ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiul in strainatate cu ajutorul unei burse nu implica cheltuieli mai mari decat cele aferente studiului in tara. Informatii utile si sfaturile Madalinei Barbura pentru bursierii Erasmus

31 August 2015   |   Stefania Enache

Datorita experientei ca bursier, a avut ocazia de a descoperi ca intre modul de studiu din Romania si cel din Olanda exista diferente foarte mari, cel olandez fiind unul mult mai practic.

 
 
Datorita programului Erasmus, Madalina Barbura a avut ocazia de a studia timp de cinci luni la Utrecht University, din Olanda. Bursa primita i-a permis sa descopere o alta abordare academica, o alta cultura, un alt sistem educational.

Experientele tinerilor care au reusit sa acceseze o bursa Erasmus reprezinta surse de inspiratie pentru cei care cred ca studiul in alta tara presupune, in primul rand, o suma mare de bani necesara pentru achitarea costurilor.

Madalina Barbura a invatat un semestru la Utrecht University. ”Am reusit sa studiez in strainatate prin programul Erasmus. Am obtinut bursa in urma unei proceduri de selectie pe baza de dosar si interviu. Mobilitatea Erasmus ofera studentilor posibilitatea de a studia la universitatea partenera fara a plati taxe de scolarizare, examinare etc. Studiile la universitatea straina se vor realiza dupa planul de invatamant existent la respectiva institutie, fiind creat pentru student un mediu academic complet diferit de cel de acasa. Inca din liceu am avut acest vis de a studia in strainatate prin intermediul mobilitatii Erasmus. Pentru mine a fost o oportunitate de a accesa resursele altei universitati, si anume de a vedea o alta abordare academica, alta cultura, alt sistem, alt stat si de a studia intr-o limba straina, in cazul meu, engleza”, explica tanara.


Madalina mentioneaza ca orice student beneficiaza de un sprijin financiar, oferit de acest program, prin alocarea unei sume lunare, denumite grant Erasmus. “Personal am utilizat lunar aceasta suma de bani, iar la plecare sau in anumite situatii am primit ajutor financiar de la parinti. Totul depinde de pretul cazarii, dar mobilitatea nu implica costuri mai mari decat in tara. De asemenea, in fiecare luna aveam o ‘evidenta financiara’, in sensul ca imi notam cheltuielile si platile ce urmau a fi facute”, mai spune studenta.

Studiul individual este esential

In timpul anilor de liceu, Madalina nu s-a gandit ca dupa absolvire va merge catre Drept. A preferat sa se concentreze pe studierea unor limbi straine si pe ceea ce ii oferea perioada respectiva. ”Fiind din Arad, am urmat cursurile Colegiului National Elena Ghiba Birta. Am ales in final aceasta facultate pentru ca am dorit sa fiu intr-un domeniu strans legat de persoane, de latura umanistica, dar care sa aiba si aspecte tehnice, bazate pe logica, iar Dreptul indeplineste toate aceste criterii. Pentru mine, primul an de studentie a fost o reala provocare in sensul ca am invatat foarte mult cum sa imi organizez timpul, sa imi stabilesc prioritatile, sa studiez, ce sa memorez si ce nu, cum sa gasesc o aplicare practica a partilor teoretice. Atunci a fost momentul in care am realizat, spre bucuria mea, ca studiul individual este esential in aceasta facultate, spre deosebire de liceu”, precizeaza Madalina.

Domeniul ales i-a permis sa-si indeplineasca un vis mai vechi, acela de a vedea cum se deruleaza activitatile si in alte sisteme de invatamant. ”Imi amintesc ca la inceputul lunii septembrie orasul Utrecht era impanzit cu studenti grabiti sa isi gaseasca cladirea facultatii. Timp de o saptamana am avut Introduction week, perioada in care staff-ul universitatii, studenti voluntari ne-au prezentat orasul, cladirile facultatii, imensa biblioteca, pentru a se asigura ca vom ajunge la timp la cursuri si ca ne vom adapta cat mai repede. In prima zi, cand am ajuns la universitate, am inceput sa realizez ca am reusit, ca sunt acolo, ca mi s-a implinit visul. Ce m-a impresionat a fost discursul decanului, care ne-a felicitat ca am ajuns acolo, dupa toate obstacolele, obositoarele proceduri administrative si ne-a spus: ‘Congratulations! You made it! You are the ones that are here and be proud of that!’Atunci am realizat ca era tot ce m-am asteptat si ca tot ce m-a determinat sa aplic era realitate”, afirma tanara.

Pentru mine a fost foarte important sa vad si alte sisteme pentru a ma dezvolta ca student si ca persoana, pentru a stii cum sa studiez, cum sa ma exprim, sa am acces la mai multe optiuni. Cred ca este foarte folositor sa exploram, sa ne expunem altor abordari pentru a iesi din zona noastra de comfort. A merge intr-o alta tara, a locui cu oameni pe care nu ii cunosti, a vorbi o alta limba si multe alte schimbari este ocazia perfecta pentru a te maturiza si imbogati ca persoana si student. Daca descoperim si alte sisteme de invatamant ne adaptam cerintelor acestora si automat dobandim noi abilitati sau le exersam pe cele deja avute. De asemenea, cred ca are loc si o puternica schimbare de mentalitate raportat la interactiunea cu alte popoare dar, in special raportat la propria tara (fiind o schimbare in bine).Chiar la inceputul experientei Erasmus, surprinzator, am avut o imagine extrem de clara a aspectelor pozitive din sistemul nostru academic. In cariera, toate abilitatile dobandite ca student vor fi ‘testate’ puternic. In consecinta, o persoana cu o experienta internationala va avea numai de castigat.
Madalina Barbura


Un sistem de invatamant mult mai practic


Inca din prima saptamana a reusit sa se adapteze noului sistem, pentru ca a plecat la drum cu asteptari mari, cu dorinta de a se bucura de aceasta oportunitate.” M-a ajutat foarte mult faptul ca am locuit intr-o casa cu olandezi, intr-un orasel langa Utrecht, fiind nevoita sa intru in organizarea olandeza inca din primele zile, venind la scoala cu trenul. Referitor la profesori, au fost foarte deschisi, sociabili si pragmatici. Studentii internationali sunt tratati cu rabdare, nu favorizati, ci cu rabdare. Mai mult, exista o multime de activitati care au scopul de a aduce studentii internationali la un loc, de a facilita adaptarea lor. Ce mi-a lipsit de acasa au fost lucrurile marunte, de zi cu zi, cum ar fi mancarea. Desi suna ciudat, ca student strain, iti este tot timpul foame. Nu este o problema specifica unei persoane, ci este ceva ‘general’, am verificat. Desigur, mi-au lipsit familia, prietenii si uneori si anumite locuri din tara. Cred ca pentru mine a fost o asa mare bucurie sa fiu parte din acest program, ca am primit o responsabilitate de a ‘fi acolo’, de a fi in acel moment si in acel loc. Astfel, desi departe de casa, am reusit sa ma bucur de fiecare moment”, subliniaza Madalina.

Datorita experientei ca bursier, a avut ocazia de a descoperi ca intre modul de studiu din Romania si cel din Olanda exista diferente foarte mari, cel olandez fiind unul mult mai practic. ”De exemplu, ca student la Drept, a trebuit sa scriu un numar de lucrari, sa caut informatia, dar nu neaparat sa o si memorez. Se pune accentul pe latura creativa, studentul fiind nevoit sa scrie, sa se exprime, sa aiba o opinie”, puncteaza tanara.

Madalina este de parere ca ar trebui sa invatam si noi de la ceilalti. Ea crede ca o abordare mai practica ar fi o schimbare necesara sistemului educational din Romania.”Desi in domeniul dreptului trebuie stapanite notiunile teoretice, semnificatia institutiilor etc., cred ca un exemplu bun ar fi existenta unor seminare mult mai deschise, practice, bazate pe schimb de idei, procese simulate, discutii. O alta problema a studentilor la Drept este abilitatea de a scrie, de a se exprima in scris, dar si oral. In concluzie, cred ca o implicare mai puternica din partea studentilor in cadrul seminarelor si solicitarea redactarii unor lucrari din partea profesorilor ar fi binevenite”, declara Madalina.

Cu toate acestea, facultatile de drept din tara noastra reusesc sa pregateasca specialisti buni, cu mari sanse pe piata muncii. ”Totul depinde de domeniul in care alege sa profeseze, de exemplu magistratura, avocatura, notariat sau alege un master si de acolo ceva complet diferit. Cred ca in final, aceasta facultate te pregateste pentru a te descurca foarte bine pe piata muncii si daca ai pregatirea necesara, vei reusi sa profesezi cu succes. Am realizat ca studentii facultatii noastre sunt foarte pregatiti, desi se insista pe a invata mai mult, sunt foarte pregatiti si perseverenti. Ce m-a facut sa realizez acest lucru au fost cursurile si seminarele din strainatate, unde studentii romani erau cei mai activi, alaturi de cei italieni. Aproape toti profesorii au ramas impresionati de pregatirea romanilor si de nivelul facultatii de provenienta”, arata tanara.

Ce urmeaza?

Bursa in Olanda i-a deschis apetitul pentru studiul in strainatate. Madalina este decisa ca dupa finalizarea studiilor sa urmeze un master in strainatate. “Doresc sa continui cu o abordare mai specifica in domeniul dreptului pentru a accesa mai multe oportunitati. Momentan nu consider ca mi s-ar potrivi magistratura sau avocatura si, pe de alta parte, sunt foarte interesata de alte aprofundarea altor subiecte din acest domeniu. Am ales a studia in continuare in strainatate deoarece am gasit acel program ce inglobeaza tot ce doresc sa studiez, exista o multime oportunitati de practica, internship si consider ca sistemul academic este unul potrivit pentru aceasta etapa anterioara intrarii pe piata muncii”, precizeaza studenta.


Informatii utile pentru un bursier


 “Sfatul meu pentru orice student care doreste sa obtina o bursa pentru a studia in strainatate este sa se informeze, sa-si adune materialele necesare si sa aplice. Ca sfat practic ar fi sa se implice in activitati extracuriculare, daca sunt foarte buni intr-un anumit domeniu - in competitii, sa studieze si sa obtina un certificat de limba. A studia in strainatate cu ajutorul unei burse nu implica cheltuieli mai mari decat cele aferente studiului in tara. Asadar, situatia financiara nu ar trebui sa fie un factor ce sa descurajeze. Tot legat de aceasta, alegerea tarii este foarte importanta in raport de cheltuieli. Un alt sfat pentru cei care doresc o bursa este sa se prezinte la interviu cu o perspectiva proprie, reala asupra experientei internationale. Cred ca fiecare student trebuie sa realizeze ce are de spus, de adus nou universitatii unde va merge si de doreste sa gaseasca acolo. Documentarea, informarea in legatura cu programul, cursurile, situatia scolara, sunt esentiale, mai ales in cazul celor din ultimul an de studiu. Sa priveasca aceasta experienta cu responsabilitate. Desi este, in opinia mea, cea mai buna experienta sociala, culturala etc., fiecare student merge si reprezinta propria facultate, universitate, tara si acest lucru ar trebui sa aduca si responsabilitate. In perioada studiului in strainatate, la nivel de licenta, este posibil ca studentul sa aiba un program extrem de relaxat (ceea ce nu semnifica neglijenta) si in acelasi timp, rezultate foarte bune si multe cunostinte assimilate. Cu siguranta, toti cei care am beneficiat de aceasta oportunitate am venit total schimbati, din toate punctele de vedere”, sustine Madalina Barbura.

 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 202 / 411
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum se face selecția avocaților interni care vor să se alăture echipei de Legal de la ING Bank, unul dintre cei mai prețuiți angajatori din România | Ce trebuie să demonstreze candidații și cum sunt sprijiniți mai apoi să ajungă profesioniști de top. Oana Frățilă, Manager Legal Department, Litigation & General Corporate Affairs: Încercăm să construim o echipă corect echilibrată, formată din oameni bine pregătiți și cu capacitatea de a acționa cât mai mult autonom
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Real Estate & Construction)
CMS, alături de Alten Group la achiziția Qualitance QBS. Horea Popescu, managing partner CMS România: Observăm în continuare un apetit puternic pentru tranzacții în sectorul TMT
LegiTeam | RTPR is looking for junior lawyers (2022 graduates)
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for an Associate (Litigation team)
POPESCU & ASOCIAȚII a câștigat pentru Orașul Sinaia contractul privind construirea primei parcări de tip Park & Ride. Echipa pluridisciplinară de avocați a obținut decizia favorabilă și la ÎCCJ, fiind astfel menținută finanțarea pentru un proiect important al stațiunii
EXCLUSIV Dispute-Resolution.Center | Statul caută avocați pentru un arbitraj ICC după ce OMV Aktiengesellschaft a câștigat, la Paris, încă o dispută legată de costurile de mediu derivate din privatizarea Petrom, cu pretenții de 31 mil. €. Zamfirescu Racoți Vasile & Partners a obținut victoria, de partea statului fiind Toader și Asociații și Leaua, Damcali Deaconu Păunescu – LDDP
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordinul procedural nr. 1 (Powered by ZRVP)
Reff & Asociații | Deloitte Legal obține o nouă soluție favorabilă contribuabilului în fața Direcției Generale de Soluționare a Contestațiilor din cadrul MFP. Avocații au reușit să anuleze o decizie de impunere emisă de organele fiscale fără respectarea principiilor de efectuare a inspecției fiscale
PwC România și D&B David și Baias au asistat compania de software DataArt în achiziția firmei locale Lola Tech Cluj-Napoca
Employment | Tendințe și provocări, analizate de avocații Wolf Theiss: Piaţa e orientată spre prevenţie, spre conservare, companiile se străduiesc să îşi conserve şi motiveze resursele umane cheie, să reducă unele costuri şi aşteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile. Deşi există interes pentru restructurări şi reorganizări, în acelaşi timp pare că business-urile sunt interesate de retenţia şi motivarea personalului
Exclusiv - Finanțele plătesc anul acesta peste 10 milioane de lei avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate și ce onorarii primește fiecare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...