- 1. Ce firme de avocați a selectat Ministerul Finanțelor pentru participarea la proiectul ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de 2.200 lei (73546)
- 2. Gabriel Albu iese din asocierea cu Ovidiu Budușan după 12 ani de colaborare. Albu Legal, un nou jucător puternic în practica de ”business crime” (71292)
- 3. Cu ce firme internaționale s-au aliat casele locale de avocați și ce onorarii au cerut pentru IPO-ul Hidroelectrica. Stratulat Albulescu a câștigat selecția și gestionează juridic proiectul achiziției activelor CEZ (69341)
- 4. 2021 Tax Controversy Leaders | Cei mai buni avocați români specializați în controverse fiscale, evidențiați de ITR (World Tax) (68966)
- 5. Cine sunt campionii pieței locale, evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2020 | Cei mai buni profesioniști în copyright, brevete și mărci industriale: ZRVP și Simion & Baciu au cele mai multe recomandări, Mușat & Asociații și NNDKP, pe podium (53973)
- 6. 11 români intră în liga celor mai apreciați specialiști, la nivel global, în domeniul mărcilor. Cine apare în WTR Global Leaders 2020 (52931)
- 7. Duncea, Ștefănescu & Asociații câștigă definitiv un litigiu de referință în materia obligațiilor fiscale privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor din ambalaje (48484)
- 8. Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2021. Țuca Zbârcea & Asociații, lider pe segmentele analizate, o buna expunere pentru Mușat, Simion & Baciu sau ZRVP (46508)
- 9. 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări cheamă România la ICSID, în al nouălea arbitraj al țării noastre la Washington. Reclamanții au investit în parcuri fotovoltaice (44714)
- 10. Situație “excepțională” în arbitrajul ICSID legat de Roșia Montană. Tribunalul admite o „nouă cerere” introdusă de reclamanți, cu mai multe variante de obținere a unor compensații (43141)

Unde dai și unde crapă: fiscalizarea bacșișului și protecția datelor cu ...Practica implementării fiscalizării bacșișului a evidențiat, deja, și scenarii în care adresarea ... Așteptarea a luat sfârșit! Deblocarea tranzacțiilor cu terenurile agricole ...Pe data de 2 februarie 2023 a intrat în vigoare un nou act normativ care acoperă o serie de goluri ... Ce trebuie să faci dacă ai primit o notificare de la ANAF cu privire la veniturile ...Încet, dar sigur, persoanele fizice au intrat în vizorul ANAF, unele dintre acestea fiind surprinse de ... Dezlegarea ICCJ asupra suplimentării în fața instanței a motivelor de nelegalitate formulate prin contestația fiscală![]() Ziua de 20 martie 2023 a pus capăt unei dezbateri doctrinare mai vechi ce generase o bogată practică divergentă în materia contenciosului fiscal. În contextul în care instanțele propuneau soluții diferite privind posibilitatea invocării direct în cadru litigios a unor motive de nelegalitate ce nu fuseseră prealabil antamate pe calea contestației fiscale, prin Decizia nr. 20/2023 (Decizia) Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept (ÎCCJ) a statuat în mod obligatoriu: „În interpretarea și aplicarea art. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Miruna Tocileanu (Junior Associate) - RTPR „Gâlceava” penalistului cu lumea (lui)![]() Este evident că titlul prezentului eseu face aluzie la prima lucrare filozofică românească, aparținând domnitorului-cărturar Dimitrie Cantemir: „Divanul sau Gâlceava înțeleptului cu lumea sau Giudețul Sufletului cu Trupul ”, lucrare publicată la Iași în 1698. Potrivit înțelegerii mele profane, în lucrarea menționată, gâlceava nu are semnificația comună de „ceartă aprinsă” ci, mai degrabă, sensul de controversă, dispută contradictorie. Altfel spus, ea reprezintă privirea critică a intelectualului (înțeleptul) asupra imperfecțiunilor realității înconjurătoare (lumea). Prof. univ. dr. Valerian Cioclei - Avocat, partener of counsel ZRVP |
CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
|
Acordul de încetare poate obliga la plata despăgubirilor privind formarea profesională?
Angajații pot fi obligați la plata despăgubirilor aferente cursurilor de formare profesională dacă raportul lor de muncă a încetat prin acordul părților, atât timp cât salariatul și angajatorul au încheiat un act adițional referitor la formarea profesională în care se prevede că încetarea raportului de muncă prin acordul părților conduce la obligația plății de despăgubiri.
România a realizat economii voluntare de gaze de 21,2%, peste media UE
Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord politic privind propunerea de prelungire a Regulamentului pentru acţiuni coordonate de reducere voluntară a consumului de gaze, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu, subliniind că, în perioada de aplicare a regulamentului, România a realizat economii voluntare de 21,2%, peste media UE.
Regândirea recompensării angajaților: cum să atragi și să păstrezi talentele pe o piață cu resurse limitate
Companiile trebuie să-și regândească strategia de recompensare a angajaților, având în vedere că în ultimii zece ani echilibrul între viața profesională și cea personală, precum și formarea și dezvoltarea carierei, și-au triplat importanța în preferințele angajaților, în timp ce recompensa financiară a scăzut cu 24%, reiese din analizele realizate de PwC pe piața muncii la nivel global.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
BCE: Sectorul bancar din umbră ar putea declanşa următoarea criză financiară
Sectorul bancar din umbră este ''punctul slab al sistemului financiar'' şi ar putea declanşa următoarea criză financiară, a avertizat Luis de Guindos, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, într-un interviu acordat publicaţiei irlandeze Sunday Business Post, transmit Bloomberg şi publicaţia The Irish Times.
Ciolacu: Viitorul program de guvernare este important; aş vrea o tendinţă mai mare către patriotismul economic
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că liderii coaliţiei discută despre viitorul program de guvernare, adăugând că îşi doreşte "o tendinţă mai mare către patriotismul economic".
România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul comercial pentru o creştere a ratingului de ţară (ministrul Finanţelor)
România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul balanţei comerciale pentru o creştere a ratingului de ţară, a arătat, sâmbătă, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
Asiguratori: Industria nu poate fi de acord cu proiectul de HG privind îngheţarea preţurilor RCA, care încalcă legislaţia europeană
Asociaţiile asigurătorilor anunţă că nu sunt de acord cu proiectul de Hotărâre de Guvern privind îngheţarea preţurilor RCA, care încalcă legislaţia europeană, este lipsit de fundament economic, ambiguu şi poate destabiliza şi mai mult piaţa.
Niculescu (Ministerul Energiei): Industria regenerabilă devine un segment în care investitorii doresc să investească în această perioadă
Industria regenerabilă devine un segment în care investitorii doresc să investească în această perioadă, stimulaţi de fondurile puse la dispoziţie de către Ministerul Energiei, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi din Fondul pentru Modernizare, a declarat, joi, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Ciolacu: Dacă luăm ad litteram ce ne-am asumat în PNRR privind pensiile, depopulăm MApN, MAI şi justiţia
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că în cazul în care vor fi aplicate ad litteram angajamentele României din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, vor fi "depopulate" Ministerul Apărării, cel de Interne, dar şi justiţia.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |

Scurte consideraţii privind derogarea de la aplicarea sancţiunilor internaţionale instituite în baza OUG nr. 202 ̸ 2008

Context Ca noutăţi recente, la data de 25 februarie 2023, Consiliul Uniunii Europene a adoptat cel de-al zecelea pachet de sancţiuni economice şi individuale împotriva Rusiei ca răspuns la conflictul armat desfăşurat pe teritoriul Ucrainei, moment ce a coincis cu marcarea unui an de la invadarea la scară largă a Ucrainei de către Rusia. Cadrul legislativ la nivelul Uniunii Europene pentru aplicarea acestor măsuri restrictive este reprezentat, în principal, de următoarele acte juridice: Regulamentul (UE) nr
Suspendarea inspecției fiscale și dreptul de acces la justiție al contribuabililor
Soluție ICCJ care lămurește definitiv faptul că în fața instanței de contencios fiscal pot fi suplimentate motivele de nelegalitate formulate prin contestația fiscală

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a tranșat, în data de 20 martie 2023, o temă controversată în materia contenciosului fiscal, respectiv dacă este posibilă invocarea unor motive noi de nelegalitate, direct în fața instanțelor de judecată, chiar dacă acestea nu fuseseră formulate în prealabil, în etapa administrativă de contestație fiscală
Îndreptarea neclarităților trecutului. O nouă amnistie pentru obligațiile fiscale suplimentare aferente tichetelor cadou
Raportarea SAF-T, la următorul nivel. Cum se poate asigura o companie că declarația este corectă și completă?

După un an de pregătiri intense pentru raportarea SAF-T, companiile - mari contribuabili - au ajuns în etapa în care dificultatea nu mai este legată de identificarea datelor în sisteme sau de implementarea setărilor aferente, ci de a asigura o rutină de lucru funcțională și de a obține confortul necesar pentru ca declarația SAF-T depusă lună de lună să fie corectă și completă, după cum prevede legislația
Contracararea trollilor (și a ideilor nocive din războaiele culturale)CMS European M&A Study 2023: Record number of deals last year despite challenging economic backdrop
Group of companies to invest EUR 15 million in Romania’s circular economy
Fitch downgrades Euroins Romania to ’CC’
Deloitte Romania assisted the world’s leading bakery company Grupo Bimbo in its entrance on the Romanian market through the acquisition of the local leader baker Vel Pitar
President Iohannis promulgates amendment to whistleblower legislation
New transfers of data European directive will help states have much clearer regulations (official)
Charles Michel: We must take a decision as soon as possible regarding Romania’s accession to Schengen
Atenor appoints Viorel Lăcătuș, former Property Investment Director at CBRE, as Country Manager
Almost 1 bln euro worth of investments in Romania’s main airports, critical air infrastructure (analysis)
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...