
VIDEO | Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP: Cum se construiește echipa de avocați care gestionează un arbitraj internațional | Care ar fi profilul unui bun avocat de arbitraje? Ce trebuie să știe? | Când se apelează la experți externi și ce rol au aceștia (Ep. 2)
26 Aprilie 2021
G.S., L.A., M.T.Publicația noastră lansează curând o secțiune nouă, intitulată Dispute Resolution Center, realizată cu sprijinul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), firmă românească de avocați cu una dintre cele mai puternice practici de arbitraj de pe piața locală.
Formarea unei echipe de arbitraj internațional este o procedură lentă și anevoioasă, în care sunt atrași avocații cu știință de carte, cunoștințe solide privind sistemul de drept din care provin, dar și de drept internațional, buni vorbitori de limbă engleză. Acestea sunt ingredientele de bază ale pregătirii profesioniștilor Dreptului care vor să se specializeze în această direcție, cărora li se adugă, cum altfel, cunoștiintele teoretice în materie de arbitraj și, mai apoi, cunoaștințe practice în această direcție.
”Cunoștiintele teoretice se pot acumula urmând masteratul în arbitraj la Universitatea de Drept din București, care formează an de an buni profesioniști în acest domeniu și reprezintă o bornă semnificativă în pregătirea tinerilor”, a precizat Dr. Cosmin Vasile în cel de-al doilea tutorial dintr-o serie mai lungă de artciole și intervenții video referitoare la arbitrajele internaționale, proiect realizat împreuna cu BizLawyer.
”Cunoștiintele teoretice se pot acumula urmând masteratul în arbitraj la Universitatea de Drept din București, care formează an de an buni profesioniști în acest domeniu și reprezintă o bornă semnificativă în pregătirea tinerilor”, a precizat Dr. Cosmin Vasile în cel de-al doilea tutorial dintr-o serie mai lungă de artciole și intervenții video referitoare la arbitrajele internaționale, proiect realizat împreuna cu BizLawyer.
Publicația noastră lansează curând o secțiune nouă, intitulată Dispute Resolution Center, realizată cu sprijinul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), firmă românească de avocați cu una dintre cele mai puternice practici de arbitraj de pe piața locală. Pe parcursul următoarelor săptămâni, avocații firmei vor desluși aspectele esenţiale ale unui arbitraj internațional și vor explica termenii de specialitate, într-un Dicțioar de Arbitraj pus la dispoziția avocaților mai tineri, care vor să descopere această practică. De asemenea, avocații ZRVP vor trata în această secțiune subiecte ce țin de practica litigiilor și vor publica pe platformă opinii și comentarii.
În prima parte a acestui Ghid de arbitraj – Arbitration Step by Step, Dr. Cosmin Vasile a vorbit despre poziționarea firmelor românești pe harta arbitrajului internațional și a explicat de ce sunt necesare consorțiile de avocați în arbitrajele internaționale. El a vorbit și despre aportul echipelor locale în aceste consorții, amintind și despre avocații români care practică arbitrajul internațional în străinătate.
În episodul de azi, Dr. Cosmin Vasile aprofundează modul în care se construiește echipa de avocați ce poate gestiona un arbitraj internațional și creionează profilul unui bun avocat de arbitraje. El explică, de asemenea, când se apelează la experți externi și ce rol au aceștia.
Meseria de avocat specializat în arbitraj internațional se învață practicând-o
”Există numeroase resurse la îndemână, o bună parte dintre acestea chiar gratuite, pentru a căpăta cunoștințele teoretice în vederea specializării în domeniul arbitrajului”, a precizat Dr. Cosmin Vasile în cea de-a doua parte a intervenției sale, focusată pe modul în care se construiește o echipă de avocați care gestionează arbitraje internaționale.
În ceea ce privește cunoștiințele practice, avocatul ZRVP spune că există o singură cale de a acumula informații și abilități în această direcție. ”Nu există altă cale, poți citi toate cărțile pe această temă, te poți duce la toate conferințele care se țin înt-un an în materie de arbitraj. Meseria de avocat specializat în arbitraj internațional se învață practicând-o”, a subliniat Dr. Cosmin Vasile.
După ce firma de avocați a format sau recrutat un avocat experimentat în acest tip de mandate și a reușit să aducă lângă el alți 2-4 oameni nu tot atât de experiementați, dar capabili ca, într un arbitraj, să aibă imputul lor specific și să gestioneze un dosar, se poate spune că a fost formată o echipă.
Provocarea ulterioară este aceea de a menține, a dimensiona și a dezvolta echipa, raportat la ceea ce oferă piața.
”Din punct de vedere managerial trebuie să ai abilitatea și inspirația de a dimensiona echipa în raport cu nevoile constante. Este catastrofal să ajungi, prin recrutare, la o echipă formată din 7 avocați de arbitraj excepționali, să spunem, 8 împreună cu liderul, căreia să îi oferi două mandate pe an. Jumătate din ei vor fi extrem de dezmagiți și își vor căuta inevitabil alt drum, pentru că o echipă de 8 avocați nu se poate ocupa doar de două mandate”, a adăugat Dr. Cosmin Vasile.
În cazul echipei ZRVP, toți avocații specializați în arbitraj au același patern: au ADN de litigatori și au făcut pasul către arbitraj parcurgând etapele de acumulare a cunoștiintelor teoretice, apoi practice, cu o permanentă supraspecializare prin cursuri și participarea la conferințe și evenimente.
”Toți avocatii care lucrează în arbitraj internațional la noi în firmă sunt și litigatori, iar portofoliul este mixt”, a precizat Dr. Cosmin Vasile, care a adăugat că se întâmplă ca, într o lună, echipa încărcată cu 4-5 proceduri să lucreze 80% din timp in arbitraje, iar în altă lună, în care nu se întâmplă nimic în procedurile arbitrare în care este implicată, să lucreaze 80% din timp în litigii. ”Asta este drumul nostru”, a menționat coordonatorul practicii de arbitraj de la ZRVP.
Acesta este un rezumat al celui de-al doilea episod din tutorialul realizat cu sprijinul firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners, referitor la coagularea unei echipe de avocați apte să gestioneze mandate în arbitrajul internațional. Urmărește aici integral tutorialul video pentru explicații complete, într-o argumentație coerentă, susținută de practică.
Dr. Cosmin Vasile atinge în acest episod următoarele teme: Cum se construiește echipa de avocați care gestionează un arbitraj internațional / Care ar fi profilul unui bun avocat de arbitraje? Ce trebuie să știe? / Când se apelează la experți externi și ce rol au aceștia
→ Poti asculta podcastul aici: soundcloud.com/user-624323721/dispute-resolution-center-dr-cosmin-vasile-cum-se-formeaza-echipa-implicata-in-arbitraje-internationale
În episodul următor, ce va fi difuzat săptamana viitoare, pe 26 martie: Despre relația echipei de avocați cu clientul / Cum se aleg arbitrii / Administrarea probelor
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1315 / 2028 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...