ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

2021 va fi anul creșterii accelerate pentru Grupul E-INFRA, cu o țintă de avans de peste 40%, către o cifră de afaceri de cca. 200 mil. €. Adina Calfa, Group General Counsel: Ne așteptăm ca volumul de muncă din zona de tip regulatory, dar și din zona achiziții publice să crească semnificativ | Cu ce firme de avocați colaborează Grupul în proiectele sale

29 Martie 2021   |   Ștefania Enache

Echipa de juriști a contribuit semnificativ la succesul proiectelor Grupului.

Adina Calfa, Group General Counsel la E-INFRA

 
 
Anul 2020 a fost unul în care a fost testată, în primul rând, viteza de reacție a mediului economic la șocurile apărute ca urmare a declanșării crizei medicale.În lumea departamentelor juridice, digitalizarea a devenit cuvântul la ordinea zilei, permițându-le avocaților să se muleze pe noile realități.Adina Calfa, Group General Counsel la E-INFRA, vede 2021 ca fiind un an de reașezare și de pregătire temeinică, astfel încât revenirea economică să prindă compania în formă și în mișcare. „Revenind la concret, da, digitalizarea este cuvântul zilei și în ceea ce ne privește. Departe de a dori să reinventăm roata, desigur că suntem atenți la ceea ce se petrece în jur în alte companii și în alte departamente juridice, la ceea a funcționat mai bine și de unde au venit rezultate rapide, căci marea provocare vine din nevoia sporită de eficiență”, punctează juristul.


Cu o echipă bine închegată, care funcționează coerent, Adina Calfa și-a propus ca, în 2021, să iasă și mai mult din zona de confort și să crească expunderea departamentului juridic la business-ul companiilor care fac parte din Grupul E-INFRA, deoarece mediul actual de afacere impune un grad ridicat de sofisticare al consultantului intern. „Cred că rezultatele noastre sunt strâns legate de înțelegerea profundă a industriilor în care activăm, atât din perspectivă locală cât și a planului internațional. Astfel că, fără a ne neglija lunga listă de task-uri zilnice, am început să abordăm din ce în ce mai des proiecte ce ne poartă și în afara zonei juridice și care ne ajută astfel să abordăm (mai) strategic fiecare proiect la care lucrăm”, precizează expertul.

Investițiile sunt cheia pentru revenirea economică

Specialistul E-INFRA atrage atenția că, deși pandemia ar putea da semne de încetinire, revenirea economică la nivelurile anteriore crizei este așteptată abia din 2022. În acest context, Adina Calfa estimează că, indiferent de ritmul de revenire, drumul înapoi va fi unul destul de complex, cu multe paradigme schimbate.

„Este o realitate că investițiile accelerate în infrastructură, sănătate și educație pot ajuta semnificativ la relansarea economiei, însă este important ca acestea să fie susținute atât de sectorul public, cât şi de cel privat. Având în vedere liberalizarea pieței de energie electrică de la 1 ianuarie 2021, asociată cu liberalizarea pieței de gaze naturale de la mijlocul anului trecut, în aceste domenii ne așteptăm la cele mai mari creșteri. Astfel, vom continua cu compania Nova Power & Gas să investim în special în energie regenerabilă şi, atât cât e posibil, în producția de energie pe gaz. De asemenea, cred că este important să dezvoltăm interconexiunile cu celelalte țări. Se discută intens și putem chiar vedea în pregătire proiecte importante în energie, gaz, telecom, acestea făcând ca riscul investițional într-o țară să fie diminuat prin importuri-exporturi, iar costurile generate să fie oarecum regionale. Cred că în mai puțin de 10 ani, jucătorii de acum din sectoarele în discuție nu vor mai fi concentrați doar pe producție şi distribuție, ci vor avea în portofoliu un pachet mult mai complex și performant de servicii, iar țările vor fi puternic interconectate”, detaliază juristul.

Avocatul amintește faptul că transformarea digitală rămâne în continuare în cursa pentru proiectul anului 2021 și pentru Grupul E-INFRA, iar implicarea departamentului juridic în mod direct și activ vine atât în zona de procese de business (prin implementarea unei aplicații de Contract management și arhivare electronică), cât și în zona de Governance (remodelare la nivel corporate governance) și Compliance (prin implementarea unor instrumente de verificare a aplicării politicilor compliance), arii cărora juriștii le acordă o maximă importanță.

„Totodată, deoarece mare parte din activitatea societăților din Grupul E-INFRA este reglementată, ne așteptăm ca volumul de muncă din zona de tip regulatory (energie, gaze, energie regenerabilă, telecomunicații) dar și din zona achiziții publice (lucrări de infrastructură, proiecte de tip smart city etc.) să crească semnificativ în perioada următoare, lucru pe care deja îl putem confirma. Mai mult, în linie cu strategia companiei și așa cum anunța și Daniel Farmache, CEO-ul E-INFRA, anul 2021 va fi anul creșterii accelerate pentru Grupul E-INFRA, iar ținta este un avans cu peste 40%, către o cifra de afaceri de aproape 200 milioane euro. Iar acest lucru vorbește de la sine”, completează Adina Calfa.

În munca pe care o derulează, juriștii E-INFRA prețuiesc sfaturile și ajutorul colegilor avocați cu care grupul colaborează excelent în diverse proiecte care necesită specializare sau resurse superioare. „Dintre aceștia îi amintesc aici pe colegii de la Țuca Zbârcea & Asociații, Șomlea & Asociații, bpv Grigorescu Ștefănică, Stoica și Asociații, NNDKP. În egală măsură însă rămânem mereu deschiși la noi colaborări și căutăm de fiecare dată când demarăm un proiect experiența cât mai apropiată de respectiva problematică a casei de avocatură. Ca elemente comune însă în toate colaborările noastre, rămân încrederea și profesionalismul desăvârșit”, subliniază Adina Calfa.




Lecțiile învățate în pandemie

Perioada crizei medicale a oferit prilejul pentru învățarea multor lecții prin a căror aplicare se vor putea evita pe viitor anumite blocaje. În primul rând, toată lumea a conștientizat destul de brutal faptul că nimic nu e cert, ori altfel spus nu rămâne neschimbat prea mult timp. De asemenea, s-a dovedit faptul că atenția și buna pregătire sunt ingrediente de bază și s-a evidențiat  importanța crucială a relațiilor de încredere cu partenerii de afaceri. În plus, tehnologia trebuie privită ca o necesitate și nu ca pe un lux. „Toate aceste lecții le-am învățat și le aplicăm deja încă din 2020 în activitatea curentă; iar ca organizație, suntem mai receptivi la ideea de schimbare și trecem mai rapid de la teorie la practică”, menționează Adina Calfa.

O radiografie a anului care s-a încheiat relevă faptul că E-INFRA a plecat cu încredere în anul 2020, iar atunci când a intervenit criza medicală, grupul s-a adaptat rapid situației generate de virusul COVID-19 şi chiar a reuşit să crească profitabilitatea companiei, acesta fiind un semn de „sănătate” al fiecărei companii.
„La începutul anului, prin compania Electrogrup, am dat startul implementării primului proiect Smart City integrat din România, la Piatra Neamţ, proiect ce prevede integrarea mai multor soluții de tip Smart City, ce acoperă componentele de infrastructură esențiale ale unui oraș care se dorește inteligent – de la mobilitate și arhitectură urbană, la măsurarea traficului rutier și a calității mediului, toate integrate într-o platformă unică, amplasată într-un centru de comandă modern. Tot la începutul anului și tot prin compania Electrogrup, am extins strategia de dezvoltare de infrastructură critică şi am adăugat componenta de proiecte aeroportuare, iar primul pas în acest sens au reprezentat-o lucrările la balizajul şi pista noului Aeroport Ghimbav-Braşov. De asemenea, am intrat mai puternic pe sectorul construcţiilor real-estate, dezvoltând două dintre cele mai mari proiecte din capitală: CITTA’ Residential Park (faza a treia a lucrărilor) şi Greenfield Băneasa (faza a patra a lucrărilor). Electrogrup este unul dintre cei mai mari constructori naționali de infrastructură de telecomunicaţii, iar de anul trecut am început să dezvoltăm tot mai multe proiecte la nivel european, intrând pe pieţele din Olanda, Finlanda, Germania și continuând proiecte mari începute în Belgia. Pe verticala de energie şi gaze naturale, prin compania Nova Power & Gas am continuat investiţiile în noi concesiuni de gaz şi în extinderea şi modernizarea reţelelor de distribuţie. De asemmenea, am început lucrările la prima centrală electrică pe bază de gaze naturale din Câmpia Turzii, cu o eficiență crescută şi o flexibilitate operațională ridicată, iar în viitorul apropiat ne vom extinde semnificativ producția în domeniul energiei fotovoltaice, pentru un plus de sustenabilitate și un impact minim asupra mediului înconjurător. Acestea sunt doar câteva din multitudinea de proiecte în care echipa de juriști a Grupului E-INFRA a fost implicată în anul care a trecut și la succesul cărora a contribuit semnificativ. Rezultatele muncii depuse în cursul anului 2020 se văd și în debutul acestui an prin proiectele câștigate de companiile din Grupul E-INFRA și anunțate încă din luna ianuarie”, precizează Adina Calfa, referindu-se la proiectele anului 2020.

În ce privește departamentul juridic, printre obiectivele principale de anul trecut s-au numărat atât consolidarea echipei de juriști a E-INFRA, care în prezent numără zece avocați și consilieri juridici, cât și poziționarea și recunoașterea ca partener de valoare în construirea și implementarea strategiei de dezvoltare a Grupului E-INFRA.

Pentru 2021 Adina Calfa are în vedere, printre altele, dezvoltarea abilităților și viziunii de business a fiecăruia dintre membrii echipei, ca parte din pregătirea continuă a unui adevărat consultant de afaceri.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 

Experiență bogată în domeniul avocaturii de afaceri


Adina Calfa este un profesionist cu o experiență de peste 18 ani în domeniul avocaturii de afaceri, fiind recunoscută la nivel internațional și inclusă din 2017 în lista celor mai influenți Consilieri Generali din Europa Centrală și de Est de către reputata publicație de profil Legal500.

Licențiată în drept și cu un master de specializare în dreptul afacerilor, Adina și-a început cariera în 2003 în cadrul firmei internaționale de avocatură CMS Cameron McKenna, în care a activat timp de 10 ani, fiind implicată activ într-o multitudine de proiecte de mare anvergură atât în plan local cât și internațional.
Din 2013 Adina s-a îndreptat înspre zona in-house, făcând parte, în calitate de Director Juridic, din echipele de management și având rolul de a dezvolta și coordona activitatea juridică în cadrul companiilor UPC România (deținută la acel moment de compania americană Liberty Global) și RMGC (deținută de firma canadiană Gabriel Resources).

Din 2019 s-a alăturat echipei de management a Grupului E-INFRA în calitate de Group General Counsel, poziție din care coordonează întreaga activitate juridică și de conformitate a companiilor deținute de E-INFRA.

De asemenea, de la 1 februarie Adina a preluat și rolul de reprezentant al E-INFRA în Consiliul de Administrație al companiei Netcity Telecom SRL, una dintre firmele deținute de Grupul E-INFRA.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 50 / 75
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...