ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Numărul de tranzacții cu o valoare de peste 40 mil. € a crescut în S1- 2024 ...

În lipsa unui megadeal precum tranzacția cu Enel din prima jumătate a anului trecut care a propulsat piața ...

Sistemul de Brevet Unitar se extinde: România devine al 18-lea stat membru al ...

Primul an de succes al sistemului de Brevet Unitar, cu un sfert din brevetele europene acordate devenind ...

Problema guvernării cu din ce în ce mai multe „platouri cu mâncare la comun”

Segmente din ce în ce mai mari din cheltuielile României au ajuns să fie gestionate similar unui număr în ...

Libertatea comerțului vs. proiecte legislative? Legislația privind practicile comerciale din nou sub lupa autorităților

Potrivit expunerii de motive, prin proiectul legislativ B459/2024, inițiatorii și-au propus să rezolve patru situații care au fost semnalate în piață de către diverși producători locali de bunuri de larg consum:

Un nou proiect de lege, înregistrat la Senat pe 17 septembrie 2024 de un grup de 50 de senatori reprezentând întreg spectrul politic, propune modificări esențiale ale legislației privind concurența și practicile comerciale. Obiectivul principal declarat al proiectului legislativ B459/2024 este echilibrarea relațiilor dintre marii retaileri și producătorii locali, asigurându-se totodată protejarea consumatorului prin facilitarea accesului la produse de calitate. Potrivit expunerii de motive, prin proiectul legislativ B459/2024, inițiatorii și-au propus să rezolve patru situații care au fost semnalate în piață de către diverși producători locali de bunuri de larg consum: ×          Restricționarea accesului consumatorului la produse locale: inițiativa legislativă urmărește eliminarea limitărilor comercializării produselor fabricate din ingrediente naturale ale producătorilor autohtoni. ×          Manipularea vânzărilor: propunerea încearcă să combată aplicarea diferențiată a adaosurilor comerciale la produse din aceeași categorie, ce ar duce la manipularea vânzărilor în favoarea produselor cu adaos comercial mai mic.

Ana-Maria Baciu, Managing Partner și Cristina Stoica, Associate - BACIU Partners

PNSA

Mărul otrăvit al cauzei de nepedepsire - contribuabilul suspectat de evaziune fiscală poate evita urmărirea penală dacă acceptă eticheta de „evazionist”

Legea nr. 126/2024 oferă contribuabilului suspectat de evaziune de către autoritățile fiscale posibilitatea să achite prejudiciul majorat și penalitățile aferente, pentru a nu fi supus urmăririi penale. Noua lege intră în contradicție cu Codul de procedură fiscală, pe anumite aspecte, și conferă inspectorilor fiscali atribute de procurori.

Modificările aduse recent legislației privind combaterea evaziunii fiscale au drept scop, printre altele, simplificarea procedurilor de recuperare de către stat a prejudiciilor provenite din astfel de infracțiuni de până la 1.000.000 de euro. Astfel, Legea nr. 126/2024 oferă contribuabilului suspectat de evaziune de către autoritățile fiscale posibilitatea să achite prejudiciul majorat și penalitățile aferente, pentru a nu fi supus urmăririi penale.

Emanuel Bondalici, Senior Managing Associate, și Cătălin Chibzui, Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal

CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
 
LEGITEAM

Modernizarea Legii societăților 31 ̸ 1990

Denis Jignea, Senior Associate - CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații

Un proiect de modificare a Legii societăților nr. 31/1990 a fost promulgat de către Președinte în data de 02.


      Dăianu: Politicile publice pot fi mai mult sau mai puţin bune; aceasta nu înseamnă să se renunţe la democraţie

      Agerpres

      Politicile publice pot fi mai mult sau mai puţin bune, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Uniunea Europeană, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să se renunţe la democraţie, susţine academicianul Daniel Dăianu, coordonatorul Raportului de analiză a convergenţei "România - Zona Euro Monitor" şi preşedinte al Consiliului Fiscal.


          Antony Blinken: Autorităţile române devoalează un efort al Rusiei, de amploare şi bine finanţat, de a influenţa alegerile prezidenţiale

          Agerpres

          Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat joi că "autorităţile române devoalează un efort al Rusiei, de amploare şi bine finanţat, de a influenţa alegerile prezidenţiale recente", într-un discurs susţinut la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), organizată în Malta.



              Ascunde Reclama

              Dascălu (BCR): Impunerea de tarife vamale de către SUA ar afecta creşterea economică din România cu un punct procentual

              Agerpres

              Impunerea de tarife vamale de către SUA Europei ar afecta creşterea economică din Germania cu 1,4 puncte procentuale, fapt care ar avea un impact asupra creşterii PIB-ului din România de un punct procentual, consideră Ciprian Dascălu, economist-şef în cadrul BCR.


                  Codîrlaşu (CFA România): Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut la niveluri atinse doar în perioada pandemiei

                  Agerpres

                  Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut, în luna noiembrie, cu 13,5 puncte, până la valoarea de 31,4 puncte, pe fondul incertitudinii politice extrem de ridicate, acesta fiind cel mai mic nivel înregistrat din iulie 2020 până în prezent.


                      Circa 300 milioane de lei, alocate pentru finanţarea serviciilor sociale şi programul Start-up Nation (ministru)

                      Agerpres

                      Circa 300 milioane de lei vor fi alocate, din Fondul de Rezervă Bugetară, pentru finanţarea serviciilor sociale, dar şi pentru o nouă tranşă de plăţi către antreprenorii care au depus dosarele de decont pe programul Start-up Nation, a anunţat miercuri ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.


                          Preţul gazelor ar putea creşte din ianuarie (AFEER). Facturile ar putea creşte cu circa 10%

                          Agerpres

                          Achiziţia de gaze de către furnizori la preţul de 120 lei/MWh se va termina de la 1 ianuarie 2025 şi aceştia vor trebui să facă furnizarea din depozite sau să cumpere la preţul pieţei, ceea ce ar putea duce la o majorare a preţului la gaze la consumatori, a afirmat, marţi, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie (AFEER), Laurenţiu Urluescu.


                              Marcel Ciolacu: România nu poate avea un viitor alături de Rusia

                              Agerpres

                              Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că România nu poate avea un viitor alături de Rusia, iar opinii precum cea formulată pe un cont asociat unui ideolog al lui Vladimir Putin, cum că România va fi o parte a Rusiei, "trebuie să ne arate tuturor de ce regimul putinist este o ameninţare la adresa democraţiei".


                                  Chisăliţă (AEI): Vom vedea evoluţii în creştere a preţului gazelor pe bursa de la Bucureşti, fără a afecta preţul plătit de populaţie

                                  Agerpres

                                  Preţul gazelor naturale a atins în luna noiembrie cel mai mare preţ din ultimele 12 luni, fiind în creştere cu 23% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, pe fondul temperaturii scăzute, a lipsei vântului, dar şi a potenţialei opriri a livrărilor de gaze prin Ucraina, programată pentru 1 ianuarie 2025, consideră Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI).


                                       


                                      Ascunde Reclama

                                      Mecanismele de implementare și de monitorizare a aplicării Convenției pentru Protecția Profesiei de Avocat
                                      Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP | 06-12-2024

                                      1.    Grupul de experți pentru protecția profesiei de avocat (GRAVO) este organismul prevăzut de către Convenție si însărcinat să vegheze aplicarea acesteia

                                      Revoluția sănătății la locul de muncă: Combaterea burnout-ului devine prioritate legală
                                      Dan Dascalu (Partener), Sonia Bălănescu (Avocat senior coordonator), Cosmina Mieilă - (Avocat colaborator) - D&B David și Baias | 06-12-2024
                                      Reglementările cuprinse de proiectul Convenției | Drepturile profesionale ale avocaților
                                      Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP | 02-12-2024
                                      Sunt terenurile agricole din apropierea granițelor netranzacționabile?
                                      Georgiana Bălan, Avocat Senior Coordonator D&B David și Baias | 21-11-2024
                                      Autorizarea CBAM - ce trebuie să facă importatorii vizați de taxa pe carbon în 2025 pentru a nu risca blocarea operațiunilor în 2026?
                                      Vladislav Dabija, Senior Manager, și Sorin Popa, Senior Consultant, Global Trade Advisory, Deloitte România | 28-11-2024

                                      Planul de implementare a mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM), instituit prin Regulamentul Uniunii Europene 956/2023, prevede că, pentru a putea importa mărfuri vizate de taxa pe carbon pe piața uniunii începând cu anul 2026, importatorii și reprezentanții vamali care acționează indirect pentru clienții lor trebuie să dobândească, până atunci, statutul de declarant autorizat CBAM

                                      Act AI pune ordine în dezvoltarea și utilizarea soluțiilor AI în recrutare pentru a proteja candidații de riscul încălcării drepturilor fundamentale
                                      Cristiana Deca, CEO Decalex | 19-11-2024
                                      Munca la distanță în contextul BEPS 2.0: provocări și implicații fiscale pentru angajați și angajatori
                                      Corina Mîndoiu, Partener, Crina Onuț, Manager, Maria Ciudin, Consultant Senior - EY România | 19-11-2024
                                      Uniunea Europeană interzice comerțul cu produse obținute din defrișări. Ce obligații au importatorii și exportatorii?
                                      Vladislav Dabija, Senior Manager, și Sorin Popa, Consultant Senior, Global Trade Advisory, Deloitte România | 28-08-2024
                                      Și în acest an OCDE aduce noi campioni ai procedurilor amiabile. Noutatea constă în includerea APA în acest clasament. Cum stă România?
                                      Monica Todose (Director), Ala Popa (Senior Manager) - PwC România și Mihail Boian (Partener) - D&B David și Baias | 03-12-2024

                                      Clasamentul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) cu privire la procedurile amiabile, care a devenit deja tradițional, nu putea să lipsească nici în 2024

                                      Utilizarea sistemelor bazate pe inteligența artificială în contextul relațiilor de muncă
                                      Ioan Dumitrașcu (partner), Diana Gavra (senior associate), Christiana Bouleanu (associate) - Filip & Company | 20-11-2024
                                      Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
                                      Claudia Sofianu (Partener), Maria Ciudin (Consultant Senior) și Olivia Roșca (Consultant) - EY România | 19-11-2024
                                      De ce ar trebui companiile românești să apeleze la facilitățile fiscale pentru activități de cercetare-dezvoltare
                                      Andra Caşu (Partener, liderul departamentului Taxe directe), Crina Onuţ (Manager, Impozit pe venit şi contribuţii sociale) și Raluca Vasile (Senior Manager, Taxe directe) - EY România. | 09-11-2023
                                       

                                      AVOCAŢI DE TOP

                                      Nestor IonNestor ManuelaMusat GheorgheFlorentin TucaPopovici Ernest VirgilZbarcea GabrielBăiculescu CătălinDiculescu-Sova AnaNadia Badea Nitu FlorianZamfirescu CalinGutiu Sebastian IulianTaracila Mihai CostinGabriel SidereHorea PopescuDaniel Badea
                                       
                                      Citeste pe SeeNews Digital Network
                                      • BizBanker

                                      • BizLeader

                                          in curand...
                                      • SeeNews

                                        in curand...