ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum vede un bursier Erasmus diferenta intre stilurile de predare a Dreptului in Polonia si Romania. Ce a impresionat-o pe Roxana Gafita in stagiul efectuat la Universitatea Jagielloniana (Cracovia)

10 August 2015   |   Stefania Enache

Roxana a trecut in revista plusurile si minusurile pe care le are, din punctul sau de vedere, Facultatea de Drept.

 
 
Roxana Gafita a avut ocazia de a descoperi sistemul de invatamant din Polonia datorita unei burse Erasmus care i-a facilitat un stagiu de studiu la Universitatea Jagielloniana din Cracovia. Experienta traita in strainatate a ajutat-o sa vada care sunt diferentele intre doua stiluri de predare. Astfel, a aflat ca in afara tarii, studentii sunt incurajati inca din primul an de facultate sa-si aleaga specializarea pe care vor sa o urmeze.

Cand a optat pentru Facultatea de Drept, Roxana a luat in calcul faptul ca este o persoana dinamica si are nevoie sa aleaga un domeniu care ii va permite mereu sa descopere ceva nou. ”E foarte greu sa intalnesti vreo situatie in care dreptul sa nu se combine cu alte domenii de studiu. Astfel, studiind dreptul ajungi sa iti imbogatesti si cultura generala. As vrea sa spun ca drumul catre alegerea facultatii a fost unul lung si plin de tentatii, dar pentru mine nu a fost asa. Am stiut ce vreau sa fac inca din gimnaziu, iar dupa terminarea liceului singura facultate la care m-am inscris a fost Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai”, povesteste tanara.


Inainte de a ajunge la facultate a urmat cursurile Liceului Teoretic Mihail Sadoveanu din comuna Borca,  judetul Neamt. „Nu mi s-a parut ca trecerea de la liceu la facultate a fost abrupta, avand in vedere volumul de studiu, ci mai mult raportat la materiile in sine; acest lucru se datoreaza faptului ca in liceu nu am avut legaturi nici macar tangentiale cu acest domeniu, spre deosebire de alti colegi care s-au orientat, spre exemplu, spre stiintele exacte. In functie de experienta noastra de viata, percepem fiecare etapa prin care trecem diferit, ceea ce in liceu ni se parea greu, in facultate poate parea usor. De aceea din punctul meu de vedere, e important ca aceasta trecere sa fie una graduala”, spune Roxana.

Experienta unor competitii internationale

Firea dinamica pe care o are a indemnat-o sa fie o studenta foarte activa. Astfel, in timpul celor patru ani de facultate a participat la concursul de procese simulate organizat de BISMUN in anul 2012, la conferinta Youth Innovation Competition in Global Governance - YICGG organizata in Shanghai, China, in anul 2013, precum si la sesiunea de lucrari stiintifice organizata de Facultatea de Drept a Universitatii din Craiova, in anul 2013. „Concursurile la care am participat m-au ajutat sa invat ce inseamna lucrul in echipa si coordonarea cu coechipierul tau. Acestea, alaturi de stagiul de practica pe care l-am efectuat, m-au ajutat sa descopar abilitattile de care am nevoie pentru a putea performa in profesia pe care vreau sa o urmez si, de asemenea, m-au ajutat sa constientizez aspectele pe care trebuie sa le imbunatatesc”, mai spune tanara.

Aplicarea pentru o bursa Erasmus+ a aparut firesc, Roxana fiind acceptata sa efectueze un stagiu la Universitatea Jagielloniana din Cracovia, Polonia. „A constat intr-un semestru de studiu in strainatate la universitatea partenera. Am ales acest program pentru a cunoaste indeaproape alte sisteme juridice si de invatamant, dar si pentru a-mi largi orizonturile. In cadrul Facultatii de Drept, selectia candidatilor se face in doua etape: depunerea unui dosar care trebuie sa contina un C.V., scrisoare de motivare, precum si foaia matricola, urmata de un interviu, in limba in care urmeaza sa fie sustinute cursurile la universitatea partenera”, explica bursiera.

Un sistem eficient de predare

Cu aceasta ocazie a descoperit o lume noua, care a impresionat-o in mod placut. ”Am apreciat foarte mult respectul pe care il acorda istoriei nationale: in luna noiembrie, in fiecare an, se comemoreaza  momentul in care nazistii au interzis conducerii universitatii sa deschida un an nou universitar pentru a nu mai promova valorile nationale poloneze, insa acestia au refuzat. Drept urmare, toti membrii din conducerea universitatii au fost arestati, iar mai apoi executati in lagarul de concentrare de la Oswiecim (Auschwitz), din apropierea Cracoviei. Un alt lucru care mi-a placut a fost prezentarea oarecum comparata a elementelor de drept continental cu cele de common law in predare. Majoritatea profesorilor, independent de subiectul materiei, incercau sa faca o prezentare duala destul de amanuntita a temelor de la curs”, arata Roxana.

Adaptarea la modul de lucru din Polonia a fost simpla. De altfel, tanara este de parere ca intre invatamantul de la noi si cel polonez nu sunt foarte diferite, intrucat atat in Polonia, cat si in Romania, este un sistem de drept continental, iar intr-o oarecare masura in ambele tari se simte influenta estica. „Totusi spre deosebire de tara noastra, in Polonia facultatea de drept are o durata de 5 ani, iar nu de 4. 

Un alt lucru care mi-a atras atentia este faptul ca fiecare student incearca sa isi contureze, inca din primul an de facultate domeniul pe care doreste sa il aprofundeze, iar in baza acestei optiuni isi alege materiile pe care le va studia, dintr-o gama foarte variata. Am observat, de asemenea, o tendinta de a se evita crearea unei bariere de nepatruns intre student si profesor. Spre deosebire de metoda clasica de predare in care studentul asculta, iar profesorul vorbeste, aici totul este interactiv, iar multiculturalitatea cred ca isi spune cuvantul”, precizeaza tanara.

Roxana crede ca gradul de pregatire al studentilor ar fi mai ridicat daca s-ar organiza mai multe procese simulate pe parcursul celor doua semestre ale anului universitar. De asemenea, se simte nevoia unor ore in cadrul carora studentii sa mearga in mod coordonat sa urmareasca desfasurarea unui proces.

Nu cred ca exista o reteta a succesului. Cred ca fiecare persoana este diferita, de aceea si studiul individual sau activitatile extracurriculare sunt diferite. Din punctul meu de vedere, cata vreme facem ceea ce ne place si ne dedicam acelui lucru, roadele muncii noastre se vor cunoaste. Pe de alta parte, e important ca in facultate sa ne implicam in cat mai multe activitati extracurriculare, pentru ca acestea ne dezvolta atat intelectual, cat si personalitatea. Activitatile de voluntariat pe care le desfasuram, fie in cadrul asociatiilor studentesti locale, fie internationale, cum este cazul ELSA,  isi aduc aportul, intr-o maniera importanta, la dezvoltarea noastra personala, conturandu-ne spiritul organizatoric, lucrul in echipa, dar si alte trasaturi si calitati care cu siguranta ne vor fi foarte utile in viitor. Aceasta  bursa a fost una dintre cele mai frumoase experiente de care am avut parte in perioada facultatii, iar celor care inca au dubii in legatura cu aceasta le recomand cu caldura sa aplice”.


Plusuri si minusuri

Toti cei care studiaza Dreptul admit faptul ca si-au ales un drum greu, dar multi dintre ei spun ca, in acelasi timp, este unul ofertant. Roxana a trecut in revista plusurile si minusurile pe care le are, din punctul sau de vedere, Facultatea de Drept. ”Unul dintre plusurile Facultatii de Drept, avand in vedere varietatea de materii pe care le parcurgem, este posibilitatea de alegere a viitoarei meserii - intrucat avem  posibilitatea de a lucra atat in sistemul national cat si in cel european. Avand in vedere diversitatea de materii pe care le facem, precum si complexitatea acestora, un student la drept este mereu in lipsa de timp si mereu are cate ceva de facut. Din aceasta perspectiva consider ca lipsa timpului reprezinta unul dintre minusurile cu care un student care studiaza dreptul invata sa se obisnuiasca. De asemenea, un alt aspect pe care studentii la drept invata sa il stapaneasca este stresul”, sustine tanara.

Avand in vedere toate aceste lucruri, Roxana atrage atentia ca integrarea unui absolvent pe piata muncii depinde de mai multi factori. ”Din punctul meu de vedere este importanta practica de specialitate pe care o facem in facultate, intrucat aceasta ne ajuta sa ne acomodam, iar dupa angajare ne va fi mai usor sa asimilam tot ceea ce este nou. De asemenea, existand o diversitate destul de mare in ceea ce priveste profesiile juridice, cred ca de principiu este loc cam pentru oricine isi doreste cu adevarat sa practice dreptul. Totusi, asa cum am mentionat, stagiile de practica din perioada studentiei constituie cu siguranta un avantaj pentru viitorii absolventi”, explica tanara.

Si studiul in strainatate este un avantaj important pentru un absolvent de facultate, Roxana precizand ca „ indiferent de domeniul in care vom activa dupa terminarea facultatii, orice experienta pe care am dobandit-o ne este folositoare. Consider ca mereu avem ceva de invatat de la ceilalti, iar bursele de studiu in strainatate sunt unul dintre cele mai bune mijloace de a realiza acest lucru”.

Roxana spune ca isi doreste sa activeze in avocatura. In ceea ce priveste posibilitatea de a lucra in strainatate  nu ia in calcul pentru moment aceasta varianta, tanara fiind de parere ca „sunt suficient de multe lucruri de realizat in tara”.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 204 / 411
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Echipa de Soluționare a Disputelor de la Simion & Baciu a crescut de trei ori în ultimul an, potențată de o avalanșă de dosare ce măresc volumul de activitate de aproape patru ori, anul acesta. Proiecte sofisticate, cu miză substanțială, într-o practică ce acoperă o mare varietate de materii și un portofoliu de clienți din care nu lipsesc antreprenori de succes și fonduri de investiții sau mari corporații, companii naționale și internaționale
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Real Estate & Construction)
CMS, alături de Alten Group la achiziția Qualitance QBS. Horea Popescu, managing partner CMS România: Observăm în continuare un apetit puternic pentru tranzacții în sectorul TMT
LegiTeam | RTPR is looking for junior lawyers (2022 graduates)
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for an Associate (Litigation team)
POPESCU & ASOCIAȚII a câștigat pentru Orașul Sinaia contractul privind construirea primei parcări de tip Park & Ride. Echipa pluridisciplinară de avocați a obținut decizia favorabilă și la ÎCCJ, fiind astfel menținută finanțarea pentru un proiect important al stațiunii
EXCLUSIV Dispute-Resolution.Center | Statul caută avocați pentru un arbitraj ICC după ce OMV Aktiengesellschaft a câștigat, la Paris, încă o dispută legată de costurile de mediu derivate din privatizarea Petrom, cu pretenții de 31 mil. €. Zamfirescu Racoți Vasile & Partners a obținut victoria, de partea statului fiind Toader și Asociații și Leaua, Damcali Deaconu Păunescu – LDDP
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordinul procedural nr. 1 (Powered by ZRVP)
Reff & Asociații | Deloitte Legal obține o nouă soluție favorabilă contribuabilului în fața Direcției Generale de Soluționare a Contestațiilor din cadrul MFP. Avocații au reușit să anuleze o decizie de impunere emisă de organele fiscale fără respectarea principiilor de efectuare a inspecției fiscale
PwC România și D&B David și Baias au asistat compania de software DataArt în achiziția firmei locale Lola Tech Cluj-Napoca
Employment | Tendințe și provocări, analizate de avocații Wolf Theiss: Piaţa e orientată spre prevenţie, spre conservare, companiile se străduiesc să îşi conserve şi motiveze resursele umane cheie, să reducă unele costuri şi aşteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile. Deşi există interes pentru restructurări şi reorganizări, în acelaşi timp pare că business-urile sunt interesate de retenţia şi motivarea personalului
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...