ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

VIDEO | Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP - Despre momentele dificile pentru echipa de avocați într-un arbitraj | Reclamat sau reclamant? Pașii de urmat | Durata unei proceduri și modul în care se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj (Ep. 4) urmat | Durata unei proceduri și modul în care se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj (Ep. 4)

26 Aprilie 2021   |   G.S., L.A., M.T.

Care sunt cele mai dificile momente pentru echipa de avocați într-un arbitraj ? Care este durata unei proceduri arbitrale? Cum se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj? Acestea sunt doar câteva întrebări la care răspunde în episodul de azi Dr. Cosmin Vasile, unul dintre cei mai buni specialiști români în arbitraje internaționale, avocat evidențiat în fiecare an de prestigioasa publicație Global Arbitration Review (GAR).

 
 
  • BizLawyer TV
Anul pandemiei nu a avut un impact negativ asupra arbitrajului, ca volum de activitate, nici la  curțile de arbitraj din România, nici în privința arbitrajelor care implică societăți românești la curțile din străinătate, a delarat pentru BizLawyer Dr. Cosmin Vasile, coordonatorul firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners și unul dintre cei mai buni specialiști români în arbitraje internaționale, avocat evidențiat în fiecare an de prestigioasa publicație Global Arbitration Review (GAR).  În acest dificil context pandemic, volumul de activitate al echipei ZRVP, care era oricum spre un vârf istoric la începutul anului 2020, a continuat să crească.

”Cea mai dificilă problemă pentru managerul unei echipe de arbitraj este să reușească, prin modul în care alocă mandatele și rezolvă elementele imprevizibile în legatură cu derularea fiecăruia dintre acestea, să gestioneze optim fiecare dintre aceste mandate, deși ele merg în paralel”, a explicat Dr. Cosmin Vasile, în cel de-al patrulea tutorial dintr-o serie de  articole și intervenții video referitoare la arbitrajele internaționale, proiect realizat împreuna cu BizLawyer.


Care sunt cele mai dificile momente pentru echipa de avocați într-un arbitraj ? Care este durata unei proceduri arbitrale? Cum se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj? Acestea sunt doar câteva întrebări la care răspunde în episodul de azi Dr. Cosmin Vasile, unul dintre cei mai buni specialiști români în arbitraje internaționale, avocat evidențiat în fiecare an de prestigioasa publicație Global Arbitration Review (GAR).




Cu această ocazie, BizLawyer anunță lansarea unei noi secțiuni, intitulată Dispute Resolution Center, realizată cu sprijinul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), firmă românească de avocați cu una dintre cele mai puternice practici de arbitraj de pe piața locală. Pe parcursul următoarelor săptămâni, avocații firmei vor desluși aspectele esenţiale ale unui arbitraj internațional și vor explica termenii de specialitate, într-un Dicțioar de Arbitraj pus la dispoziția avocaților mai tineri, care vor să descopere această practică. De asemenea, avocații ZRVP vor trata în această secțiune subiecte ce țin de practica litigiilor și vor publica pe platformă opinii și comentarii.

În ultima sa analiză, GAR a evidențiat activitatea ZRVP în această practică, amintind că în ultimul an echipa de arbitraj a ZRVP a fost implicată concomitent în 16 arbitraje internaționale și în peste 20 de arbitraje naționale, aflate în diferite stadii, cu o valoare totală în dispută de peste 1,2 miliarde de Euro. De asemenea, Legal 500 l-a nominalizat zilele trecute pe Dr. Cosmin Vasile printre cei mai importanți practicieni din CEE în domeniul arbitrajelor.

Despre pașii de urmat și onorariile plătite într-un arbitraj

”Atunci când începe un arbitraj, există un calendar provizoriu care oferă o relativă predictibilitate asupra momentelor de vârf - acestea fiind submission-urile și hearing-ul; dar în 2020, în majoritatea dosarelor, toate termenele s-au decalat”, a spus Dr. Cosmin Vasile. ”În acest context, respectând nevoia cea mai importantă, ca fiecare dintre acestea să fie gestionate optim, a trebuit să jonglam cu toate într-o manieră în care să nu fie în niciun fel periclitată nevoia de timp în fiecare dosar. A fost interesant, ca tip de provocare ridicată”, a adăugat interlocutorul BizLawyer.

Pentru un reclamant, prealabil introducerii acțiunii poate fi uneori o muncă de luni sau ani, în funcție de volumul informației care trebuie procesată, de ce anume se cere șamd. Evaluarea situației respective reprezintă un efort semnificativ pentru avocați. Abia după aceea se introduce ”Request for Arbitration”, care în general, sub toate regulile, este o formă simplificată a acțiunii prin care reclamantul spune ce solicită și în baza cărui contract. ”Request for Arbitration” poate avea doar 10 pagini, un avocat experimentat putându-l redacta și trimite într-o singură zi. După care ”Full statement of Claim”, ”Full staitment of Defense” și Replay-urile, împreună cu toate probele pe care fiecare parte trebuie să le provoace, înseamnă grosul acelui efort. Dacă reclamanatul a lucrat mult înainte de depunerea acțiunii, efortul nu mai este substanțial pentru că o parte din muncă este deja facută.

De cealaltă parte, pentru pârât, ”Full staitment of Defense” înseamnă probabil cel mai mare efort ca pondere, expertize, martori, discuții cu aceștia samd, după care urmează hearing-ul care, ca pregătire, durează câteva săptămâni. Hearing-ul propriu zis blochează complet echipa pe durata procedurii și ulterior, în post hearing briefs, volumul de muncă are o pantă descendentă, cu focus pe punctarea elementelor convenite cu tribunalul arbitrar, într un mod sintetizat.

”Noi avem glume referitoare la ce se întâmplă în ultima noapte de dinaintea submission-ului, cum arată avocatul care vine la birou după această ultimă noapte... Dar peste tot se întâmpla la fel: ultima noapte este albă pentru majoritatea membrilor echipei de arbitraj în marea majoritate a dosarelor și în mare majoritatea a practicilor pe care eu le cunosc”, a punctat Dr. Cosmin Vasile.  

În general, în dosarele de arbitraj clienții acceptă să plătească rate orare, adică pe baza volumului de muncă al avocatului. Trebuie spus însă că de cele mai multe ori, pe piața litigiilor din România, clienții preferă într-o manieră covârșitoare, ca număr, să nu plătească rate orare dacă se poate. În arbitraj, însă, sfârșesc prin a accepta ratele orare. Până și în cazul licitațiilor se acceptă rate orare cu un gap, o limită maximă, pentru că experiența a arătat că este aproape imposibil de cuantificat cu exactitate volumul de muncă pe care îl presupune un arbitraj, mai ales în condițile în care există și elemente imprevizibile în cadrul unei proceduri.

Acesta este un rezumat al celui de-al patrulea episod dintr-un tutorial realizat cu sprijinul firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners, referitor la arbitrajele internaționale și activitatea firmelor românești pe acest segment de practică. Urmărește aici, pe canalul BizLawyer de YouTube, tutorialul video integral pentru explicații complete, într-o argumentație coerentă, susținută de practică.

Dr. Cosmin Vasile vorbește în acest episod despre momentele dificile pentru echipa de avocați într-un arbitraj I Reclamat sau reclamant? Pașii de urmat I Cum se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj I  Durata unei proceduri arbitrale.

În prima parte a acestui Ghid de arbitraj – Arbitration Step by StepDr. Cosmin Vasile a vorbit despre poziționarea firmelor românești pe harta arbitrajului internațional și a explicat de ce sunt necesare consorțiile de avocați în arbitrajele internaționale. El a vorbit și despre aportul echipelor locale în aceste consorții, amintind și despre avocații români care practică arbitrajul internațional în străinătate.

În al doilea episod, coordonatorul ZRVP a aprofundat modul în care se construiește echipa de avocați ce poate gestiona un arbitraj internațional și a creionat profilul unui bun avocat de arbitraje. El a explicat, de asemenea, când se apelează la experți externi și ce rol au aceștia.

Săptămâna trecută, Dr Cosmin Vasile s-a referit la relația echipei de avocați cu clientul într-un arbitraj internațional, modul în care se aleg arbitrii, sincronizarea între client și echipa de avocați precum și administrarea probelor.

Poti asculta podcastul de azi aici: https://soundcloud.com/user-624323721/dispute-resolution-center-dr-cosmin-vasile-momentele-dificile-pentru-avocati-intr-un-arbitraj

Episoadele trecute pot fi ascultate aici, aici și aici.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1138 / 1872
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
O soluție definitivă pronunțată de către ICCJ aduce clarificări semnificative în practica litigiilor vamale. Ana Maria Iordache (Partener) și Iulia Goșnea (Avocat) - David și Baias, în prim plan
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Avocații KPMG Legal – Toncescu și Asociații, în tranzacția prin care Grupul Lambert Dodard Chancereul intră în România prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni la Calibra M&D Impex din Hunedoara | Dragoș Iamandoiu, Partener coordonator al practicii de M&A, René Schöb și Elena Surdeanu (KPMG) au coordonat echipele implicate în proiect
Schoenherr a asistat Otokar la semnarea contractului de 1 miliard USD pentru livrarea de vehicule tactice blindate către armata română. Iustin Armașu (partener) a coordonat echipa implicată în proiect
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Băiculescu și Asociații obține o soluție de clasare într-un dosar complex de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional organizat. Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Rezultatul reflectă nu doar respectarea principiilor fundamentale ale dreptului, ci și angajamentul nostru de a proteja interesele clienților într-un mod ferm și etic”
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...