
Noua legislație UE pentru desenele și modelele industriale ale viitorului
06 Mai 2025
Tiberiu Protopopescu (senior attorney at law) - Schoenherr și Asociații SCAOdată cu introducerea unei definiții mai largi a desenelor și modelelor, precum și a produselor, solicitanții vor dispune de un domeniu mai larg de protecție, în special în sectoarele tehnologice sau cele axate pe inovare.
![]() |
La 1 mai 2025 a intrat în vigoare EUDR, care modifică Regulamentul privind desenele și modelele comunitare nr. 2024/2822. Acesta vine în paralel cu EUDD, respectiv Directiva de reformare privind protecția juridică a desenelor și modelelor industriale nr. 2024/2823, care a intrat în vigoare la 8 decembrie 2024 și care trebuie transpusă în legislația națională de către statele membre ale UE în 36 de luni.
Astfel, începe să curgă timpul până la termenul în care România trebuie să pună în aplicare legislația secundară în legătură cu noua reformă privind desenele și modelele industriale UE.
În timp ce un efect imediat pentru titularii de desene și modele industriale este creșterea semnificativă a taxelor de reînnoire a desenelor și modelelor industriale UE, alte modificări-cheie introduse de reformă vizează creșterea protecției și o revizuire juridică semnificativă. Modificările majore se referă la o nouă terminologie, la extinderea domeniului de aplicare a protecției desenelor și modelelor industriale, la limitarea drepturilor exclusive, precum și la o simplificare procedurală foarte binevenită.
Împreună cu faptul că „desene și modele comunitare înregistrate” (RO: „DMCI” / EN: ”RCD”) și „desene și modele comunitare neînregistrate” (RO: „DMCNI” / EN: ”URCD”) vor deveni „desene și modele UE înregistrate” (RO: ”DMUEI” / EN: „REUD”), respectiv "desene și modele UE neînregistrate" (RO: ”DMUENI” / EN: „UEUD”), o modificare interesantă privește faptul că titularii REUD vor putea utiliza un simbol nou creat Ⓓ, acesta fiind similar cu ® pentru mărci comerciale și © pentru drepturi de autor. Noul simbol va indica terților că produsele respective sunt protejate ca desene sau modele industriale.
Modele și produsele digitale, acum mai protejate ca niciodată
Odată cu introducerea unei definiții mai largi a desenelor și modelelor, precum și a produselor, solicitanții vor dispune de un domeniu mai larg de protecție, în special în sectoarele tehnologice sau cele axate pe inovare.
O schimbare majoră este faptul că desenele și modelele pot include acum animații, definite ca fiind mișcarea și tranziția oricăruia dintre elementele respective reprezentării grafice, cu sau fără păstrarea identității lor. Aceasta extinde protecția la o gamă mai largă de desene și modele digitale, efecte vizuale și altele.
De asemenea, definiția „produselor” a fost revizuită pentru a include atât articolele fizice, cât și cele non-fizice, astfel încât protecția poate fi acordată chiar și pentru aranjamente spațiale, simboluri, logo-uri, motive de suprafață și interfețe grafice pentru utilizatori. Această clarificare introduce o nouă cale de protecție pentru solicitanții din sectorul tehnologiei, în special pentru mediile virtuale și UI.
Sunt avute în vedere inclusiv provocările aduse de imprimarea 3D. Titularii vor putea utiliza REUD ca temei pentru acțiunile în contrafacere împotriva terților privind crearea, descărcarea, copierea, partajarea sau distribuirea pe orice suport sau software care implementează desenul sau modelul industrial respectiv.
Impactul asupra anumitor sectoare, în special cel auto
Alte modificări implementate vor avea un impact semnificativ asupra anumitor industrii, cum ar fi sectorul reparațiilor auto, de exemplu.
Odată cu introducerea unei „clauze privind repararea” ca dispoziție permanentă în noua legislație UE privind desenele și modelele industriale, se prevede în mod explicit că protecția acestora nu se extinde la o componentă a unui produs complex, în cazul în care această componentă este utilizată doar pentru a reda aspectul original al produsului. Această excepție se limitează strict la reparații și impune ca piesa de schimb să corespundă vizual cu piesa originală.
Includerea acestei clauze este o măsură strategică pentru a adresa divergențele semnificative de pe piața internă a pieselor de schimb, cu precădere a componentele auto. Înainte de această reformă, peisajul juridic pentru protecția desenelor și modelelor industriale ale pieselor de schimb era fragmentat, ceea ce ducea la incoerențe și o jurisprudență neuniformă pe piața UE.
Limitarea drepturilor exclusive
În timp ce definițiile și domeniul de aplicare al protecției vor fi extinse, sunt stabilite noi limitări ale drepturilor exclusive, scopul fiind acele de a asigura comerțul echitabil și libertatea de exprimare. Aceste limitări includ (i) identificarea și menționarea și (ii) comentarea, criticarea sau parodierea.
Identificarea și menționarea vor face posibilă interoperabilitatea, împiedicând titularii REUD să își exercite drepturile exclusive împotriva terților care fac trimitere la produse protejate prin respectivele desenele sau modelele industriale.
A doua limitare nou implementată elimină posibilitatea prin care titularii REUD își pot întemeia acțiunile în contrafacere sau de încetare a încălcării împotriva terților care comentează, critică sau parodiază respectivele desene sau modele industriale, asigurând protecția libertății de exprimare în statele membre ale UE.
Simplificări procedurale
Pentru a oferi o experiență mai facilă și uniformizare a cererilor, precum și pentru a simplifica procedurile, procesul de depunere va fi centralizat. Prin urmare, solicitările de înregistrare a desenelor sau modelelor industriale UE nu vor mai fi depuse prin intermediul oficiilor naționale, ci vor trebui depuse direct la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).
Odată ce reforma va fi pe deplin pusă în aplicare, cerința "unității de clasă" va fi eliminată. Acest lucru permite includerea unei varietăți mai mari de desene sau modele într-o singură cerere. Cu toate acestea, pentru a menține manevrabilitatea, a fost introdusă o limită de 50 de reprezentări grafice pentru fiecare solicitare. În plus, structura taxelor pentru cererile multiple de desene sau modele industriale a fost simplificată, facilitând solicitanților protejarea unei game variate de desene sau modele industriale în cadrul unui singur depozit.
Ce urmează?
Deși modificările discutate mai sus reprezintă doar o mică parte a unei reforme mai ample, considerăm că noua legislație a UE privind desenele și modelele industriale va îmbunătăți în mod semnificativ protecția și aplicarea acestor drepturi în diferite etape de punere în aplicare începând cu 2025. Aceasta răspunde noilor provocări aduse de era digitală, cum ar fi imprimarea 3D și utilizarea pe scară largă a aplicațiilor mobile.
Din punct de vedere practic, titularii de desene sau modele industriale trebuie să efectueze o verificare detaliată a cererilor de înregistrare existente, precum și să evalueze modul în care această reformă le va afecta pe cele viitoare. Mai mult, aceștia trebuie să își reevalueze strategiile de depunere a solicitărilor de înregistrare înainte de 1 iulie 2026, când vor deveni disponibile noi tipuri de desene sau modele, ceea ce va duce la o protecție mai amplă a produselor lor și la rezultate comerciale mai bune.
Articol scris de Tiberiu Protopopescu (senior attorney at law), avocat specializat în dreptul proprietății intelectuale în cadrul Schoenherr și Asociații SCA
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5 / 9459 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...