
Aventurile unui expat in Romania: Daniele Iacona, avocatul din sudul Italiei venit cu o bursa de trei luni, n-a mai plecat. “Romania este o tara frumoasa, pentru moment simt ca locul meu este aici”
11 Februarie 2015
Stefania EnacheAstazi isi petrece cea mai mare parte din timp in Romania, coordonand Italian Desk-ul din cadrul Schoenherr, dar activeaza si pe alte piete datorita tranzactiilor in care este implicat in calitate de consultant.
![]() |
Cand a pasit prima pentru prima data in Romania, in ianuarie 2007, lui Daniele Iacona nu i-a trecut nicio secunda prin minte ca aici isi va construi o cariera de succes. Primise o bursa de trei luni din partea Uniunii Europene si nu a refuzat oportunitatea de a urma un program de training intr-o tara pe care nu o cunoastea. Nu era la prima experienta internationala si s-a gandit ca in aceste luni isi va ocupa timpul cu descoperirea unor lucruri noi, dupa care se va intoarce in Italia.Destinul avea insa alte planuri cu el.
In timp ce studia, i s-a oferit posibilitatea unei colaborari si asa a ajuns sa lucreze pentru o mare firma de avocatura activa pe piata din Romania. “Am muncit si am studiat si in alte tari: Spania, Australia, Brazilia, dar in Romania au curs ofertele de colaborare si am ajuns sa leg anumite relatii de munca. Intre timp am invatat limba si am simtit ca pentru moment locul meu este aici”, marturiseste Daniele.
In timp ce studia, i s-a oferit posibilitatea unei colaborari si asa a ajuns sa lucreze pentru o mare firma de avocatura activa pe piata din Romania. “Am muncit si am studiat si in alte tari: Spania, Australia, Brazilia, dar in Romania au curs ofertele de colaborare si am ajuns sa leg anumite relatii de munca. Intre timp am invatat limba si am simtit ca pentru moment locul meu este aici”, marturiseste Daniele.
Doua intrebari, un singur raspuns: oamenii
La prima vedere, Bucurestiul nu i s-a parut un oras prea primitor. Isi aminteste ca locuia in zona Piata Unirii, unde strazile nu erau bine luminate pe timp de noapte. De asemenea, se plimba prin zona Lipscani, fiind fascinat de parfumul cladirilor vechi, dar nu se simtea in siguranta. A fost insa uimit cand a descoperit si o alta fata a Romaniei. “Cand am iesit pentru prima data din Bucuresti si am parcurs drumul catre Brasov si Sibiu am fost ‘izbit’ de o alta imagine a acestei tari, imagine care m-a impresionat foarte mult”, povesteste avocatul.
Intrebat ce ii place si ce nu ii place in Romania, Daniele Iacona are un singur raspuns in ambele cazuri: oamenii. “Am cunoscut oameni extraordinari, care reprezinta o Romanie moderna, care vor sa invete, sa calatoreasca, sa descopere lucruri noi, sa se confrunte cu alte culturi. Dar am cunoscut si oameni care merg exact impotriva valorilor mentionate mai sus si care nu permit ca Romania sa inregistreze o crestere sistematica. Sunt de parere ca factorii politici din aceasta tara ar trebui sa acorde mai multa atentie educatiei, pentru ca educatia inseamna progres”, spune avocatul.
“Daca existau si autostrazi, era perfect”
In anii petrecuti la noi in tara, Daniele Iacona a ajuns sa iubeasca o parte din locurile vizitate.Nu i-a fost greu deloc sa se adapteze la modul de trai de la noi. “Am crescut in sudul Italiei, intre Sicilia si Calabria. Am studiat la Universitatea din Bologna. Ca mod de trai nu am avut nicio problema in Romania. Suntem foarte asemanatori cand vine vorba despre distractie sau mancare”, explica Iacona.
Putinul timp liber pe care il are si-l petrece , in sezonul rece, pe Valea Prahovei sau in zona Curtea de Arges. Vara ii place sa mearga in Vama Veche sau in Delta Dunarii. Are locuri preferate si in Bucuresti. Merge in Parcul Herastrau pentru a se plimba sau pentru a face sport. Se duce foarte des la teatru sau sta la discutii cu prietenii “ la o cafea” in Centrul Vechi al Capitalei. Daca nu poate iesi, isi cheama amicii acasa. De altfel, a reusit prin povestile sale despre Romania sa convinga foarte multe dintre cunostintele sale din Italia sa ne viziteze tara.
Avocatul nu se fereste sa ne arate si partea mai putin placuta a Romaniei. “Tara in sine este foarte frumoasa. Aveti traditii care ar trebui promovate, locuri incantatoare. Daca existau si autostrazi, era perfect”, subliniaza Daniele.
“Clasa politica nu este de nivel european”
Cu obiectivitatea strainului care analizeaza lucrurile cu detasare, Daniele Iacona isi permite sa ne arate si de unde izvorasc multe dintre problemele Romaniei. “Cred ca zona politica nu este de nivel european. Pentru a evolua tara are nevoie de un sistem politic serios, care pune pe primul loc interesul oamenilor si nu interesul personal. Sper sa apara si in Romania o clasa politica mai tanara, care sa puna accent pe educatie, cultura si turism”, puncteaza avocatul.
Iacona spune despre piata avocaturii din Romania ca este tanara in comparatie cu alte tari din Europa de Vest, dar globalizarea si deschiderea multor specialisti din domeniu au permis, in ultimii zece ani, o crestere dinamica si o pregatire profesionala continua. “Din pacate, ultimele reglementari ale profesiei de avocat ma fac sa spun ca s-a luat o decizie care va opri directia buna catre care se indrepta piata. Din punctul meu de vedere, toti avocatii din Romania au de pierdut acum”, precizeaza profesionistul.
Povestea lui Daniele Iacona ne arata cat de usor se adapteaza un strain in Romania. De asemenea, ne ofera o lectie. A venit in tara noastra imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Atunci s-a gandit ca Bucurestiul este doar un loc de tranzit in cariera sa profesionala. A ajuns sa traiasca in orasul care initial ii dadea senzatia ca nu este in siguranta si a simtit astfel direct schimbarile care au intervenit prin aderarea noastra la spatiul comunitar. Nu s-a rupt insa niciodata de radacinile sale, in timpul verii vizitandu-si foarte des familia. Intrebat daca este decis sa se stabileasca la noi in tara, avocatul spune ca viata este asa de imprevizibila incat nu stie ce-i rezerva ziua de maine.
Avocatura, o profesie cu traditie in familie
Daniele Iacona detine o carte de vizita profesionala impresionanta. Inainte de a lucra in Romania a activat in Spania, Brazilia si Australia.
Nu si-a ales intamplator o cariera in Drept. In familia sa exista o traditie legata de aceasta meserie. Daniele povesteste insa ca nu acesta a fost principalul motiv pentru care a studiat Dreptul. Inainte de a alege o facultate, tanarul avea bine intiparita in minte ideea ca trebuie sa ajunga in orasul Bologna. Prin urmare a decis sa-si faca studiile la universitatea din aceasta localitate.
Existand mai multi avocati in familie a optat si el pentru facultatea de drept. “Dar cand am inceput scoala, mi-a placut foarte mult si m-am convins ca am ales domeniul care mi se potriveste”. Si-a completat studiile cu o serie de programe internationale de master. Astazi isi petrece cea mai mare parte din timp in Romania, coordonand Italian Desk din cadrul Schoenherr, dar activeaza si pe alte piete datorita tranzactiilor in care este implicat in calitate de consultant.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2 / 5 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EXCLUSIV | MPR Partners intră în al treilea arbitraj ICSID, cu pretenții de cca. 383 mil. €, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți stă o firmă cu 1200 de avocați și 30 de birouri pe mai multe continente
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Wolf Theiss a asistat un sindicat de bănci în legătură cu acordarea unei facilități de credit către Romgaz S.A. în cadrul tranzacției de preluare a participaţiei Exxon în proiectul de gaze din Marea Neagră
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...