2021 va fi anul creșterii accelerate pentru Grupul E-INFRA, cu o țintă de avans de peste 40%, către o cifră de afaceri de cca. 200 mil. €. Adina Calfa, Group General Counsel: Ne așteptăm ca volumul de muncă din zona de tip regulatory, dar și din zona achiziții publice să crească semnificativ | Cu ce firme de avocați colaborează Grupul în proiectele sale
29 Martie 2021
Ștefania EnacheEchipa de juriști a contribuit semnificativ la succesul proiectelor Grupului.
Adina Calfa, Group General Counsel la E-INFRA |
Anul 2020 a fost unul în care a fost testată, în primul rând, viteza de reacție a mediului economic la șocurile apărute ca urmare a declanșării crizei medicale.În lumea departamentelor juridice, digitalizarea a devenit cuvântul la ordinea zilei, permițându-le avocaților să se muleze pe noile realități.Adina Calfa, Group General Counsel la E-INFRA, vede 2021 ca fiind un an de reașezare și de pregătire temeinică, astfel încât revenirea economică să prindă compania în formă și în mișcare. „Revenind la concret, da, digitalizarea este cuvântul zilei și în ceea ce ne privește. Departe de a dori să reinventăm roata, desigur că suntem atenți la ceea ce se petrece în jur în alte companii și în alte departamente juridice, la ceea a funcționat mai bine și de unde au venit rezultate rapide, căci marea provocare vine din nevoia sporită de eficiență”, punctează juristul.
Cu o echipă bine închegată, care funcționează coerent, Adina Calfa și-a propus ca, în 2021, să iasă și mai mult din zona de confort și să crească expunderea departamentului juridic la business-ul companiilor care fac parte din Grupul E-INFRA, deoarece mediul actual de afacere impune un grad ridicat de sofisticare al consultantului intern. „Cred că rezultatele noastre sunt strâns legate de înțelegerea profundă a industriilor în care activăm, atât din perspectivă locală cât și a planului internațional. Astfel că, fără a ne neglija lunga listă de task-uri zilnice, am început să abordăm din ce în ce mai des proiecte ce ne poartă și în afara zonei juridice și care ne ajută astfel să abordăm (mai) strategic fiecare proiect la care lucrăm”, precizează expertul.
Investițiile sunt cheia pentru revenirea economică
Specialistul E-INFRA atrage atenția că, deși pandemia ar putea da semne de încetinire, revenirea economică la nivelurile anteriore crizei este așteptată abia din 2022. În acest context, Adina Calfa estimează că, indiferent de ritmul de revenire, drumul înapoi va fi unul destul de complex, cu multe paradigme schimbate.
„Este o realitate că investițiile accelerate în infrastructură, sănătate și educație pot ajuta semnificativ la relansarea economiei, însă este important ca acestea să fie susținute atât de sectorul public, cât şi de cel privat. Având în vedere liberalizarea pieței de energie electrică de la 1 ianuarie 2021, asociată cu liberalizarea pieței de gaze naturale de la mijlocul anului trecut, în aceste domenii ne așteptăm la cele mai mari creșteri. Astfel, vom continua cu compania Nova Power & Gas să investim în special în energie regenerabilă şi, atât cât e posibil, în producția de energie pe gaz. De asemenea, cred că este important să dezvoltăm interconexiunile cu celelalte țări. Se discută intens și putem chiar vedea în pregătire proiecte importante în energie, gaz, telecom, acestea făcând ca riscul investițional într-o țară să fie diminuat prin importuri-exporturi, iar costurile generate să fie oarecum regionale. Cred că în mai puțin de 10 ani, jucătorii de acum din sectoarele în discuție nu vor mai fi concentrați doar pe producție şi distribuție, ci vor avea în portofoliu un pachet mult mai complex și performant de servicii, iar țările vor fi puternic interconectate”, detaliază juristul.
Avocatul amintește faptul că transformarea digitală rămâne în continuare în cursa pentru proiectul anului 2021 și pentru Grupul E-INFRA, iar implicarea departamentului juridic în mod direct și activ vine atât în zona de procese de business (prin implementarea unei aplicații de Contract management și arhivare electronică), cât și în zona de Governance (remodelare la nivel corporate governance) și Compliance (prin implementarea unor instrumente de verificare a aplicării politicilor compliance), arii cărora juriștii le acordă o maximă importanță.
„Totodată, deoarece mare parte din activitatea societăților din Grupul E-INFRA este reglementată, ne așteptăm ca volumul de muncă din zona de tip regulatory (energie, gaze, energie regenerabilă, telecomunicații) dar și din zona achiziții publice (lucrări de infrastructură, proiecte de tip smart city etc.) să crească semnificativ în perioada următoare, lucru pe care deja îl putem confirma. Mai mult, în linie cu strategia companiei și așa cum anunța și Daniel Farmache, CEO-ul E-INFRA, anul 2021 va fi anul creșterii accelerate pentru Grupul E-INFRA, iar ținta este un avans cu peste 40%, către o cifra de afaceri de aproape 200 milioane euro. Iar acest lucru vorbește de la sine”, completează Adina Calfa.
În munca pe care o derulează, juriștii E-INFRA prețuiesc sfaturile și ajutorul colegilor avocați cu care grupul colaborează excelent în diverse proiecte care necesită specializare sau resurse superioare. „Dintre aceștia îi amintesc aici pe colegii de la Țuca Zbârcea & Asociații, Șomlea & Asociații, bpv Grigorescu Ștefănică, Stoica și Asociații, NNDKP. În egală măsură însă rămânem mereu deschiși la noi colaborări și căutăm de fiecare dată când demarăm un proiect experiența cât mai apropiată de respectiva problematică a casei de avocatură. Ca elemente comune însă în toate colaborările noastre, rămân încrederea și profesionalismul desăvârșit”, subliniază Adina Calfa.
Lecțiile învățate în pandemie
Perioada crizei medicale a oferit prilejul pentru învățarea multor lecții prin a căror aplicare se vor putea evita pe viitor anumite blocaje. În primul rând, toată lumea a conștientizat destul de brutal faptul că nimic nu e cert, ori altfel spus nu rămâne neschimbat prea mult timp. De asemenea, s-a dovedit faptul că atenția și buna pregătire sunt ingrediente de bază și s-a evidențiat importanța crucială a relațiilor de încredere cu partenerii de afaceri. În plus, tehnologia trebuie privită ca o necesitate și nu ca pe un lux. „Toate aceste lecții le-am învățat și le aplicăm deja încă din 2020 în activitatea curentă; iar ca organizație, suntem mai receptivi la ideea de schimbare și trecem mai rapid de la teorie la practică”, menționează Adina Calfa.
O radiografie a anului care s-a încheiat relevă faptul că E-INFRA a plecat cu încredere în anul 2020, iar atunci când a intervenit criza medicală, grupul s-a adaptat rapid situației generate de virusul COVID-19 şi chiar a reuşit să crească profitabilitatea companiei, acesta fiind un semn de „sănătate” al fiecărei companii.
„La începutul anului, prin compania Electrogrup, am dat startul implementării primului proiect Smart City integrat din România, la Piatra Neamţ, proiect ce prevede integrarea mai multor soluții de tip Smart City, ce acoperă componentele de infrastructură esențiale ale unui oraș care se dorește inteligent – de la mobilitate și arhitectură urbană, la măsurarea traficului rutier și a calității mediului, toate integrate într-o platformă unică, amplasată într-un centru de comandă modern. Tot la începutul anului și tot prin compania Electrogrup, am extins strategia de dezvoltare de infrastructură critică şi am adăugat componenta de proiecte aeroportuare, iar primul pas în acest sens au reprezentat-o lucrările la balizajul şi pista noului Aeroport Ghimbav-Braşov. De asemenea, am intrat mai puternic pe sectorul construcţiilor real-estate, dezvoltând două dintre cele mai mari proiecte din capitală: CITTA’ Residential Park (faza a treia a lucrărilor) şi Greenfield Băneasa (faza a patra a lucrărilor). Electrogrup este unul dintre cei mai mari constructori naționali de infrastructură de telecomunicaţii, iar de anul trecut am început să dezvoltăm tot mai multe proiecte la nivel european, intrând pe pieţele din Olanda, Finlanda, Germania și continuând proiecte mari începute în Belgia. Pe verticala de energie şi gaze naturale, prin compania Nova Power & Gas am continuat investiţiile în noi concesiuni de gaz şi în extinderea şi modernizarea reţelelor de distribuţie. De asemmenea, am început lucrările la prima centrală electrică pe bază de gaze naturale din Câmpia Turzii, cu o eficiență crescută şi o flexibilitate operațională ridicată, iar în viitorul apropiat ne vom extinde semnificativ producția în domeniul energiei fotovoltaice, pentru un plus de sustenabilitate și un impact minim asupra mediului înconjurător. Acestea sunt doar câteva din multitudinea de proiecte în care echipa de juriști a Grupului E-INFRA a fost implicată în anul care a trecut și la succesul cărora a contribuit semnificativ. Rezultatele muncii depuse în cursul anului 2020 se văd și în debutul acestui an prin proiectele câștigate de companiile din Grupul E-INFRA și anunțate încă din luna ianuarie”, precizează Adina Calfa, referindu-se la proiectele anului 2020.
În ce privește departamentul juridic, printre obiectivele principale de anul trecut s-au numărat atât consolidarea echipei de juriști a E-INFRA, care în prezent numără zece avocați și consilieri juridici, cât și poziționarea și recunoașterea ca partener de valoare în construirea și implementarea strategiei de dezvoltare a Grupului E-INFRA.
Pentru 2021 Adina Calfa are în vedere, printre altele, dezvoltarea abilităților și viziunii de business a fiecăruia dintre membrii echipei, ca parte din pregătirea continuă a unui adevărat consultant de afaceri.
Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică |
Experiență bogată în domeniul avocaturii de afaceri
Adina Calfa este un profesionist cu o experiență de peste 18 ani în domeniul avocaturii de afaceri, fiind recunoscută la nivel internațional și inclusă din 2017 în lista celor mai influenți Consilieri Generali din Europa Centrală și de Est de către reputata publicație de profil Legal500.
Licențiată în drept și cu un master de specializare în dreptul afacerilor, Adina și-a început cariera în 2003 în cadrul firmei internaționale de avocatură CMS Cameron McKenna, în care a activat timp de 10 ani, fiind implicată activ într-o multitudine de proiecte de mare anvergură atât în plan local cât și internațional.
Din 2013 Adina s-a îndreptat înspre zona in-house, făcând parte, în calitate de Director Juridic, din echipele de management și având rolul de a dezvolta și coordona activitatea juridică în cadrul companiilor UPC România (deținută la acel moment de compania americană Liberty Global) și RMGC (deținută de firma canadiană Gabriel Resources).
Din 2019 s-a alăturat echipei de management a Grupului E-INFRA în calitate de Group General Counsel, poziție din care coordonează întreaga activitate juridică și de conformitate a companiilor deținute de E-INFRA.
De asemenea, de la 1 februarie Adina a preluat și rolul de reprezentant al E-INFRA în Consiliul de Administrație al companiei Netcity Telecom SRL, una dintre firmele deținute de Grupul E-INFRA.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 55 / 80 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...