ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sistemul de Brevet Unitar se extinde: România devine al 18-lea stat membru al ...

Primul an de succes al sistemului de Brevet Unitar, cu un sfert din brevetele europene acordate devenind ...

Problema guvernării cu din ce în ce mai multe „platouri cu mâncare la comun”

Segmente din ce în ce mai mari din cheltuielile României au ajuns să fie gestionate similar unui număr în ...

Vânzarea liberă a terenurilor agricole extravilane: o formă fără fond sau un ...

Deși avem un "fond" legal pentru vânzarea liberă a terenurilor agricole extravilane, după parcurgerea ...

Mărul otrăvit al cauzei de nepedepsire - contribuabilul suspectat de evaziune fiscală poate evita urmărirea penală dacă acceptă eticheta de „evazionist”

Legea nr. 126/2024 oferă contribuabilului suspectat de evaziune de către autoritățile fiscale posibilitatea să achite prejudiciul majorat și penalitățile aferente, pentru a nu fi supus urmăririi penale. Noua lege intră în contradicție cu Codul de procedură fiscală, pe anumite aspecte, și conferă inspectorilor fiscali atribute de procurori.

Modificările aduse recent legislației privind combaterea evaziunii fiscale au drept scop, printre altele, simplificarea procedurilor de recuperare de către stat a prejudiciilor provenite din astfel de infracțiuni de până la 1.000.000 de euro. Astfel, Legea nr. 126/2024 oferă contribuabilului suspectat de evaziune de către autoritățile fiscale posibilitatea să achite prejudiciul majorat și penalitățile aferente, pentru a nu fi supus urmăririi penale.

Emanuel Bondalici, Senior Managing Associate, și Cătălin Chibzui, Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal

PNSA

Numărul de tranzacții cu o valoare de peste 40 mil. € a crescut în S1- 2024 față de perioada similară a anului trecut

În lipsa unui megadeal precum tranzacția cu Enel din prima jumătate a anului trecut care a propulsat piața la 3,4 miliarde euro în termeni de tranzacții anunțate, valoarea totală a pieței de fuziuni și achiziții de la începutul anului curent a scăzut la 2,6 miliarde de euro.

Din cele 115 tranzacții anunțate pe piața locală de fuziuni și achiziții în prima jumătate a acestui an, 20 au depășit valoarea de 40 milioane de euro, față de 15 astfel de tranzacții în aceeași perioadă a anului trecut. Deși numărul total de tranzacții anunțate a scăzut cu 8% an/an, ponderea tranzacțiilor mari a crescut. Astfel, dacă în prima jumătate a anului 2023 valoarea medie a unei tranzacții anunțate era de 17 milioane de euro (excluzând mega tranzacția prin care operațiunile Enel România au fost preluate de PPC), în primul semestru al acestui an valoarea medie a crescut la 23 de milioane de euro.

George Ureche, Partener PwC România

CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
 
LEGITEAM

Burduja: Pretindem Bruxelles-ului un tratament corect, în contextul în care trebuie să susţinem şi cererea de energie din Ucraina şi Moldova

Agerpres

Miniştrii Energiei din România, Bulgaria şi Grecia şi-au propus ca în 10 zile să definească un plan preliminar pe care să-l prezinte în Consiliul de miniştri ai Uniunii Europene pentru accelerarea investiţiilor în interconexiuni, pentru ca, atunci când energia este mai ieftină într-o parte a Europei, să ajungă şi în cealaltă parte, ca poată fi plătite preţuri similare, a declarat vineri ministrul de resort, Sebastian Burduja, la finalul şedinţei Comandamentului energetic naţional.


      Schema CfD: O veste bună pentru investitorii din energie regenerabilă

      Adina Guțiu (Counsel) și Sonia Voinescu (Managing Associate) - D&B David și Baias

      Spre deosebire de alte scheme de ajutor de stat prin care s-au finanțat strict proiectele nedemarate de producție a energiei regenerabile din surse eoliene sau solare, Schema Contracte pentru Diferență (CfD) permite depunerea de către solicitanții interesați a unor cereri de finanțare chiar dacă au încheiat primul angajament juridic obligatoriu sau au demarat construcția efectivă a instalației de producere a energiei electrice ulterior datei de 20 iulie 2022.


          Boloş: Veniturile bugetare nete au depăşit 300 miliarde lei la finalul lunii august

          Agerpres

          Veniturile bugetare nete au depăşit 300 miliarde de lei la finalul lunii august a acestui an, sumă care reprezintă o creştere de aproape 50 miliarde faţă de anul trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.



              Ascunde Reclama

              Ciolacu: Planul de măsuri privind acordul cu Comisia Europeană de reducere a deficitului nu va include taxe noi

              Agerpres

              Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că planul de măsuri pe care urmează să-l prezinte Comisiei Europene luna viitoare, în vederea negocierii unui acord pe şapte ani pentru reducerea deficitului, nu va include taxe noi, precizând că forma finală a documentului nu a fost prezentată încă în coaliţie.


                  “Shrinkflation”: ANPC impune noi reguli operatorilor economici privind informarea clară, corectă și precisă a consumatorilor

                  Ana-Maria Baciu, Managing Partner, Cristina Stoica, Associate – BACIU PARTNERS

                  Operatorii economici trebuie să respecte noi reguli pentru a asigura o informare corectă, completă și precisă a consumatorilor în legătură cu produsele preambalate ale căror cantități au fost reduse, dar al căror preț a rămas neschimbat, ce le sunt aplicabile începând cu 10 octombrie 2024.


                      O nouă amnistie fiscală pentru persoane fizice și juridice. Ce datorii se șterg și în ce condiții?

                      Alex Slujitoru, Partener, și Emanuel Bondalici, Senior Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal

                      Contribuabilii români, persoane fizice și juridice, cu restanțe la plata obligațiilor către stat pot beneficia de o nouă amnistie fiscală, adoptată de autorități prin Ordonanța de Urgență nr.


                          Steriu (ANRE): România se află încă în coada statelor membre ale UE pe stocare

                          Agerpres

                          România se află încă în coada statelor membre ale Uniunii Europene pe stocare, iar implementarea unor proiecte poate rezolva multe probleme, inclusiv în zona prosumatorilor, a afirmat joi Valeriu Steriu, membru în comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).


                              Manea(RPIA): Mecanismul de licitaţie pentru CfD trebuie mai bine gândit; două zile pentru contestaţii, un termen imposibil

                              Agerpres

                              Mecanismul de licitaţie aferent schemei de ajutor de stat sub formă de contracte pentru diferenţă (CfD) trebuie să fie mai bine gândit, iar termenul-limită stabilit pentru 18 noiembrie este unul forţat, în timp ce perioada de două zile pentru depunerea de contestaţii este imposibilă, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, directorul executiv al Asociaţiei Industriei Fotovoltaice din România (RPIA), Andrei Manea.


                                  România va solicita UE compensaţii pentru diferenţe semnificative de preţ la energie, între vestul şi estul Europei (ministru)

                                  Agerpres

                                  România va solicita compensaţii consiliului de miniştri, la nivel european, în condiţiile în care preţurile la energie în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari comparativ cu vestul Europei, a afirmat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate.


                                       


                                      Ascunde Reclama

                                      Ne permitem o amnistie fiscală?
                                      Daniel Anghel, Partener, Liderul serviciilor fiscale și juridice, PwC România | 12-09-2024

                                      Amnistia fiscală, aprobată de guvern după două zile de la lansarea proiectului legislativ în consultare publică, este discutabilă, existând argumente pro și contra

                                      Reglementările cuprinse de proiectul Convenției | Drepturile profesionale ale avocaților
                                      Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP | 10-09-2024
                                      Reglementările cuprinse de proiectul Convenției | Terminologie
                                      Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP | 05-09-2024
                                      ANAF a început oficial testarea și analiza datelor din SAF-T: Ce trebuie să știe contribuabilii
                                      Anca Macovei (Director) și Izabela Stoicescu (Senior Manager) - PwC România | 25-08-2024
                                      Uniunea Europeană interzice comerțul cu produse obținute din defrișări. Ce obligații au importatorii și exportatorii?
                                      Vladislav Dabija, Senior Manager, și Sorin Popa, Consultant Senior, Global Trade Advisory, Deloitte România | 28-08-2024

                                      Regulamentul Comisiei Europene 1115/2023 privind produsele provenite din defrișări (European Union Deforestation Regulation - EUDR) care interzice comercializarea, în spațiul comunitar, de produse provenite din zone defrișate, dar și exportul acestora către alte piețe, intră în vigoare la sfârșitul acestui an, în prima fază pentru contribuabilii mari și mijlocii implicați în tranzacții cu astfel de produse, și prevede o serie de obligații de verificare și de raportare pentru aceștia

                                      Sunteți pregătiți pentru controalele autorităților de reglementare? Câteva recomandări pentru a răspunde adecvat acestor evenimente
                                      Ana Sebov, Director Forensic, PwC România | 08-08-2024
                                      Regulamentul UE privind inteligența artificială, ale cărui efecte vor fi mai ample decât cele ale GDPR, tocmai a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE. Când intră în vigoare și ce companii sunt afectate?
                                      Simina Mut, Partener Reff & Asociații | Deloitte Legal, lider Deloitte Legal la nivelul Europei Centrale | 25-07-2024
                                      Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA, de la 1 ianuarie 2025
                                      Georgiana Iancu, Partener, liderul departamentului Taxe indirecte, EY România și Cristina Galin, Senior Manager, Taxe indirecte, EY România | 09-07-2024
                                      De ce ar trebui companiile românești să apeleze la facilitățile fiscale pentru activități de cercetare-dezvoltare
                                      Andra Caşu (Partener, liderul departamentului Taxe directe), Crina Onuţ (Manager, Impozit pe venit şi contribuţii sociale) și Raluca Vasile (Senior Manager, Taxe directe) - EY România. | 09-11-2023

                                      Reducerea costurilor, adoptarea unor soluții inovative în activitate și, prin urmare, o dezvoltare mai accelerată a afacerii sunt doar câteva dintre potențialele beneficii care ar putea fi obținute de companiile românești, dacă ar aplica la scară mai largă facilitățile fiscale în domeniul cercetării-dezvoltării (C&D)

                                      Amnistia fiscală în cazul tichetelor cadou – procedura pentru anularea sau recuperarea sumelor
                                      Monica Țariuc, Director, Maria-Diana Alexandru, Senior Consultant, Deloitte România, Laura Epure, Managing Associate, și Tatiana Milu, Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal | 10-08-2023
                                      Importanța sinergiei dintre directorul de resurse umane și board-ul companiei
                                      Claudia Sofianu, Partener, liderul departamentului Impozit pe venit şi contribuţii sociale și Horaţiu Cocheci, Director, Impozit pe venit şi contribuţii sociale - EY România | 07-08-2023
                                      VIDEO | Facturarea electronică devine obligatorie pentru toate tranzacțiile, de la 1 ianuarie 2024
                                      Radu Todiraș, Manager, Deloitte România | 09-07-2023
                                       

                                      AVOCAŢI DE TOP

                                      Nestor IonNestor ManuelaMusat GheorgheFlorentin TucaPopovici Ernest VirgilZbarcea GabrielBăiculescu CătălinDiculescu-Sova AnaNadia Badea Nitu FlorianZamfirescu CalinGutiu Sebastian IulianTaracila Mihai CostinGabriel SidereHorea PopescuDaniel Badea
                                       
                                      Citeste pe SeeNews Digital Network
                                      • BizBanker

                                      • BizLeader

                                          in curand...
                                      • SeeNews

                                        in curand...