ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sectorul telecom va continua să se dezvolte în 2021, pe fondul creșterii cererii de soluții electronice de comunicare la distanță. Dr. Sabin Taclit, NextGen Communications: Faptul că, într-un timp extrem de scurt, am reușit cu toții să ne aliniem la o nouă realitate, mă face să cred că piața locală este una matură și constituită din profesioniști care au capacitatea de a face față oricăror provocări

09 Februarie 2021   |   Ștefania Enache

Referindu-se la domeniul în care este implicat, Sabin Taclit susține faptul că zona de telecomunicații va continua să se dezvolte și în 2021, tocmai datorită schimbării specificului activității economice în general.

 
 
Criza medicală a generat o multitudine de modificări legislative, care trebuie „îmbrățișate” urgent de mediul economic.În acest context, principalele provocări ale anului în curs pentru departamentele juridice ale firmelor vor apărea tocmai din zona de consultanță legală pentru business.„Toate aceste schimbări vor trebui „integrate” în cadrul activității companiei într-un termen extrem de scurt. Metodele, care s-au dovedit a fi eficiente și până acum pentru a răspunde acestei provocări, sunt cunoașterea în profunzime a activității companiei și pregătirea profesională continuă”, explică Dr. Sabin Taclit, Legal & Regulatory Manager, Data Protection Officer & AML Officer în cadrul NextGen Communications.


Anul 2021 este privit cu optimism de către mediul de afaceri, toată lumea sperând că vom asista la o revenire a economiei și chiar la o dezvoltare a acesteia. Sabin Taclit este de părere că o astfel de evoluție va apărea ca urmare a schimbării modalității de a face business.

„Cu toții am putut observa cum de la cei mai mici operatori economici până la marile corporații și chiar instituțiile de stat și-au schimbat în profunzime modul de operare, trecând într-un timp extrem de scurt de la „deal-uri face to face” la „deal-uri remote”. Aceste schimbări vor transforma atât piața muncii și contractul individual de muncă clasic, cât și zona de real estate. Faptul că, pe piața muncii, se va migra de la munca tradițională către telemuncă va influența considerabil și zona de real estate, întrucât este posibil ca operatorii economici să observe că nu mai este atât de necesară prezența fizică a angajaților în zonele dedicate birourilor și că tranzacțiile comerciale se pot realiza și la distanță. Astfel, cererea pentru închirierea/dezvoltarea spațiilor de birouri este posibil să se diminueze”, precizează juristul.




Telecomunicațiile rămân în prim-plan

Referindu-se la domeniul în care este implicat, Sabin Taclit susține faptul că zona de telecomunicații va continua să se dezvolte și în 2021, tocmai datorită schimbării specificului activității economice în general.

„Astfel, tot mai multe persoane fizice sau juridice vor avea nevoie de soluții electronice de comunicare la distanță (linii de internet, TV, telefonie, platforme, soluții de siguranță cibernetică), determinate de restricțiile de circulație aflate încă în vigoare sau de adaptarea relațiilor de afaceri la zona tehnologică. Tocmai din această cauză, legiuitorul va încerca să alinieze din punct de vedere legislativ activitățile desfașurate la distanță, reglementând cât mai aplicat domenii precum resursele umane, fiscal și comercial, atât din perspectiva siguranței tehnologice cât și din perspectiva protecției datelor cu caracter personal”, detaliază juristul.

Expertul NextGen Communications subliniază faptul că atunci când vorbim despre activitatea de consultanță juridică, cheia de control rămane întotdeauna rezultatul. „Dacă sfaturile juridice oferite sunt adecvate speței, atunci beneficiarul nu suferă prejudicii, ba chiar își dezvoltă afacerea”, nuanțează specialistul.

În acest context, activitatea Departamentului Juridic și Reglementări pe care Sabin Taclit îl coordonează va continua să se desfășoare în aceleași condiții și cu aceleași obiective ca și în prezent: atenție la detalii, proactivitate și orientare către business. „Este posibil ca în 2021, pe lângă activitatea de consultanță juridică și regulatory, să asistăm și la o creștere semnificativă a litigiilor. Această tendiță de creștere a litigiilor ar putea fi determinată de acele relații comerciale cu parteneri care fie că nu și-au mai putut onora obligațiile contractuale, fie nu au avut capacitatea de a se adapta la noile realități ale pieței”, menționează specialistul.

Sabin Taclit nu preconizează, în anul 2021, modificări în ceea ce privește dimensiunea Departamentului Juridic și Reglementări.  Departamentul va miza în continuare pe pregătirea profesională continuă și pe dedicarea și implicarea membrilor echipei. „Încercăm, pe cât posibil, să gestionăm intern cât mai multe dintre proiectele care necesită suport juridic. Desigur, atunci când considerăm necesară externalizarea unor servicii juridice către consultanți externi specializați pe anumite arii de practică, avem în vedere în primul rând notorietatea și gradul de specializare al firmei respective în zona pentru care solicităm consultanță. Dimensiunea Departamentului Juridic și Reglementari se va păstra și în 2021, gestionând în continuare toate activitățile ce țin de consultanța juridică, administrarea litigiilor, reglementări, protecția datelor și guvernanța corporativă”, menționează expertul.

În perioada pandemiei, Departamentul juridic a fost și este implicat în majoritatea proiectelor demarate de companie. O astfel de politică este ceva obișnuit și în condiții de „normalitate” pentru ceea ce înseamnă munca echipei coordonate de Sabin Taclit. „Într-adevăr, într-un an atipic precum a fost 2020, o atenție sporită din punct de vedere juridic s-a îndreptat către gestionarea aspectelor ce țin de zona de relații de muncă și protecția datelor. Aceste proiecte au fost generate de necesitatea implementării într-un termen extrem de scurt a unor măsuri legislative și uneori a unor măsuri prudențiale pentru protejarea sănătății angajaților și a colaboratorilor, dar și pentru prelucrarea datelor personale în condiții de siguranță”, explică juristul.

Vremurile pe care le trăim ne-au oferit ocazia de a învăța lecții importante. Din punctul de vedere al profesionistului NextGen Communications, una dintre cele mai importante este aceea că tot mai mulți oameni au învățat, în această perioadă, că nimic nu este imposibil. „Faptul că, într-un timp extrem de scurt, am reușit cu toții să ne aliniem la o nouă realitate economică și socială mă face să cred că piața din România este una matură și constituită din profesioniști care au capacitatea de a face față oricăror provocări”, susține Sabin Taclit.


Cine este Sabin Taclit

Sabin Taclit este doctor în Drept Internațional Privat al Școlii Doctorale de Drept din cadrul Academiei de Poliție A.I.Cuza. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Româno-Americane, Facultatea de Marketing și Afaceri Economice Internaționale și deține o diplomă de  Master în Dreptul Afacerilor, acordată de Universitatea Româno-Americană (absolvent cu Diplomă de Excelenta).
A ocupat mai multe poziții de conducere în domeniul financiar bancar (Head of Litigation- Bancpost, Head of Legal &Collections OTP Leasing Romania IFN S.A.) .
Începând cu anul 2015 lucrează în cadrul NextGen Communications, în prezent ocupând poziția de Legal & Regulatory Manager, Data Protection Officer & AML Officer.
A publicat cartea „Libertatea de Comunicare în spațiul European” (Editura Lumen, 2019, ISBN 978-973-166-533-7) și mai multe articole de specialitate, printre care amintim:
•    „Importanța unei comunicări eficiente în cadrul Uniunii Europene”,   Revista de investigare a criminalității, Anul IX/Numărul 1/2016, Revistă recunoscută în domeniul Ordine Publică și Siguranță̆ Națională̆,  Revistă indexată EBSCO și SSRN , ISSN 1844-7945, pag. 112;
•    „Evoluția Pieței Interne in cadrul Uniunii Europene”, Ministerul Afacerilor Interne, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Lucrările Conferinței Științifice a Școlilor Doctorale, Ediția a VI-a, ISSN 2559-4613, ISSN-L 2559-4389, Editura Research&Science, București, Romania, 2017, pag. 697;
•    „Protecția datelor cu caracter personal în cadrul Uniunii Europene”, „Evoluția pieței interne în cadrul Uniunii Europene”, platforma juridice.ro;
•    “Data privacy in the words of cibersecurity influencers”, platforma si revista www.ivacy.com; link:
https://www.ivacy.com/blog/data-privacy-day/.
•    „De ce măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact pe perioada stării de alertă nu încalcă normele GDPR”, platforma juridice.ro
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 51 / 75
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...