ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ole Hansen(Saxo Bank): Mărfurile, favorizate de un dolar în scădere

30 Ianuarie 2018   |   Ioana Duta

Ole Hansen apreciază că cel mai mare factor determinat rămâne fără îndoială dolarul care, în ultimele şapte săptămâni, a oferit un nivel aproape constant de susţinere pe măsură ce a continuat să scadă. Dar, în afara dolarului, trebuie menţionaţi alţi factori determinanţi.

 
 
Şapte săptămâni consecutive de vânzare a dolarului în scădere au favorizat o redresare puternică a mărfurilor, mai ales a energiei şi a metalelor preţioase, a declarat Ole Hansen, directorul strategiei pentru mărfuri la Saxo Bank, conform unui comunicat de presă al instituţiei financiare remis marţi.

"Ţiţeiul a reuşit să recupereze jumătate din ce a pierdut în timpul vânzărilor la scară mare din 2014 şi 2016 în timp ce aurul a început din nou să provoace zona de rezistenţă de peste 1.350 dolari unde a fost respins de trei ori deja din 2014 încoace. Gazele naturale au crescut mai mult şi au depăşit intervalul de tranzacţionare predominant de peste un an. Scăderile mari săptămânale consecutive ale inventarului şi prognoza pentru vreme rece în continuare până în februarie au înclinat balanţa în favoarea optimiştilor în ciuda producţiei record actuale", a spus Ole Hansen.


Dolarul mai slab a ajutat şi la susţinerea sectorului cerealelor. Acest lucru a avut loc în contextul unei combinaţii de competitivitate crescută la export pentru contractele denominate în dolari şi nevoia de fonduri pentru a reduce ceea ce până de curând fusese o poziţie short record pe toate cele trei cereale cheie, porumb, grâu şi soia.

Ole Hansen apreciază că cel mai mare factor determinat rămâne fără îndoială dolarul care, în ultimele şapte săptămâni, a oferit un nivel aproape constant de susţinere pe măsură ce a continuat să scadă. Dar, în afara dolarului, trebuie menţionaţi alţi factori determinanţi.

Creşterile dobânzilor din SUA, cinci la număr până acum în acest ciclu, au marcat toate un minim al aurului de unde s-a redresat.

Conform analizei Saxo Bank, indicatorii de risc geopolitic au crescut de când Trump este preşedinte, "determinaţi de riscul unei crize diplomatice majore şi a obiceiurilor de a posta pe Twitter într-un mod cel puţin controversat". În prezent, atenţia este îndreptată asupra riscului de războaie comerciale, Coreea de Nord şi Iran versus SUA.

Datele economice din SUA au ratat în general estimările în ultima lună, crescând astfel riscul unei încetiniri economice în SUA. Cererea de investiţii rămâne fermă, deţinerile produselor tranzacţionate la bursă ajungând la un maxim pe 55 de luni pe baza cererii constante din partea investitorilor pe termen lung, în timp ce fondurile speculative au fost cumpărători agresivi de la mijlocul lunii decembrie.

Ţiţeiul a continuat în creştere, găsind susţinere din partea scăderii dolarului, a comentariilor favorabile din Arabia Saudită şi Rusia şi o reducere continuă a stocurilor de ţiţei americane. Redresarea s-a oprit doar după ce atât ţiţeiul WTI, cât şi cel Brent au reuşit să recupereze jumătate din ce au pierdut în timpul vânzărilor la scară mare din perioada 2014-2016.

Dat fiind impactul asupra preţului petrolului a câtorva sute de barili pe zi în oferta sau cererea modificate, se observă riscul, mai ales în lunile următoare, ce înclină spre preţuri mai mici, ţiţeiul Brent cel mai probabil stabilindu-se într-un interval între 60-70 dolari în loc să continue mai sus.

Un dolar mai scăzut, alături de riscurile politice reînnoite (am avut parte de destule în a doua jumătate a lui 2017), vor fi probabil sursele cheie de susţinere ce ar putea afecta estimarea Saxo Bank de preţuri mai mici pe parcursul primului trimestru al anului 2018.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 8859 / 16857
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
POPESCU & ASOCIAȚII obține în instanță o soluție fără precedent pentru Consiliul Local Sinaia
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Locul arbitrajului și organizarea audierilor (Powered by ZRVP)
LegiTeam: GNP Guia Naghi și Asociații recrutează tineri avocați | Pharma & Life Sciences, Litigii
Obiectivele Teleperformance în zona ESG sunt în continuă dezvoltare, firma angajându-se să preia un rol de lider în responsabilitatea socială corporativă. De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Chief Legal and Compliance Officer pentru România, despre certificarea Verego SRS primită pentru al cincilea an consecutiv și principiile cheie care stau la baza activității companiei
Avocații PNSA au asigurat asistența legală a tranzacției prin care celebrul alpinist David Neacșu a vândut compania GD Escapade. Alexandru Medelean (Wise Way Advisors), consultant principal al tranzacției
Avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații spun că a crescut gradul de specializare și sofisticare a mandatelor privind GDPR, în special din perspectiva complexității aspectelor implicate, dar și prin prisma aportului de know-how și inovare cerute pentru rezolvarea lor. Echipă dedicată exclusiv proiectelor de acest tip și portofoliu de clienți ce include primii cinci jucători din aproape toate industriile cu expunere semnificativă în zona GDPR
Avocații KPMG Legal spun că există apetit pentru pentru finanțări de anvergură. Creditele locale mari tind să nu depășească 200 mil. €, în timp ce sindicalizările din străinătate pot sări pragul de 500 mil. €. O discuție cu membrii unei echipe de elită, despre inițierea unui „sindicat bancar”, criteriile importante în acordarea unei finanțări, proiecte care primesc mai ușor finanțare și alte detalii puțin știute ale împrumuturilor sindicalizate
TAX + LEGAL VIDEOCONFERENCE: DISPUTELE FISCALE – DIRECȚII ȘI EVOLUȚIE, conferință organizată de TZA, pe 8 decembrie
Dispute-Resolution.Center | Statul român a plătit avocaților facturi de peste 21 mil. lei în ultimii doi ani, în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, firmă controlată de familia Adamescu. Audierile s-au încheiat și se așteaptă hotărârea Tribunalului arbitral în dosarul cu pretenții ale reclamantei de 345 mil. E
Avocații GNP | Guia Naghi & Partners explică efectul aplicării prevederilor legislative nou introduse în domeniul achizițiilor publice. Recomandările echipei care gestionează proiectele multor clienți cu un profil proeminent în economia locală
„The Lawyer European Awards 2021”: 6 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | ZRVP, Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. Alina Popescu (MPR Partners) concurează la titlul - „European managing partner of the year”
Problematica ESG este inclusă în strategiile legate de risc și reziliență ale Farmexim și Help Net, iar oficialii companiilor spun că vor face tot ce este necesar pentru a continua proiectele într-un mod sigur și sustenabil. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Ducem businessul la nivelul următor de profesionalism şi responsabilitate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...