ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Libertatea comerțului vs. proiecte legislative? Legislația privind practicile ...

Un nou proiect de lege, înregistrat la Senat pe 17 septembrie 2024 de un grup de 50 de senatori reprezentând ...

Mărul otrăvit al cauzei de nepedepsire - contribuabilul suspectat de evaziune ...

Legea nr. 126/2024 oferă contribuabilului suspectat de evaziune de către autoritățile fiscale ...

Numărul de tranzacții cu o valoare de peste 40 mil. € a crescut în S1- 2024 ...

În lipsa unui megadeal precum tranzacția cu Enel din prima jumătate a anului trecut care a propulsat piața ...

Concedierea pentru necorespundere profesională – un instrument intangibil?

Deși, de foarte multe ori, angajatorii se tem de situațiile când legea tace și sunt descurajați de anumite soluții ale instanțelor de judecată, aceștia au libertatea să dispună cu privire la încetarea raportului de muncă, în contextul în care (i) motivele încetării sunt justificate, (ii) există proceduri consacrate în acest sens și (iii) întregul proces care culminează cu o concediere este temeinic parcurs.

Deși se întâmplă de multe ori ca angajatorul să nu mai beneficieze de aceeași calitate a muncii din partea unui angajat, acesta din urmă dovedind carențe profesionale pe parcursul derulării raporturilor de muncă, concedierea din motive de necorespundere profesională, ca modalitate de încetare a contractului de muncă, este destul de puțin îmbrățișată. Mult mai la îndemâna angajatorilor este recurgerea la concediere pe motive disciplinare, însă diferența esențială dintre cele două o reprezintă factorul subiectiv, respectiv vinovăția – dacă în cazul concedierii din motive de necorespundere profesională, angajatul nu are o conduită culpabilă care stă la baza neperformanței sale, în situația concedierii pe motive disciplinare, există o abatere vinovată de la sarcinile de serviciu. Rațiunea pentru care concedierii din motive de necorespundere profesională îi lipsește popularitatea poate consta atât existența unei proceduri de evaluare insuficient de solide existente la nivelul angajatorilor (nedeterminarea clară a obiectivelor de performanță,  faptul că acestea nu sunt măsurabile, nedetalierea concluziilor  la care s-a ajuns urmare a procesului de evaluare etc.), precum și insuficienta reglementare în materie – se știe că, pe teritoriul dreptului muncii și în fața instanțelor de judecată competente, toate elementele care stau la baza concedierilor trebuie să asigure un fundament solid, atât din perspectivă procedurală, cât și argumentativă. Textele relevante din Codul Muncii sunt (i) art.

Andrada Bulgaru, Partener la Bulboacă & Asociații

PNSA

Deficitele gemene ale României: iluzia stabilității și riscurile ascunse pentru viitorul economic

Creșterea consumului maschează dezechilibrele structurale ale economiei, cum ar fi dependența excesivă de importuri, productivitatea scăzută și lipsa unor investiții strategice în sectoare esențiale.

În termeni economici, termenul „deficite gemene” (“twin deficits”) se referă la existența simultană a unui deficit bugetar - atunci când cheltuielile statului depășesc veniturile - și a unui deficit al balanței comerciale, care apare atunci când o țară importă mai mult decât exportă. Acest dezechilibru dual a fost, istoric, un semnal de alarmă pentru economiști, indicând vulnerabilități structurale cu implicații critice pentru mediul de afaceri, pentru investitori și pentru populație în general. Este situația alarmantă în care se află România de ceva vreme.

Victor Iancu, Partener, lider al departamentului de Strategie, EY România

CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
 
LEGITEAM

Alexandru Nazare: La ședința de Guvern am dezbătut și avizat primul pachet de măsuri fiscale

Agerpres

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat că la ședința de Guvern de vineri a fost dezbătut și avizat primul pachet de măsuri fiscale care va fi depus rapid în Parlament pentru asumarea răspunderii cel târziu marți, chiar în ziua reuniunii ECOFIN.


      Ministrul Economiei anunţă deblocarea Startup Nation 4

      Agerpres

      Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Miruţă, anunţă deblocarea programului Startup Nation 4, cu o finanţare totală europeană de 444 de milioane de euro.


          Piața de fuziuni și achiziții din România a înregistrat în S1 122 de tranzacții cu o valoare cumulată de peste 2,7 miliarde euro, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut

          George Ureche, Partener PwC România

          Piața românească de fuziuni și achiziții a înregistrat în prima jumătate a anului 2025 un număr total de 122 tranzacții anunțate, în valoare de peste 2,7 miliarde euro, marcând astfel o ușoară o creștere de 6% în volum și, respectiv, de 4% în valoare față de perioada similară a anului trecut.



              Ascunde Reclama

              Documentarea solidă, reevaluarea periodică și acordurile de preț în avans pot asigura o bună conformare. Cum interacționează prețurile de transfer cu taxele vamale?

              Adrian Rus, Partener, liderul departamentului Prețuri de transfer, EY România

              Într-o economie globalizată, în care lanțurile de aprovizionare traversează numeroase jurisdicții, iar companiile operează prin rețele complexe de filiale și parteneri internaționali, interacțiunea dintre prețurile de transfer și valoarea în vamă a mărfurilor rămăne un aspect esențial pentru companiile multinaționale, autoritățile fiscale și vamale deopotrivă.


                  Ministrul Mediului: Reforma Romsilva este legată de îndeplinirea unui jalon din PNRR şi trebuie făcută de urgenţă

                  Agerpres

                  Reorganizarea şi reforma Romsilva este legată de îndeplinirea unui jalon în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care trebuie îndeplinit de urgenţă, pentru că nu mai avem timp şi riscăm să blocăm nişte bani de care România are nevoie, a afirmat, vineri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Diana Buzoianu, la o dezbatere despre reformarea Romsilva.


                      Tanczos Barna: Dacă există performanţă pe plata taxelor, se poate păstra cota redusă pentru HORECA

                      Agerpres

                      Vicepremierul Tanczos Barna a declarat, joi, că în octombrie se va verifica performanţa în ceea ce priveşte plata taxelor de către HORECA şi a precizat că, dacă aceasta va exista, cota redusă de TVA de 11% se poate păstra pentru acest sector.


                          Nazare: Avem semnale pozitive că în cazul adoptării pachetului fiscal înainte de Ecofin evaluarea Comisiei va fi bună

                          Agerpres

                          Pachetul de măsuri fiscale a fost discutat cu Comisia Europeană şi există semnale că în cazul în care va fi aprobat înainte de Consiliul Ecofin evaluarea Comisiei va fi bună, iar România va intra pe un nou drum, a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, într-o conferinţă de presă organizată la Guvern.


                              Burlacu (BNS): Am cerut premierului să ia în calcul transferul contribuţiilor înapoi la angajator; în prima etapă, 5% din venitul salariatului

                              Agerpres

                              Reprezentanţii confederaţiilor sindicale i-au cerut, joi, premierului Ilie Bolojan să ia în calcul transferul treptat al plăţii contribuţiilor sociale înapoi la angajator, în prima etapă 5% din venitul salariatului, astfel încât să fie acoperită parţial scăderea puterii de cumpărare, a anunţat vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Mircea Burlacu.


                                  Tanczos Barna: Deficitul bugetar este nesustenabil fără măsurile de corecţie

                                  Agerpres

                                  Vicepremierul Tanczos Barna a declarat, joi, că deficitul bugetar pe care îl are România este nesustenabil fără măsurile de corecţie.


                                       


                                      Ascunde Reclama

                                      Rezolvăm pe moment criza bugetară, dar ieșim din cercul vicios al cheltuielilor mărite care atrag creșteri de taxe?
                                      Daniel Anghel, Country Managing Partner PwC România | 03-07-2025

                                      Situația fiscal-bugetară a României a ajuns în punctul în care numeroasele probleme acumulate în ani de zile  au generat o criză ce trebuie corectată urgent

                                      Cum au ajuns retailerii alimentari, de bricolaj și dealerii auto să plătească impozitul suplimentar din sectorul de petrol şi gaze naturale și de ce trebuie exceptați?
                                      Ruxandra Târlescu, Partener, Leader Tax&Legal PwC România și Ana Maria Iordache, Partener D&B, David și Baias | 30-06-2025
                                      Fiscul are programare la cabinetele medicale. Sunt acestea pregătite pentru control?
                                      Stela Andrei (Partener) și Geanina Ciorâţă (Senior Manager) - People Advisory Services Leader, EY România | 19-06-2025
                                      Bonificația de 3% pentru plata taxelor la timp – de la reguli clare de aplicare, la limitări impuse ilegal
                                      Emanuel Bondalici, Senior Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal | 13-06-2025
                                      Hărțuirea digitală: Cum pot angajatorii să gestioneze comportamentele neadecvate în medii de lucru hybrid sau remote?
                                      Andrada Popescu (Managing Associate_ - Kinstellar | 26-06-2025

                                      Într-o lume în care granițele dintre biroul fizic și cel virtual se estompează, angajatorii se confruntă cu o provocare nouă și complexă: hărțuirea digitală

                                      Câteva capcane de evitat pe termen scurt de România
                                      Lucian Bondoc | 10-06-2025
                                      TVA în era digitală: Pachetul de măsuri ViDA UE reduce radical posibilitățile de fraudă cu TVA intra și interstatal
                                      Georgiana Iancu, Partener, liderul departamentului Impozite indirecte, EY România și Georgiana Constantin, Senior Manager, Impozite indirecte | 28-05-2025
                                      Noua legislație UE pentru desenele și modelele industriale ale viitorului
                                      Tiberiu Protopopescu (senior attorney at law) - Schoenherr și Asociații SCA | 16-05-2025
                                      Proiect normativ privind măsurile de stimulare în vederea angajării victimelor violenței domestice
                                      Claudia Sofianu (Partener) și Dorina Marcu (Manager) - People Advisory Services, EY România, | 02-07-2025

                                      În contextul complexității problemelor sociale, statul român își reafirmă angajamentul de a sprijini persoanele vulnerabile, în special victimele violenței domestice

                                      GDPR la 7 ani de aplicare: Lecții învățate și provocări viitoare
                                      Cristina Boroșeanu (associate), Diana Gavra (senior associate) - Filip & Company | 24-06-2025
                                      Guvernanță corporativă: din nou în atenția legiuitorului
                                      Monica Popa (associate), Roxana Tiugan (associate) – Filip & Company | 19-05-2025
                                      Analiza încadrării unei companii la întocmirea situațiilor financiare trebuie să țină cont de noile criterii prevăzute în Directiva UE 2775
                                      Diana Lup (Partener) și Ana-Maria Niţu (Senior Manager) - Global Compliance and Reporting, EY România | 20-03-2025
                                       

                                      AVOCAŢI DE TOP

                                      Nestor IonNestor ManuelaMusat GheorgheFlorentin TucaPopovici Ernest VirgilZbarcea GabrielBăiculescu CătălinDiculescu-Sova AnaNadia Badea Nitu FlorianZamfirescu CalinGutiu Sebastian IulianTaracila Mihai CostinGabriel SidereHorea PopescuDaniel Badea
                                       
                                      Citeste pe SeeNews Digital Network
                                      • BizBanker

                                      • BizLeader

                                          in curand...
                                      • SeeNews

                                        in curand...