ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

NextUp Solutions: 2023 va începe cu haos în mediul antreprenorial. 90% dintre ...

După ce în 2022 raportarea SAF-T a devenit obligatorie pentru companiile din categoria contribuabili mari, ...

Experții Deloitte: presiunile inflaționiste, incertitudinile geopolitice și noile ...

Pentru perioada următoare sunt necesare măsuri de stimulare a investițiilor în economie, în special ...

Nouă companii antreprenoriale românești, cu o cifră de afaceri cumulată de peste ...

§ AROBS Transilvania Software, Celco, Daw Bența, Fortech, Interagroaliment, Libris, Lidas, RDF și Romstyl ...

Perspectivele macroeconomice obligă băncile din România să-și ajusteze strategia. Care sunt zonele vulnerabile la care trebuie să fie atente?

Perspectivele macroeconomice obligă băncile din România să-și ajusteze strategia. Care sunt zonele vulnerabile la care trebuie să fie atente?

După aproape un deceniu de creștere foarte puternică a PIB-ului, România se pregătește pentru o încetinire economică bruscă. Potrivit raportului Comisiei Europene din 11 noiembrie 2022, România va închide anul 2022 cu o creștere de 5,8% a PIB-ului, semn al unei redresări economice post-pandemie, bazată în principal pe consumul intern. Pe de altă parte, însă, creșterea estimată a PIB-ului pentru 2023 este de sub 2%, cu perspective mai degrabă negative, în condițiile în care România a întârziat conceperea și implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ceea ce duce la o scădere a investițiilor viitoare.

Dimitrios Goranitis, Liderul servicii de consultanță pentru sistemul bancar și piețe de capital, Deloitte Central Europe

PNSA

Ghidul contribuabililor pentru anul 2023 | Pregătirea pentru o inspecție fiscală constă în identificarea și monitorizarea riscurilor din timp

 · Companiile care pot face obiectul unei inspecții fiscale sunt cele care înregistrează o profitabilitate mai mică decât media profitabilității companiilor cu același cod CAEN sau companiile care înregistrează pierderi operaționale în perioade consecutive. · Recent, ANAF a aprobat subcriteriile de risc, dezvoltate din cele patru criterii generale stabilite în Codul de procedură fiscală. · Termenul pentru punerea la dispoziţie a dosarului preţurilor de transfer este de maximum 10 zile calendaristice de la data solicitării. · În urma inspecțiilor fiscale, între 45% - 60% din valoarea sumelor incluse în deciziile de impunere, sunt respinse sau desființate ulterior.

În contextul nevoii urgente de a crește veniturile bugetare pentru a contrabalansa cheltuielile excepționale generate de situația economică actuală, precum și pentru a identifica potențialele situații de mutare a profiturilor dintr-o jurisdicție în alta, la nivel global, administrațiile fiscale au demarat un număr semnificativ de controale fiscale. Astfel, în ultimii ani, controalele derulate în România, care au avut în vedere impozitele directe și, în special, prețurile de transfer, au devenit din ce în ce mai numeroase, iar anul 2022 a adus atât o intensificare în acest sens, cât și un interval de timp mai scurt pentru desfășurarea acestora.  În cursul acestui an, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un comunicat în care a anunțat că sunt în derulare 555 de acțiuni de inspecție fiscală și control inopinat la marii contribuabili, dintre acestea, 128 desfășurându-se la contribuabilii care înregistrează pierderi recurente. Mai mult, conform unei alte comunicări ANAF din luna iunie, inspectorii antifraudă au estimat implicații fiscale în valoare de aproximativ 77 milioane de lei (reprezentând TVA, impozite, contribuții sociale și de sănătate, precum și alte impozite), estimate în cadrul a 292 procese-verbale de control.

BizLawyer

CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
 
LEGITEAM

Ordonanţa de majorare a salariilor bugetarilor, impact pozitiv asupra bugetului, de aproape 90 de miliarde de lei

Agerpres

Ordonanţa de majorare a salariilor bugetarilor are un impact pozitiv asupra a bugetului general consolidat de 89,793 de miliarde de lei, scăzând veniturile cu 1,042 de miliarde de lei, dar şi cheltuielile bugetare cu 90,835 de miliarde de lei, potrivit notei de fundamentare a acesteia.


   Rusia, Kazahstan şi Uzbekistan analizează crearea unei “uniuni tripartite a gazelor”

   Agerpres

   Rusia, Kazahstan şi Uzbekistan analizează crearea unei "uniuni tripartite a gazelor" pentru livrările interne şi pentru pieţele din terţe ţări, a afirmat, marţi, viceprim-ministrul rus Alexander Novak, citat de agenţia EFE.


     Raport PwC:

     Investitorii imobiliari din Europa au așteptări mai pesimiste pentru 2023 decât aveau pentru anii de pandemie, principalele îngrijorări fiind resursele și materialele de construcții

     BizLawyer

     Investitorii imobiliari din Europa sunt pesimiști în ceea ce privește evoluția sectorului în 2023 și estimează că prețurile ridicate ale energiei și o recesiune vor duce la scăderea gradului de ocupare și a chiriilor, chiar și în sectoarele anterior solide, și implicit la reducerea profiturilor și a investițiilor, reiese din raportul Emerging Trends in Real Estate 2023 realizat de PwC împreună cu Institutul Urban Land.       Ascunde Reclama

       Băncile din UE vor trebui să respecte norme mai strice privind utilizarea serviciilor de ’cloud computing’

       Agerpres

       Firmele financiare din Uniunea Europeană vor trebui să demonstreze cât de rapid îşi pot reveni după un atac cibernetic, în condiţiile în care se bazează din ce în ce mai mult pe serviciile cheie oferite de giganţii din domeniul 'cloud computing', precum Amazon, Microsoft, Google şi IBM, informează Reuters.


         Aproximativ 300 de angajați AROBS beneficiază de acțiuni în prima etapă a programului Stock Option Plan

         BizLawyer

         AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, anunță încheierea primei etape a programului Stock Option Plan (SOP) pentru stimularea și retenția angajaților în cadrul companiilor din grup.


           Radu Puiu, XTB: Evoluție surprinzătoare a pieței bunurilor de lux în 2022 – scenarii posibile în anii următori

           BizLawyer

           „Piața globală a bunurilor de lux a continuat să avanseze în cursul anului 2022, în pofida condițiilor economice și de consum extrem de incerte.


             INS: Profitul operaţional în sistemul bancar a fost anul trecut de 22,596 miliarde lei

             Agerpres

             Profitul operaţional în sistemul bancar a fost, în 2021, de 22,596 miliarde lei, în creştere faţă de cel de 19,462 miliarde lei consemnat cu un an înainte, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.


               Ce joburi au căutat românii în 2022: pozițiile de inginer, contabil și șofer se află în topul preferințelor candidaților

               BizLawyer

               Aproape 8,5 milioane de căutări au fost făcute, de la începutul anului, pe eJobs.


                 INS: Numărul autorizaţiilor de construcţie pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu aproape 13% la zece luni

                 Agerpres

                 Numărul autorizaţiilor de construcţie pentru clădiri rezidenţiale eliberate în România, în primele zece luni din 2022, a scăzut cu 12,9% faţă de perioada similară din anul anterior, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).


                    


                   Ascunde Reclama

                   Volumul investițiilor în România a atins 8,5% din totalul pieței est-europene, aproape dublu față de cota de 4,7% din 2019
                   BizLawyer | 10-02-2021

                   Investițiile în piața imobiliară din România au crescut în 2020 în ciuda contextului pandemic, iar piața a închis anul cu o valoare totală a tranzacțiilor de aproape 900 de milioane de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 8,5% din volumul total de investiții de 10,4 miliarde de euro înregistrat de cele mai mari 6 țări din Europa de Est, arată Colliers în raportul “CEE Investment Scene Q1-Q4 2020”

                   Afacerile industriei dezvoltatoare de jocuri video din România au crescut cu aproape 15% în 2019 (asociaţie)
                   Agerpres | 20-10-2020
                   Business-ul din industria de software românească va depăşi 5,4 mld. €, în 2018 (KeysFin)
                   AGERPRES | 29-11-2018
                   Afacerile recuperatorilor de credite au atins 194 milioane de lei; cele mai multe în Capitală şi zona Moldovei
                   Ioana Duta | 05-10-2015
                   Piața de pavele și prefabricate mici – creștere cu 5% în 2022, la peste 173 mil. €
                   BizLawyer | 28-11-2022

                   În ciuda contextului impredictibil, dar și a creșterilor majore de prețuri atât la materiile prime, cât și la energie, piața locală de pavele și prefabricate mici va avea, în acest an, un avans cu 5% comparativ cu anul trecut, la cca

                   Piaţa IT din România a depăşit 9 miliarde de euro (studiu)
                   Agerpres | 09-11-2022
                   Cca. 20% din suprafața cultivată cu viță de vie din România este exploatată la standarde europene
                   BizLawyer | 31-10-2022
                   Piața de comerț online din România va înregistra o creștere de 10% față de anul trecut și ajunge la 6,8 mld. €
                   BizLawyer | 19-10-2022
                   Coface publică top 500 cele mai mari companii din Europa Centrală și de Est | Cum și-au revenit cele mai mari companii după pandemie?
                   BizLawyer | 02-11-2022

                   Anul 2021 a fost marcat un mediu favorabil atât pentru economii, cât și pentru cele mai mari afaceri din Europa Centrală și de Est (CEE)

                   Articolul poate fi citit doar de membrii platitori ai comunitatii BizLawyerStudiu Refinitiv | Agresiunea rusă din Ucraina lovește dur și piața tranzacțiilor de M&A. Scădere de 21 % la nivel global și cu 31% pe piețele emergente, în Q1 ̸ 2022. Mai multe firme de avocați cu prezență la București își păstrează locul în clasamentele globale și europene
                   R. T. | 25-05-2022
                   Industria de legume și fructe din România, nivel record în 2021 cu risc de accentuare a dependenței de importuri
                   BizLawyer | 24-02-2022
                   Industria dezvoltatoare de jocuri video din România continuă să crească, realizând afaceri de 156 milioane de dolari
                   AGERPRES | 24-09-2018
                    

                   AVOCAŢI DE TOP

                   Nestor IonNestor ManuelaMusat GheorgheFlorentin TucaPopovici Ernest VirgilZbarcea GabrielBăiculescu CătălinDiculescu-Sova AnaNadia Badea Nitu FlorianZamfirescu CalinGutiu Sebastian IulianTaracila Mihai CostinGabriel SidereHorea PopescuDaniel Badea
                    
                   Citeste pe SeeNews Digital Network
                   • BizBanker

                   • BizLeader

                     in curand...
                   • SeeNews

                    in curand...