
Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP | Firmele românești pe harta arbitrajului internațional ̸ De ce sunt necesare consorțiile de avocați în arbitrajele internaționale. Cum se formează și care este aportul echipelor locale ̸ Despre avocații români care practică arbitrajul internațional în străinătate (Ep. 1)
26 Aprilie 2021
G.S., L.A., M.T.BizLawyer lansează o secțiune nouă, intitulată Dispute Resolution Center, realizată cu sprijinul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), firmă românească de avocați cu una dintre cele mai puternice practici de arbitraj de pe piața locală. Pe parcursul următoarelor săptămâni, avocații firmei vor desluși aspectele esenţiale ale unui arbitraj internațional și vor explica termenii de specialitate, într-un Dicțioar de Arbitraj pus la dispoziția avocaților mai tineri, care vor să descopere această practică.
Cu această ocazie, BizLawyer lansează o secțiune nouă, intitulată Dispute Resolution Center, realizată cu sprijinul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), firmă românească de avocați cu una dintre cele mai puternice practici de arbitraj de pe piața locală. Pe parcursul următoarelor săptămâni, avocații firmei vor desluși aspectele esenţiale ale unui arbitraj internațional și vor explica termenii de specialitate, într-un Dicțioar de Arbitraj pus la dispoziția avocaților mai tineri, care vor să descopere această practică.
În ultima sa analiză, GAR a evidențiat activitatea ZRVP în această practică, amintind că în ultimul an echipa de arbitraj a ZRVP a fost implicată concomitent în 16 arbitraje internaționale și în peste 20 de arbitraje naționale, aflate în diferite stadii, cu o valoare totală în dispută de peste 1,2 miliarde de Euro.
Misiunea de a explica, într-o manieră structurată și organizată, ce este și cum funcționează, din toate punctele de vedere, piața românească a arbitrajului internațional este dificilă, a arătat Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) în prima parte a intervenției sale, focusată pe poziționarea firmelor românești pe harta arbitrajului internațional.
Piața arbitrajului internațional, prin natura și esența sa, este una în care frontierele dispar, iar jurisdicțiile și culturile juridice se întrepătrund, a explicat avocatul ZRVP. În acest context, piața românească poate fi analizată, pe de o parte, din perspectiva părților sau a dreptului din contracte, proiecte, iar pe de altă parte prin prisma avocaților romani care, în mod constant, au mandate în arbitraje internaționale și, totodată, a arbitrilor români care au misiuni în arbitraje internationale, ceea ce vine ”la pachet” cu recunoașterea în comunitatea internațională a arbitrajului.
În România există astăzi doar câteva firme de avocatură - sub 10 , după cum menționează Dr. Cosmin Vasile – care au o practică constantă și o expertiză semnificativă în materie de arbitraj internațional.
”A nu se întelege că o practică mai mică sau nișată doar pe un anumit tip de dosare nu reprezintă o calificare și, pe de altă parte, o expertiză semnficativă în materia arbitrajului internațional. Totuși, dacă cineva întreabă cum este piața din România, ce e reprezentativ pentru noi, e greu de susținut concluzia că există mai mult de 5-8 firme care au un portofoliu ce le-ar recomanda drept prezențe semnificative pe această hartă a arbitrajului internațional”, a punctat Dr. Cosmin Vasile.
Pe de altă parte, numărul total al practicienilor care sunt implicați și au cel puțin un mandat pe an în arbitraje internaționale este mult mai mare. Firmele internaționale subcontractează sau solicită ajutorul sucursalelor din România, dacă au, sau al unor avocați români cu input-uri punctuale pe diverse probleme cerute de arbitraje, iar aici este imposibil ca cineva să aibă o imagine exactă, a menționat avocatul ZRVP.
O întrebare pe care clienții și-o pun adesea și care generează preocupare, este legată de tipul de arbitraj internațional pe care o casă de avocatură românească este aptă să-l gestioneze. Dr. Cosmin Vasile spune că, pentru a răspunde la o astfel de întrebare, trebuie analizate acele elemente cheie legate de experiența și expertiza relevante. ”Dacă o anume casă de avocatură este aptă să gestioneze orice fel de arbitraj internațional, este genul de întrebare sinucigașă, pentru că sunt convins că se pot găsi mai multe exemple concrete care să facă fie ineligibilă, fie să nu reprezinte cea mai bună variantă aceea casă, cea mai experimentată. De obicei, avocații români sunt solicitați să reprezinte clienții în mandate în care legea substanțială este legea română, care sunt guvernate de dreptul român”, a adăugat avocatul ZRVP.
Pe de altă parte, făcând un pas spre ”investment arbitration”, lucrurile se schimbă. Avocatul spune că un arbitraj legat de investiții este deasupra sistemelor de drept naționale și există firme de avocatură românești care, în urma gestionării mai multor mandate de acest tip, au devenit apte să gestioneze astfel de mandate.
În formula clasică, un consorțiu este tandemul dintre o firmă internațională de avocatură cu experiență covârșitoare (international counsel) și o firmă locală, din jurisdicția care are legătură strânsă cu contractul. Nevoia de consorțiu este dictată, pe de o parte, de complementaritatea specializării în contextul în care firma internațională are nevoie de un input pe un anume sistem de drept, pe anumite elemente sau pe drept și fapt într-o anumită jurisdicție. Cele două părți componente ale consorțiului nu se suprapun și sunt perfect complementare pentru a furniza consultanță astfel încât dosarul să fie gestionat ideal.
Pe de altă parte, dacă uneori consorțiul este soluția rațională pentru a acoperi nevoile într-un mandat, sunt și situații în care consorțiul este impus de client din varii considerente, a explicat Dr. Cosmin Vasile.
Dr. Cosmin Vasile vorbește în acest episod despre: Firmele românești, pe harta arbitrajului internațional | Firme de avocatură cu o practică constantă și o expertiză semnificativă în materie de arbitraj internațional | De ce sunt necesare consorțiile de avocați în arbitrajele internaționale. Cum se formează și care este aportul avocaților români | Avocați români care practică arbitrajul internațional în străinătate
Poti asculta podcastul aici: https://soundcloud.com/user-624323721/dispute-resolution-center-dr-cosmin-vasile-piata-romaneasca-a-arbitrajului-international
În episodul următor, ce va fi difuzat săptamana viitoare, pe 19 martie: Cum se construiește echipa de avocați care gestionează un arbitraj internațional | Care ar fi profilul unui bun avocat de arbitraje? Ce trebuie să știe? | Când se apelează la experți externi și ce rol au aceștia
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1285 / 1991 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alin Grapă, proaspăt promovat Counsel în cadrul firmei Filip & Company, despre noul său rol, locul în care găsește inspirația, responsabilitate și confirmări: ”Filip & Company este locul în care, fără nicio exagerare, simți că ‘the sky is the limit’. Aici am găsit autonomia, independența și susținerea pentru a-mi atinge potențialul. Cred că este foarte important să ai ambiții mari și să simți că nu îți irosești timpul în locul în care te afli”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...