ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sectorul telecom va continua să se dezvolte în 2021, pe fondul creșterii cererii de soluții electronice de comunicare la distanță. Dr. Sabin Taclit, NextGen Communications: Faptul că, într-un timp extrem de scurt, am reușit cu toții să ne aliniem la o nouă realitate, mă face să cred că piața locală este una matură și constituită din profesioniști care au capacitatea de a face față oricăror provocări

09 Februarie 2021   |   Ștefania Enache

Referindu-se la domeniul în care este implicat, Sabin Taclit susține faptul că zona de telecomunicații va continua să se dezvolte și în 2021, tocmai datorită schimbării specificului activității economice în general.

 
 
Criza medicală a generat o multitudine de modificări legislative, care trebuie „îmbrățișate” urgent de mediul economic.În acest context, principalele provocări ale anului în curs pentru departamentele juridice ale firmelor vor apărea tocmai din zona de consultanță legală pentru business.„Toate aceste schimbări vor trebui „integrate” în cadrul activității companiei într-un termen extrem de scurt. Metodele, care s-au dovedit a fi eficiente și până acum pentru a răspunde acestei provocări, sunt cunoașterea în profunzime a activității companiei și pregătirea profesională continuă”, explică Dr. Sabin Taclit, Legal & Regulatory Manager, Data Protection Officer & AML Officer în cadrul NextGen Communications.


Anul 2021 este privit cu optimism de către mediul de afaceri, toată lumea sperând că vom asista la o revenire a economiei și chiar la o dezvoltare a acesteia. Sabin Taclit este de părere că o astfel de evoluție va apărea ca urmare a schimbării modalității de a face business.

„Cu toții am putut observa cum de la cei mai mici operatori economici până la marile corporații și chiar instituțiile de stat și-au schimbat în profunzime modul de operare, trecând într-un timp extrem de scurt de la „deal-uri face to face” la „deal-uri remote”. Aceste schimbări vor transforma atât piața muncii și contractul individual de muncă clasic, cât și zona de real estate. Faptul că, pe piața muncii, se va migra de la munca tradițională către telemuncă va influența considerabil și zona de real estate, întrucât este posibil ca operatorii economici să observe că nu mai este atât de necesară prezența fizică a angajaților în zonele dedicate birourilor și că tranzacțiile comerciale se pot realiza și la distanță. Astfel, cererea pentru închirierea/dezvoltarea spațiilor de birouri este posibil să se diminueze”, precizează juristul.
Telecomunicațiile rămân în prim-plan

Referindu-se la domeniul în care este implicat, Sabin Taclit susține faptul că zona de telecomunicații va continua să se dezvolte și în 2021, tocmai datorită schimbării specificului activității economice în general.

„Astfel, tot mai multe persoane fizice sau juridice vor avea nevoie de soluții electronice de comunicare la distanță (linii de internet, TV, telefonie, platforme, soluții de siguranță cibernetică), determinate de restricțiile de circulație aflate încă în vigoare sau de adaptarea relațiilor de afaceri la zona tehnologică. Tocmai din această cauză, legiuitorul va încerca să alinieze din punct de vedere legislativ activitățile desfașurate la distanță, reglementând cât mai aplicat domenii precum resursele umane, fiscal și comercial, atât din perspectiva siguranței tehnologice cât și din perspectiva protecției datelor cu caracter personal”, detaliază juristul.

Expertul NextGen Communications subliniază faptul că atunci când vorbim despre activitatea de consultanță juridică, cheia de control rămane întotdeauna rezultatul. „Dacă sfaturile juridice oferite sunt adecvate speței, atunci beneficiarul nu suferă prejudicii, ba chiar își dezvoltă afacerea”, nuanțează specialistul.

În acest context, activitatea Departamentului Juridic și Reglementări pe care Sabin Taclit îl coordonează va continua să se desfășoare în aceleași condiții și cu aceleași obiective ca și în prezent: atenție la detalii, proactivitate și orientare către business. „Este posibil ca în 2021, pe lângă activitatea de consultanță juridică și regulatory, să asistăm și la o creștere semnificativă a litigiilor. Această tendiță de creștere a litigiilor ar putea fi determinată de acele relații comerciale cu parteneri care fie că nu și-au mai putut onora obligațiile contractuale, fie nu au avut capacitatea de a se adapta la noile realități ale pieței”, menționează specialistul.

Sabin Taclit nu preconizează, în anul 2021, modificări în ceea ce privește dimensiunea Departamentului Juridic și Reglementări.  Departamentul va miza în continuare pe pregătirea profesională continuă și pe dedicarea și implicarea membrilor echipei. „Încercăm, pe cât posibil, să gestionăm intern cât mai multe dintre proiectele care necesită suport juridic. Desigur, atunci când considerăm necesară externalizarea unor servicii juridice către consultanți externi specializați pe anumite arii de practică, avem în vedere în primul rând notorietatea și gradul de specializare al firmei respective în zona pentru care solicităm consultanță. Dimensiunea Departamentului Juridic și Reglementari se va păstra și în 2021, gestionând în continuare toate activitățile ce țin de consultanța juridică, administrarea litigiilor, reglementări, protecția datelor și guvernanța corporativă”, menționează expertul.

În perioada pandemiei, Departamentul juridic a fost și este implicat în majoritatea proiectelor demarate de companie. O astfel de politică este ceva obișnuit și în condiții de „normalitate” pentru ceea ce înseamnă munca echipei coordonate de Sabin Taclit. „Într-adevăr, într-un an atipic precum a fost 2020, o atenție sporită din punct de vedere juridic s-a îndreptat către gestionarea aspectelor ce țin de zona de relații de muncă și protecția datelor. Aceste proiecte au fost generate de necesitatea implementării într-un termen extrem de scurt a unor măsuri legislative și uneori a unor măsuri prudențiale pentru protejarea sănătății angajaților și a colaboratorilor, dar și pentru prelucrarea datelor personale în condiții de siguranță”, explică juristul.

Vremurile pe care le trăim ne-au oferit ocazia de a învăța lecții importante. Din punctul de vedere al profesionistului NextGen Communications, una dintre cele mai importante este aceea că tot mai mulți oameni au învățat, în această perioadă, că nimic nu este imposibil. „Faptul că, într-un timp extrem de scurt, am reușit cu toții să ne aliniem la o nouă realitate economică și socială mă face să cred că piața din România este una matură și constituită din profesioniști care au capacitatea de a face față oricăror provocări”, susține Sabin Taclit.


Cine este Sabin Taclit

Sabin Taclit este doctor în Drept Internațional Privat al Școlii Doctorale de Drept din cadrul Academiei de Poliție A.I.Cuza. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Româno-Americane, Facultatea de Marketing și Afaceri Economice Internaționale și deține o diplomă de  Master în Dreptul Afacerilor, acordată de Universitatea Româno-Americană (absolvent cu Diplomă de Excelenta).
A ocupat mai multe poziții de conducere în domeniul financiar bancar (Head of Litigation- Bancpost, Head of Legal &Collections OTP Leasing Romania IFN S.A.) .
Începând cu anul 2015 lucrează în cadrul NextGen Communications, în prezent ocupând poziția de Legal & Regulatory Manager, Data Protection Officer & AML Officer.
A publicat cartea „Libertatea de Comunicare în spațiul European” (Editura Lumen, 2019, ISBN 978-973-166-533-7) și mai multe articole de specialitate, printre care amintim:
•    „Importanța unei comunicări eficiente în cadrul Uniunii Europene”,   Revista de investigare a criminalității, Anul IX/Numărul 1/2016, Revistă recunoscută în domeniul Ordine Publică și Siguranță̆ Națională̆,  Revistă indexată EBSCO și SSRN , ISSN 1844-7945, pag. 112;
•    „Evoluția Pieței Interne in cadrul Uniunii Europene”, Ministerul Afacerilor Interne, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Lucrările Conferinței Științifice a Școlilor Doctorale, Ediția a VI-a, ISSN 2559-4613, ISSN-L 2559-4389, Editura Research&Science, București, Romania, 2017, pag. 697;
•    „Protecția datelor cu caracter personal în cadrul Uniunii Europene”, „Evoluția pieței interne în cadrul Uniunii Europene”, platforma juridice.ro;
•    “Data privacy in the words of cibersecurity influencers”, platforma si revista www.ivacy.com; link:
https://www.ivacy.com/blog/data-privacy-day/.
•    „De ce măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact pe perioada stării de alertă nu încalcă normele GDPR”, platforma juridice.ro
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 6 / 53
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
PeliPartners a asistat Adventum în achiziția Hermes Business Campus de la Atenor. Echipa, coordonată de Francisc Peli și Alexandra Ioniță
Litigatorii firmei Radu & Asociații gestionează peste 50 de dosare aflate pe rolul instanțelor judecătorești de toate gradele, un arbitraj internațional și are în desfășurare mai multe proceduri prearbitrale, inclusiv ICSID. Firma colaborează cu fonduri de investiții specializate în finanțarea arbitrajelor internaționale și oferă clienților posibilitatea de a susține dosare complexe, fără presiunea costurilor ridicate
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Brândușa Andreea Enișor, a patra notă a generației sale: Dată fiind paleta vastă de profesii accesibile odată cu absolvirea, sunt tentată să cred că integrarea în piața muncii este facilă, cu condiția meritocrației, bineințeles. Iau în considerare și diplomația, pe lângă clasicele avocatură sau magistratură
NNDKP a finalizat cu succes un litigiu arbitral complex privind pretenții în valoare de aproximativ 22 milioane lei
Cum arată, la jumătatea anului, tabloul proiectelor din practica de Dispute Resolution a firmei Popescu & Asociații, despre care Legal 500 EMEA spune că este una dintre cele mai bune din România. Pentru că numărul clienților noi a crescut, iar solicitările sunt din ce în ce mai diversificate și complexe, firma a cooptat nouă avocați litiganți și continuă recrutările
Les jeux sont faits! După două achiziții majore, în industria de jocurilor de noroc sunt așteptate alte tranzacții. Horea Popescu, Managing Partner CMS România și Coordonator al practicii Corporate M&A din ECE: Credem că în următoarea perioadă vom asista la mișcări strategice interesante, atât din partea marilor jucători de profil, cât și al marilor fonduri de investiții interesate de diversificarea portofoliilor lor
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională
LegiTeam: Simion & Baciu is looking for an associate lawyer
Alianță strategică | JURIDICE.ro și BizLawyer.ro colaborează pentru a ridica standardele comunității
Poliana Gogu-Naum și Roxana Ionescu, RTPR Counsels, desemnate și anul acesta Rising Stars
Anul 2021 a adus un număr mai mare de mandate firmei MPR Partners, în practica de Dispute Resolution. De vorba cu Gelu Maravela (Founding Partner) despre profilul și complexitatea acestora, dar și despre avantajele competitive ale firmei
Avocatura în provincie | Hațegan Attorneys anunță restructurare organizațională. Ioana Hațegan, Managing Partner: Răspundem tendințelor internaționale din sectorul legal și adoptăm modelul de organizație orizontală pentru a promova dezvoltarea liberă profesională a membrilor echipei, multidisciplinaritatea și colaborarea în cadrul echipei și între echipe
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...