ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Problema guvernării cu din ce în ce mai multe „platouri cu mâncare la comun”

Segmente din ce în ce mai mari din cheltuielile României au ajuns să fie gestionate similar unui număr în ...

Vânzarea liberă a terenurilor agricole extravilane: o formă fără fond sau un ...

Deși avem un "fond" legal pentru vânzarea liberă a terenurilor agricole extravilane, după parcurgerea ...

Contractele pentru diferență în domeniul energiei – ajutorul de stat care ...

Contractele pentru diferență garantează investitorilor în noi capacități de producție de energie ...

Numărul de tranzacții cu o valoare de peste 40 mil. € a crescut în S1- 2024 față de perioada similară a anului trecut

În lipsa unui megadeal precum tranzacția cu Enel din prima jumătate a anului trecut care a propulsat piața la 3,4 miliarde euro în termeni de tranzacții anunțate, valoarea totală a pieței de fuziuni și achiziții de la începutul anului curent a scăzut la 2,6 miliarde de euro.

Din cele 115 tranzacții anunțate pe piața locală de fuziuni și achiziții în prima jumătate a acestui an, 20 au depășit valoarea de 40 milioane de euro, față de 15 astfel de tranzacții în aceeași perioadă a anului trecut. Deși numărul total de tranzacții anunțate a scăzut cu 8% an/an, ponderea tranzacțiilor mari a crescut. Astfel, dacă în prima jumătate a anului 2023 valoarea medie a unei tranzacții anunțate era de 17 milioane de euro (excluzând mega tranzacția prin care operațiunile Enel România au fost preluate de PPC), în primul semestru al acestui an valoarea medie a crescut la 23 de milioane de euro.

George Ureche, Partener PwC România

PNSA

Sistemul de Brevet Unitar se extinde: România devine al 18-lea stat membru al Curții unice în materie de brevete (Unified Patent Court)

Primul an de succes al sistemului de Brevet Unitar, cu un sfert din brevetele europene acordate devenind Brevete Unitare, alături de această primă extindere de la lansare, semnalează o încredere puternică în sistem.

La prima sa aniversare de la lansarea din 1 iunie 2023, sistemul de Brevet Unitar a sărbătorit și prima extindere odată cu depunerea de către România a instrumentului de ratificare a Acordului privind Curtea unică în materie de brevete la 31 mai 2024. Această extindere semnalează o încredere puternică în sistemul Brevetului Unitar, aducând numărul total de state membre participante la 18, și odată cu aderarea României fiind acoperită o piață suplimentară de aproximativ 19 milioane de oameni. Ca o consecință directă a aderării la acest sistem, brevetele europene cu efect unitar (Brevete Unitare) acordate după data de 1 septembrie 2024 (data de la care produce efecte aderarea) vor acoperi în mod automat și România. Beneficiul evident constă în obținerea unui Brevet Unitar care produce efecte în cele 18 state membre prin depunerea unei singure cereri la Oficiul European de Brevete, care va gestiona în mod centralizat și procedurile ulterioare acordării brevetului. Este important de menționat că efectele Brevetelor Unitare înregistrate înainte de 1 septembrie 2024 nu se vor extinde și cu privire la România.

Ana-Maria Baciu (Managing Partner), Ileana Nicolescu (Senior Associate), Cristina Stoica (Associate) - BACIU PARTNERS

CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
 
LEGITEAM

Săptămâna de muncă de patru zile în România: cum o aplicăm și avantajele sale

Anca Atanasiu (Senior Managing Associate) și Ana Flueran (Senior Associate) - Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL

În domeniul dinamic al forței de muncă, căutarea echilibrului între viața profesională și cea personală a condus la noi forme de organizare a programului de muncă care să corespundă nevoilor moderne, atât ale angajatorilor, cât și ale salariaților.


      Consiliul Concurenței efectuează investigații privind presupuse exploatări ale poziției superioare de negociere și practici comerciale neloiale. Ce înseamnă acest lucru pentru companii?

      Georgiana Bădescu (partner) și Sabina Aionesei (attorney at law) - Schoenherr

      La data de 26 iunie 2024, Consiliul Concurenței (în continuare „CC”) a anunțat că a efectuat o inspecție inopinată în contextul unei investigații privind presupusa exploatare a poziției superioare de negociere de către o companie activă în furnizarea de oxigen medicinal lichid.


          Ce au de făcut importatorii pentru calculul corect al prețurilor în Raportarea CBAM de la 30 septembrie 2024

          ergiu Vasile, Senior Manager, Schimbări Climatice și Sustenabilitate, și Mihai Petre, Director, Global Trade - EY România

          Importatorii UE de mărfuri pentru care trebuie calculată și plătită taxa CBAM trebuie să-și pregătească cea de a patra raportare privind emisiile de carbon utilizând date reale, obținute de la furnizorii cu care lucrează.



              Ascunde Reclama

              Burduja: Cel mai important contract privind construcţia Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă ar putea fi semnat în octombrie

              Agerpres

              Consorţiul format din două companii americane, una italiană şi una canadiană urmează să depună o ofertă pentru cel mai important contract privind proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, negocierile cu Nuclearelectrica urmând să se încheie în septembrie şi în octombrie să fie semnat contractul, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.


                  Ciolacu exclude proiecte precum ‘CNP-ul fiscal’, în lipsa consultărilor publice prealabile

                  Agerpres

                  Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că toate modificările de natură fiscală vor trebui să fie supuse consultării publice şi să obţină acordul mediului privat şi al societăţii civile, înainte să ajungă în Guvern.


                      Care este soluția de securizare a investițiilor în parcurile industriale deținute de municipalități?

                      Georgiana Bălan, Andreea Voicu - D&B David și Baias

                      În ultimii ani, parcurile industriale au devenit pentru comunitățile locale unul dintre cele mai eficiente instrumente de dezvoltare economică și socială.


                          Burduja: În următorii 3-5 ani vom avea peste 10.000 MW energie solară şi eoliană în plus

                          Agerpres

                          România va avea, în următorii trei, până la cinci ani, cu 10.


                              Adrian Câciu: Mai mult de jumătate din reformele cuprinse în PNRR sunt îndeplinite

                              Agerpres

                              Mai mult de jumătate dintre cele 66 de reforme cuprinse în Planul de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) sunt îndeplinite şi alte 23 de reforme sunt în curs de îndeplinire, a anunţat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.


                                  Eficiență energetică și neutralitate climatică: Noua direcție a real estate-ului din Uniunea Europeană

                                  Ioana Roman (partener), Alina Savastre (associate) - Filip & Company

                                  Obiective-cheie la nivelul UE în contextul Directivei Revizuite privind performanța energetică a clădirilor La 12 aprilie 2024, Consiliul Uniunii Europene a adoptat textul revizuit al Directivei 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor („Directiva Revizuită”).


                                       


                                      Ascunde Reclama

                                      Viitoarea Convenție pentru protecția profesiei de avocat
                                      Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP | 26-07-2024

                                      Lansăm o rubrică nouă, ”The Insider”, susținută de Zamfirescu Racoți Vasile & Partners prin prestigioasa semnătură a maesterului Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner, descris de ghidurile juridice internaționale drept unul dintre cei mai reputați avocați români

                                      Reglementările cuprinse de proiectul Convenției | Terminologie
                                      Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP | 24-07-2024
                                      Reglementarea activităților casnice: Avantaje și provocări practice
                                      Claudia Sofianu (Partener) și Dorina Marcu (Manager) - Impozit pe venit și contribuții sociale, EY România | 27-06-2024
                                      Care sunt implicațiile creșterii salariului minim brut pe țară de la 3.300 de lei la 3.700 de lei pentru departamentele de salarizare din companii?
                                      Ana-Maria Hoborici, Manager, Soluții de Servicii Externalizate, Deloitte România, și Gabriela Ilie, Senior Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal | 19-06-2024
                                      Regulamentul UE privind inteligența artificială, ale cărui efecte vor fi mai ample decât cele ale GDPR, tocmai a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE. Când intră în vigoare și ce companii sunt afectate?
                                      Simina Mut, Partener Reff & Asociații | Deloitte Legal, lider Deloitte Legal la nivelul Europei Centrale | 25-07-2024

                                      Regulamentul UE care stabilește un cadru juridic uniform pentru dezvoltarea, lansarea pe piață, furnizarea de servicii și utilizarea sistemelor de inteligență artificială (IA), numit EU AI Act, tocmai a fost publicat în Jurnalul Oficial

                                      Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA, de la 1 ianuarie 2025
                                      Georgiana Iancu, Partener, liderul departamentului Taxe indirecte, EY România și Cristina Galin, Senior Manager, Taxe indirecte, EY România | 09-07-2024
                                      Economia circulară în retail. De unde începe schimbarea?
                                      Adrian Teampău, Director, Alina Alecu, Senior Consultant, și Maria Băran, Consultant, Consultanță în Economie Circulară, Deloitte România | 04-07-2024
                                      Câteva zile până la termenul limită de depunere a situațiilor financiare anuale: Atenție la amenzile majorate și la alte consecințe pentru companii
                                      Camelia Niță (Director) și Ioana Massier (Manager) - PwC | 20-05-2024
                                      De ce ar trebui companiile românești să apeleze la facilitățile fiscale pentru activități de cercetare-dezvoltare
                                      Andra Caşu (Partener, liderul departamentului Taxe directe), Crina Onuţ (Manager, Impozit pe venit şi contribuţii sociale) și Raluca Vasile (Senior Manager, Taxe directe) - EY România. | 09-11-2023

                                      Reducerea costurilor, adoptarea unor soluții inovative în activitate și, prin urmare, o dezvoltare mai accelerată a afacerii sunt doar câteva dintre potențialele beneficii care ar putea fi obținute de companiile românești, dacă ar aplica la scară mai largă facilitățile fiscale în domeniul cercetării-dezvoltării (C&D)

                                      Amnistia fiscală în cazul tichetelor cadou – procedura pentru anularea sau recuperarea sumelor
                                      Monica Țariuc, Director, Maria-Diana Alexandru, Senior Consultant, Deloitte România, Laura Epure, Managing Associate, și Tatiana Milu, Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal | 10-08-2023
                                      Importanța sinergiei dintre directorul de resurse umane și board-ul companiei
                                      Claudia Sofianu, Partener, liderul departamentului Impozit pe venit şi contribuţii sociale și Horaţiu Cocheci, Director, Impozit pe venit şi contribuţii sociale - EY România | 07-08-2023
                                      VIDEO | Facturarea electronică devine obligatorie pentru toate tranzacțiile, de la 1 ianuarie 2024
                                      Radu Todiraș, Manager, Deloitte România | 09-07-2023
                                       

                                      AVOCAŢI DE TOP

                                      Nestor IonNestor ManuelaMusat GheorgheFlorentin TucaPopovici Ernest VirgilZbarcea GabrielBăiculescu CătălinDiculescu-Sova AnaNadia Badea Nitu FlorianZamfirescu CalinGutiu Sebastian IulianTaracila Mihai CostinGabriel SidereHorea PopescuDaniel Badea
                                       
                                      Citeste pe SeeNews Digital Network
                                      • BizBanker

                                      • BizLeader

                                          in curand...
                                      • SeeNews

                                        in curand...