- 1. Gabriel Albu iese din asocierea cu Ovidiu Budușan după 12 ani de colaborare. Albu Legal, un nou jucător puternic în practica de ”business crime” (86991)
- 2. Cu ce firme internaționale s-au aliat casele locale de avocați și ce onorarii au cerut pentru IPO-ul Hidroelectrica. Stratulat Albulescu a câștigat selecția și gestionează juridic proiectul achiziției activelor CEZ (84106)
- 3. Ce firme de avocați a selectat Ministerul Finanțelor pentru participarea la proiectul ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de 2.200 lei (80519)
- 4. 2021 Tax Controversy Leaders | Cei mai buni avocați români specializați în controverse fiscale, evidențiați de ITR (World Tax) (75953)
- 5. Cine sunt campionii pieței locale, evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2020 | Cei mai buni profesioniști în copyright, brevete și mărci industriale: ZRVP și Simion & Baciu au cele mai multe recomandări, Mușat & Asociații și NNDKP, pe podium (61256)
- 6. 11 români intră în liga celor mai apreciați specialiști, la nivel global, în domeniul mărcilor. Cine apare în WTR Global Leaders 2020 (59455)
- 7. Duncea, Ștefănescu & Asociații câștigă definitiv un litigiu de referință în materia obligațiilor fiscale privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor din ambalaje (54935)
- 8. 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări cheamă România la ICSID, în al nouălea arbitraj al țării noastre la Washington. Reclamanții au investit în parcuri fotovoltaice (51650)
- 9. Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2021. Țuca Zbârcea & Asociații, lider pe segmentele analizate, o buna expunere pentru Mușat, Simion & Baciu sau ZRVP (51264)
- 10. Situație “excepțională” în arbitrajul ICSID legat de Roșia Montană. Tribunalul admite o „nouă cerere” introdusă de reclamanți, cu mai multe variante de obținere a unor compensații (49944)

Libertatea comerțului vs. proiecte legislative? Legislația privind practicile ...Un nou proiect de lege, înregistrat la Senat pe 17 septembrie 2024 de un grup de 50 de senatori reprezentând ... Mărul otrăvit al cauzei de nepedepsire - contribuabilul suspectat de evaziune ...Legea nr. 126/2024 oferă contribuabilului suspectat de evaziune de către autoritățile fiscale ... Numărul de tranzacții cu o valoare de peste 40 mil. € a crescut în S1- 2024 ...În lipsa unui megadeal precum tranzacția cu Enel din prima jumătate a anului trecut care a propulsat piața ... Concedierea pentru necorespundere profesională – un instrument intangibil?![]() Deși se întâmplă de multe ori ca angajatorul să nu mai beneficieze de aceeași calitate a muncii din partea unui angajat, acesta din urmă dovedind carențe profesionale pe parcursul derulării raporturilor de muncă, concedierea din motive de necorespundere profesională, ca modalitate de încetare a contractului de muncă, este destul de puțin îmbrățișată. Mult mai la îndemâna angajatorilor este recurgerea la concediere pe motive disciplinare, însă diferența esențială dintre cele două o reprezintă factorul subiectiv, respectiv vinovăția – dacă în cazul concedierii din motive de necorespundere profesională, angajatul nu are o conduită culpabilă care stă la baza neperformanței sale, în situația concedierii pe motive disciplinare, există o abatere vinovată de la sarcinile de serviciu. Rațiunea pentru care concedierii din motive de necorespundere profesională îi lipsește popularitatea poate consta atât existența unei proceduri de evaluare insuficient de solide existente la nivelul angajatorilor (nedeterminarea clară a obiectivelor de performanță, faptul că acestea nu sunt măsurabile, nedetalierea concluziilor la care s-a ajuns urmare a procesului de evaluare etc.), precum și insuficienta reglementare în materie – se știe că, pe teritoriul dreptului muncii și în fața instanțelor de judecată competente, toate elementele care stau la baza concedierilor trebuie să asigure un fundament solid, atât din perspectivă procedurală, cât și argumentativă. Textele relevante din Codul Muncii sunt (i) art. Andrada Bulgaru, Partener la Bulboacă & Asociații Deficitele gemene ale României: iluzia stabilității și riscurile ascunse pentru viitorul economic![]() În termeni economici, termenul „deficite gemene” (“twin deficits”) se referă la existența simultană a unui deficit bugetar - atunci când cheltuielile statului depășesc veniturile - și a unui deficit al balanței comerciale, care apare atunci când o țară importă mai mult decât exportă. Acest dezechilibru dual a fost, istoric, un semnal de alarmă pentru economiști, indicând vulnerabilități structurale cu implicații critice pentru mediul de afaceri, pentru investitori și pentru populație în general. Este situația alarmantă în care se află România de ceva vreme. Victor Iancu, Partener, lider al departamentului de Strategie, EY România |
CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
|
Chiriţoiu: Telekom de doi ani tot se grăbeşte să vândă şi cred că în curând îi va reuşi; important e să luăm şi o decizie bună
Telekom de doi ani se tot grăbeşte să vândă şi cred că în curând îi va reuşi treaba asta, însă piaţa de telecomunicaţii trebuie să rămână o piaţă care să funcţioneze bine atât din punct de vedere al preţului, cât şi al calităţii, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la un eveniment de specialitate.
Chiriţoiu: Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar nu înseamnă că energia va fi şi ieftină
Piaţa de energie poate să funcţioneze bine, dar asta nu înseamnă că energia va fi şi ieftină, iar pentru competitivitate economică trebuie să ai energie ieftină, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la un eveniment de specialitate.
Grindeanu: Suntem la al cincilea contract de pe A8; aproape 40% din lungime, acoperită de contracte
Autostrada A8 prinde contur, marţi fiind semnat al cincilea contract, astfel că mai mult de 40% din lungimea acesteia este acoperită de contracte, a declarat marţi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Peste 50% din piaţa de capital din România este generată de companiile de stat
Sectoarele de activitate trebuie să aibă o mai mare reprezentativitate în cadrul Bursei de Valori Bucureşti, pentru că, astăzi, peste 50% din piaţa de capital este generată de companiile de stat, a afirmat, luni, Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului şi preşedinte al Consiliului interministerial pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat.
Memorandum între Hidroelectrica şi NREL pentru stocarea de energie verde prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj
Hidroelectrica şi National Renewable Energy Laboratory (NREL) - Department of Energy al SUA au parafat un memorandum care pune România în avangarda Europei în stocarea energiei verzi prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj (CHEAP) în tot lanţul carpatic, a anunţat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Ministrul Finanţelor: Execuţia bugetului pe primele trei luni reflectă provocările contextului economic intern şi extern
Execuţia bugetului pe primele trei luni ale anului reflectă provocările contextului economic intern şi extern, precum şi primele rezultate ale măsurilor luate pentru restabilirea echilibrului bugetar, a transmis, vineri, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.

Stock Option Plan (SOP) – Beneficii pentru echipă și companie
Retenția și motivarea angajaților au devenit priorități esențiale pentru companiile care își doresc un succes sustenabil pe termen mediu și lung.
Verchere (OMV Petrom): Înregistrăm progrese semnificative în implementarea Strategiei 2030
OMV Petrom înregistrează progrese semnificative în implementarea Strategiei 2030, care trasează direcţia de transformare a companiei pentru un viitor cu emisii de carbon reduse, devenind lider al tranziţiei energetice în regiune, susţine Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Popa (BNR): Birocraţia este o taxă invizibilă pe competitivitate
Birocraţia este o taxă invizibilă pe competitivitate şi cu cât această "taxă" este mai mare, cu atât companiile sunt mai puţin competitive, susţine Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), într-un articol de opinie postat pe Linkedin.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |

Achizițiile publice pot schimba lumea, iar Comisia Europeană tocmai ne-a oferit manualul

În februarie 2025, Comisia Europeană a publicat un document cu potențial transformator: Ghidul „Cum să aplici achizițiile publice responsabile social” (en: „How to apply socially responsible public procurement”) – o lucrare pragmatică, bazată pe impact, care poate schimba modul în care privim achizițiile publice (în continuare „Ghidul”)
Cum influențează planurile de acțiuni (Stock Option Plan) piața muncii din România
Cum se aplică în practică modificarea legislativă ce permite ajustarea TVA în legătură cu contribuțiile achitate în domeniul farmaceutic?

S-a împlinit un an de când Codul Fiscal a fost modificat prin Legea nr
Val de modificări din perspectiva TVA. Care sunt principalele schimbări și când intră în vigoare?
Analiza încadrării unei companii la întocmirea situațiilor financiare trebuie să țină cont de noile criterii prevăzute în Directiva UE 2775
La întocmirea situațiilor financiare, companiile trebuie să schimbe categoria în care se încadrează doar dacă în două exerciţii financiare consecutive depăşesc/încetează să depăşească două dintre cele trei criterii de mărime: total active, cifra de afaceri și număr mediu de salariați, regulă ce rămâne în continuare în vigoare
Trei tipuri de litigii de muncă câștigate recent pentru angajatori de echipa Kinstellar din RomâniaDentons: Four new Counsel in Romania
Schoenherr advises Dentas Kağıt Sanayi on sale of Romanian subsidiary to Hartmann Packaging
Intellectual Property celebrated by the BACIU PARTNERS team through the Intellectual Property Law Moot Court Competition, now in its 3rd edition
DLA Piper announces the promotion of Florin Țineghe as a Real Estate Partner within the Bucharest Office
Dentons advises Hartmann Packaging on the acquisition of Dentaş Romania
Schoenherr advises Eurobank on exit from local real estate market via sale to APS Group
Bondoc și Asociații announces 11 new promotions following its annual evaluations
TBI Bank to Be Acquired by Advent International
Implementation of the offshore wind energy law in Romania – What has (not) been done so far and what is to be done next
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...