VIDEO | Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP: Despre relația echipei de avocați cu clientul într-un arbitraj internațional | Cum se aleg arbitrii. Sincronizare între client și echipa de avocați | Administrarea probelor. Despre ședințele de arbitraj (Ep. 3)
07 Aprilie 2021
G.S., L.A., M.T.Publicația noastră lansează curând o secțiune nouă, intitulată Dispute Resolution Center, realizată cu sprijinul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), firmă românească de avocați cu una dintre cele mai puternice practici de arbitraj de pe piața locală.
Cum se construiește și ce presupune relația echipei de avocați cu clientul, într-un dosar de arbitraj internațional? Cum se aleg arbitrii și cum se administrează probele? Cum se derulează ședințele de arbitraj? Acestea sunt doar câteva întrebări la care răspunde azi Dr. Cosmin Vasile, unul dintre cei mai buni specialiști români în arbitraje internaționale, avocat evidențiat în fiecare an de prestigioasa publicație Global Arbitration Review (GAR).
Cu această ocazie, BizLawyer anunță lansarea unei noi secțiuni, intitulată Dispute Resolution Center, realizată cu sprijinul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), firmă românească de avocați cu una dintre cele mai puternice practici de arbitraj de pe piața locală. Pe parcursul următoarelor săptămâni, avocații firmei vor desluși aspectele esenţiale ale unui arbitraj internațional și vor explica termenii de specialitate, într-un Dicțioar de Arbitraj pus la dispoziția avocaților mai tineri, care vor să descopere această practică. De asemenea, avocații ZRVP vor trata în această secțiune subiecte ce țin de practica litigiilor și vor publica pe platformă opinii și comentarii.
Cu această ocazie, BizLawyer anunță lansarea unei noi secțiuni, intitulată Dispute Resolution Center, realizată cu sprijinul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), firmă românească de avocați cu una dintre cele mai puternice practici de arbitraj de pe piața locală. Pe parcursul următoarelor săptămâni, avocații firmei vor desluși aspectele esenţiale ale unui arbitraj internațional și vor explica termenii de specialitate, într-un Dicțioar de Arbitraj pus la dispoziția avocaților mai tineri, care vor să descopere această practică. De asemenea, avocații ZRVP vor trata în această secțiune subiecte ce țin de practica litigiilor și vor publica pe platformă opinii și comentarii.
În ultima sa analiză, GAR a evidențiat activitatea ZRVP în această practică, amintind că în ultimul an echipa de arbitraj a ZRVP a fost implicată concomitent în 16 arbitraje internaționale și în peste 20 de arbitraje naționale, aflate în diferite stadii, cu o valoare totală în dispută de peste 1,2 miliarde de Euro. De asemenea, Legal 500 l-a nominalizat zilele trecute pe Dr. Cosmin Vasile printre cei mai importanți practicieni din CEE în domeniul arbitrajelor.
Tipologii diferite ale clientului
Implicarea clientului într-o procedură de arbitraj poate fi o acțiune continuă, cu un volum uriaș de muncă în spate sau, dimpotrivă, doar o chestiune punctuală, în care avocaților li se ”livrează” toată informația referitoare la speța respectivă și li se indică persoanele care s-au ocupat de diverse faze ale proiectul în cauză. Pe de altă parte, există și clienți care vor să înțeleagă și să controleze fiecare etapă și, după ce au înțeles ce trebuie făcut, cer să fie consultați și să își dea acordul pe ceea ce trebuie făcut. La polul opus, sunt clienții care, pe fondul încrederii depline în echipa de avocați, sau din rațiuni de viziune sau cultură proprie, ori din lipsă de timp, dau avocaților un cec în alb pentru derularea mandatului respectiv. Între aceste situații există nenumărate mix-uri, în care clienții fie vor să știe mai multe în anumite etape, fie vor să înțeagă procedurile, sunt de acord cu anumite aspecte sau li se par inadecvate altele.
”Există tipologii diferite ale clientului”, a explicat Dr. Cosmin Vasile, în cel de-al treilea tutorial dintr-o serie mai lungă de articole și intervenții video referitoare la arbitrajele internaționale, proiect realizat împreuna cu BizLawyer.
”În general, clientul care se și implică, furnizează input-ul, dorește legitim să știe și are un cuvânt de spus, în cunoștiință de cauză, este corporația care are o echipă internă, inclusiv pe partea de legal”, a explicat Dr. Cosmin Vasile.
Pe lângă relația dintre avocat și client, există însă și alte element cheie care alcătuiesc configurația arbitrajului: probele care se adiministrează, martorii, alegerea experților și numirea arbitrilor.
”În ceea ce privește numirea arbitrului, nu există o regulă universală: am văzut atât cazuri în care clientul și-a numit arbitrul, după care a desemnat avocații, cât și situații în care clientul este mulțumit și încrezător să valideze opinia echipei de apărători în legătură cu numirea arbitrului. Evident, sunt și situații în care clientul are un strong view despre arbitru, de care trebuie să se țină seama”, a menționat avocatul ZRVP.
Dr. Cosmin Vasile spune că, din experiența sa, situațiile în care clientul impune arbitrul sau are un cuvânt de spus în desemnarea acestuia sunt o excepție; de regulă, încrederea în avocați include și opțiunea de a-i lăsa pe aceștia să aleagă arbitrul.
În ceea ce privește probele, de cele mai multe ori avocatului i se cere, odată cu prezentarea strategiei, să indice și probele necesar a fi administrate. ”Asta nu exclude ca, în cazul unui client extrem de diligent, care are o echipă internă de legal foarte capabilă și foarte motivată, acesta să vină și să spună că vede lucrurile într-un anume fel, să dea o prognoză care să fie chintesența strategiei ce urmează să fie implementată. Ești fericit, ca avocat, atunci când întâlnești o asemenea situație”, a mai spus Dr. Cosmin Vasile.
Acesta este un rezumat al celui de-al treilea episod dintr-un tutorial realizat cu sprijinul firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners, referitor la arbitrajele internaționale și activitatea firmelor românești pe acest segment de practică. Urmărește aici, pe canalul BizLawyer de YouTube, tutorialul video integral pentru explicații complete, într-o argumentație coerentă, susținută de practică.
Dr. Cosmin Vasile vorbește în acest episod despre relația echipei de avocați cu clientul într-un arbitraj internațional I Cum se aleg arbitrii. Sincronizare între client și echipa de avocați I Administrarea probelor. Despre ședințele de arbitraj
În prima parte a acestui Ghid de arbitraj – Arbitration Step by Step, Dr. Cosmin Vasile a vorbit despre poziționarea firmelor românești pe harta arbitrajului internațional și a explicat de ce sunt necesare consorțiile de avocați în arbitrajele internaționale. El a vorbit și despre aportul echipelor locale în aceste consorții, amintind și despre avocații români care practică arbitrajul internațional în străinătate.
Săptămâna trecută, coordonatorul ZRVP a aprofundat modul în care se construiește echipa de avocați ce poate gestiona un arbitraj internațional și a creionat profilul unui bun avocat de arbitraje. El a explicat, de asemenea, când se apelează la experți externi și ce rol au aceștia.
Poti asculta podcastul de azi aici: https://soundcloud.com/user-624323721/dispute-resolution-center-dr-cosmin-vasile-colaborarea-avocatilor-cu-clientul-intr-un-arbitraj
Episoadele trecute pot fi ascultate aici si aici.
În episodul următor, ce va fi difuzat săptamana viitoare, pe 2 aprilie, Dr. Cosmin Vasile va vorbi despre cele mai dificile momente pentru echipa de avocați într-un arbitraj.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1099 / 1826 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...