ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Rainmaker BizLawyer – Azi, Gelu Maravela, Managing Partner Maravela & Asociații: Un Rainmaker nu se poate forma decât dacă-și va cultivă aptitudinile necesare pentru a simți oportunitățile, înțelege logica și dinamica pieței și de a prefigura nevoile clienților

25 Octombrie 2016   |   Andrei Delcet

Gelu Maravela este de parere că marea majoritate a partenerilor fondatori din firmele de succes au această calitate esențială pentru dezvoltarea afacerii.

Gelu Maravela, Managing Partner Maravela & Asociatii

 
 
Pornind de la noțiunea de ”Rainmaker”, definit ca persoană care generează venituri pentru o organizație prin intermedierea de tranzacții sau atragerea de clienți și fonduri, BizLawyer a incercat sa-i scoata la lumina pe avocatii din firmele de pe piata locala, cu succes recunoscut in procesele de “bringing business”. Desi este stiut că toți partenerii și avocații unei firme generează încasări, prin acest demers am căutat ”avocații-vedetă” printre echipele locale, nume poate prea putin cunoscute publicului larg, dar care au greutate și influență în activitatea firmei. Deschidem aceasta rubrica azi cu Gelu Titus Maravela, Managing Partner Maravela & Asociatii, unul dintre cei mai iscusiti generatori de business din firmele romanesti. Reamintim ca Maravela & Asociatii a intrat de doua ori consecutiv, in ultimii doi ani, pe lista scurta a premiantilor „The Lawyer European Awards”.


Intr-un interviu acordat in urma cu trei ani, cand tocmai se desprinsese din echipa Musat & Asociatii, firma in care fusese equity partner, Gelu Maravela spunea in BizLawyer ca, pentru el, expresia "nu se poate" nici n-ar exista; ca nu au fost chestiuni pe care sa nu le poata duce la final. „Oferim solutii, gandim business si ne place asta, avem pregatire juridica, dar ne punem in postura clientilor tot timpul. Sunt multe cazuri in care ajungem sa aducem la aceeasi masa, prin propriile eforturi, diferiti parteneri de business interesati de investitii si diverse oportunitati, reusind astfel sa inchegam deal-uri”, explica atunci avocatul.

In esenta, aceasta ar fi una dintre abilitatile de baza ale avocatului Rainmaker: sa stie cum sa aseze rotitele mecanismului astfel incat masinaria sa porneasca si sa genereze business si pentru firma sa.

Cum se formează un Rainmaker? Si ce anume il face special?
 
“Din punctul meu de vedere, un Rainmaker nu se poate forma decât dacă-și va cultiva aptitudinile necesare pentru a simți oportunitățile, înțelege logica și dinamica pieței și de a prefigura nevoile clienților. Mai este în plus necesară capacitatea de a socializa constructiv și pragmatic, precum și de a concretiza informațiile și rețeaua de contacte în tranzacții. Evident, un Rainmaker trebuie, de asemenea, să aibă multă răbdare, putere de convingere și viziune pentru a putea fructifica acea oportunitate din zecile de oportunități care apar pe piață la un moment dat”, spune Gelu Titus Maravela.    

In opinia sa, noțiunea de Rainmaker are corespondent și în piața locală de avocatură însă este tributară anumitor constrângeri și limitări specifice pieței.

„În România, un Rainmaker se poate implica activ, transparent și deplin pentru a genera tranzacții doar între entități private. În acest moment, în România, un Rainmaker nu poate acționa în același mod și față de autoritățile publice ori instituțiile statului în vederea facilitării de tranzacții și înțelegeri legitime și legale care să genereze activități lucrative și profitabile pentru toți cei implicați. Încă ne confruntăm cu o lipsă de transparență, deschidere și capacitate de înțelegere a unui astfel de proces complex din partea acestora”, explica liderul firmei Maravela & Asociatii.

Ziua unui astfel de avocat începe cu lectura ziarelor de business, precum și a ziarelor de interes general pentru a se pune la curent cu noile informații și mișcări de pe piața de business ce are putea atrage interesul investitorilor, precum și cu orice oportunitate ce poate fi transformată într-un proiect.
„Urmărim aceasta linie atât pentru clienții existenți - știut fiind că aceasta este cea mai importantă sursă de dezvoltare - fie pentru noi potențiali clienți”, arata coordonatorul firmei Maravela & Asociatii.

De asemenea, Rainmakerul ține legătura în mod constant cu potențialii investitori, stabilește și inițiază întâlniri, discuții, sesiuni de brainstorming, prânzuri de networking pentru a deschide apetitul pentru o anumită tranzacție.

Dar, subliniaza Gelu Maravela, un astfel de avocat nu pierde contactul cu activitatea juridică în sine, implicându-se în coordonarea tranzacțiilor și în îndrumarea avocaților din echipa de proiect. „Evident, o persoană de tip Rainmaker este bine venită oricând în organizația noastră, însă numai cu condiția să îndeplinească și criteriile profesionale, cu privire la care suntem foarte exigenți”, spune acesta.

Firma Maravela & Asociatii are veritabili Rainmaker-i, puncteaza avocatul intervievat, referindu-se în primul partenerii equity ai firmei. Fiecare dintre acestia acoperă sfere diferite ale procesului de “bringing business”, ceea ce „este excelent”.
   
Gelu Maravela este de parere că marea majoritate a partenerilor fondatori din firmele de succes au această calitate esențială pentru dezvoltarea afacerii. „Primele alegeri sunt, desigur, Gheorghe Mușat și Ion Nestor, titanii care au format mare parte din piața avocaturii de business actuală. Însă, după cum spuneam, sunt mulți avocați, din firme mai mult sau mai puțin cunoscute, care au aceste aptitudini”, arata coordonatorul firmei Maravela & Asociatii.

Gelu Maravela despre:

Cea mai importanta  abilitate ce l-a ajutat sa devina un Rainmaker

Gelu Maravela: Nu cred că se poate vorbi de o singură abilitate importantă. Cred că există un cumul de abilități, importante deopotrivă, care contribuie la personalitatea și performanțele unui Rainmaker. Astfel aș enumera deschidere către piață, înțelegerea fenomenului cererii și ofertei, răbdare studiată, adaptabilitate și versatilitate, cultivarea relațiilor interpersonale, carismă profesională.

Cum se pregăteste pentru un pitch cu un potențial client nou

Gelu Maravela: Începem întotdeauna prin a efectua profilul clientului și a companiei pe care o conduce, astfel încât să ne adaptăm în consecință prezentarea experienței și expertizei firmei noastre, dar și pentru a comensura serviciile oferite cât mai aproape de așteptările acestora. Totodată, interacționăm activ și constructiv cu potențialul client încă din fazele incipiente ale pitch-ului tocmai pentru a crea apropierea propice unei colaborări de lungă durată.

Un exemplu din activitatea sa, in care intalnirea cu un client castigat a fost deosebit de dificilă; cum a gestionat situatia.

Gelu Maravela: N-am fost străini de reticența inițială a unui potențial client, privind activitatea ce urma să o prestăm pentru acesta, din perspectiva fie a experienței precedente, a onorariilor practicate, ori faptului că suntem o firmă tânără. Dar reținerea a durat până în momentul prezentării background-ului, a clienților din portofoliu, a tranzacțiilor închise cu succes, a pragmatismului abordărilor și soluțiilor implementate, flexibilității structurii de onorarii.

Cel mai provocator/sensibil aspect din activitatea sa pentru a rămâne un Rainmaker?

Gelu Maravela: Probabil că va rămâne în continuare foarte dificil de gestionat echilibrul între timpul alocat obținerii de noi mandate și generării de noi tranzacții și implicarea în coordonarea activității juridice necesare pentru implementarea acestora, în formarea avocaților și în toate celelalte aspecte ce țin de conducerea unei firme de avocatură.
 

Cine este Gelu-Titus Maravela, Rainmaker BizLawyer


Avocatul de succes de astazi Gelu Maravela si-a inceput cariera, intre 1988-1990, ca angajat al Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos. A muncit din greu, pregatindu-se in acelasi timp pentru admiterea la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, iar in 1991 a fost printre primii pe lista celor admisi. Si de  atunci viata sa a ‘navigat’ intr-o cu totul alta directie.

Notele obtinute in timpul anilor de studiu si la licenta i-au permis sa opteze pentru un post de magistrat la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti. Asa a inceput cariera sa in domeniul stiintelor juridice.

A avut o abordare speciala si atunci cand a decis sa inceapa propria afacere. A facut acest pas in 2012, anul in care si-a dat seama ca poate si isi doreste mai mult.

Ca partener equity, timp de aproape 10 ani, la una dintre marile firme de avocatura din Romania, atinsese ultimul nivel al competentelor profesionale si manageriale. Primea telefoane de la firmele de recrutare din Londra si Budapesta in fiecare an, incepand cu 2009. Raspunsul sau era insa invariabil: o firma straina nu ii poate oferi ceea ce isi doreste, respectiv o constructie dupa nazuintele sale si ale partenerilor de drum. Acea firma ”altfel” pe care o doreau.


 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 3 / 20
 

Ascunde Reclama
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
POPESCU & ASOCIAȚII obține în instanță o soluție fără precedent pentru Consiliul Local Sinaia
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Locul arbitrajului și organizarea audierilor (Powered by ZRVP)
LegiTeam: GNP Guia Naghi și Asociații recrutează tineri avocați | Pharma & Life Sciences, Litigii
Obiectivele Teleperformance în zona ESG sunt în continuă dezvoltare, firma angajându-se să preia un rol de lider în responsabilitatea socială corporativă. De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Chief Legal and Compliance Officer pentru România, despre certificarea Verego SRS primită pentru al cincilea an consecutiv și principiile cheie care stau la baza activității companiei
Avocații PNSA au asigurat asistența legală a tranzacției prin care celebrul alpinist David Neacșu a vândut compania GD Escapade. Alexandru Medelean (Wise Way Advisors), consultant principal al tranzacției
Avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații spun că a crescut gradul de specializare și sofisticare a mandatelor privind GDPR, în special din perspectiva complexității aspectelor implicate, dar și prin prisma aportului de know-how și inovare cerute pentru rezolvarea lor. Echipă dedicată exclusiv proiectelor de acest tip și portofoliu de clienți ce include primii cinci jucători din aproape toate industriile cu expunere semnificativă în zona GDPR
Avocații KPMG Legal spun că există apetit pentru pentru finanțări de anvergură. Creditele locale mari tind să nu depășească 200 mil. €, în timp ce sindicalizările din străinătate pot sări pragul de 500 mil. €. O discuție cu membrii unei echipe de elită, despre inițierea unui „sindicat bancar”, criteriile importante în acordarea unei finanțări, proiecte care primesc mai ușor finanțare și alte detalii puțin știute ale împrumuturilor sindicalizate
TAX + LEGAL VIDEOCONFERENCE: DISPUTELE FISCALE – DIRECȚII ȘI EVOLUȚIE, conferință organizată de TZA, pe 8 decembrie
Dispute-Resolution.Center | Statul român a plătit avocaților facturi de peste 21 mil. lei în ultimii doi ani, în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, firmă controlată de familia Adamescu. Audierile s-au încheiat și se așteaptă hotărârea Tribunalului arbitral în dosarul cu pretenții ale reclamantei de 345 mil. E
Avocații GNP | Guia Naghi & Partners explică efectul aplicării prevederilor legislative nou introduse în domeniul achizițiilor publice. Recomandările echipei care gestionează proiectele multor clienți cu un profil proeminent în economia locală
„The Lawyer European Awards 2021”: 6 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | ZRVP, Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. Alina Popescu (MPR Partners) concurează la titlul - „European managing partner of the year”
Problematica ESG este inclusă în strategiile legate de risc și reziliență ale Farmexim și Help Net, iar oficialii companiilor spun că vor face tot ce este necesar pentru a continua proiectele într-un mod sigur și sustenabil. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Ducem businessul la nivelul următor de profesionalism şi responsabilitate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...