ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

CNSC a soluţionat contestaţii pe achiziţii publice în valoare de 13 mld. €, în 2011

12 Octombrie 2012   |   Robert Mocanu

Conform raportului de activitate al CNSC, în 2011, 39% dintre contestaţiile formulate au vizat documentaţiile de atribuire, în timp ce 61% au vizat rezultatul procedurii de atribuire.

Bogdan Lehel Lorand, presedintele CNSC

Sursa: Financiarul

 
 
Valoarea deciziilor emise de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor /CNSC/ în ceea ce priveşte achiziţiile publice a fost, în 2011, de peste 13 miliarde de euro, în condiţiile în care 32% din totalul contestaţiilor formulate au fost admise, a declarat Laura Iarca, avocat senior al Zamfirescu Racoţi Predoiu /ZRP/ şi coordonator al practicii de Achiziţii Publice, preluata de Agerpres.

'Valoarea de 13 miliarde de euro reprezintă deciziile exprimate de către CNSC în achiziţiile publice. Din păcate, la nivelul actual ne lovim de câteva probleme în practică în acest domeniu. Aproape 40% dintre contestaţiile formulate vizează documentaţiile de atribuire. Exista situatii cand autoritatile contractante stabilesc conditii de participare restrictive, cu incalcarea principiului proportionalitatii raportat la contractul care se atribuie. Am remarcat, tot în practică, şi o ineficienţă a căilor de atac. Deşi conform legii poţi cere suspendarea contractului, tot conform aceleaşi legi după rezolvarea contestaţiei nu mai poţi cere suspendarea', a afirmat Iarca.


Potrivit reprezentantei societăţii de avocatură, pot fi întâlnite situaţii în care accesul operatorilor economici la procedurile de achiziţii publice sunt restricţionate, deşi documentaţiile beneficiază de o verificare prealabilă din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare în Achiziţiile Publice /ANRMAP/.

Conform raportului de activitate al CNSC, în 2011, 39% dintre contestaţiile formulate au vizat documentaţiile de atribuire, în timp ce 61% au vizat rezultatul procedurii de atribuire. De asemenea, 32% din totalul contestaţiilor formulate au fost admise. În plus, anul trecut, din cele 6.000 de dosare depuse la CNSC, aproape 10% (599) dintre acestea au însemnat decizii de suspendare, în timp ce pentru 12,72% (763) s-a formulat plângere. Din acestea, 109 au fost desfiinţate sau modificate de către instanţă.

Durata de soluţionare a cauzelor pe achiziţii publice este una dintre problemele imposibil de rezolvat în România, a aratat Cosmin Vasile, partener ZRP. 'Cineva ar putea atrage concluzia că acest sistem funcţionează catastrofic, ceea ce nu este neapărat adevărat. Pe de altă parte, povestea cu dedicaţiile este o pasiune a românilor când vine vorba despre achiziţii publice. La capitolul achiziţii publice, România implementează o legislaţie care, până la un moment dat, este impusă de către Uniunea Europeană. Dincolo de ce este obligatoriu, depinde de fiecare stat să ajungă la un rezultat concret. Anul trecut, s-a publicat un raport al Comisiei Europene întocmit de Deloitte privind achiziţiile publice din România. Prima remarcă este aceea că, în România, sunt implementate toate dispoziţiile de drept european care trebuiau implementate. Problema este că această ramură, cu partea ei obligatorie, a venit şi s-a grefat într-un sistem de drept, a pornit de la zero. Noi facem ceea ce trebuie, dar funcţionarea acestui mecanism depinde de nişte factori greu de controlat. În regulă nu vom fi nici în cinci, nici în 10 ani în anumite aspecte, dar tendinţa autorităţilor române este de a rezolva lucrurile. Una dintre problemele imposibil de rezolvat se referă la durata de soluţionare a cauzelor', a explicat Vasile, preluat de Agerpres.

În ceea ce priveşte ideea propusă de către autorităţi de a întocmi o listă cu firmele campioane la depunerea de contestaţii, Cosmin Vasile a catalogat-o drept 'o poveste'.

'Lista recordman-ilor la capitolul contestaţii este o poveste. Veţi vedea pe site-ul ANRMAP această listă. Ce pot să vă spun este că sunt cazuri în care se pot imagina blocări tactice ale unei achiziţii publice care urmăreşte blocarea unei autorităţi contractante. Acestea sunt probleme care nu pot fi rezolvate aşa, printr-o listă. În România, există o mentalitate păguboasă a autorităţilor, dar şi a operatorilor economici, dar şi lipsă de pregătire în domeniu. Statul român are o logică absolut primitivă atunci când interzice companiilor de stat să acceadă la asistenţă juridică de la experţi independenţi pentru elaborarea documentaţiei de atribuire', a menţionat partenerul ZRP.

La iniţiativa parlamentarilor, a fost aprobat un proiect de modificare a OUG nr. 34/2006 care s-a materializat prin Legea nr. 279/2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 872 din 9 decembrie şi a cărei aplicabilitate a intrat în vigoare din data de 12 decembrie 2011.

Printre principalele modificări se află următoarele: documentele vor fi transmise în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice /SEAP/ în zile lucrătoare de către autorităţile contractante şi vor fi semnate cu semnătură electronică extinsă, emisă de către un furnizor autorizat, valoarea cumulată a contractelor care vor fi atribuite şi a actelor adiţionale care vor fi încheiate pentru lucrări şi/sau servicii suplimentare ori adiţionale să nu depăşească 20% din valoarea contractului iniţial, a fost eliminată excepţia care permitea suplimentarea de până la 50%.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 29260 / 36113
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: GNP Guia Naghi & Partners recrutează tineri avocați | Consultanță
Radu și Asociații SPRL devine Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
GDPR, după primii 3 ani | Avocații NNDKP spun că operatorii economici alocă mai multe resurse, inclusiv financiare și de personal, pentru respectarea regulilor de protecția datelor. Solicitările cele mai dificile, dar în același timp și cele mai frumoase, sunt cele care vin cu noi situații de fapt, la care autorii Regulamentului nici nu s-au gândit probabil
LegiTeam: Voicu & Filipescu is currently looking for junior lawyers
Ce trebuie să știe absolvenții care vor să prindă un loc în echipa Popescu & Asociații, firmă prețuită de clienți și premiată de directoarele internaționale | Mulți dintre stagiarii din trecut sunt avocații de bază de astăzi, au mini-echipe pe care le coordonează și lucrează în mandate de rezonanță. Octavian Popescu, Partener: Suntem bucuroși să putem împărtăși cu viitorii profesioniști principiile și mai ales realitățile care stau la baza succesului în avocatură, că avem oportunitatea de a deveni mentori și de a-i inspira să fie cei mai buni
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...