ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

E.ON România ia în calcul dezvoltarea unei platforme online care să susțină activitățile juridice și implementarea unor soluții auxiliare de ‘New Legal-Tech’. Mihai George Popa, General Counsel: Principalele zone strategice vizate în acest an vor fi mărirea echipei în aria de recuperare a creanțelor și extinderea domeniului de specializare în aria dreptului concurenței

08 Februarie 2021   |   Ștefania Enache

Activitatea departamentelor pe care juristul le coordonează va continua și în 2021 în strânsă colaborare cu firmele de avocatură, în special pentru domeniile de risc important. De asemenea, se va avea în vedere dezvoltărea unor activități specifice industriei în care E.ON activează în cadrul echipelor interne de specialiști.

 
 
După un 2020 dificil din multe puncte de vedere, anul care a început se anunță unul plin de provocări pentru toate domeniile de activitate. În plan juridic, cele mai importante „examene” ce trebuie depășite țin de modificările legislative. Mihai George Popa, Director Juridic Corporate – General Counsel al grupului E.ON România, consideră că, pe lângă schimbările în plan legislativ, provocări vor interveni și ca urmare a revenirii la ritmul de lucru normal cu menținerea rezultatelor la un nivel înalt, dar și ca urmare a volumului ridicat de probleme juridice diverse, în special pentru aria activităților cu un caracter superior de reglementare.„În funcție de fiecare problematică în sine, pregătirea pentru a face față acestor provocări o abordăm din doua perspective: în primul rând prin consolidarea unor centre de excelență în cadrul departamentului pentru ariile de activitate ce generează principalele riscuri și în al doilea rând prin implementarea de soluții auxiliare din zona new legal tech”, punctează expertul.


Criza medicală reprezintă o importantă lecție pentru toată lumea. Din cauza rapidității cu care s-a propagat pandemia și a efectelor în lanț rezultate de aici, firmele au tras o serie de concluzii care le pot ajuta foarte mult în construirea modelului de business.

Expertul E.ON România este de părere că departamente precum cel juridic, compliance, risk managemnt și data privacy trebuie să fie mereu gata pentru a putea sprijini restul echipelor dintr-o companie. În acest context, adaptarea la un mod de lucru flexibilizat, familiarizarea rapidă cu luarea deciziilor în situații limită și segmentarea modului de lucru în cadrul celulelor de criză, precum și întărirea principiului de business partner rămân condiții de bază pentru orice afacere.

„Nivelul calitativ este asigurat în departamentele noastre, echipa fiind consolidată cu specialiști cu o vastă experiență dobândită de-a lungul anilor și în mod special datorită specificului obiectului de activitate extrem de specializat al companiilor în care activăm ca funcție juridică. De altfel, anul trecut echipa noastră a fost nominalizată la categoria M&A de celebrul director juridic internațional - Lexology. Pentru ariile de activitate considerate cu risc ridicat, cum ar fi spre exemplu zona concurenței sau cea referitoare la domeniul de reglementare, în perioada următoare se vor consolida anumite grupuri de lucru cu specialiști - in house counsels. Departamentul Juridic din cadrul companiei noastre fiind un departament complex ce este alcătuit din trei arii de activitate (proiecte strategice, consultanță juridică pentru businessul de distribuție și consultanță juridică pentru businessul de furnizare) cuprinde peste 30 de specialiști in-house lawyers. În acest moment componența echipei răspunde cerințelor din cadrul companiei, însă în funcție de apariția unor noi proiecte de complexitate sporită precum și de modificările legislative ce vor avea impact asupra activităților grupului de companii din România nu ar fi exclus ca nevoia de personal specializat să fie reconsiderată”, susține Mihai George Popa.
Cum se anunță 2021?

Referindu-se la ce se poate întâmpla în plan economic pe parcursul acestui an, juristul se frește să facă previziuni, mai ales în contextul celor trăite de întreaga planetă în 2020. „Sunt tentat să mă feresc de orice predicție și să mă refer mai degrabă la niște simple opinii. În acest sens, probabil că în prima parte a anului vor persista problemele economice care au afectat economia în ansamblu pe parcursul anului 2020, iar ca urmare a diminuării efectelor crizei medicale, după reluarea treptată a activităților vom asista la un ușor reviriment, însă cel mai probabil acesta va fi perceput de anul următor. Piața investițiilor are șanse pentru a se reconsolida deoarece în aceste condiții motoarele economiei vor fi repornite la capacitatea normală, iar piața forței de muncă va trebui să se adapteze noilor condiții trasate în cadrul perioadei pandemice, regulile tradiționale coexistând cu noile reguli de lucru ce vor fi cel mai probabil folosite într-un anumit procent și după încetarea măsurilor speciale din ultimul an”, precizează Mihai G. Popa.

Activitatea departamentelor pe care juristul le coordonează va continua și în 2021 în strânsă colaborare cu firmele de avocatură, în special pentru domeniile de risc important. De asemenea, se va avea în vedere dezvoltărea unor activități specifice industriei în care E.ON activează în cadrul echipelor interne de specialiști.

„Strategiile aplicate în cadrul echipelor juridice vor continua să urmeze linia stabilită în anii precedenți, însă se va pune un accent deosebit pe modificările de legislație din domeniul furnizării de energie electrică și gaze naturale, dar și pe aspectele privind programele speciale din domeniul concurenței pentru toate activitățile din domeniile de interes ale companiei”, arată expertul.

Juristul amintește faptul că întreaga complexitate a activităților din cadrul grupului de companii E.ON din Romania atrage de la sine necesitatea colaborării cu firme de avocatură de calibru pentru oferirea alături de departamentele juridice interne a celor mai bune soluții de ordin legal. „Proiectele în care am avut în 2020 o astfel de colaborare au fost derulate în zona litigiilor de drept civil complexe, a aspectelor dreptului concurenței și a consultanței din zona de reglementare. Avem sprijinul mai multor firme de avocatură, ai căror specialiști se bucură de recunoaștere la cel mai înalt nivel, atât în țară cât și la nivel internațional și cu această ocazie doresc să le mulțumesc încă o dată pentru profesionalismul exemplar și pentru sprijinul extrem de valoros pe care ni l-au oferit și în anul 2020, de altfel, un an deosebit de dificil”, subliniază specialistul.

Principalul criteriu pentru alegerea societăților de avocatură colaboratoare se referă la nivelul de specializare al acestora în domeniile strategice de activitate ale companiei E.ON, suplimentar fiind necesară deschiderea către înțelegerea specificului activităților comerciale și strategiei grupului de societăți. Și în cadrul acestui an se va continua în același mod de lucru, bineînțeles cu atenția necesară către piața avocaturii de business în funcție de necesitățile suplimentare care pot apărea pe parcursul anului.

Mihai G. Popa anticipează că, în perioada următoare, aspectele referitoare la legislația specifică domeniului distribuției și furnizării de energie și gaze naturale în zona regulatory vor solicita cel mai mult departamentul juridic. În mod similar derularea unor proiecte specifice, precum cele de simplificare a structurii anumitor activități în cadrul grupului de companii din România, dar și proiectele de cooperare cu departamentul juridic și compliance de la nivelul Grupului E.ON, în special în zona de drept al Uniunii Europene, reguli aplicabile activităților distributiei și furnizării din domeniul energiei, sunt proiecte ce vor contribui, de asemenea, la mărirea volumului de activitate al departamentului juridic.

„În activitatea unor departamente de acest tip, deciziile strategice sunt prezente în mod frecvent din perspectiva magnitudinii businessului care trebuie analizat și pentru care de cele mai multe ori sunt oferite soluții în timp real, dar și din punct de vedere al complexității grupului de companii implicate în aceste procese. Principalele zone strategice vizate în acest an vor fi mărirea echipei în aria de recuperare a creanțelor, precum și extinderea domeniului de specializare în aria dreptului concurenței”, mai spune reprezentantul E.ON România.

Pentru a susține activitatea aceasta complexă, compania ia în calcul dezvoltarea unei platforme juridice online care să aibă un rol complex și să fie de natură a susține activitățile juridice și de compliance ale departamentelor specializate. De asemenea, platforma este destinată celorlalte departamente din cadrul grupului, care o pou utilize și își pot simplifica munca.

„O altă soluție Legal Tech pe are o vizăm constă într-o aplicație de tip Legal chatbot prin care să obținem simplificarea comunicării cu colegii din cadrul celorlalate departamente ale companiei și oferirea de informații utile într-un segment de timp mult mai scurt, în mod special pentru actvitățile curente”, menționează juristul.


Momente importante în 2020

Privind retrospectiv la anul 2020, profesionistul E.ON România este de părere că principalele momente cu impact pentru activitatea companiei au fost reprezentate în primul rând de criza medicală ce a dus la transformarea într-un timp extrem de scurt a fluxurilor de activitate ale departamentelor, dar și la găsirea unor soluții adaptate noilor condiții pentru menținerea calității și eficienței serviciilor oferite. Adiacent, modificarea legislației primare din domeniul energiei a reprezentat un aspect critic în tot contextul deja menționat.

Proiectele cheie vizate au fost în zona simplificării structurii grupului de companii din România, unde au fost realizate mai multe operațiuni în zona Corporate M&A, un proiect mai amplu a fost pornit pentru constituirea unui centru de specializare pentru identificarea și gestionarea riscurilor specifice domeniului concurenței și, de asemenea, un alt proiect a presupus cooperarea în cadrul asociațiilor profesionale din domeniul energiei pentru clarificarea actelor normative aplicabile. Toate aceste acțiuni au fost coordonate prin intermediul Departamentului Juridic și s-a colaborat cu mai multe firme de avocatură.

 


Licențiat în Drept și Economie, nominalizat de Legal 500 în GC Powerlist: Central and Eastern Europe

Mihai George Popa este licențiat în Drept și în Economie. A ales cele două specializări deoarece a considerat că pentru o mai bună înțelegere a activității juridice în cadrul domeniului afacerilor, noțiunile economice pot oferi un cadru coerent în sensul de acționa ca un business partner eficient.

A absolvit cursuri postuniversitare de Drept Internațional la Facultatea de Drept a Universității din București și Master de Dreptul afacerilor în program de co-tutelă organizat de Facultatea de Drept a Universității Paris 1 Pantheon Sorbona împreună cu Universitatea din București.

De asemenea pentru facilitarea înțelegerii aplicării noilor tehnologii și abordării interdisciplinare dintre domeniul dreptului și cel economic, în noiembrie 2018 a absolvit un curs de specializare pentru Managementul inovării în noile tehnologii, organizat de Universitatea din Oxford în cadrul programelor Departamentului pentru Educație Continuă. În prezent este implicat într-un program de cercetare în cadrul Facultății de Drept, Universitatea din București.

Și-a început cariera acum mai bine de 20 de ani și a activat inițial ca legal counsel în domeniul resurselor naturale și al materialelor de construcții și ulterior ca director juridic și compliance în domeniul farmaceutic și dispozitivelor medicale, iar de aproximativ trei ani își desfășoară activitatea în funcția actuală în domeniul energiei.

Citește și

►   In-House Legal - Cei mai puternici General Counsels din corporațiile locale, listați de Legal 500. Cine sunt cei 19 români din GC Powerlist: Central and Eastern Europe 2019


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 4 / 49
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lady Lawyers dețin o pondere importantă în cadrul Popescu & Asociații | În avocatură, viziunea și creativitatea sunt elemente esențiale, care fac diferența de fiecare dată, spun doamnele avocat. Munca, studiul continuu, seriozitatea și responsabilitatea pavează drumul către succes
Bondoc și Asociații alături de Tapbury (Management) Limited în achiziția unei societăți românești care dezvoltă un parc eolian important
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv (Litigii)
LegiTeam | Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează avocați de Concurență (3-5 ani)
Echipa de M&A de la BSMP are pe masa de lucru cinci proiecte în diverse stadii, după cel mai bun an din istoria firmei, cu tranzacții semnificative în domenii precum oil & gas, farma sau aviation. Investitorii se uită acum la tranzacții semnificative, spre deosebire de criza din 2008, când focusul era pe business-uri în dificultate, spun partenerii care coordonează practica
Consultanța aferentă proiectelor de regenerabile, în special solar și vânt, a urcat subtanțial ca pondere absolută în portofoliul Vlăsceanu, Ene și Asociații. De vorbă cu partenerul Daniel Vlăsceanu despre cele mai sensibile aspecte ale industriei, proiecte, planuri și clienți
Litigiu privind anularea actelor autorităților fiscale pentru stabilirea prețurile de transfer câștigat de avocații NNDKP
LegiTeam | Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează avocați de Concurență și ̸ sau GDPR (1-3 ani)
Schoenherr o cooptează pe Adriana Stoian drept coordonatoare a practicii de consultanță fiscală
2021 va fi anul creșterii accelerate pentru Grupul E-INFRA, cu o țintă de avans de peste 40%, către o cifră de afaceri de cca. 200 mil. €. Adina Calfa, Group General Counsel: Ne așteptăm ca volumul de muncă din zona de tip regulatory, dar și din zona achiziții publice să crească semnificativ | Cu ce firme de avocați colaborează Grupul în proiectele sale
Tonucci & Partners a început anul în forță, prin cooptarea unui nou partener coordonator al practicii de Litigation & Compliance și asistarea unei tranzacții în domeniul asigurărilor, în curs de finalizare. Pasquale Silvestro, Partener: Evaluăm și alte colaborări, printre care una cu un cabinet specializat în dreptul muncii. Suntem încrezători și convinși că în 2021 va avea loc o reluare a proiectelor de M&A
Cum lucrează și ce mandate primesc avocații de concurență de la Guia Naghi & Parteners. Din vorba în vorbă cu Otilia Vîlcu, Partenerul coordonator al practicii, despre investigațiile Consiliului Concurenței, industrii vulnerabile, sistemul recunoașterilor, aspecte sensibile și recomadări sau domenii-cheie ce ar putea fi vizate în viitor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...