ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Denisa Codruta Cotor, bursier Erasmus: E important sa treci printr-o astfel de experienta, sa iesi din zona ta de confort si sa-ti largesti orizonturile. Trebuie sa vezi imaginea de ansamblu, „the big picture”

21 Septembrie 2015   |   Stefania Enache

Denisa si-a dorit din primii ani de studentie sa aplice pentru o astfel de bursa, dar a facut pasul abia dupa sustinerea examenului de licenta. Este de parere ca bursele Erasmus sunt o oportunitate excelenta pentru dezvoltarea unui student, atat pe plan profesional, cat si pe plan personal.

 
 
Denisa Codruta Cotor a ezitat inainte de a aplica pentru o bursa Erasmus. Si-a dorit sa intre in acest program inca din primii ani de facultate, dar initial nu a stiut pasii pe care trebuie sa-i urmeze. Informatiile oferite de colegii mai mari au ajutat-o sa ia o decizie si asa a ajuns ca a doua parte a masterului sa o parcurga in cadrul Universitatii din Viena.

“Bursa Erasmus a venit ca o provocare pentru mine.Din punctul meu de vedere, e important sa treci printr-o astfel de experienta, sa cunosti un alt sistem de invatamant in detaliu, pentru ca mai apoi sa poti sa faci o comparatie viabila intre plusurile si minusurile pe care propriul tau sistem de invatamant le are, sa-ti exersezi limbile straine cunoscute, sa intalnesti oameni de diferite nationalitati si, prin toate acestea, sa iesi din zona ta de confort si sa-ti largesti orizonturile”, sustine tanara.


Nu este prima provocare de care a avut parte. Si alegerea facultatii a fost un adevarat test. Denisa povesteste ca de mica a crezut  in ideea de „a face dreptate”, in corectitudine. ”Familia imi spunea ca sigur voi ajunge avocat „cand voi fi mare”, imi placea mereu sa aduc argumente la orice. Cu toate acestea, Facultatea de Drept nu a fost prima mea alegere in momentul in care am inceput sa cantaresc optiunile pentru viitoarea mea cariera. Pana sa ajung la liceu, nu ma gandeam foarte mult la ce va urma sa studiez pe viitor, mi se parea atunci ca acea perioada este destul de indepartata pentru ca sa inceapa sa ma preocupe atat de devreme. Totusi, daca cineva ma intreba ce voi urma atunci cand „voi ajunge mare”,  spuneam mereu cu certitudine ca voi calca pe urmele parintilor mei, adica „politista ca tata si ca mama”.  M-am nascut si am crescut intr-o familie in care cuvintele „disciplina” si „corectitudine” s-au aflat mereu la loc de cinste, fapt pentru care initial nu mi-am pus problema urmarii unui alt drum, diferit de cel al parintilor mei, deoarece asta simteam ca vreau sa fac si eu la randu-mi. Insa, pe masura ce au trecut anii si am mai crescut, am inceput sa am tot mai multe preocupari orientate spre domeniul artistic – dansuri sportive sau moderne, teatru in limba franceza, muzica – lucru pentru care pe toata perioada scolii generale si cu precadere cea a liceului am fost implicata in numeroase competitii si spectacole locale sau europene de aceasta natura”, arata Denisa.

Sfarsitul liceului a prins-o intre mai multe posibile alegeri, fiind oarecum confuza in privinta a ceea ce urma sa decida pentru viitorul ei. ”Mai mult, cum am urmat profilul de filologie-bilingv cu predare engleza intensiv-franceza la Colegiul National „Elena Ghiba-Birta” din Arad, in mod evident am luat initial in calcul si admiterea la Facultatea de Litere, sectia Limbi Moderne Aplicate. Acum, cu toate ca aveam mai multe optiuni pe tava care includeau, de pilda, chiar si o cariera in actorie, inainte de a lua o decizie finala, am ales sa le analizez pe rand pe fiecare, pentru a fi sigura ca nu voi regreta mai tarziu hotararea luata. Nu pot spune ca am fost singura in momentul „deliberarii”. M-am consultat nu doar cu parintii, ci si cu persoane avizate care deja lucrau de mai multi ani in domeniul artistic sau domeniul juridic si ale caror indrumari sau sfaturi m-au ajutat foarte mult in a ma decide. Consider ca pentru a lua decizia de a urma o cariera intr-o anumita directie sau alta,  este foarte important sa vezi imaginea de ansamblu, „the big picture”, sa iti vezi adevaratul potential si sa incerci un exercitiu de imaginatie in care sa te vezi lucrand peste ani in domeniul respectiv, iar cu informatiile pe care le ai pana in acel moment referitor la acel domeniu, sa iti adresezi cateva intrebari – te caracterizeaza? Crezi ca ai putea lucra cu placere? Ti-ai putea lua un astfel de angajament pe termen lung fata de tine insuti? E una dintre deciziile cele mai importante din viata, si de aceea cred ca nu ar trebui tratata vreun moment cu superficialitate. Poate nu vei fi sigur 100% ca aceea e calea pe care trebuie sa o urmezi, dar...cine e sigur 100% in viata oricum? Eu as fi putut sa aleg actoria, dar nu ma caracteriza suficient, nu-mi doream ca acesta sa fie profesia mea pe viata, desi imi placea foarte mult. Dar inca imi face o deosebita placere sa vizionez spectacole de teatru si m-as inscrie oricand in timpul meu liber intr-un club de teatru amator. Principalul este unde si cum te vezi tu insuti peste ani. Doar tu poti stii ce anume ti se potriveste cel mai bine, nimeni altcineva, indiferent cum li s-ar putea parea altora de dinafara”, subliniaza Denisa.

O tranzitie grea

Optiunea fiind facuta, Denisa si-a inceput traseul ca studenta la Facultatea de Drept de la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Primii doi ani de studentie au fost destul de grei, tanara avand impresia ca “dreptul e o limba straina…in cadrul aceleiasi limbi”. Acum glumeste, spunand ca limba chineza era doar un mod de a descrie starile pe care le-a trait atunci. ”Tranzitia de la liceu la facultate mi s-a parut destul de grea. Foarte putini sunt aceia care cred ca pot spune ca Facultatea de Drept e usoara, mai ales la inceput. Daca nu stii cum, cand si mai ales ce anume sa inveti, atunci acelea sunt primele lucruri pe care trebuie sa te straduiesti sa le descoperi. Cantitatea de informatie cu care incepi sa te confrunti zilnic te ia foarte mult prin surprindere. Eu stiam doar ca voi avea foarte mult de citit si de invatat, insa nu stiam in concret in ce va consta volumul de munca de aici. Limbajul e unul tehnic, specializat, inveti o serie de concepte de care nu ai mai auzit vreodata si pe care trebuie sa inveti sa le stapanesti foarte bine pentru a putea adauga mai departe altele si totodata pentru a putea lucra cu toate acestea odata. Domnul profesor de Drept Roman din anul I, domnul Mircea Bob, ne spunea chiar la primul curs ca la Facultatea de Drept „intra cine vrea, ramane cine poate”. La momentul respectiv nu realizam cata dreptate avea dumnealui. Pe parcurs mi-am dat seama ca Facultatea de Drept presupune mult sacrificiu pe toate planurile, foarte multa munca, dar si pauza. Sa stii cand anume sa iei pauza! Totusi, in calitate de student de anul I se poate dovedi a fi o provocare sa incerci le imbini pe toate. As spune ca e si vina noastra, suntem putin superficiali si inconstienti la inceput, insa o mare parte din vina o are sistemul de invatamant actual. Domeniul juridic si amplele sale valente nu sunt explicate in perioada liceului, acesta fiind unul dintre motivele de baza pentru care primul an de facultate poate fi unul deosebit de dificil. Singurele idei de ordin juridic mi-au fost predate in clasele a VII-a, respectiv a VIII-a in cadrul orelor de Cultura Civica, insa acestea nu sunt suficiente. De asemenea, cateva notiuni si discutii juridice le-am mai auzit la televizor sau la tatal meu, care lucreaza zilnic cu diverse institutii ale dreptului penal, insa nici acestea nu s-au dovedit a fi suficiente pentru a-mi usura startul in cadrul Facultatii de Drept”, explica Denisa.

Greutatile pe care le-a intampinat i-au dat curajul de a merge mai departe. Astfel, pe  masura ce a invatat si a inteles anumite chestiuni a inceput sa-i placa tot ceea ce studia.”Facultatea de Drept devenise o provocare pe care eram dispusa sa mi-o asum si pe care acum nu o regret deloc. As putea spune ca majoritatea lucrurilor bune care mi s-au intamplat in viata pana acum le-am privit ca pe niste provocari la inceput si din care, ulterior, am avut doar de castigat”, mentioneaza studenta.

Oportunitatile oferite de bursele Erasmus

Tot ca o provocare a venit si programul Erasmus. Denisa si-a dorit din primii ani de studentie sa aplice pentru o astfel de bursa, dar a facut pasul abia dupa sustinerea examenului de licenta. Este de parere ca bursele Erasmus sunt o oportunitate excelenta pentru dezvoltarea unui student, atat pe plan profesional, cat si pe plan personal. ”Iar acest lucru este cu atat mai grozav cu cat ele reprezinta in primul rand un ajutor financiar considerabil, fara de care unii studenti nu s-ar descurca foarte bine cu traiul costisitor pe care il impune o tara straina”, puncteaza tanara.

Datorita acestui program, Denisa a avut posibilitatea sa parcurga a doua parte a masterului in cadrul Universitatii din Viena, una dintre cele mai vechi universitati din lume cu o istorie de peste 650 de ani. ”Pentru noi, cei din Cluj-Napoca, procesul de selectie Erasmus a constat, in primul rand, in pregatirea unui dosar care sa includa un curriculum-vitae, o scrisoare de intentie, certificatul de limba straina, dar si foaia matricola cu mediile obtinute pe parcursul anilor de studiu de la nivel licenta. Mai apoi a urmat interviul pe baza dosarului impreuna cu coordonatorul programului Erasmus al facultatii noastre, in cadrul caruia ni s-au adresat diverse intrebari referitoare la motivele alegerii unei anumite facultati din optiunile puse la dispozitie, precum si la aptitudinile care consideram ca ne recomanda pentru obtinerea unei astfel de burse”, mentioneaza Denisa.

Tanara spune ca in primele zile dupa ce a ajuns la Viena au incercat-o tot felul de sentimente contradictorii.  ”Eram bucuroasa ca ma aflam aici, dar in acelasi timp ma incerca o frica cu privire la toate incertitudinile pe care aceasta experienta departe de casa le conferea. Cred ca in orice inceput te simti astfel, mai ales cand ajungi intr-un mediu in care nu cunosti pe nimeni inca, iar tot sistemul de invatamant iti este complet strain. Eu, de regula, ma adaptez cu usurinta unui nou mediu. De aceea, si cand am ajuns aici, chiar daca ma simteam putin pierduta, abia asteptam sa merg sa descopar orasul, sa-mi fac noi prieteni. Mereu mi-a placut foarte mult sa calatoresc si sa vizitez locuri noi, iar faptul ca acum ma aflu in Viena, un oras pe care l-am iubit dintotdeauna, si ca pot sa ies oricand pe strada sa ma plimb prin toate locurile acestea incarcate de istorie, pentru mine toate acestea reprezinta ceva special”, precizeaza Denisa. De asemenea, sustine ca de acasa i-au lipsit mancarurile traditionale. Si asta cu atat mai mult cu cat a observat ca vienezii prefera mai degraba o mancare de la fast-food, deoarece e mai ieftina si o regasesti la toate colturile.

Sisteme de invatamant diferite

Experienta traita i-a oferit sansa de a descoperi un alt sistem de invatamant, cu mult diferit de al nostru. ”Prima diferenta intre sistemele de invatamant pe care am observat-o cand am ajuns aici, a fost faptul ca trebuie sa-mi aleg materiile pe care doresc sa le studiez pe parcursul semestrului. Din pacate, cum noi in Romania avem nevoie de 30 de credite pentru un semestru, iar aici materiile valoreaza intre 2-4 credite, a trebuit sa-mi contractez cel putin 7 materii in acest sens, ceea ce poate parea putin cam mult, avand in vedere ca in Romania nu depasim un numar de 5 materii pe semestru, care include de asemenea si materia optionala”, afirma tanara.

Denisa a constatat ca o regula de baza pe care o au cei mai multi dintre profesorii din Viena este cea a participarii active la clasa. ”Nota finala reprezinta de cele mai multe ori media dintre activitatea la clasa (20%-40%), testul de pe parcursul semestrului (care obligatoriu necesita un rezultat pozitiv) si examenul final. Deci, in principiu, pentru a obtine o nota cel putin decenta, trebuie sa te pregatesti mereu pentru fiecare curs, sa adresezi intrebari, sa oferi raspunsuri s.a.m.d. O vad ca pe un instrument foarte bun pentru a-i ambitiona si pe acei studenti care de obicei nu au curajul de a-si exprima o opinie in fata unui numar mai mare de persoane, indiferent de faptul ca opinia lor este una buna sau nu, si care prefer mai degraba sa o pastreze pentru ei insisi de teama de a nu fi judecati sau de a nu se ridiculiza in fata profesorilor sau a colegilor. Profesorii de aici incurajeaza si noteaza orice opinie pertinenta, iar din acest motiv consider ca o principala diferenta de sistem este tocmai aceasta interactiune permanenta a profesorului cu studentul. Spre deosebire de cursurile pe care noi le gasim ca fiind „normale” in Romania, unde profesorul vorbeste incontinuu si studentii noteaza, aici profesorul prefera abordarea metodei socratice de invatare, in sensul ca adreseaza mai multe intrebari, e mai curios sa afle parerile studentilor, cu atat mai mult cu cat acestia sunt de diferite nationalitati si pot aduce un plus de informatie care sa-i ajute pe ceilalti in a-si forma o viziune mai ampla asupra diferitelor sisteme de drept din lume”, mentioneaza Denisa.

Pe marginea lucrurilor experiementate de ea la Universitatea din Viena, tanara studenta crede ca ar trebui ca profesorii de la noi sa apeleze la o altfel de abordare a subiectelor pe care le predau, sa le dea o alta forma mai atractiva. “Domeniul dreptului e si asa destul de rigid, iar cei mai multi dintre profesorii de la noi nu stiu sa capteze atentia studentului, nu stiu sa-l faca sa devina cu adevarat interesat de materia lor. Spuneam mai devreme ca profesorii din Viena mizeaza foarte mult pe apropierea profesor-student, interactioneaza mult mai mult. Ma intreb oare de ce nu ar putea fi si la noi astfel? Dar, pe scurt, as spune ca din perspectiva mea, pentru ca pregatirea din timpul facultatii sa fie mult mai aplicata, ar fi necesar sa se tina cont de cateva aspecte ca: introducerea obligatorie a examenelor orale la materiile de baza – civil, penal, proceduri; organizarea de catre cadrele didactice ale facultatii a unor cluburi de dezbateri la care sa fie incurajat orice student sa participe – cum altfel sa pui mai bine in practica toate cunostintele acumulate decat prin exercitiu concret? Seminarele aferente cursurilor nu sunt suficiente de cele mai multe ori, in opinia mea, iar cluburile separate de dezbateri nu ajung mereu din timp in atentia noastra; facilitatea mai multor mobilitati de practica la case de avocatura sau la instante – iar aici sustin si stimularea (preferabil) financiara a studentului in vederea valorificarii muncii sale; angrenarea studentului in diverse proiecte de cercetare strans legate de domeniul dreptului – si, astfel, incercarea descoperirii potentialului fiecarui student, lucru care consider ca ar putea da nastere unor surprize foarte placute”, arata Denisa.

Trebuie lucrat la relatia profesor-student

Ea admite faptul ca Facultatea de Drept a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca este o facultate cu traditie si una dintre cele mai bune scoli de drept din tara. Dovada o face nu doar numarul semnificativ de candidati admisi in fiecare an la Barou sau la INM, ci si in performanta absolventilor acestei facultati care se observa in practica de zi cu zi.”Acest lucru inseamna ca majoritatea profesorilor de aici sunt bine pregatiti, cerintele sunt foarte ridicate si se incearca mereu a fi in pas cu noutatile legislative in materie. Este admirabil efortul pe care il depune facultatea in aceasta directie, pentru ca viitorii avocati, judecatori, procurori, practicieni in insolventa etc. sa exceleze mai departe in cariera lor juridica si implicit, prin aceasta, sa aduca un plus de prestigiu facultatii”, declara tanara.

Cu toate acestea, ea crede ca este important sa trecem in revista si cateva dintre lacunele care se pot observa mai mult din interior.”Spuneam ca, personal, sunt dezamagita de interactiunea profesor-student, care din perspectiva mea ar trebui neaparat imbunatatita. Aceasta nu trebuie rezumata doar la ceea ce se intampla in timpul orelor de curs, ci si la atitudinea generala dintre cei doi agenti despre care vorbim. De multe ori, ca studenti am avut impresia ca profesorii nu se prea intereseaza de noi, ci parca se bucura mai mult cand nu ne trecem examenele in numar cat mai mare, iar din aceasta pricina am simtit mereu ca exista o raceala mare intre noi. Cred ca e o problema cand incepi sa gandesti astfel, inseamna ca ceva nu functioneaza in felul cum ar trebui, ca implicarea profesorului in viata studentului nu se manifesta in sensul de a-l ajuta pe acesta sa invete si sa progreseze, ci din contra. In loc sa fim o echipa, lucram in tabere separate. Sunt de parere ca acest lucru ar trebui sa dea de gandit si celor care se afla de partea cealalta a catedrei. Generatia mea a avut din fericire ocazia de a aborda oarecum acest aspect cu domnii profesori la finalul facultatii, in speranta ca generatiile viitoare nu se vor mai confrunta cu o astfel de problema. Deci, un prim pas putem spune ca a fost facut, insa acum ramane de vazut daca vor interveni anumite schimbari pe parcurs”, precizeaza Denisa.

Un alt aspect despre care ne-a vorbit tanara este acela ca de multe ori in timpul anilor de studiu a simtit ca se incearca parcurgerea materiei intr-un ritm foarte alert, fara a avea suficient timp pentru aprofundare, bineinteles din dorinta de acoperi cat mai multa informatie intr-un timp cat mai scurt. “Nu ar fi un lucru rau daca am si primi cateva directii, cativa pasi de urmat in acest sens, care ne-ar putea usura considerabil retinerea calitativa a cantitatii mari de informatie cu care ne confruntam. Cu atat mai mult la inceputul anilor de studiu”, considera Denisa.


Sfaturi utile pentru obtinerea unei burse

Denisa considera ca orice student la drept ar trebui sa incerce sa aplice macar o data pentru o bursa in strainatate. ”Poate parea putin infricosator la inceput, si eu m-am luptat pentru catva timp cu acest gand, mi-a fost teama de nou, si astfel am asteptat ca frica sfarsitului studentiei sa imi dea avantul necesar de a lua decizia de a pleca cel putin pentru un semestru in strainatate. Imediat dupa terminarea facultatii mi-am amintit ca renumitul scriitor roman Octavian Paler spunea ca „ceea ce nu traim la timp, nu mai traim niciodata” si am regretat in sinea mea ca nu am profitat mai repede de ocazia de a aplica pentru bursa. Totusi, spre norocul meu, mi s-a mai acordat o sansa odata cu inceperea unui nou ciclu de studii masterale, dar a fost si ultima. Din punctul meu de vedere, daca nu ne straduim sa ne depasim zilnic limitele dincolo de zona noastra de confort, nu vom reusi niciodata sa ne cunoastem adevaratul potential. Dintr-o astfel de experienta nu poti pleca decat cu un bogat bagaj de cunostinte in drept, despre care stii sigur ca iti vor fi de folos in viitoarea cariera juridica, cu cel putin o limba straina imbunatatita considerabil, cu o experienta culturala inegalabila si care iti va imbogati sufletul cu frumos, dar mai ales cu o mare valiza de amintiri frumoase petrecute alaturi de prieteni din toate colturile lumii. Sfatul meu pentru orice student la drept este sa indrazneasca sa profite de aceasta oportunitate. Numai cunoscand alte culturi, alte sisteme de invatamant, dar si alte sisteme de drept, vom putea aduce ceva mai bun vietilor noastre, precum si comunitatii in care traim. Lumea de maine se reflecta prin mentalitatea tinerilor de azi, nu? “, arata studenta.


O tenteaza avocatura de business


In ziua de astazi exista o mare inflatie de absolventi de drept in Romania, fapt care face ca patrunderea pe piata muncii in acest domeniu sa devina destul de dificila pentru multi dintre acestia. Cu toate acestea, Denisa este de parere ca integrarea unui absolvent de drept pe piata muncii depinde foarte mult de pregatirea dobandita prin munca depusa de-a lungul anilor de facultate. ”In Romania inca se perpetueaza ideea ca un student de nota 7 sau 8 nu este si un student neaparat bun sau foarte bun. Uneori e si acest lucru adevarat, insa de multe ori se poate dovedi contrariul, dupa cum am intalnit eu insami cazuri. Am fost destul de dezamagita sa aflu, cel putin din interviurile unor avocati, ca selectia studentilor in firma acestora se face in primul rand plecand de la note sau ca accepta doar studenti „elita”. Astfel, din perspectiva mea, e foarte usor sa cataloghezi un student de nota 7 sau 8 ca nu stapaneste suficient de bine materia, este superficial sau ca nu stie sa lucreze cu informatia acumulata in timpul anilor de studiu. Dimpotriva, as spune ca de multe ori se poate dovedi ca tocmai un astfel de student este la fel de bine pregatit sa faca fata exigentelor pe care un astfel de mediu le impune, ca isi manifesta o dorinta continua de perfectionare intr-un domeniu care este intr-o permanenta schimbare si ca poate avea unele atuu-uri pe care alti studenti, considerati la prima vedere mai buni, nu le poseda neaparat. Pentru a fi un avocat, judecator, procuror etc. ai nevoie de ceva mai mult decat „teorie” pura, iar acest ceva poate insemna, de exemplu, stapanirea unor aptitudini sociale care presupun capacitatea individului de a se adapta cu usurinta oricarui mediu de munca,  aptitudinea acestuia de a relationa cu orice om, indiferent de categoria sociala a acestuia, de a fi capabil de a asculta interlocutorul si de a empatiza cu acesta. Mai mult, in ziua de astazi nu mai e pentru nimeni o noutate faptul ca stii sa vorbesti limba engleza. Noua provocare a devenit invatarea cel putin a unei alte limbi straine noi ca germana, franceza, dar si alte limbi mai putin studiate in scoli, cum este rusa, chineza, limbile nordice, de exemplu. Iar daca reusesti sa inveti si terminologia juridica aferenta, as spune ca sansele de angajare ar trebui sa creasca exponential”, puncteaza tanara.

Pana acum Denisa nu a experimentat statutul de angajat cu acte in regula, dar a avut cateva stagii de practica in diversele arii ale dreptului in care a lucrat indeaproape cu specialisti in domeniu. ”O experienta care m-a marcat a fost cea in care am avut ocazia de face practica la Arad alaturi o doamna avocata din Baroul Bucuresti, doamna Anisoara Morariu, si cu care m-am inteles extrem de bine pe toata durata colaborarii. Alaturi de dumneaei am avut ocazia sa pun in practica foarte multe dintre informatiile acumulate pe perioada anilor de studiu, atat prin munca de birou specifica domeniului avocatial, cat si prin discutiile purtate cu dumneaei pe marginea cauzelor aflate pe rol. Mai mult, am avut ocazia de participa la numeroase sedinte de judecata, de a asista la diverse discutii cu clientii doamnei avocate, lucruri care m-au provocat sa-mi depasesc limitele, sa incep sa ma analizez mai bine si sa imi observ adevaratul nivel la care ma aflu. Toate acestea pot spune ca mi-au dat mai mult curaj, indreptandu-mi atentia, in cele din urma, spre considerarea unei viitoare cariere in avocatura”, subliniaza tanara.

Spune ca dupa finalizarea studiilor isi doreste sa urmeze calea avocaturii.”In definitiv, chiar si programul de masterat pe care am ales sa-l urmez in Romania se adreseaza in mod specific viitorilor avocati. Cu toate acestea, multa vreme, chiar si in anul terminal de facultate, am considerat ca poate personalitatea mea s-ar plia mai bine pe o cariera de judecator. Nu putem fii cu totii foarte hotarati pe ceea ce vrem cu adevarat sa lucram mai departe, dar acest lucru nu cred ca ar trebui sa ne sperie. Consider ca e oarecum normal, suntem la varsta la care inca ne descoperim pe noi insine si, am s-o parafrazez acum pe doamna profesoara Andrea Chis, care ne-a predat Drept Procesual Civil in anul IV de studiu, si care ne spunea ca, indiferent de drumul pe care l-ai ales in viata, e important sa stii ca, daca la un moment dat iti vei da seama ca acel drum nu ti se potriveste, desi inapoi nu te mai poti intoarce, totusi viata iti va oferi mereu un alt drum pe care poti s-o apuci.Insa, trebuie sa recunosc faptul ca experienta Erasmus mi-a adus in atentie si posibilitatea de a lucra in cadrul unei organizatii internationale de tipul Natiunilor Unite, mai ales ca doua dintre sediile acesteia se afla aici la Viena,  sau in cadrul unei organizatii interguvernamentale de tipul Institutului International pentru Unificarea Dreptului Privat (UNIDROIT), in special datorita faptului ca doi dintre profesorii care imi predau aici la clasa lucreaza in aceste domenii, iar prin intermediul acestora am avut ocazia de a descoperi si o alta fata a dreptului care pana acum nu-mi era la fel de bine cunoscuta”, declara Denisa.

Tanara este foarte atrasa de dreptul afacerilor, dorindu-si sa aiba ocazia sa lucreze in cadrul unei astfel de case de avocatura specializata pe acest domeniu, ca Musat & Asociatii, Popovici Nitu & Asociatii sau Clifford Chance Badea. “Din strainatate, in urma participarii la un targ de job-uri care a avut loc chiar in cadrul Facultatatii de Drept a Universitatii din Viena, mi-a atras atentia unadintre cele mai mari case de avocatura din Austria, Schönherr, insa am inteles ca, din pacate, pentru mine ar fi destul de greu sa lucrez aici daca nu mi-am finalizat studiile de drept in Austria si nu stapanesc un nivel foarte avansat de limba germana”, explica Denisa.Descoperirea unor alte sisteme de invatamant fata de cel din Romania reprezinta un pas catre o mentalitate deschisa spre nou. Metode noi de predare, inseamna de multe ori metode noi de invatare, poate mai eficiente. Nu stii niciodata, poate vei avea ocazia de a implementa chiar tu insuti unele dintre ideile pe care le-ai cunoscut aici, indiferent care sunt acelea. Totodata, cunoscand alte persoane, cunosti alte mentalitati, alte aspiratii si automat si alte oportunitati pe care nu le-ai avut niciodata in vedere pana atunci. Cred ca acesta e si scopul unui astfel de program de schimb studentesc, pana la urma. Ca absolvent, experienta iti poate fi de foarte mare folos. Din cate cunosc, casele de avocatura vad o astfel de bursa in strainatate ca pe un atu, si pot sa inteleg motivele. O astfel de experienta vorbeste in numele tau ca student si indica dorinta ta de a progresa in mod permanent pe mai multe planuri, si cu atat mai mult indica faptul ca nu-ti este frica sa incerci ceva nou, ca ai capacitatea de a te adapta cu usurinta cerintelor, ca iti doresti sa inveti si sa te specializezi mai bine poate pe anumita ramura a dreptului, cum este si cazul masteratului in strainatate in care, de regula, acumulezi multa informatie cu caracter international si comparat”.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 199 / 411
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum se face selecția avocaților interni care vor să se alăture echipei de Legal de la ING Bank, unul dintre cei mai prețuiți angajatori din România | Ce trebuie să demonstreze candidații și cum sunt sprijiniți mai apoi să ajungă profesioniști de top. Oana Frățilă, Manager Legal Department, Litigation & General Corporate Affairs: Încercăm să construim o echipă corect echilibrată, formată din oameni bine pregătiți și cu capacitatea de a acționa cât mai mult autonom
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Real Estate & Construction)
CMS, alături de Alten Group la achiziția Qualitance QBS. Horea Popescu, managing partner CMS România: Observăm în continuare un apetit puternic pentru tranzacții în sectorul TMT
LegiTeam | RTPR is looking for junior lawyers (2022 graduates)
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for an Associate (Litigation team)
POPESCU & ASOCIAȚII a câștigat pentru Orașul Sinaia contractul privind construirea primei parcări de tip Park & Ride. Echipa pluridisciplinară de avocați a obținut decizia favorabilă și la ÎCCJ, fiind astfel menținută finanțarea pentru un proiect important al stațiunii
EXCLUSIV Dispute-Resolution.Center | Statul caută avocați pentru un arbitraj ICC după ce OMV Aktiengesellschaft a câștigat, la Paris, încă o dispută legată de costurile de mediu derivate din privatizarea Petrom, cu pretenții de 31 mil. €. Zamfirescu Racoți Vasile & Partners a obținut victoria, de partea statului fiind Toader și Asociații și Leaua, Damcali Deaconu Păunescu – LDDP
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordinul procedural nr. 1 (Powered by ZRVP)
Reff & Asociații | Deloitte Legal obține o nouă soluție favorabilă contribuabilului în fața Direcției Generale de Soluționare a Contestațiilor din cadrul MFP. Avocații au reușit să anuleze o decizie de impunere emisă de organele fiscale fără respectarea principiilor de efectuare a inspecției fiscale
PwC România și D&B David și Baias au asistat compania de software DataArt în achiziția firmei locale Lola Tech Cluj-Napoca
Employment | Tendințe și provocări, analizate de avocații Wolf Theiss: Piaţa e orientată spre prevenţie, spre conservare, companiile se străduiesc să îşi conserve şi motiveze resursele umane cheie, să reducă unele costuri şi aşteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile. Deşi există interes pentru restructurări şi reorganizări, în acelaşi timp pare că business-urile sunt interesate de retenţia şi motivarea personalului
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...