ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sistemele de învățământ din România și Franța, “cântărite” de un student la Drept, bursier Erasmus. Mădălina Enache: Tendința de a furniza studenților o cantitate considerabilă de informații fără un suport practic stabil poate avea efecte negative asupra traseului profesional al unui tânăr cursant

08 Iunie 2017   |   Stefania Enache

Aflata abia in anul trei de facultate, Madalina nu s-a decis inca asupra programului de master pe care il va urma, mai ales ca, in acest moment, studiul in strainatate reprezinta o ipoteza careia ii acorda credit.

 
 
Noile generatii de studenti sunt din ce in ce mai curajoase, acordand o importanta crescuta calitatii pregatirii universitare. Cei care isi doresc cu adevarat o cariera de succes fac eforturi sustinute in acest sens, cautand oportunitatile care ii pot ajuta sa se dezvolte ca oameni si profesionisti, iar programul Erasmus este una dintre ele. Madalina Enache are déjà experienta unui stagiu de pregatire de patru luni in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii din Bordeaux si acum se pregateste pentru un al doilea episod: incepand cu luna iulie a acestui an va parcurge un stagiu de practica Erasmus intr-un birou de avocatura din Atena.

Chiar daca se apropie sesiunea, Madalina si-a facut timp pentru a ne impartasi din experienta ei ca bursier Erasmus. Tanara este studenta in anul trei la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. A ajuns aici dupa ce a urmat cursurile Colegiului National "Dimitrie Cantemir" din Onesti, Bacau.


Spune ca a optat pentru studierea Dreptului deoarece considera ca aceasta facultate "creeaza o baza teoretica solida pentru o cariera ce nu vizeaza exclusiv domeniul juridic, aceasta avand tangente atat cu domeniul diplomatic, administrativ sau chiar politic".

Nu a fost prima sa optiune, in primii ani de liceu, cochetand cu ideea de a urma cursuri superioare in domeniul jurnalismului. "Abia la finalul clasei a XI-a, am inceput sa privesc Facultatea de Drept ca fiind una potrivita pentru traseul meu profesional. Schimbarea aceasta de optica  in vederea alegerii unei facultati a venit in urma unui proces simulat cu referire la o tema literara pe care l-am sustinut alaturi de colegii mei de clasa si pe care, cu ajutorul echipei bune de lucru, l-am castigat ", precizeaza Madalina.

Primii ani de facultate au fost "oarecum" definitorii in procesul de maturizare prin care trece orice tanar. “Trecerea de la liceu la facultate am perceput-o ca fiind o provocare, o schimbare care slefuieste anumite abilitati de comunicare, adaptabilitate si uneori chiar rabdarea atat de necesara in anumite circumstante”, arata tanara studenta.Experienta Erasmus

Curiozitatea si dorinta permanenta de a evolua atat pe plan profesional cat si personal au impins-o, in anul doi de facultate, sa aplice pentru o bursa Erasmus. Stagiul de pregatire in Franta l-a obtinut urmand procedura de selectie adoptata de Facultate, in esenta, prezentarea unui dosar de candidatura pentru acest tip de bursa si apoi sustinerea unui interviu. “Ma atrag destul de mult abilitatile diplomatice pe care le au francezii, modul lor de viata si de a percepe lucrurile. Pe langa acestea, un punct de sprijin pentru alegerea acestei destinatii a fost acela ca in liceu am participat in calitate de coordonator roman la un proiect interntional alaturi de tineri din Bordeaux, Clonmel (Irlanda) si Castrillon (Spania)”, explica Madalina.

Analizand experienta traita la universitatea din strainatate, tanara considera ca cele mai mari satisfactii aduse au fost sporirea gradului de adaptabilitate in ceea ce priveste mediile noi de lucru, dobandirea de cunostinte din domeniul juridic francez si relatiile de prietenie cu alti tineri de varsta ei din alte tari.

Cu aceasta ocazie a descoperit insa si diferentele existente intre sistemul de invatamant din Romania si cel din Franta. "Prima diferinta pe care am sesizat-o a fost aceea ca, daca pentru majoritatea facultatilor din tara, fiecarui curs ii este asociat un seminar, in Bordeaux, un student, indiferent ca urmeaza trei sau cinci cursuri, isi alege sa participe doar la unul dintre seminariile atasate cursurilor respective. In plus, tinerii nu au o grila obligatorie de cursuri pentru fiecare semestru, astfel incat acestia au posibilitatea de a-si contura propriul orar, atata vreme cat isi aleg domenii de studiu din catalogul aferent ciclului de studiu urmat. De asemenea, cursurile sunt creditate diferit, in functie de importanta si eficienta acestora pentru studenti. In cele din urma am observat un grad mai mare de deschidere a cadrelor universitare catre conversatii atat formale, cat si informale cu studentii", povesteste Madalina.

Mai mult, ea considera ca "sistemul de invatamant superior din Romania prezinta o lacuna dureroasa pentru noi, ca studenti, in ceea ce priveste aplicarea practica a cunostintelor dobandite la cursuri, inainte de a aplica pentru un loc de munca. Cu alte cuvinte, tendinta aceasta de a furniza studentilor o cantitate considerabila de informatii fara un suport practic stabil poate avea efecte negative asupra traseului profesional al unui tanar cursant".

Celor care inca nu au incercat astfel de experiente, tanara studenta le spune ca "o bursa Erasmus ar trebui sa fie perceputa ca o experienta ‘sine qua non’ a vietii studentesti. Pe langa beneficiile profesioanle pe care le aduce aceasta bursa, sunt de mare importanta  si cele personale care pana la urma ne insotesc toata viata ".


 
Despre viata de student in Romania

"Nu cred neaparat ca un student roman are o viata grea. Mai potrivit ar fi sa consideram ca acesta intalneste anumite piedici pe care alte sisteme europene de invatamant superior nu le ridica in calea cursantilor. In opinia mea, cea mai ingrijoratoare dintre acestea este aceea ca nu i se acorda respect in ceea ce priveste opinia sa si nici cadrul academic potrivit pentru a si-o exprima".
 


Este atrasa de Dreptul penal

Aflata abia in anul trei de facultate, Madalina nu s-a decis inca asupra programului de master pe care il va urma, mai ales ca, in acest moment, studiul in strainatate reprezinta o ipoteza careia ii acorda credit.
In plus, asteapta sa traiasca si experienta stagiului de practica in biroul de avocatura din Atena.

Asta cu atat mai mult cu cat, pana acum nu a avut oportunitatea de a lucra intr-o firma mare de avocatura. "Am doar experienta unui scurt stagiu de practica desfasurat la biroul de avocatura al doamnei avocat Maria Aldea. Impresia cu care am ramas a fost aceea ca in calitate de avocat, fiind solicitat cu rezolvarea unei probleme ce poate parea ca are coordonate matematice (Ce avem ?, Ce intentionam sa obtinem ?), in fapt esti pus in situatia de a rezolva o problema de viata a unui om si ca in permanenta munca ta de slujitor al legii trebuie sa se raporteze la coordonate ce vizeaza latura umana.  Tind sa cred ca aceste idei se vor contura si pe parcursul stagiului de practica Erasmus pe care il voi urma la un birou de avocatura din Atena, incepand cu luna iulie a acestui an. Nu mi-am ales inca un mentor care sa ma indrume in cariera, insa am reperat anumite modele de avocati care activeaza in domeniul dreptului penal ale caror abilitati profesionale imi doresc sa le dobandesc si eu", mentioneaza tanara studenta.

De altfel, Madalina este de parere ca se poate observa ca in ultimii ani, interesul birourilor si caselor de avocatura pentru urmatoarele generatii de juristi a crescut, aspect care nu poate decat sa ii motiveze pe tinerii  studenti de la Drept.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 151 / 411
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Echipa de Soluționare a Disputelor de la Simion & Baciu a crescut de trei ori în ultimul an, potențată de o avalanșă de dosare ce măresc volumul de activitate de aproape patru ori, anul acesta. Proiecte sofisticate, cu miză substanțială, într-o practică ce acoperă o mare varietate de materii și un portofoliu de clienți din care nu lipsesc antreprenori de succes și fonduri de investiții sau mari corporații, companii naționale și internaționale
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Real Estate & Construction)
CMS, alături de Alten Group la achiziția Qualitance QBS. Horea Popescu, managing partner CMS România: Observăm în continuare un apetit puternic pentru tranzacții în sectorul TMT
LegiTeam | RTPR is looking for junior lawyers (2022 graduates)
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for an Associate (Litigation team)
POPESCU & ASOCIAȚII a câștigat pentru Orașul Sinaia contractul privind construirea primei parcări de tip Park & Ride. Echipa pluridisciplinară de avocați a obținut decizia favorabilă și la ÎCCJ, fiind astfel menținută finanțarea pentru un proiect important al stațiunii
EXCLUSIV Dispute-Resolution.Center | Statul caută avocați pentru un arbitraj ICC după ce OMV Aktiengesellschaft a câștigat, la Paris, încă o dispută legată de costurile de mediu derivate din privatizarea Petrom, cu pretenții de 31 mil. €. Zamfirescu Racoți Vasile & Partners a obținut victoria, de partea statului fiind Toader și Asociații și Leaua, Damcali Deaconu Păunescu – LDDP
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordinul procedural nr. 1 (Powered by ZRVP)
Reff & Asociații | Deloitte Legal obține o nouă soluție favorabilă contribuabilului în fața Direcției Generale de Soluționare a Contestațiilor din cadrul MFP. Avocații au reușit să anuleze o decizie de impunere emisă de organele fiscale fără respectarea principiilor de efectuare a inspecției fiscale
PwC România și D&B David și Baias au asistat compania de software DataArt în achiziția firmei locale Lola Tech Cluj-Napoca
Employment | Tendințe și provocări, analizate de avocații Wolf Theiss: Piaţa e orientată spre prevenţie, spre conservare, companiile se străduiesc să îşi conserve şi motiveze resursele umane cheie, să reducă unele costuri şi aşteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile. Deşi există interes pentru restructurări şi reorganizări, în acelaşi timp pare că business-urile sunt interesate de retenţia şi motivarea personalului
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...