ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raport Eversheds: Pe plan internațional, companiile tind să reducă numărul membrilor din consiliile de conducere

23 Aprilie 2013   |   BizLawyer

• Peste tot în lume, consiliile de conducere tind să se micșoreze – iar consiliile restrânse par să aibă cel mai bun randament • Diversitatea, în sensul său cel mai extins, este cheia eficienței unui consiliu de conducere • Companiile cu un raport ridicat de directori executivi la directori neexecutivi au potenţial pentru o performanță mai crescută, iar directorii neexecutivi care provin din alte sectoare de activitate sau sunt la rândul lor executivi în alte companii pot avea o contribuţie importantă la creșterea eficienţei unui consiliu de conducere • Numărul femeilor membre în consiliile de conducere a crescut, dar mai este încă mult de lucru în ceea ce privește atingerea unei reale diversitaţi de gen

Sursa: BizLawyer

 
 
La nivel global, companiile tind să reducă numărul membrilor din consiliile de conducere pentru a câștiga la capitolul eficiență, însă acest lucru face ca diversitatea în rândul directorilor să fie un obiectiv tot mai greu de atins – aceasta este concluzia Raportului Privind Guvernanța Corporatistă, realizat de firma internațională de avocatură Eversheds.

Potrivit raportului, companiile care au consilii mai mici tind să fie mai performante. Totuși, trebuie să se găsească un echilibru între numărul membrilor din conducere și alți factori importanți precum numirea mai multor directori executivi și încurajarea diversității în sens larg (abilități, experiență în afara sectorului, experiență internațională, vârstă, gen).


Raportul Eversheds este un studiu global care analizează performanța a peste 500 de companii de top din Europa, SUA, regiunea Asia-Pacific, Orientul Mijlociu și Brazilia, prin analiza caracteristicilor consiliilor de conducere la nivel internațional. Raportul conține și 85 de interviuri detaliate cu membri seniori ai consiliilor de conducere din întreaga lume.

În 2011, Eversheds a publicat primul astfel de raport prin care compara componența consiliilor de conducere și performanța/randamentul prețului acțiunilor, perioada de referință fiind din 2007 până la momentul respectiv.
 
Potrivit noului raport, în prezent, consiliile de conducere au cunoscut o restrângere în medie cu 8% față de acum cinci ani, cea mai mare schimbare petrecându-se în ultimii trei ani – o scădere de 7% între 2009 și 2012. Acest lucru a avut ca efect o mai mare presiune pe umerii directorilor neexecutivi.

Aproape toți directorii intervievați pentru raport (93%) consideră că un consiliu eficient ar trebui să aibă mai puțin de 12 membri.   

În același timp, 61% dintre respondenți sunt de părere că diversitatea membrilor, în sens larg, are un impact considerabil asupra performanței consiliului.

Raportul relevă și faptul că acele companii care au în componență un număr mai mare de directori executivi tind să fie mai performante, situația fiind similară în privința acelor companii care au în componență mai mulți directori cu experință în alte sectoare ale industriei. Jumătate dintre directorii intervievați au admis că diversitatea experienței directorilor combate așa-numita „gândire de grup”.

Raportul privind Guvernanța Corporatistă oferă o cheie pentru înțelegerea elementelor care fac un consiliu să funcționeze la cote maxime. Diversitatea directorilor, ca experiență de lucru, dar și ca tipologie, stă la baza performanței unei companii. Din acest punct de vedere, tendința globală de reducere a numărului de membri pare să facă mai degrabă un deserviciu companiilor. Provocarea actuală constă în a găsi echilibrul între diversitatea și dimensiunea unui consiliu pentru a atinge un nivel optim de eficiență”, spune Mihai Guia (foto), Managing Partner Eversheds Lina & Guia.

Diversitatea de gen este de asemenea analizată în raportul Eversheds, care arată că în ultimii cinci ani prezența femeilor în managementul societăților a crescut cu 50% în toate regiunile analizate. Cu toate acestea, nominalizarea femeilor în consiliile de conducere vizează mai degrabă funcțiile neexecutive, decât cele executive. Cea mai mare creștere în acest sens a fost înregistrată în Europa (156%) și în Hong Kong (133%).

De asemenea, raportul arată că și vârsta directorilor reprezintă un factor care contribuie la performanța unei companii. Astfel, în 20% dintre companiile cu performanțe ridicate, vârsta medie a directorilor este de 58,8 ani, spre deosebire de 59,5 ani în restul companiilor.

Raportul conține și informații referitoare la managementul riscului: 72% dintre directorii intervievați spun că abordarea consiliului din care fac parte s-a schimbat în ultimii doi ani, în sensul că acum acordă mai multă importanță managementului riscului, având o atitudine proactivă și concentrată în mod pozitiv pe gestionarea riscului.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 15109 / 15978
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
INTERVIU | De vorbă cu Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP, despre modul în care firma își alege avocații în campaniile de recrutare | Trei condiții esențiale pentru aplicanții care vor o certitudine a carierei de litigator. Elementele cheie pe care toți aspiranții la un loc în echipa ZRVP ar trebui să le urmărească
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
INTERVIU | Ovidiu Șerban, după 12 ani de la intrarea în echipa ZRVP - Colaborarea cu o societate de avocatură de calibru, în general, și cu ZRVP, în special, îți aduce mai multe avantaje. Privind retrospectiv, cred că a fost cea mai bună decizie, pentru că aici am avut ascensiunea profesională pe care mi-am dorit-o și îmi desfășor cu plăcere activitatea de avocat în fiecare zi
Roxana Ionescu, Counsel RTPR, Rising Star pentru România la Premiile Rising Star EMEA 2021
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: ZRVP recrutează 2 avocați definitivi pentru departamentul Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...