ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia

18 Iulie 2025   |   B. A.

Tranzacția este supusă aprobării din partea autorităților de reglementare competente și va deveni efectivă în momentul obținerii tuturor validărilor necesare.

 
 
Casa de avocatură Filip & Company a acordat asistență juridică fondului de investiții Booster Capital în legătură cu achiziția unei participații în compania Artesana, unul dintre principalii producători locali de produse lactate artizanale. Tranzacția marchează și ieșirea ROCA Investments din acționariatul Artesana. Tranzacția este supusă aprobării din partea autorităților de reglementare competente și va deveni efectivă în momentul obținerii tuturor validărilor necesare. 

“Artesana este exact genul de companie care ne entuziasmează: sănătoasă, cu antreprenori deștepți, descurcăreți și cu o viziune clară. Produsele lor – gustoase, curate și autentice – spun povestea unei afaceri crescute frumos, cu multă grijă și pasiune. Ne bucurăm că am avut ocazia să fim alături de Booster Capital în această tranzacție și să contribuim la începutul unui nou capitol pentru Artesana. Le dorim o investiție profitabilă și un parteneriat în care toată lumea să înflorească. Suntem convinși că, alături de Booster Capital, sunt pe mâini foarte bune. Le mulțumim clientților noștri pentru încredere și pentru colaborarea excelentă”, a declarat Alexandru Bîrsan, managing partner Filip & Company.


Echipa Filip & Company care a asistat Booster Capital în acest proiect a fost coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel) și i-a inclus în roluri cheie pe Valeriu Iliescu (associate) și Paola Nardelli (associate). Aspectele de dreptul concurenței au fost gestionate de către Roxana Roșca (senior associate) și Sergiu Păun (associate).

Avocații Filip & Company au avut roluri importante în multe dintre tranzacţiile cheie de fuziuni & achiziţii din România. Fie că este vorba despre privatizări, tranzacţii de private equity, venture capital sau growth capital sau alte fuziuni şi achiziţii complexe, de foarte multe ori, cel puţin una dintre părţi a primit consultanţă juridică din partea Filip & Company. Totodată, avocații Filip & Company sunt clasați pe primul loc în cele mai prestigioase directoare internaționale – Chambers and Partners și Legal 500 în practica de Fuziuni și achiziții atât la nivel de echipă cât și individual.

Reamintim că RTPR a asistat vânzătorul ROCA Investments în această tranzacție. Echipa de avocați implicată în acest proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și i-a mai inclus pe Iulian Maier (Senior Associate) și Victor Popa (Associate).


Pe de altă parte, Andronic and Partners a asistat Artesana şi fondatorii acesteia în atragerea Booster Capital ca investitor. Echipa Andronic and Partners, coordonată de Vlad Druţa, Partner şi Head of M&A Corporate, a asigurat asistenţa juridică Artesana şi fondatorilor acesteia cu privire la toate aspectele juridice ale tranzacţiei. Din echipa Andronic and Partners au făcut parte Andrei Konya (Senior Associate), Andrei Cîmpan (Managing Associate) şi Anca Nicoleta Călugăru (Junior Associate). 

Ciclu investițional finalizat cu succes

ROCA Investments a finalizat cu succes ciclul investițional în Artesana, liderul produselor lactate artizanale din România, prin vânzarea întregii sale participații de 20%, către fondul regional de private equity Booster Capital. Această tranzacție marchează încheierea unui parteneriat de succes care, pe parcursul a cinci ani, a sprijinit dezvoltarea sănătoasă a companiei și deschide o nouă etapă de creștere pentru Artesana. 

Pe parcursul perioadei 2020–2024, Artesana și-a triplat cifra de afaceri, demonstrând o traiectorie solidă de creștere și maturizare operațională.La momentul investiției, Artesana înregistra o cifră de afaceri de 17,8 milioane RON, iar până la finalul anului 2024, compania atingea o cifră de afaceri estimată de peste 55 milioane de lei.
Unul dintre obiectivele parteneriatului strategic a fost construcția şi dotarea unei noi fabrici de lactate, pentru extinderea capacității de producție. Construcția a început în aprilie 2021, fabrica fiind inaugurată doi ani mai târziu, în urma unei investiții de 6 milioane Euro. 

Booster Capital este un fond regional de private equity cu o dimensiune țintă de 100 milioane EUR, lansat în 2024. Cel mai mare angajament față de fond - 30 de milioane EUR, provine de la Uniunea Europeană - NextGenerationEU, cu sprijinul financiar al Guvernului României în cadrul Romanian Recovery Equity Fund, un program gestionat de Fondul European de Investiții (FEI).
Booster Capital oferă capital de creștere pentru echipe antreprenoriale ambițioase care urmăresc să dezvolte lideri de piață în regiune. În plus, oferă soluții personalizate de răscumpărare parțială pentru fondatorii care caută o cale strategică de succesiune. Dimensiunea investiției vizate este de 5-15 milioane EUR pe tranzacție, concentrându-se asupra sectoarelor în care echipa sa are un istoric de succes dovedit: servicii IT, comerț cu amănuntul/ comerț electronic specializat, servicii B2B, bunuri de consum, producție cu valoare adăugată, sănătate și wellness.   
Booster Capital a fost fondată de patru parteneri - Laurențiu Ispir, Șerban Roman, Vlad Tabacu și Thomas Tuske - cu o experiență cumulată de peste 60 de ani în private equity, lucrând pentru firme regionale de renume precum Enterprise Investors sau Oresa.


ROCA Investments
este o companie românească de private equity care valorifică potențialul sectorial prin investiții în companii locale. ROCA INVESTMENTS are un model investițional unic pe piața din România, de tip buy and build, oferind companiilor românești cu potențial perspectiva de a deveni lideri regionali în sectoarele în care activează, printr-o abordare bazată pe inovație, generare de valoare adăugată reală și sustenabilitate.
Investițiile ROCA Investments, strategic direcționate, reprezintă catalizatori importanți pentru stimularea creșterii și consolidării mediului antreprenorial și a unor sectoare strategice de activitate, confirmând angajamentul ROCA pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului privat românesc.

Fondată în 2012, Artesana este primul producător de lactate 100% românești care a readus ambalajul de sticlă la raft, redefinind standardele de calitate și sustenabilitate în industria alimentară.
Produsele Artesana se găsesc astăzi în majoritatea rețelelor de supermarket-uri, precum și în rețele locale și magazine specializate, dar și în magazinele românești din diaspora, în țări precum Marea Britanie, Belgia, Luxemburg, Danemarca și Germania.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5 / 8818
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...