ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Franţa,Germania, Italia şi Spania lansează un plan pentru ca marile companii de tehnologie să fie impozitate mai mult

11 Septembrie 2017   |   Ioana Duta

Cele patru ţări, cu cea mai mare influenţă pe Vechiul Continent, s-au coalizat pentru ca aceste companii să plătească impozitele în funcţie de ceea ce încasează în fiecare ţară, în loc de plata pe baza profiturilor, cum fac în prezent.

 
 
Franţa, Germania, Italia şi Spania lansează un plan pentru ca giganţii din domeniul tehnologiei să plătească impozite mai mari şi propun o armonizare fiscală în privinţa impozitului societăţilor, pentru ca aceste companii să plătească în funcţie de volumul de afaceri din Europa, relatează cotidianul spaniol "El Pais".

Astfel, cele patru mari ţări din zona euro au lansat o iniţiativă comună pentru ca marile companii de tehnologie, precum Google, Apple sau Amazon, să plătească mai multe impozite în Europa. Propunerea constă, în linii mari, ca acestea să plătească în funcţie de volumul de afaceri pe care îl înregistrează în Europa.

Cele patru ţări, cu cea mai mare influenţă pe Vechiul Continent, s-au coalizat pentru ca aceste companii să plătească impozitele în funcţie de ceea ce încasează în fiecare ţară, în loc de plata pe baza profiturilor, cum fac în prezent.


Miniştrii de Finanţe din Franţa, Germania, Italia şi Spania au trimis sâmbătă o scrisoare preşedintelui eurogrupului, premierul estonian, pentru "a analiza variantele în vederea stabilirii unui impozit armonizat pe volumul de afaceri generat în Europa de companiile din domeniul digital".

Scrisoarea adaugă faptul că "sumele colectate vor avea ca obiectiv reflectarea unei părţi din ceea ce aceste companii ar trebui să plătească în termeni de impozite pentru societăţi".

"În cazul în care Comisia decide demararea unei iniţiative legislative în acest sens, va fi demonstrat angajamentul nostru de a impozita adecvat companiile din economia digitală, astfel încât să fie reflectată activitatea lor autentică în UE", susţin miniştrii.

Scrisoarea, la care a avut acces "El Pais", este semnată de miniştrii Finanţelor din Franţa, Bruno Le Maire, Germania, Wolfgang Schauble, Italia, Pier-Carlo Padoan, şi Spania, Luis de Guindos.

"Nu mai vrem să acceptăm ca aceste companii să facă afaceri în Europa şi să plătească impozite minime fiscului nostru", se menţionează în scrisoare. În aceasta se subliniază că "este în joc eficienţa economică, precum şi echitatea fiscală şi suverania".

Cei patru miniştri vor înainta propunerea şi celorlalţi miniştri de finanţe din zona euro la reuniune informală ce va avea loc săptămâna viitoare la Tallin (Estonia). Iniţiativa, impulsionată de Franţa, are ca scop "să strângă cercul abuzurilor fiscale ale marilor corporaţii de tehnologie".

Aceste companii facturează miliarde în Europa şi plătesc impozite minime deoarece folosesc strategii fiscale agresive pentru a eluda plata dărilor, scrie "El Pais". Corporaţii precum Google, Apple, Facebook, Amazon şi alte firme din domeniu "jonglează" cu drepturi de autor (patente) şi cu preţurile de transfer pentru mutarea profiturilor în zone cu fiscalitate mai redusă.

Miniştrii recunosc în scrisoare progresele Bruxellesului din ultimii ani, atât la nivel legislativ, incluzând unele dintre propunerile făcute de G20 şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în programul BEPS ?plan împotriva erodării bazei de impozitare şi transfer al profiturilor-, precum şi la nivel fiscal.

Bruxelles a deschis o investigaţie privind Google şi alte companii şi anul trecut a amendat cu 13 miliarde euro Apple pentru că ar fi beneficiat între 2003 şi 2014 de reduceri fiscale în Irlanda, care ar fi distorsionat concurenţa.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 10789 / 37481
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Cum și-au împărțit firmele de avocatură harta fuziunilor și achizițiilor din zona EMEA după primele cinci luni din 2022. CMS domină clasamentul general, iar o firmă cu 200 de avocați ocupă primul loc în Europa Estică
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Senior (Banking & Finance)
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează Avocat Stagiar (Banking&Finance)
În ciuda condițiilor grele în care se derulează afacerile, preocuparea pentru respectarea regulilor privind protecția datelor personale nu și-a pierdut importanța, spun avocații CEE Attorneys | Krisztina Voicu, Partener: Am construit o echipă specializată în protecția datelor personale, formată din avocați care au deja experiență considerabilă în această arie. Unul din trei proiecte presupune abordare și consultanță și din perspectiva GDPR
Aria de Employment de la Mușat & Asociații a avut în ultimul an o încărcătură constantă de proiecte de anvergură, atât din perspectiva activității de consultanță, cât și în sfera litigiilor de muncă | De vorbă cu avocații firmei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2022 pe piața muncii. Creșterea numărului de cereri care vizează restructurarea afacerii, urmată de șomaj tehnic sau de concedieri, evidențiată în analiza tendințelor observate de specialiști anul acesta
Noile tendințe și schimbarea priorităților pe piața muncii, analizate de avocații ZRVP | Cătălin Micu, Partener: Firmele se vor concentra pe gestionarea celor două segmente de salariați care vor prinde cel mai probabil contur: „angajații inhouse” și „angajații freelanceri” . Proiectele cu un consum semnificativ de resurse sunt cele în care se lucrează la „rescrierea” procedurilor ̸ politicilor necesare pentru implementarea pe termen lung a sistemului de lucru hibrid
Pharmaceuticals & Life Sciences | Chiar dacă o anumită incertitudine a fost creată de pandemia Covid-19 sau de războiul din Ucraina, România pare că rămâne o piață interesantă, cel puțin la nivel regional, spun avocații Filip & Company. Silviu Vasile (Counsel): Am asistat în mandate ce au implicat relocarea unor activități din Ucraina în România. Este posibil ca, pe măsură ce războiul se prelungește, să întâlnim și situații de deschidere de activități medicale în România sau de dezvoltare a unor capacități suplimentare de producție sau distribuție
În ultimele 12 luni, avocații firmei Bulboacă & Asociații au fost implicați în peste zece fuziuni și achiziții, dintre care patru încă sunt în derulare. De vorbă cu Adrian Bulboacă (Managing Partner), despre factorii cheie ai evoluției tranzacțiilor de tip M&A în acest an, industriile în care există apetit pentru investiții, clienți și proiecte importante
Elementele de noutate în stabilirea sancțiunilor, aduse de ghidul Comitetului European pentru Protecția Datelor, explicate de avocații Filip & Company. Raluca Pușcaș (Partener): Amenda trebuie să își atingă obiectivul de a descuraja încălcările viitoare, să fie eficientă și proporțională | Bilanțul a patru ani de GDPR, cu accent pe evoluția practicii de Privacy & Data Protection și proiectele complexe în care este implicată echipa
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații | Avocați definitivi (Employment)
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is loooking for an associate | Banking & Finance
Bondoc și Asociații anulează în instanță o decizie a Consiliului Național al Audiovizualului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...