ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum își riscă România viitorul energetic

În timp ce Comisia Europeană propune un regulament temporar de urgență pentru accelerarea investițiilor ...

Instrumentele de capitaluri, o soluție cu multe avantaje de recompensare a ...

Planurile de compensare în instrumente de capitaluri acordă angajaților dreptul ca, la un moment viitor, ...

Legea nr. 265 ̸ 2022 aduce o serie de modificări importante în ceea ce privește ...

Legiuitorul român a transpus Directivele (UE) nr. 1132/2017 și nr. 1151/2019 ce privesc utilizarea ...

Sunt manager. Ce ar trebui să știu despre ESG? Ce trebuie să facă companiile pentru a respecta reglementările ESG?

În acest articol vorbim despre importanța înțelegerii și implementării ESG, precum și despre cadrul legal momentan aplicabil la nivel național și european.

ESG – un concept de care auzim din ce în ce mai des aduce împreună trei factori specifici – Environmental, Social, Governance și creează un set de standarde menit să fie integrat în strategia societăților pentru a le ajuta la creșterea valorii acestora prin dezvoltarea unei activități sustenabile pe termen lung, într-un mod benefic dezvoltării relațiilor umane. ·         Environmental privește impactul pe care îl au activitățile societății asupra mediului înconjurător; ·         Social tratează relația societății cu angajații, clienții și comunitatea în care societatea își desfășoară activitatea; ·         Governance urmărește respectarea moralității, a legii și a echității în modul în care societatea acționează. În acest articol vorbim despre importanța înțelegerii și implementării ESG, precum și despre cadrul legal momentan aplicabil la nivel național și european. De ce este important ESG pentru management și pentru societăți în general? Pe termen scurt și mediu, ESG este important de avut în vedere de către orice business din 3 motive principale:              i)                    atragerea de finanțare sau scăderea costului finanțării;              ii)                   îmbunătățirea imaginii brandului societății, cu consecința fidelizării clienților și, deci, a creșterii vânzărilor și a profitabilității; precum și              iii)                 scăderea riscurilor operaționale, implicit a costurilor. Pe termen lung, beneficiile sunt strategice: un nivel bun al ESG și evoluția în factorii specifici vor asigura sustenabilitatea businessului față de factorii externi perturbatori, din ce în ce mai numeroși, și ajuta la crearea unei culturi organizaționale bazată pe creativitate și implicare. Este probabil ca ESG să devenă noua moralitate de business.  Pe scurt, avantajele enumerate mai sus constau în următoarele: ·                    din punct de vedere financiar, un anumit nivel ESG al unei societăți permite instituțiilor de credit și non-financiare să îi acorde împrumuturi în condiții mai avantajoase; probabil că acest criteriu va fi folosit în viitor și pentru accesarea fondurilor UE și a ajutoarelor de stat; ·                    din punct de vedere reputațional, din ce în ce mai multe societăți ( criteriul a fost extins conform CSRD la societățile cu 250 de angajați și care sunt listate față de criteriul stabilit inițial de NFRD care privea doar societățile cu peste 500 de angajați) au obligația de a raporta stadiul ESG prin completarea unei declarații destul de complexe ce este atașată situațiilor financiare.

Ioan Dumitrașcu (partener), Irina Oprea (associate), Alexandra Dunăreanu (associate), Elisa Cristea (associate) - Filip & Company

PNSA

Digitalizarea vs. sănătatea mintală la locul de muncă – provocare reală în contextul economic și politic actual

Dat fiind că dreptul la protecția sănătății fizice și mintale este unul dintre drepturile fundamentale ale omului și întrucât fiecare ființă umană are dreptul la cel mai înalt standard posibil în materie de sănătate, Parlamentul European a adoptat recent o rezoluție referitoare la sănătatea mintală în mediul de lucru digital prin care aduce în lumina reflectoarelor o serie de aspecte evidențiate de ultimele evenimente petrecute la nivel global.

Într-o eră post-pandemică marcată de un veritabil război rece pe plan economic declanșat de atacarea Ucrainei de către Rusia, sănătatea mintală a populației globale în general, și a angajaților, în special, ar trebui să devină o prioritate de “grad 0” pentru societate în ansamblul ei. Mai mult decât atât, în lumina prevederilor legislației în materie de SSM (Securitatea și Sănătatea în Muncă), angajatorii au obligația legală generală de a proteja sănătatea mintală a propriilor salariați. Deși legislația nu detaliază conținutul acestei obligații atât de vaste, din interpretarea sistematică a normelor juridice incidente putem deduce o serie de linii directoare precum cele creionate în continuare. Dat fiind că dreptul la protecția sănătății fizice și mintale este unul dintre drepturile fundamentale ale omului și întrucât fiecare ființă umană are dreptul la cel mai înalt standard posibil în materie de sănătate, Parlamentul European a adoptat recent o rezoluție  referitoare la sănătatea mintală în mediul de lucru digital prin care aduce în lumina reflectoarelor o serie de aspecte evidențiate de ultimele evenimente petrecute la nivel global. 1.    Învățăminte desprinse de Parlamentul European în urma pandemiei de COVID-19 din perspectiva sănătății mintale și muncii digitale Instituția europeană subliniază că sănătatea mintală a angajaților a fost afectată de perturbarea multor servicii, cum ar fi învățământul, sănătatea și sprijinul social, precum și de factori de stres din ce în ce mai puternici, cum ar fi insecuritatea financiară, teama de a pierde locul de muncă, accesul limitat la asistență medicală, izolarea, stresul legat de utilizarea tehnologiilor, modificarea programului de lucru, organizarea neadecvată a muncii și munca de la distanță. În acest context solicită ca subiectul sănătății mintale să fie tratat de urgență prin politici transversale și integrate, ca parte a unei strategii cuprinzătoare a Uniunii Europene privind sănătatea mintală și serviciile de îngrijire, care să fie completată de planuri de acțiune naționale.

Mihai Popa (Deputy Managing Partner) și Simona Anton (Managing Associate) - Mușat & Asociații

CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
 
LEGITEAM

Cristian Sporiș, Vice-președinte AmCham Romania | Priorități 2023: O planificare bugetară prudentă și sustenabilă, singura variantă pentru țintirea unui echilibru macroeconomic

BizLawyer

În contextul exercițiului de construcție a bugetului de stat pentru 2023, ca în fiecare an, AmCham România semnalează importanța respectării unor principii fundamentale care trebuie să ghideze acest proces.


   Problema „crezului” în România - călătorind la „ia-mă, nene” sau la volan

   Lucian Bondoc

   Deși s-au întâmplat multe lucruri foarte frustrante în ultimele decenii în România și trecutul trebuie înțeles bine pentru a nu ne îmbăta cu apă rece, o resetare parțială pare cel mai eficient mod de a proceda și în România actuală.


     Ministrul Energiei: Regulamentul propus de Comisia Europeană pe piaţa gazelor duce la scumpiri, nu la plafonarea preţurilor

     Agerpres

     Regulamentul propus recent de Comisia Europeană pentru corecţia preţului gazelor naturale reprezintă mai degrabă o invitaţie la scumpiri, şi nu un mecanism de plafonare, a scris pe Facebook ministrul Energiei, Virgil Popescu.       Ascunde Reclama

       Iohannis: Continui să văd posibil un vot pe 8 decembrie pentru aderarea României la Schengen

       Agerpres

       Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că vede posibil un vot în Consiliul JAI din 8 decembrie cu privire la aderarea României la Schengen.


         România va depăşi sezonul rece fără niciun fel de problemă majoră în sistemul energetic (secretar de stat)

         Agerpres

         România va depăşi sezonul rece anul acesta fără niciun fel de problemă majoră în sistemul energetic, a afirmat, joi, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, care a adăugat că se monitorizează zilnic stocul depozitelor de gaze naturale.


           Crăciun (APAPR): Parlamentul ar trebui să joace un rol foarte important în creionarea unei viziuni legate de sistemul de pensii private

           Agerpres

           Parlamentul ar trebui să joace un rol foarte important, transpartinic, în creionarea unei viziuni legate de sistemul de pensii private din România, a declarat miercuri Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).


             Popa (BNR): Statul câştigă 150 de milioane de lei prin impozitarea dividendelor de la Pilonul II de pensii

             Agerpres

             Statul câştigă 150 de milioane de lei prin impozitarea dividendelor de la Pilonul II de pensii, iar participanţii pierd 100 de milioane de lei, susţine Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României.


               Particularitățile economiei de război pentru România, o țară din flancul estic al NATO

               Mihai Petre, Director, Comerţ Internaţional, EY România

               Orice analiză a evoluției conflictului de la granița de nord a României, declanșat în urmă cu opt luni, va scoate în evidență cel puțin patru nevoi esențiale ale economiei naționale: (1) nevoia de echipamente militare, muniție și alte accesorii de tehnică militară; (2) nevoia de infrastructură - portuară, aviatică, căi ferate, autostrăzi, energie, telecomunicații; (3) nevoia de securitate cibernetică, pentru a face față potențialelor atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice de telecomunicații, energie și, nu în ultimul rând, (4) nevoia de resurse umane calificate.


                 Iohannis, despre aderarea la Schengen: Dacă nu reuşim până pe 8 decembrie să avem o certitudine, e posibilă amânarea deciziei

                 Agerpres

                 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, dacă până la Consiliul JAI din 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea României la Schengen, este posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două.


                    


                   Ascunde Reclama

                   Derivativele, instrumente financiare din ce în ce mai atractive în context inflaționist. Care pot fi implicațiile de TVA?
                   Ana Săbiescu, Senior Manager, și Monica Zipiș, Consultant Senior, Taxe Indirecte, Deloitte România | 29-11-2022

                   În contextul economic internațional actual, încă influențat de criza sanitară, dar și de războiul din Ucraina, statele lumii se confruntă cu o creștere generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor

                   Factoring-ul, tot mai căutat de companii. Cum poate funcționa în paralel cu alte produse de creditare a nevoilor de lichiditate
                   Adina Damaschin, counsel, avocat specializat în drept financiar-bancar în cadrul Schoenherr și Asociații SCA | 28-11-2022
                   Indemnizațiile membrilor CA, directorilor și administratorilor impozitate ca salarii ori ca activitate cu TVA? Uniunea Europeană schimbă perspectiva!
                   Florina Parîng, Director, Impozite indirecte, și Andra Ciotic, Senior Manager, Impozit pe venit și contribuții sociale - EY România | 27-11-2022
                   Taxe și investiții străine noi – o şansă serioasă dată de contextul geopolitic
                   Alex Milcev, Liderul departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică, EY România | 01-11-2022
                   Implicații ale modificării Legii societăților nr. 31 ̸ 1990 și a legilor registrului comerțului asupra constituirii și funcționării societăților
                   Denisa Moldovan (Associate) si Ruxandra Robu (Associate) - Noerr | 16-10-2022

                   Legea nr

                   Trei motive pentru care persoanele care prestează servicii de înfrumusețare ar trebui să-și declare veniturile la ANAF
                   Stela Andrei, Partener, Impozit pe venit și contribuții sociale,și Cristina Cristea, Senior Manager - EY România | 06-10-2022
                   Activitatea de cercetare-dezvoltare din România în contextul oportunităților de finanțare pentru perioada 2021-2027
                   Adrian Coman, Senior Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal, și Paul Evi, Manager, Taxe Directe, Deloitte România | 28-09-2022
                   O nouă reformă în domeniul relațiilor de muncă: dreptul salariaților de a se deconecta
                   Andrada Popescu, Senior Associate - Noerr | 15-09-2022
                   Cum pot beneficia ONG-urile de plafonarea prețului la energie electrică?
                   Eliza Baias (partener), Monica Popa (associate) - Filip & Company | 02-11-2022

                   Una dintre întrebările cele mai presante, odată cu apropierea sezonului rece este „cât vor fi facturile „la curent” și „la gaze”?” Aceasta nu este doar o întrebare pe care și-o adresează consumatorii casnici, ci și cei non-casnici

                   Angajații vor beneficia de noi zile de concediu, de îngrijire a unei rude bolnave sau pentru urgențe familiale. Ce modificări au fost aduse Codului Muncii?
                   Dan Dascălu, Partener D&B David și Baias, Ioana Cercel, Avocat senior coordonator și Sonia Bălănescu, Avocat senior | 24-10-2022
                   Crypto Fiscalitate | Reglementările în domeniul emiterii și tranzacțiilor cu monede virtuale devin preocuparea principală a autorităților europene
                   Alex Milcev, Liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică, EY România | 17-10-2022
                   Cum îți pregătești organizația să răspundă unei potențiale crize cibernetice?
                   Sergiu Zaharia, Director Cyber Strategy Advisory, și Raluca Anton, Senior Manager, Managementul Riscului, Deloitte România | 27-09-2022
                    

                   AVOCAŢI DE TOP

                   Nestor IonNestor ManuelaMusat GheorgheFlorentin TucaPopovici Ernest VirgilZbarcea GabrielBăiculescu CătălinDiculescu-Sova AnaNadia Badea Nitu FlorianZamfirescu CalinGutiu Sebastian IulianTaracila Mihai CostinGabriel SidereHorea PopescuDaniel Badea
                    
                   Citeste pe SeeNews Digital Network
                   • BizBanker

                   • BizLeader

                     in curand...
                   • SeeNews

                    in curand...