ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Loredana Coraș, avocat trecut prin practicile de Banking & Finance de la RTPR și BDA, a fost recrutată de cea mai mare bancă poloneză pentru a coordona la nivel local activitatea juridică a sucursalei din România | ”PKO Bank Polski își va începe curând activitatea și este esențial să punctez sprijinul pe care îl am din partea echipei de Legal din Varșovia. Provocările juridice sunt strâns legate, în prezent, de provocările comerciale, de sudarea relațiilor cu potențialii clienți”, spune Legal Expert-ul băncii

26 Octombrie 2023   |   Ștefania Enache

Din poziția pe care o ocupă, Loredana Coraș își dorește să contribuie cât mai mult la dezvoltarea sucursalei din România a PKO Bank Polski.

 
 
Loredana Coraș este de câteva luni Legal Expert în cadrul PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, care în momentul de față pune în aplicare o strategie ambițioasă de extindere în Europa, fiind prezentă de scurt timp și în România.Înainte de a activa în cadrul acestei companii, Loredana a avut mai multe experiențe profesionale care au ajutat-o să se dezvolte.Parcursul său către domeniul juridic nu a fost o întâmplare, ci o alegere foarte bine cumpănită. Încă din școala primară, Loredana a știut că va avea o profesie legată de lumea Dreptului.„Aveam obiectivul, îmi rămânea doar să fac alegerile potrivite pentru a concretiza dorința. Astfel, încă de la început, cred că am privit fiecare perioadă de studii ca pe o altă treaptă necesară pentru a atinge acest obiectiv ”, mărturisește avocatul.


Loredana Coraș a urmat cursurile Colegiului Național „Carol I” din Craiova, unde a absolvit ca șefă de promoție. „M-am orientat către profilul uman, în primul rând pentru pasiunea pe care am avut-o pentru limba și literatura română și pentru limbile străine. În plus, cum spuneam mai sus, mi se părea o alegere logică pentru a pregăti terenul pentru Facultatea de Drept – de ce să mă „încarc” cu multă matematică, fizică ș.a.m.d. dacă îmi doresc să merg la Drept? Nu știu dacă a fost neapărat așa, pentru că dreptul presupune, printre multe altele, și gândire matematică, dar având în vedere că alegerea în drumul către obiectivul meu venea la pachet și cu o pasiune, a fost un „combo” perfect. Așa că nu am „bâjbâit” printre opțiuni la terminarea liceului. Am fost admisă la Facultatea de Drept a Universității din București, unde am absolvit printre primii, urmând și un program de masterat în cadrul aceleiași instituții. În timpul facultății și la scurt timp după, nu mi-am imaginat că îmi voi începe cariera în avocatura de business, mai ales pentru că nu aveam o imagine conturată despre ce ar presupune  – facultatea nu te pregătea neapărat (și nu știu dacă s-a schimbat ceva în prezent) pentru cealaltă fațetă a profesiilor juridice, ci mai degrabă pentru profesiile clasice, să spunem: judecător, procuror, avocatura de litigii”, subliniază interlocutoarea BizLawyer.
A activat în avocatura de business

După admiterea la Barou, lucrurile s-au întâmplat de așa manieră încât și-a început activitatea ca avocat stagiar în practica de Banking and Finance în cadrul RTPR (Radu, Tărăcilă, Pădurari, Retevoescu), firmă aflată la acel moment în asociere cu Allen & Overy (firmă din Magic Circle).

Loredana Coraș consideră că a fost cel mai bun start pe care îl putea avea ca tânăr avocat de business, datorită expunerii la proiecte diverse, complicate, participării la training-uri organizate la Varșovia și Londra, la care nu putea avea acces altfel. În plus, această experiență i-a oferit deschiderea, în sine, către domeniul bancar. Toate aceste elemente au contribuit la dezvoltarea sa ca profesionist. „După aproape trei ani și jumătate, am decis să fac o schimbare și m-am alăturat echipei de Banking and Finance din cadrul Băncilă, Diaconu și Asociații (BDA, firma de avocatură membră a societăților ce fac parte din grupul Ernst & Young Global Ltd) –  o mutare foarte potrivită, care mi-a deschis un set nou de perspective și care mi-a dat șansa să înțeleg și să contribui la o nouă cultură, de abordare integrată a serviciilor în cadrul unui Big Four”, adaugă avocatul.

La un an după această schimbare, a urmat o altă mutare foarte importantă: Loredana Coraș a luat decizia de a se orienta către o poziție in-house în cadrul BRD Groupe Société Générale. „Tot auzeam în jurul meu: „nu ești avocat de drept bancar, până nu vezi cum funcționează asta din interiorul unei bănci”. Și, într-adevăr, consider că experiența de in-house în cadrul unei bănci contribuie la închiderea cercului profesional al unui avocat de Banking and Finance, într-o formă sau alta. Aproape doi ani, am avut ocazia să înțeleg din interior business-ul băncii, să cunosc provocările concrete cu care se confruntă o bancă până în momentul în care se bea șampania la finalul semnării unei tranzacții”, spune avocatul.

Munca de Legal Expert la PKO Bank Polski


Drumul său profesional s-a îmbogățit etapă cu etapă, iar de cinci luni ocupă poziția de Legal Expert în cadrul PKO Bank Polski. „Am început o experiență profesională unică, pe care mi-am dorit-o foarte mult. După un lung proces de recrutare, m-am alăturat echipei din cadrul PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, care își continuă strategia de expansiune în Europa, înființând de curând și sucursala din România. Astfel, de aproape cinci luni, coordonez la nivel local activitatea juridică a sucursalei din România a PKO Bank Polski, o provocare profesională foarte frumoasă și, cum spuneam, unică – nu se întâmplă în fiecare zi să îți începi activitatea într-un business care abia se naște pe o piață locală”, povestește interlocutoarea BizLawyer.

Începutul Loredanei ca avocat de Banking and Finance a fost o chestiune de conjunctură, deoarece atunci când și-a făcut stagiatura la RTPR, aceasta era poziția pentru care se recruta la acel moment. „În primele luni, mi-am dorit să fac switch-ul către Litigii –  cred eu, ca orice avocat abia ieșit de pe băncile facultății care nici nu concepe la început că poate exista și altceva pe lângă practica de litigii. Cu toate acestea, odată cu experiența acumulată, am reușit să dau un „chip lumesc” acestei practici de Banking and Finance (și nu a fost simplu), care la început de drum, mi se părea ceva foarte abstract. A început să îmi placă mult și a devenit foarte important pentru mine să mă dezvolt în acest domeniu nișat, complicat”, subliniază avocatul.

În ceea ce privește colaborarea cu PKO Bank Polski, Loredana ne spune că alegerea a venit din partea băncii, deoarece încă de la primele discuții, a rezonat foarte bine cu echipa din Varșovia, cu strategia lor de extindere și în România. „Mi-am dorit foarte mult colaborarea cu PKO Bank Polski, a reprezentat un alt „milestone” extrem de important pentru mine și cariera mea. Posibilitatea de a mă alătura PKO Bank Polski a însemnat un salt profesional extraordinar pentru mine, mai ales prin natura poziției, ținând cont de faptul că, în acest moment, coordonez, la nivel local, activitatea juridică a sucursalei. Foarte important de precizat este că sucursala nu și-a început încă activitatea operațională în România, acesta fiind unul dintre principalele noastre obiective pentru perioada următoare”, punctează interlocutoarea BizLawyer.

În calitate de coordonator al activității juridice în cadrul sucursalei din România a PKO Bank Polski, Loredana Coraș se ocupă de orice problematici care pot apărea în „viața juridică” a sucursalei, ca entitate abia înființată și în curs de a deveni operațională: de la activitatea day to day (care implică nu numai cunoștințe nișate de drept bancar), până la opinii juridice specifice de drept bancar în ceea ce privește produse / servicii bancare sau operațiuni (viitoare) ale sucursalei, precum și orice tip de finanțări. „Cu alte cuvinte, tot ce ține de juridic. Este o provocare constantă, dar pentru mine reprezintă, de departe, cea mai rewarding și mai completă experiență profesională de până acum. Este esențial să punctez sprijinul pe care îl am din partea echipei Legal din Varșovia”, comentează avocatul.

În activitatea pe care o desfășoară,  coordonarea cu echipa de Legal din Head Office-ul din Varșovia este esențială. Loredana se declară norocoasă că poate lucra și coopera cu experți în domeniu. „Ce este și mai frumos, este că vibe-ul pozitiv al întregii echipe vine ca un bonus care îmi completează și îmi susține permanent adaptarea. Vorbim despre cea mai mare bancă din Polonia, deci vă puteți imagina că este foarte importantă alinierea la principiile promovate de bancă, la cultura băncii, per ansamblu. În general, cred că influențele „modelului polonez” încep să reverbereze din ce în ce mai mult pe piața locală –  relația strânsă cu Polonia este din ce în ce mai evidentă, dovadă fiind, în primul rând, numărul mare de investitori polonezi în România și succesul pe care aceste companii l-au avut și l-au întreținut în piața din România”, argumentează Legal Expertul PKO Bank Polski.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Planurile PKO Bank Polski în România

În acest moment, cel mai important obiectiv pentru compania în care activează (comercial, juridic) este începerea efectivă a operațiunilor în România. Derivat din acest obiectiv, evident intervine dezvoltarea business-ului sucursalei și sprijinul constant al clienților pe care instituția îi targetează, prin oferirea de produse și servicii, care să le adreseze „nevoile bancare” specifice.

„Ca business abia născut în România, echipa de Legal în România are un singur membru în acest moment: subsemnata. Colaborarea cu avocații in-house din fiecare jurisdicție în care PKO Bank Polski s-a extins prin înființarea de sucursale este foarte importantă, pentru că natura activității noastre este foarte similară. Mai ales pentru mine, in-house lawyer la început de drum în cadrul sucursalei din România, tot la început de drum, este esențial să „fur” din experiența colegilor cu poziții similare din Cehia, Slovacia și Germania, pe care mă bucur că am avut ocazia să îi cunosc, chiar și numai virtual, deocamdată. Lucrăm împreună (având și sprijinul departamentului Legal din Polonia) pe toate aspectele juridice care implică și contribuie la construirea unei strategii de uniformizare a practicilor și politicilor băncii în sucursalele sale din străinătate”, explică Loredana Coraș.

La nivelul PKO Bank Polski, există apetit pentru proiecte. Avocatul este de părere că este crucial să fie așa, pentru că, altfel, nu s-ar putea vorbi despre extinderea business-ului PKO Bank Polski în România. În acest context, echipa juridică locală va fi implicată, ca regulă, în toate proiectele viitoare (diverse servicii / produse bancare). „Cea mai mare provocare reprezintă, în același timp, și cel mai important obiectiv, și anume începerea efectivă a operațiunilor în România. Provocările juridice sunt strâns legate, în prezent, de provocările comerciale, de sudarea relațiilor cu potențialii clienți”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.

Din poziția pe care o ocupă, Loredana Coraș își dorește să contribuie cât mai mult la dezvoltarea sucursalei din România a PKO Bank Polski. „În viitor, dacă lucrurile vor merge așa cum sperăm, mi-ar plăcea foarte mult ca și echipa juridică locală să se dezvolte. În acest moment, ambițiile profesionale îmi gravitează în jurul ideii de a crește alături de acest nou business al PKO Bank Polski în România – cred că este natural să fie așa, ținând cont de faptul că am început alături de ei de la zero, de la instalarea aparatului de cafea într-un sediu nou, neatins”, încheie avocatul.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 115 / 1594
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Încă un ‘Chinese wall’ într-o tranzacție de M&A | GNP Guia Naghi and Partners a asistat părțile în preluarea parțială a Next Energy Distribution de către CIS Gaz. Ce avocați au fost implicați
Client Choice by Lexology – 2024 | Alina Tugearu, partener ZRVP, intră în topul preferințelor clienților pentru practica de Arbitration & ADR: ”Premiul confirmă munca depusă de echipa noastră de arbitraj în ultimii ani și, mai ales, dedicarea oferită clienților”. Anul acesta doar doi avocați români au fost aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
Vlăsceanu & Partners a asistat Alive Capital în achiziționarea unui proiect fotovoltaic de 23 MW
Sectorul Healthcare, Pharma & Life Sciences este extrem de activ, iar problematicile sunt într-o evoluție permanentă, atât intern, la nivelul companiilor și produselor pe care le dezvoltă, cât și extern, venite din partea autorităților de reglementare, spun avocații biroului local DLA Piper, firmă cu o practică puternică și un portofoliu vast de proiecte. De vorbă cu partenerele Alina Lăcătuș și Livia Zamfiropol despre provocările perioadei, modul în care lucrează echipa și proiectele sofisticate în care sunt implicați avocații
Schoenherr, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
LegiTeam | BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
EXCLUSIV - Finanțele plătesc anul acesta peste 2 mil. E avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate în SUA, UK, Belgia, Luxemburg, Franța și Suedia și ce onorarii primește fiecare
Stratulat Albulescu a asistat compania Respira Verde si fondatorii acesteia cu privire la exit-ul partial catre OMV Petrom. Cristina Man (Partner) a coordonat echipa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...