
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
18 Iulie 2025
R. T.Decizia contribuie decisiv la clarificarea regulilor în materia calculului amenzilor pentru încălcările de dreptul concurenței și va avea reverberații pe termen lung în situația tuturor întreprinderilor sancționate pentru încălcări de concurență, ale căror cifre de afaceri contabile nu reflectă veniturile lor reale. Aceasta, în condițiile în care jurisprudența Curții este obligatorie și constituie izvor de drept pentru toate Statele Membre.
![]() |
Echipa de litigatori specializați în dreptul concurenței a RTPR, compusă din Valentin Berea (Partner), Andrada Rusan și Ana Popa (Senior Associates) a reușit, după mai bine de 10 ani de litigii, 2 cicluri procesuale și o trimitere preliminară la CJUE, să reducă cu peste 85% o amendă aplicată de Consiliul Concurenței unei agenții media, filială a unui mare grup internațional cu sediul la Paris. Reamintim că, în 2022, urmare a trimiterii preliminare la solicitarea RTPR, într-un dosar național vizând contestarea unei amenzi aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că proporționalitatea și principiul substance over form vor prevala în calculul amenzilor procentuale aplicate prin raportare la cifra de afaceri. . .
Valentin Berea, coordonatorul practicii de litigii și investigații în cadrul RTPR, ne-a declarat: „A fost un caz extrem de spectaculos, un adevărat roller coaster juridic, pentru că victoria a venit după ce anterior Consiliul Concurenței avusese câștig de cauză într-o proporție covârșitoare în celelalte dosare care vizau aceeași decizie de sancționare a principalelor grupuri de agenții media din piață. Din fericire, la termenul la care ar fi trebuit să ne judecăm și noi în recurs, cu șanse care păreau minime față de jurisprudența care se crease deja la nivelul ȊCCJ, am reușit să convingem un complet de judecată să trimită o întrebare preliminară la CJUE pentru a dezlega o problemă de drept comunitar care era incidentă în speța noastră. Nu a fost o sarcină ușoară, întrucât până la acel moment ȊCCJ nu mai trimisese nicio altă întrebare preliminară în materia dreptului european al concurenței la solicitarea unei societăți sancționate (existând doar alte 2 precedente în care întrebările fuseseră trimise la solicitarea autorității de concurență). Din acel moment, soarta dosarului s-a întors cu 180o în favoarea noastră (și a altor agenții media ale căror dosare nu fuseseră tranșate definitiv) pentru că după încă (aproape) 2 ani în care am pledat cauza clientului nostru la CJUE, instanța comunitară a dat o interpretare obligatorie pentru toate statele membre prin care ne-a confirmat argumentele. Desigur, CJUE nu putea da o soluție pe fondul cauzei într-o procedură de întrebare preliminară, așa că am revenit în fața instanțelor naționale pentru a obține, după un nou ciclu procesual, soluția corectă.”
„Această dezlegare istorică ne reamintește că dreptul concurenței (încă) se mai creează, sub ochii noștri, pe calea jurisprudenței europene, care este izvor de drept european. Ne onorează că am contribuit și noi la acest proces, printr-o mică părticică, adăugând în palmares o nouă hotărâre CJUE. Ne bucură și faptul că acest caz a „spart gheața” trimiterilor preliminare și am constatat apoi, la nivelul ÎCCJ, o deschidere tot mai mare pentru acest instrument în litigiile de dreptul concurenței. De fapt – în premieră și deocamdată fără prea multe detalii – profit pentru a anunța că ne pregătim de o nouă provocare: recent, am reușit din nou să convingem ÎCCJ să transmită o întrebare preliminară către CJUE, într-un caz în care Consiliul Concurenței a aplicat amenzi record de zeci de milioane de euro pe piața asigurărilor. De această dată, sperăm să aducem mai multă claritate în privința standardului legal aplicabil analizei practicilor concertate de schimb de informații”, a declarat Andrada Rusan, Senior Associate.
„Suplimentar provocărilor juridice, complexitatea speței a fost accentuată și de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia. Deoarece un astfel de calcul nu se putea face decât printr-o expertiză contabilă - care nu putea fi administrată de ÎCCJ - s-a impus reluarea judecății în fond și parcurgerea unui nou ciclu procesual, care a fost axat în principal pe determinarea veniturilor reale ale agenției media pe care am reprezentat-o, calculate conform dezlegărilor trasate de CJUE. Provocarea a fost cu atât mai mult cu cât documentele doveditoare ale acestor venituri erau mai vechi de 10 ani (raportat la data amenzii Consiliului Concurenței), iar volumul lor era considerabil.
Deși suntem extrem de bucuroși că după mai bine de un deceniu de litigii avem o decizie definitivă favorabilă, munca noastră nu se oprește aici, deoarece continuăm să asistăm clientul în cadrul procedurilor legale prin care acesta să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată”, a adăugat Ana Popa, Senior Associate.
În 2022, RTPR obținea o victorie istorică la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în materia principiilor de calcul al amenzilor aplicate de către autoritățile de concurență. Urmare a trimiterii preliminare la solicitarea RTPR, într-un dosar național vizând contestarea unei amenzi aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că proporționalitatea și principiul substance over form vor prevala în calculul amenzilor procentuale aplicate prin raportare la cifra de afaceri.
Care este miza acestei decizii istorice? În privința anumitor societăți comerciale (cum ar fi agenții media, agenții de turism, case de pariuri, case de bilete, societăți care plasează forță de muncă, case de licitații etc.), natura activității desfășurate presupune ca diverse sume să tranziteze în mod provizoriu și operațional conturile societății (e.g., bugete de publicitate, pachete turistice, alte sume refacturate clienților). În funcție de abordarea contabilă aleasă, acest lucru poate însemna că situațiile financiare ale respectivelor societăți vor reflecta și toate aceste sume în cifra de afaceri.
Pe acest fundal, Curtea a decis că este contrară dreptului european abordarea formalistă, prin care la aplicarea amenzii (care în materia încălcărilor de dreptul concurenței se calculează ca procent din cifra de afaceri a întreprinderii sancționate) autoritatea națională de concurență este ținută de cifra de afaceri pur scriptică a întreprinderii, fără a analiza argumentele societății care demonstrează că cifra de afaceri menționată în bilanțul contabil nu reflectă situația economică reală a întreprinderii.
Decizia contribuie decisiv la clarificarea regulilor în materia calculului amenzilor pentru încălcările de dreptul concurenței și va avea reverberații pe termen lung în situația tuturor întreprinderilor sancționate pentru încălcări de concurență, ale căror cifre de afaceri contabile nu reflectă veniturile lor reale. Aceasta, în condițiile în care jurisprudența Curții este obligatorie și constituie izvor de drept pentru toate Statele Membre.
Practica de litigii a RTPR se remarcă în domenii precum dreptul concurenței, proprietate intelectuală, tehnologia informației, drept fiscal și contencios administrativ, legislația energiei, dreptul asigurărilor, drept societar, dispute derivând din fuziuni și achiziții, sau finanțări, insolvență, arbitraje naționale și internaționale, investigații corporatiste, sau litigii de dreptul muncii. „Plusul de valoare pe care echipa noastră de litigii și investigații încearcă să-l aducă clienților este specializarea în anumite domenii de nișă, care ridică riscuri juridice semnificative pentru activitatea unei societăți. Acest mod de lucru presupune cunoștințe aprofundate și experiență practică în materia respectivă și implicarea în asistarea clientului încă din primele momente ale unei situații sensibile, care ar putea deveni litigioasă, de multe ori ca parte a unor echipe multidisciplinare. Spre exemplu, în cazul unei investigații a Consiliului Concurenței, unul sau doi parteneri RTPR, alături de o echipă de avocați de dreptul concurenței, vor asista clientul de la momentul inspecției inopinate a autorității și până în etapa procedurilor în fața ȊCCJ sau CJUE, chiar și 10 ani mai târziu, dacă va fi cazul (precum în speța agențiilor media). În felul acesta ne asigurăm că toate informațiile, probele și argumentele cazului, construite în timp, sunt valorificate la maximum în apărarea clientului”, a completat Valentin Berea.
RTPR este una dintre cele mai experimentate și apreciate firme de avocatură din România, recunoscută ca atare de Legal 500, Chambers și IFLR 1000 – cele mai reputate ghiduri juridice internaționale – care includ în mod constant RTPR pe primele poziții în clasamentele realizate pentru diferite arii de practică, printre care Drept bancar și finanțări, Corporate/M&A, Piețe de capital, Soluționarea disputelor, Dreptul Concurenței, Energie și resurse naturale, Real estate și Construcții, Dreptul Muncii și Dreptul Proprietății Intelectuale.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1 / 2037 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...