ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grant de 27 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru noua linie electrică Cernavodă - Stâlpu

25 Ianuarie 2018   |   Ioana Duta

Tranziţia Europei către o economie modernă, nepoluantă este obiectivul uniunii energetice, o prioritate a Comisiei Juncker. Liniile electrice şi conductele de gaz interconectate în mod corespunzător reprezintă componenta de bază a unei pieţe europene integrate a energiei, care se bazează la rândul său pe principiul solidarităţii.

 
 
Statele membre ale Uniunii Europene au căzut, joi, de acord asupra propunerii Comisiei Europene de a investi 873 de milioane de euro în 17 proiecte-cheie de infrastructuri energetice europene, printre care se află şi un proiect din România, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Astfel, un grant de 27 de milioane de euro va fi alocat pentru sprijinirea construirii unei noi linii electrice interne de 400 kV între Cernavodă şi Stâlpu, care va contribui la creşterea capacităţii de interconexiune dintre România şi Bulgaria şi la integrarea energiei eoliene de pe litoralul Mării Negre.

Tranziţia Europei către o economie modernă, nepoluantă este obiectivul uniunii energetice, o prioritate a Comisiei Juncker. Liniile electrice şi conductele de gaz interconectate în mod corespunzător reprezintă componenta de bază a unei pieţe europene integrate a energiei, care se bazează la rândul său pe principiul solidarităţii.


Astfel, sprijinirea acestor 17 proiecte de energie electrică şi gaze selectate semnalează dorinţa Europei de a moderniza şi de a transforma sistemul nostru energetic într-un sistem mai competitiv, ceea ce va avea ca rezultat furnizarea unei energii mai ieftine şi mai sigure pentru toţi consumatorii europeni.

"Am demonstrat încă o dată că solidaritatea şi cooperarea sunt profitabile şi că uniunea energetică este pe cale să devină o realitate cu un impact tangibil pe teren. Este vorba de proiecte cu beneficii transfrontaliere majore şi, prin aplicarea acestora, vom consolida rezilienţa energetică a statelor membre ale UE", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru uniunea energetica, Maros Sefcovic.

"Numai o piaţă pe deplin interconectată va îmbunătăţi securitatea aprovizionării cu energie a Europei, reducând dependenţa de furnizori unici şi oferind consumatorilor mai multe posibilităţi de alegere", a declarat, la rândul său, comisarul pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Cańete.

Dintre cele 17 proiecte selectate pentru finanţare, opt sunt în sectorul energiei electrice (sprijin din partea UE în valoare de 680 de milioane euro) şi nouă în sectorul gazelor naturale (sprijin din partea UE în valoare de 193 de milioane euro). De asemenea, patru se referă la lucrări de construcţii (sprijin din partea UE în valoare de 723 de milioane euro) şi 13 la studii (sprijin din partea UE în valoare de 150 de milioane euro).

De departe, cel mai mare sprijin în sectorul energiei electrice a fost acordat pentru construcţia interconexiunii Franţa-Spania din Golful Biscaya, sub forma unui grant de 578 de milioane euro, cel mai mare grant acordat vreodată de Mecanismul pentru interconectarea Europei-Energie.

Finanţarea UE pentru proiectele selectate este asigurată de Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE), programul european de sprijin financiar pentru infrastructura transeuropeană. Acest mecanism a acordat deja 647 de milioane euro pentru 34 de proiecte în 2014, 366 de milioane euro pentru 35 de proiecte în 2015 şi 707 milioane euro pentru 27 de proiecte în 2016.

Pentru a fi eligibilă pentru un grant, o propunere trebuie să fie "un proiect de interes comun (PIC)'. Când vor fi finalizate, aceste proiecte vor aduce fiecare beneficii semnificative pentru cel puţin două state membre, vor creşte securitatea aprovizionării cu energie, vor contribui la integrarea pieţei, la intensificarea concurenţei, precum şi la reducerea emisiilor de CO2.

Lista este actualizată la fiecare doi ani, se precizează în comunicat, iar cea mai recentă listă PIC a fost publicată de Comisie în noiembrie 2017.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 7649 / 35824
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP a finalizat cu succes un litigiu arbitral complex privind pretenții în valoare de aproximativ 22 milioane lei
Electrica a achiziţionat un portofoliu de 207 MW de energie regenerabilă de la Monsson. Ţuca, Zbârcea & Asociaţii și Berechet Rusu Hiriţ, în tranzacție
Cum arată, la jumătatea anului, tabloul proiectelor din practica de Dispute Resolution a firmei Popescu & Asociații, despre care Legal 500 EMEA spune că este una dintre cele mai bune din România. Pentru că numărul clienților noi a crescut, iar solicitările sunt din ce în ce mai diversificate și complexe, firma a cooptat nouă avocați litiganți și continuă recrutările
Cassa Digital Software atrage investitori și securizează o finanțare importantă prin intermediul SeedBlink. Fondatorii Cassa: Dragoș Iamandoiu și Corina Roman (KPMG Legal - Toncescu și Asociații SPARL) au fost avocații noștri de încredere de la început și sperăm să îi avem alături și în următoarele runde de finanțare
Les jeux sont faits! După două achiziții majore, în industria de jocurilor de noroc sunt așteptate alte tranzacții. Horea Popescu, Managing Partner CMS România și Coordonator al practicii Corporate M&A din ECE: Credem că în următoarea perioadă vom asista la mișcări strategice interesante, atât din partea marilor jucători de profil, cât și al marilor fonduri de investiții interesate de diversificarea portofoliilor lor
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională
LegiTeam: Simion & Baciu is looking for an associate lawyer
Bondoc & Asociații asistă Cargus în achiziția unui pachet majoritar în QeOPS. Echipa, coordonată de partenerul Cosmin Stavaru, cu suportul avocaților Lucian Bondoc și Daniela Gladunea
Alianță strategică | JURIDICE.ro și BizLawyer.ro colaborează pentru a ridica standardele comunității
Poliana Gogu-Naum și Roxana Ionescu, RTPR Counsels, desemnate și anul acesta Rising Stars
13 români intră în liga celor mai apreciați specialiști, la nivel global, în domeniul mărcilor. Cine apare în WTR Global Leaders 2021
Anul 2021 a adus un număr mai mare de mandate firmei MPR Partners, în practica de Dispute Resolution. De vorba cu Gelu Maravela (Founding Partner) despre profilul și complexitatea acestora, dar și despre avantajele competitive ale firmei
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...