ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Rata creditelor neperformante în UE a scăzut la 4,6% în trimestrul doi din 2017

18 Ianuarie 2018   |   Ioana Duta

Reducerea creditelor neperformante este importantă pentru buna funcţionare a uniunii bancare şi a uniunii pieţelor de capital, precum şi pentru stabilitatea şi integrarea sistemului financiar din UE.

 
 
Rata creditelor neperformante (NPL) în UE a scăzut la 4,6% în trimestrul doi din 2017, o reducere cu o treime faţă de nivelul înregistrat în ultimele trei luni din 2014, se arată în primul raport privind progresele înregistrate în abordarea creditelor neperformante pentru sprijinirea agendei de reducere a riscurilor, publicat joi de Comisia Europeană (CE).

Ratele creditelor neperformante sunt în scădere în aproape toate ţările membre UE, deşi situaţia diferă în mod semnificativ de la un stat membru la altul. Conform datelor disponibile ale CE, reducerea riscurilor îşi face simţită prezenţa în sistemul bancar european şi va sprijini progresele în vederea finalizării uniunii bancare, care se vor concretiza prin reducerea riscurilor, în paralel cu partajarea acestora.


Comisia Europeană a salutat joi progresele înregistrate în abordarea creditelor neperformante din UE în contextul activităţilor care se desfăşoară la nivel naţional şi la nivelul UE pentru reducerea riscurilor rămase în unele părţi ale sectorului bancar european.

În primul raport privind progresele înregistrate, elaborat după ce miniştrii de Finanţe au convenit asupra Planului de acţiune privind reducerea creditelor neperformante, CE subliniază îmbunătăţirea în continuare a ratelor creditelor neperformante şi viitoarele măsuri menite să reducă şi mai mult stocurile de credite neperformante.

Reducerea creditelor neperformante este importantă pentru buna funcţionare a uniunii bancare şi a uniunii pieţelor de capital, precum şi pentru stabilitatea şi integrarea sistemului financiar din UE. Este esenţial să se ia măsuri pentru reducerea nivelului ridicat al stocurilor de credite neperformante şi pentru prevenirea eventualei acumulări a acestor stocuri în viitor, astfel încât să se asigure îmbunătăţirea şi consolidarea creşterii economice în Europa, se arată în raportul forului comunitar.

Pentru a obţine finanţare, gospodăriile şi întreprinderile depind de soliditatea şi rezistenţa la crize a sectorului financiar. Deşi băncile individuale şi statele membre sunt principalii responsabili cu reducerea stocurilor de credite neperformante, acest proces are în mod evident o dimensiune europeană, având în vedere efectele potenţiale de contagiune asupra economiei UE în ansamblul său.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital, a declarat: "Reducerea nivelului de credite neperformante este esenţială pentru diminuarea riscurilor în sectorul bancar şi pentru finalizarea uniunii bancare. Eforturile concertate ale băncilor, autorităţilor de supraveghere, statelor membre şi Comisiei au produs deja rezultate, dar trebuie să continuăm aceste eforturi pentru a reduce şi mai mult nivelurile creditelor neperformante. Vrem ca băncile din toate ţările UE să îşi recâştige capacitatea deplină de a acorda împrumuturi întreprinderilor şi gospodăriilor, prevenind în acelaşi timp acumularea de noi credite neperformante".

Raportul arată, de asemenea, că UE este pe drumul cel bun în ceea ce priveşte punerea în aplicare a Planului de acţiune al Consiliului.

În primăvară, Comisia va propune un pachet cuprinzător de măsuri menite să reducă nivelul existent al creditelor neperformante şi să prevină acumularea de credite neperformante în viitor. Pachetul se va concentra pe patru domenii: acţiuni de supraveghere, reforma cadrelor de restructurare, insolvenţă şi recuperare a datoriilor, dezvoltarea de pieţe secundare pentru activele neperformante şi sprijinirea restructurării sistemului bancar. În aceste domenii ar trebui să fie luate măsuri la nivel naţional şi, dacă este cazul, la nivelul Uniunii.

De asemenea, Comisia invită statele membre şi Parlamentul European să ajungă rapid la un acord în ceea ce priveşte propunerea Comisiei privind insolvenţa întreprinderilor. Această măsură, care a fost propusă în noiembrie 2016, ar ajuta întreprinderile care se confruntă cu dificultăţi financiare să îşi restructureze din timp activitatea pentru a preveni falimentul şi ar îmbunătăţi astfel eficienţa procedurilor de insolvenţă în UE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 8907 / 16857
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
POPESCU & ASOCIAȚII obține în instanță o soluție fără precedent pentru Consiliul Local Sinaia
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Locul arbitrajului și organizarea audierilor (Powered by ZRVP)
LegiTeam: GNP Guia Naghi și Asociații recrutează tineri avocați | Pharma & Life Sciences, Litigii
Obiectivele Teleperformance în zona ESG sunt în continuă dezvoltare, firma angajându-se să preia un rol de lider în responsabilitatea socială corporativă. De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Chief Legal and Compliance Officer pentru România, despre certificarea Verego SRS primită pentru al cincilea an consecutiv și principiile cheie care stau la baza activității companiei
Avocații PNSA au asigurat asistența legală a tranzacției prin care celebrul alpinist David Neacșu a vândut compania GD Escapade. Alexandru Medelean (Wise Way Advisors), consultant principal al tranzacției
Avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații spun că a crescut gradul de specializare și sofisticare a mandatelor privind GDPR, în special din perspectiva complexității aspectelor implicate, dar și prin prisma aportului de know-how și inovare cerute pentru rezolvarea lor. Echipă dedicată exclusiv proiectelor de acest tip și portofoliu de clienți ce include primii cinci jucători din aproape toate industriile cu expunere semnificativă în zona GDPR
Avocații KPMG Legal spun că există apetit pentru pentru finanțări de anvergură. Creditele locale mari tind să nu depășească 200 mil. €, în timp ce sindicalizările din străinătate pot sări pragul de 500 mil. €. O discuție cu membrii unei echipe de elită, despre inițierea unui „sindicat bancar”, criteriile importante în acordarea unei finanțări, proiecte care primesc mai ușor finanțare și alte detalii puțin știute ale împrumuturilor sindicalizate
TAX + LEGAL VIDEOCONFERENCE: DISPUTELE FISCALE – DIRECȚII ȘI EVOLUȚIE, conferință organizată de TZA, pe 8 decembrie
Dispute-Resolution.Center | Statul român a plătit avocaților facturi de peste 21 mil. lei în ultimii doi ani, în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, firmă controlată de familia Adamescu. Audierile s-au încheiat și se așteaptă hotărârea Tribunalului arbitral în dosarul cu pretenții ale reclamantei de 345 mil. E
Avocații GNP | Guia Naghi & Partners explică efectul aplicării prevederilor legislative nou introduse în domeniul achizițiilor publice. Recomandările echipei care gestionează proiectele multor clienți cu un profil proeminent în economia locală
„The Lawyer European Awards 2021”: 6 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | ZRVP, Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. Alina Popescu (MPR Partners) concurează la titlul - „European managing partner of the year”
Problematica ESG este inclusă în strategiile legate de risc și reziliență ale Farmexim și Help Net, iar oficialii companiilor spun că vor face tot ce este necesar pentru a continua proiectele într-un mod sigur și sustenabil. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Ducem businessul la nivelul următor de profesionalism şi responsabilitate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...