate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu privire la consumul de medicamente pentru care se datoreaza contributia clawback, recuperarea creantelor de la distribuitori aflati in procedura insolventei, apararea intereselor clientilor in legatura cu pretinse incalcari ale legislatiei concurentei, etc. Este important de mentionat faptul ca Musat & Asociatii a consiliat unele dintre cele mai mari companii din industria farmaceutica in legatura cu diferite aspecte ce tin de dreptul concurentei, precum autorizarea operatiunilor de concentrare economica, investigatii avand ca obiect potentiale incalcari ale legislatiei concurentei, inspectii inopinate si investigatii de cunoastere a pietei, reprezentand interesele clientilor in asemenea cazuri in fata autoritatilor de concurenta. Pentru a preintampina eventuale probleme de natura concurentiala, clientii din sectorul farma ne solicita frecvent sa organizam programe de instruire pentru management si personalul relevant, precum si sa revizuim contractele cu distribuitorii de medicamente si alti parteneri.In plus, avand o vasta experienta la cel mai inalt nivel in domeniul proprietatii intelectuale, asiguram protejarea eficienta a drepturilor de proprietate industriala ale clientilor nostri in toate etapele circuitului economic al produselor, inclusiv protejarea drepturilor rezultand din brevete, aspecte ce tin de validitatea si opozabilitatea acestora, precum si administrarea portofoliului de brevete si consultanta in elaborarea strategiilor de valorificare si protejare a acestora”, puncteaza avocatul.

Compexitatea industriei le permite avocatilor sa atinga intr-un dosar care tine de farma mai multe zone. Specialistii de la Voicu & Filipescu au acordat asistenta atat in probleme corporate uzuale sau care vizeaza conformitatea cu prevederile legale privind activitatile de promovare de medicamente, publicitate, sponsorizari, implicatii referitoare la studiile clinice, precum si consultanta fiscala in ceea ce priveste TVA si impozitul pe profit, recuperare debite restante. „Am reusit pentru clientii nostri castigarea unor litigii importante in domeniul taxei de clawback si solutiile fiscale indicate de noi s-au dovedit a fi confirmate de catre autoritatile fiscale in controalele ulterioare. Evaluam totodata in mod constant conformitatea cu regulile de concurenta a practicilor comerciale si a contractelor de distributie, atat din perspectiva producatorilor, cat si a distribuitorilor, dupa caz, si pregatim programe de conformare sau de training ’tailor-made’, pentru diversele nevoi ale business-ului clientilor nostri activi in aceasta industrie”, precizeaza Roxana Negutu, Partener Voicu & Filipescu.

Fiind vorba despre un domeniu cu multe ramificatii, serviciile trebuie sa se muleze pe toate solicitarile venite din partea clientilor. „Problematica clientilor farma este diversificata, plecand de la consultanta juridica necesara pentru activitatea curenta ori privind aspecte de reglementare sau fiscale si ajungand la proiecte de fuziuni si achizitii, uneori transfrontaliere. Totodata, o componenta importanta a proiectelor incredintate firmei noastre priveste litigiile si procedurile administrative legate de taxa clawback sau protejarea drepturilor si intereselor legitime ale clientilor in raport cu alte companii sau autoritati publice”, declara Dominic Morega (foto), Managing Associate al Tuca Zbarcea & Asociatii

Taxa claw-back este „vedeta” cererilor venite de la clienti

Intrarea pe piata a unui medicament nu se face la intamplare. Spre deosebire de alte produse care au o anumita libertate in comercializare, in cazul celor farmaceutice trebuie respectate reguli foarte stricte. Pentru a nu rica nimic, companiile farmaceutice prefera sa lucreze sub indrumarea consultantilor.
Societatea noastra ofera consultanta cu privire la legislatia referitoare la taxa claw-back, comercializarea medicamentelor, inclusiv obtinerea autorizatiilor pentru punerea pe piata si importul acestora, incheierea contractelor de distributie sau efectuarea studiilor clinice. De asemenea, oferim clientilor nostri din industria farmaceutica asistenta cu privire la orice probleme juridice cu care se confrunta, cum ar fi aspecte societare, de dreptul muncii, fiscale sau de proprietate intelectuala”, mentioneaza Cristina Randjak (foto), avocat senior coordonator bpv GRIGORESCU STEFANICA.

In acest moment insa, “vedeta” cererilor venite de la clientii avocatilor este taxa claw-back. “Serviciile de asistenta pe care le acordam clientilor din domeniul farma constau atat in consultanta juridica si fiscala, cat si in reprezentarea in instanta sau asistenta in cadrul reorganizarilor, prin colegii specializati in insolventa si reorganizare. Cel mai adesea, ne confruntam cu probleme de reglementare si conformitate sau legate de taxa claw-back, de drept societar, de fuziuni si achizitii sau restructurari de activitate, de dreptul muncii, studii clinice, proprietate intelectuala sau concurenta. In plus, mandatele incredintate au constat, desigur, si in reprezentare in cadrul diverselor litigii, cu precadere litigii privind taxa claw-back si litigii de munca”, declara Gelu Maravela, Partener Maravela si Asociatii.

La randul sau Lucian Bondoc, Managing Partner Bondoc& Asociatii, spune ca firma pe care o coordoneaza primeste permanent un numar semnificativ de solicitari din partea jucatorilor din domeniu farma. ”Cele mai frecvente solicitari se refera la aspecte referitoare la asigurarea respectarii legislatiei specifice din domeniu, relatia cu partenerii contractuali sau relatia cu autoritatile relevante (ANMDM, Ministerul Sanatatii, CNAS). De asemenea, membrii echipei din departamentul de litigii primesc numeroase solicitari referitoare la taxa claw-back”, subliniaza avocatul. 

Firmele de avocati isi prezinta echipele

In prezent echipa dedicata aspectelor de reglementare din segmentul farma este formata din cinci avocati. In plus, colaboram cu colegii din practicile de protectia datelor cu caracter personal, concurenta, taxe, litigii. Echipa NNDKP implicata in proiecte din aria farma ajunge undeva la 20 de avocati si consultati.Dupa ce in 2008 ne-am consolidat divizia de taxe, in acelasi an am cooptat in echipa noastra si doi consilieri in proprietate industriala, specializarea brevete, ceea ce face ca, in prezent, competentele noastre in domeniu sa fie complete si sa nu fie necesar sa externalizam absolut nicio activitate din acest domeniu.”
Ana-Maria Baciu, Partener NNDKP

Departamentul Healthcare & Pharma Law din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii numara 7 avocati, din care 2 Parteneri, 2 Managing Associates, 2 Senior Associates si un Junior Associate. Dintre acestia, 4 avocati sunt in principal axati pe problematica farma, colaborand tototodata cu alti avocati din domenii de practica conexe (e.g., concurenta, litigii, corporate), care detin experienta relevanta in problemele pietei farmaceutice. Tuca Zbarcea & Asociatii ofera o gama completa de servicii juridice clientilor sai, precum si consultanta si asistenta in domeniul fiscal, al proprietatii intelectuale, insolventei sau fondurilor structurale, prin expertii in aceste domenii. Ca urmare, singurele cazuri in care am apelat la specialisti externi privesc expertii-parte utilizati in cadrul unor procese cu un grad de complexitate extrem de ridicat.
Dominic Morega, Managing Associate al Tuca Zbarcea & Asociatii

Echipa noastra este formata din 4 avocati, coordonati de un partener si de domnul Valeriu Stoica. In dosare complexe este intotdeauna nevoie de cunostinte de specialitate tehnica; nu poti stabili strategia intr-un dosar fara sa intelegi chestiunile tehnice aferente si fara intelegerea business-ului respectiv. In SUA sau in alte state dezvoltate, problema este rezolvata, in general, prin faptul ca, de multe ori, avocatii au o dubla specializare – in drept si in domeniul farma. De aceea, in cazurile de acest tip, lucram intotdeauna cu experti din domeniul farma pentru  a putea livra clientilor nostri solutii juridice integrate.
Dragos Bogdan, Partener Stoica&Asociatii

Echipa Musat & Asociatii care acorda consultanta clientilor ce activeaza in industria farmaceutica este formata din avocati specializati in domeniul farma si aspecte de reglementare, in dreptul concurentei, in proprietate intelectuala, in drept societar si fuziuni & achizitii, in dreptul muncii, din litiganti reputati, precum si din consultanti fiscali si practicieni in insolventa. Astfel, 10 avocati sunt implicati constant in proiectele clientilor din sectorul farma, in timp ce echipa extinsa cuprinde in jur de 20 de avocati, incluzand aici consilieri in proprietate industriala, consultanti fiscali si practicieni in insolventa. Avand o vasta experienta in domeniile farma, servicii medicale si sanatate, Musat & Asociatii acorda consultanta companiilor din industria farmaceutica in toate aspectele incidente in proiectele si activitatea de zi cu zi a acestora.”
Anca Buta Musat, Partener Musat &Asociatii

Abordarea noastra in segmentul Life Sciences este una holistica si ne permite sa oferim clientilor un produs complet si la un cost competitiv. Asistenta juridica oferita de echipa noastra de avocati acopera o varietate mare de aspecte, plecand de la consultanta cu privire la probleme complexe care deriva din cadrul de reglementare, pana la aspecte de antitrust sau reprezentarea clientilor in instanta. 8 dintre avocatii nostri lucreaza aproape zilnic pentru dosare/proiecte privind companii farmaceutice.Nu, au existat cazuri in care sa fie nevoie sa apelam la specialisti externi, consultandu-ne insa regulat cu colegi din alte tari pentru a tine cont de experientele internationale.
Lucian Bondoc, Managing Partner Bondoc& Asociatii

Echipa noastra de practica farma este alcatuita din noua avocati. In situatia in care ne confruntam cu cazuri pentru a caror rezolvare sunt necesare, de exemplu, cunostinte din domeniul farmaceutic sau medical, apelam la specialisti externi care sa ne ajute sa intelegem toate implicatiile necesare pentru a putea acorda clientilor nostri asistenta juridica de calitate
Anca Grigorescu, Partener bpv GRIGORESCU STEFANICA

Consultanta operativa in domeniul farma este asigurata de o echipa de cinci avocati, fara a socoti avocatii care se ocupa de litigiile corelative. Avocatii nostri din departamentul de farma au capabilitatea si experienta a cel putin zece ani in domeniu necesare gestionarii interne a mandatelor incredintate de catre clienti; la nevoie, firma noastra poate implica si consultantii sai din domeniile fiscal, reorganizare si insolventa, nefiind necesar suport extern.”
Gelu Maravela, Partener Maravela si Asociatii

 “Firma noastra are o abordare pluridisciplinara astfel incat putem asigura in mod optim necesitatile clientului. In prezent, exista o echipa dedicata pe sectorul farma formata din avocati specializati in situatii corporate si compliance pe acest sector, consultati fiscali, specialisti pe dreptul concurentei, litiganti, specialisti recuperari creante si insolventa, care insumeaza 7 persoane
Roxana Negutu, Partener Voicu & Filipescu

Maine, in ce-a de-a doua parte a analizei BizLawyer, vom prezenta cele mai interesante proiecte ale firmelor de avocati in sectorul farma.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2499 / 5642
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BUCHAREST ARBITRATION DAYS - 2021 | Towards a reform in arbitration - a particular view on construction disputes -- June 3rd and 4th
Cum văd investitorii, băncile și autoritățile al doilea val de investiții în energia regenerabilă. Concluziile evenimentului Schoenherr și Asociații SCA dedicat acestui sector
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Banking&Finance Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Corporate and M&A Practice Group
Victorie definitivă la ICCJ a echipei de litigii de la RTPR, care a apărat interesele Electrica. Miza a fost menținerea sistemului de distribuție a energiei electrice din România
Avocații Bondoc & Asociații au asistat Restart Energy în emisiunea de obligațiuni ‘verzi’. Trei parteneri au coordonat echipele implicate în proiect
Ana Radnev, Cristina Reichmann și Varinia Radu, partenere CMS România, desemnate Women Leaders 2021 de către IFLR1000. Horea Popescu, Managing Partner: Nominalizările atestă o dată în plus statutul CMS de lider global în ceea ce privește promovarea egalității de șanse și susținerea în carieră de care se bucură avocații noștri
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Stratulat Albulescu își extinde practica de Drept Societar ̸ Fuziuni și Achiziții prin cooptarea a doi avocați colaboratori seniori
Cum comentează specialiștii în insolvență de la Mușat & Asociații modificarea legislației. Proiectele gestionate anul trecut au generat profit substanțial, iar avocații anticipează că o creștere semnificativă se va înregistra în continuare în materia insolvenței și preinsolvenței | Cristi Tudor, Partener: Ne așteptăm ca serviciile noastre de asistență și analiză pe perioada unui management de criză să fie la mare căutare
Bondoc si Asociații, succes în recurs într-un litigiu complex cu privire la fonduri europene. Partenerul Viorel Dinu a coordonat echipa
Numiri noi pe poziții de coordonare la Kinstellar București | Magdalena Răducanu (ex-Dentons) se alătură cu titlul de Of Counsel și Coordonator al departmentului local de Banking & Finance, iar partenerul Zsuzsa Csiki va prelua conducerea departamentului local de Corporate M&A
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...