ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile ...

Avocatul intervievat de BizLawyer a explicat că proiectele de finanțare de mari dimensiuni sunt, în ...

Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - ...

Potrivit echipei de cercetare pentru ediția din acest an, observatorii pieței arată că, într-un an marcat ...

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a ...

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana ...

RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată

Decizia contribuie decisiv la clarificarea regulilor în materia calculului amenzilor pentru încălcările de dreptul concurenței și va avea reverberații pe termen lung în situația tuturor întreprinderilor sancționate pentru încălcări de concurență, ale căror cifre de afaceri contabile nu reflectă veniturile lor reale. Aceasta, în condițiile în care jurisprudența Curții este obligatorie și constituie izvor de drept pentru toate Statele Membre.

Echipa de litigatori specializați în dreptul concurenței a RTPR, compusă din Valentin Berea (Partner), Andrada Rusan și Ana Popa (Senior Associates) a reușit, după mai bine de 10 ani de litigii, 2 cicluri procesuale și o trimitere preliminară la CJUE, să reducă cu peste 85% o amendă aplicată de Consiliul Concurenței unei agenții media, filială a unui mare grup internațional cu sediul la Paris. Reamintim că, în 2022, urmare a trimiterii preliminare la solicitarea RTPR, într-un dosar național vizând contestarea unei amenzi aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că proporționalitatea și principiul substance over form vor prevala în calculul amenzilor procentuale aplicate prin raportare la cifra de afaceri. .

R. T.

PNSA

Articolul poate fi citit doar de membrii platitori ai comunitatii BizLawyerLegal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale

Ceremonia de decernare a premiilor va fi găzduită de The Westin Warsaw, pe 16 octombrie, în capitala Poloniei.

Ghidul juridic internațional Legal 500, unul dintre cele mai prețioase repere ale profesionalismului demonstrat de firmele de avocați în toate ariile de practică, a întocmit listele scurte din care vor fi extrase și premiate cele mai bune societăți de avocatură din regiunea Europei Centrale și de Est (CEE). România va fi reprezentată în acest top al performanței de cinci firme de avocați care concurează la categoria ”Romania Firm of the Year” și de cinci avocați ce își dispută titlul de ”Romania Lawyer of the Year”. Potrivit analizei realizate de Legal 500, în ciuda incertitudinii globale, regiunea CEE și-a menținut perspectivele economice solide, susținute de programele de investiții ale UE, tendințele de nearshoring și un ecosistem tehnologic și de inovare în creștere.

G.S. & M. T.

CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
 
LEGITEAM

INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa

G.S. & M. T.

Practica de Litigii și Dispute Resolutions (LDR) din cadrul Clifford Chance Badea are în prezent mandate de reprezentare cu o valoare cumulată de aproximativ 1 miliard de Euro, asistând clienți reprezentativi pentru industrii dinamice precum energie, construcții, industria farmaceutică, banking, real estate și asigurări.


      Articolul poate fi citit doar de membrii platitori ai comunitatii BizLawyerWomen in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune

      B. A.

      Biroul local al firmei internaționale de avocați CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang a primit distincția de ”Firm of the year in Romania”, în cadrul Women in Business Law Awards EMEA 2025, eveniment desfășurat la Waldorf Hilton, Londra.


          Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”

          B. A.

          Legal Ground, un birou de avocatură de tip boutique, specializat în Banking, Finance și M&A, înființat anul trecut de avocați cu o bogată experiență dobândită în cadrul uneia dintre cele mai puternice firme locale de avocați, a asistat recent un proiect rar întâlnit în România: o investiție în obligațiuni tokenizate, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain.



              Ascunde Reclama

              Articolul poate fi citit doar de membrii platitori ai comunitatii BizLawyerRăsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025

              R. T.

              Activitatea firmelor Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), Filip & Company și Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP) a fost apreciată anul acesta de Global Arbitration Review, care le-a inclus în topul GAR 100 (ediția 2025), al celor mai bune firme de avocatură, la nivel global, implicate în arbitraje internaționale.


                  Articolul poate fi citit doar de membrii platitori ai comunitatii BizLawyerCum văd analiștii Mergermarket piața de M&A și activitatea firmelor de avocați în prima parte a anului - League Tables of Legal Advisors (Q1 2025) | Fuziunile și achizițiile la nivel global au ajuns la 827,3 mld. USD în primul trimestru, dar numărul tranzacțiilor a scăzut la minimul ultimelor două decenii. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr, pe podium în Europa Centrală și de Est

                  R. T.

                  În ciuda volatilității piețelor cauzate de poziția agresivă a președintelui american Donald Trump în ceea ce privește tarifele vamale, volumul global al fuziunilor și achizițiilor a crescut în primul trimestru al anului 2025, datorită unei reveniri a activității în Europa și Asia-Pacific.


                      Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa

                      Ștefania Enache

                      Piața muncii este puternic influențată de cascada de schimbări din ultima perioadă, schimbări care au avut un impact semnificativ asupra politicilor de personal de la nivelul firmelor.


                          EXCLUSIV | Avocații Clifford Chance Badea coordonează de la București tranzacții globale de securitizări de peste 2,8 miliarde de lire sterline | De vorbă cu Adam Craig (Partener, Clifford Chance Londra), Radu Ropotă (Partener, București) și Dorin Giurgi (Senior Associate, București) despre modul în care acționează echipa în proiectele de mare anvergură și tranzacțiile reprezentative din acest segment

                          Georgian Stoica

                          În ultimii ani, Clifford Chance Badea și-a consolidat poziția în cadrul rețelei globale Clifford Chance, avocații din București asumându-și rolul de coordonare a unor proiecte transfrontaliere complexe și inovatoare, care au implicat echipe ample de avocați din mai multe birouri, într-unul dintre cele mai complexe domenii de finanțare – operațiunile de securitizare.


                              BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”

                              Ștefania Enache

                              Corina Roman a intrat anul trecut, în luna august, în galeria partenerilor firmei BACIU PARTNERS.


                                  CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”

                                  BizLawyer

                                  CMS anunță promovarea a șapte avocați în cadrul biroului din România, în echipele de Energy, Banking & Finance și Corporate M&A.


                                       


                                      Ascunde Reclama

                                      Expats
                                      Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Markus Piuk, partener Schoenherr: „Din punctul meu de vedere, România are, astăzi, piața de avocatură cea mai dezvoltată în regiunea Europei de Sud-Est. Este o piață deosebit de competitivă, matură, cu firme de avocatură de afaceri ale căror servicii se pot compara, în destule cazuri, cu cele ale firmelor din țări occidentale”
                                      Ștefania Enache | 08-03-2023

                                      Markus Piuk, unul dintre cei mai experimentați avocați de fuziuni și achiziții din regiune, face parte din echipa Schoenherr din anul 1998, moment în care și-a început stagiatura în profesie.Astăzi are statut de equity partner în structura Schoenherr la nivel internațional, împărțindu-și activitatea între birourile din Viena și București ale firmei.Cunoaște foarte bine realitățile din țara noastră, mare parte din viața sa derulându-se în România.Se implică în tranzacții complexe, de cele mai multe ori multi-jurisdicționale, având un rol marcant în dezvoltarea firmei de avocatură Schoenherr

                                      Avocati din tara
                                      Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
                                      R. T., G. S. | 26-10-2024

                                      Miruna Suciu și Luminița Popa, avocatele care au fondat Suciu Popa în februarie 2016, după ce s-au desprins din casa de avocați Mușat & Asociații unde aveau poziția de partener, au decis să pornească pe drumuri diferite după un parcurs de 8 ani în care au reușit să impună firma pe piața locală a serviciilor avocațiale

                                      Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
                                      BizLawyer | 04-07-2024
                                      Loredana Coraș, avocat trecut prin practicile de Banking & Finance de la RTPR și BDA, a fost recrutată de cea mai mare bancă poloneză
                                      Ștefania Enache | 26-10-2023
                                      Articolul poate fi citit doar de membrii platitori ai comunitatii BizLawyerMergermarket - League Tables of Legal Advisors (H1 2023) | Piața de M&A a scăzut în al doilea trimestru cu 15,3%, dar valoarea agregată a tranzacțiilor a fost în creștere față de primele trei luni ale anului. DLA Piper și CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss, prima în Europa Centrală și de Est
                                      R. T. | 28-08-2023
                                      Avocatura in lume
                                      Articolul poate fi citit doar de membrii platitori ai comunitatii BizLawyerCine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
                                      R. T. | 14-07-2025

                                      Patru firme din avocatura locală sunt poziționate pe primul palier al performanței pentru pentru practica în domeniul mărcilor industriale, în ediția 2025 a IP Stars / Managing Intellectual Property (MIP), unul dintre cele mai importante ghiduri juridice din sfera proprietății intelectuale. Baciu Partners are două recomandări de top, iar Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) și Dincă & Speciac sunt în Tier 1 pentru gestionarea litigiilor legate de mărcile industriale

                                      VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
                                      Dispute-Resolution.Center | 17-02-2025
                                      VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
                                      Dispute-Resolution.Center | 17-02-2025
                                      VIDEO | Dictionar de arbitraj: Interventia instantei în arbitraj (Powered by ZRVP)
                                      Dispute-Resolution.Center | 17-02-2025
                                       

                                      AVOCAŢI DE TOP

                                      Nestor IonNestor ManuelaMusat GheorgheFlorentin TucaPopovici Ernest VirgilZbarcea GabrielBăiculescu CătălinDiculescu-Sova AnaNadia Badea Nitu FlorianZamfirescu CalinGutiu Sebastian IulianTaracila Mihai CostinGabriel SidereHorea PopescuDaniel Badea
                                       
                                      Citeste pe SeeNews Digital Network
                                      • BizBanker

                                      • BizLeader

                                          in curand...
                                      • SeeNews

                                        in curand...