ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CEFC vrea să-şi creeze propria bancă, după ce tranzacţia cu Rosneft i-a majorat afacerile

01 Noiembrie 2017   |   Ioana Duta

Având o bancă la dispoziţie, CEFC va avea o putere financiară mai mare pentru tranzacţionare, atunci când va gestiona aproape un milion de barili pe zi de ţiţei rusesc, şi capacitatea de a finanţa tranzacţii pentru clienţii chinezi, inclusiv rafinării independente, au declarat directorii.

 
 
CEFC China Energy, un conglomerat privat care achiziţionează o participaţie la Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, intenţionează să-şi lanseze anul viitor propria sa bancă, cel mai recent pas pentru a-şi majora activele, au declarat pentru Reuters doi directori ai companiei chineze.

În data de 8 septembrie, CEFC a anunţat că va prelua o participaţie de 14,16% în Rosneft de la un consorţiu compus din traderul elveţian Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority, o tranzacţie evaluată la 9,1 miliarde de dolari.

Dar ascensiunea rapidă a companiei cu sediul în Shanghai i-a determinat pe unii bancheri internaţionali şi traderi să avertizeze asupra lipsei transparenţei şi a modului în care face afaceri cu firmele ruseşti afectate de sancţiuni.


O bancă controlată de CEFC ar urma să primească aprobarea autorităţilor de reglementare din China la începutul anului viitor, având un capital social de cinci miliarde de yuani (755 de milioane de dolari), astfel încât CEFC va fi una dintre puţinele companii energetice care administrează o bancă comercială privată, susţin directorii sub protecţia anonimatului.

Compania de stat China National Petroleum Corp (CNPC) controlează Bank of Kunlun, care efectuează inclusiv tranzacţii petroliere cu Iranul.

Un purtător de cuvânt al CEFC a declarat că nu poate comenta imediat informaţia.

Planul CEFC vine la doar câteva săptămâni după ce compania a anunţat că va achiziţiona 14,16% din Rosneft, cea mai mare companie petrolieră listată din lume, ceea ce va catapulta puţin cunoscutul trader chinez în rândul firmelor energetice globale.

Având o bancă la dispoziţie, CEFC va avea o putere financiară mai mare pentru tranzacţionare, atunci când va gestiona aproape un milion de barili pe zi de ţiţei rusesc, şi capacitatea de a finanţa tranzacţii pentru clienţii chinezi, inclusiv rafinării independente, au declarat directorii.

Aceştia au adăugat: "Afacerile din energie implică finanţări imense şi clienţii noştri sunt dispersaţi. Credem că numai prin extinderea serviciilor financiare am putea face afacerea noastră mai competitivă". Autorităţile locale din Shanghai au abordat CEFC şi au propus planul, grupul chinez urmând să deţină o participaţie majoritară în noua bancă.

Surse bancare au avertizat că planificata investiţie a CEFC în Rosneft, vizată de sancţiunile SUA, şi lipsa de transparenţă în structura acţionariatului grupului ar putea determina instituţiile financiare occidentale să fie prudente în a se asocia la planificata bancă.

Propusa bancă va face parte din portofoliul financiar extins al CEFC - deţine deja o participaţie în Bank of Hainan şi administrează un lanţ de servicii financiare.

CEFC finalizează achiziţionarea unei participaţii de 50% în J& T Finance Group, care are operaţiuni bancare în Cehia, Rusia şi Slovacia. În septembrie, BCE a aprobat tranzacţia, după aproape doi ani de când a fost prima dată anunţată.

O altă achiziţie, o participaţie de 20% în compania americană de brokeraj Cowen Group, a fost întârziată, fiind verificată de Comisia pentru Investiţii Străine în SUA (CFIUS).

Preluarea participaţiei la Rosneft este punctul culminant al expansiunii CEFC de la un trader petrolier de nişă din oraşul natal al fondatorului companiei CEFC, Ye Jianming, din provincia chineză Fujian, din sud-estul Chinei, într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor. În prezent, CEFC produce petrol în Africa de Vest şi Abu Dhabi, deţine sute de benzinării în Europa şi intenţionează să cumpere o bancă activă în Cehia şi Slovacia.

De asemenea, CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza în curând achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV. Controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International este prezentă în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 9399 / 36762
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
KPMG Legal – Toncescu și Asociații asistă asociații Dentstore în tranzacția cu Abris Capital Partners. Laura Toncescu (Managing Partner) și Dragoș Iamandoiu (Senior Managing Associate) au coordonat asistența juridică acordată vânzătorilor
International arbitration for Romanian in house lawyers (24-25 februarie)
Echipa de arbitraj a ZRVP câștigă o nouă dispută arbitrală în domeniul construcțiilor. Partenerul Alina Tugearu a coordonat echipa
PNSA a asistat Pavăl Holding în achiziția complexului Dacia One. Partenerul Valentin Creața a coordonat echipa de avocați, iar Raluca Rusu (Tax Partner) a condus echipa care a asigurat consultanța fiscală în acest proiect
RTPR alături de Autonom Services la achiziția Premium Leasing. Echipă multidisciplinară de avocați coordonată de partenerii Costin Tărăcilă și Alina Stăvaru
Clienții BSMP din practica de Energie manifestă un apetit ridicat pentru proiecte în segmentele de oil&gas și regenerabile. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Din perspectiva practicii de Energie, putem afirma că anul 2021 a depășit nivelul anilor precedenți pandemiei COVID19
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Wolf Theiss a asistat Enercon GmbH în legătură cu vânzarea a 100% din părţile sociale deţinute în cadrul Ecoenergia SRL. Meinhard Stelte, Senior Consultant UEE Holding: ”Avocații noștri de la Wolf Theiss au acordat un sprijin remarcabil în această tranzacție”
SAA anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Doi avocați preiau roluri de partener, alți trei fac un pas înainte în carieră
Practica de Real Estate & Construction de la Wolf Theiss a derulat anul trecut unele dintre cele mai mari tranzacţii din piața locală | Interesul investitorilor se îndreaptă acum, cu precădere, către proiecte logistice şi industriale, dar şi către parcuri fotovoltaice şi eoliene. Piaţa rezidenţială continuă să fie atractivă, atât pe segmentul de high-end ̸ lux, cât şi al locuințelor ‘affordable’, spun avocații
De vorbă cu experții KPMG specializați în achiziții publice, despre modificările legislative, asistența acordată clienților și proiectele cheie din această arie de practică. Vlad Peligrad, Partener KPMG Legal – Toncescu și Asociații: Apartenența la rețeaua KPMG ne aduce avantaje unice pe piață. Echipele mixte de avocați și consultanți fiscali, tehnici, contabili abordează orice proiect din toate perspectivele
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...