ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Markus Piuk, partener Schoenherr: „Din punctul meu de vedere, România are, astăzi, piața de avocatură cea mai dezvoltată în regiunea Europei de Sud-Est. Este o piață deosebit de competitivă, matură, cu firme de avocatură de afaceri ale căror servicii se pot compara, în destule cazuri, cu cele ale firmelor din țări occidentale”

08 Martie 2023   |   Ștefania Enache

După atâția ani petrecuți în România, Markus este în continuare fascinat de Munții Carpați, despre care susține că sunt prima destinație pe care ar recomanda-o oricui, indiferent că vorbim despre a locui în România sau doar de a o vizita.

 
 
Markus Piuk, unul dintre cei mai experimentați avocați de fuziuni și achiziții din regiune, face parte din echipa Schoenherr din anul 1998, moment în care și-a început stagiatura în profesie.Astăzi are statut de equity partner în structura Schoenherr la nivel internațional, împărțindu-și activitatea între birourile din Viena și București ale firmei.Cunoaște foarte bine realitățile din țara noastră, mare parte din viața sa derulându-se în România.Se implică în tranzacții complexe, de cele mai multe ori multi-jurisdicționale, având un rol marcant în dezvoltarea firmei de avocatură Schoenherr.

„Am norocul ca, în cei 24 de ani de când fac parte din echipa Schoenherr, să fi numărat multe reușite. Și nici provocările nu au fost puține. Dar, de departe, cea mai mare realizare profesională și sursă de mândrie pentru mine este nivelul practicii noastre de M&A din București: faptul că lucrez în București alături de două echipe puternice de fuziuni și achiziții, coordonate de Mădălina Neagu și Monica Cojocaru, care sunt implicate în tranzacții de anvergură nu doar la nivel local, ci și regional”, punctează avocatul.


Totul a început cu o excursie la Costinești

Primul contact pe care Markus Piuk l-a avut cu România se întâmpla în vara anului 1995, atunci când, student fiind, a venit împreună cu un grup de prieteni într-o excursie, iar câteva nopți petrecute la Costinești l-au convins că românii știu să petreacă.

Trei ani mai târziu, în 1998, a revenit în țara noastră, de data aceasta ca avocat stagiar. „Iar de atunci (cu unele întreruperi, întrucât am stat câțiva ani și în SUA și Spania) drumurile Viena-București și retur au fost o constantă pentru mine”, subliniază avocatul.




După atâția ani petrecuți în România, Markus este în continuare fascinat de Munții Carpați, despre care susține că sunt prima destinație pe care ar recomanda-o oricui, indiferent că vorbim despre a locui în România sau doar de a o vizita.

De altfel, pasiunea pentru natură face parte din AND-ul avocatului, acesta fiind un împătimit silvicultor, atât în România, cât și în Austria. „Timpul petrecut în pădure sau cu sapa la plantat puieți îmi oferă relaxare maximă și energie fără limite”, spune Markus.

De asemenea, iubește sportul pe care îl practică regulat, „de fapt zilnic, dis-de-dimineață”.

Regimul acesta de viață ar putea avea legătură și cu prima opțiune pe care Markus Piuk a avut-o la început de drum. Puțini sunt cei care știu că avocatul strălucit de astăzi, născut în sudul Austriei, la granița cu Slovenia și Italia, a optat inițial pentru o carieră militară.

În urmă cu mai mulți ani, atunci când am realizat un alt articol despre traseul parcurs pe Markus Piuk, l-am întrebat de ce a renunțat la Academia Militară și de ce a optat pentru Drept. A răspuns că a dat într-o parte cariera militară la îndemnul părinților, dar a mărturisit că nu poate spune de ce s-a îndreptat către Drept. „Am ales Dreptul. Mi-a plăcut și mi-am urmat drumul. A devenit pasiunea mea ”, a nuanțat avocatul.


Având în vedere cariera profesională pe care avocatul și-a construit-o din 1998 și până astăzi, este evident faptul că alegerea domeniului juridic trebuia să se întâmple, Markus Piuk fiind astăzi pe un traseu care îi aduce success după succes atât lui, cât și firmei din care face parte.

Întrebat ce îl entuziasmează în cariera sa, spune că răspunsul este simplu și nu s-a schimbat în aproape un sfert de veac de când profesează: „Să atrag un mandat sau un client nou și să asist la finalizarea unei tranzacții. Cred că mi-am păstrat acel ‘Zug zum Tor’ și o doză sănătoasă de competitivitate.”



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Piața avocaturii din România este matură și foarte competitivă

Timpul îndelungat petrecut în țara noastră îi permite să ofere o imagine clară a modului în care avocatura din România a evoluat. „Din punctul meu de vedere, România are, astăzi, piața de avocatură cea mai dezvoltată în regiunea Europei de Sud-Est. Aș spune că acest avans nu a intervenit în ultimii zece ani, ci era o realitate deja sedimentată înaintea crizei din 2008. Este o piață deosebit de competitivă, o piață matură, cu firme de avocatură de afaceri ale căror servicii se pot compara, în destule cazuri, cu cele ale firmelor din țări occidentale”, precizează Markus Piuk.

În ceea ce privește firma din care face parte, el amintește faptul că a fost lansată în România ca firmă specializată în tranzacții, iar Schoenherr este în prezent o firmă de avocatură de afaceri full-service.

„Ultimii 10-15 ani au fost determinanți în acest sens: am lansat practici noi (spre exemplu, consultanță fiscală, white-collar crime, protecția datelor cu caracter personal, venture capital, tehnologie și digitalizare etc.) și am sprijinit dezvoltarea unor practici cheie, precum financiar-bancar, piața de capital, real estate, dispute resolution, dreptul UE și al concurenței, dreptul muncii – dacă este să numesc doar câteva. Desigur că, eu fiind în mod fundamental specializat în tranzacții, mă bucur să văd că ADN-ul Schoenherr păstrează o componentă puternică din acest profil al avocatului de tranzacții. Acest lucru înseamnă că echipa noastră are o abordare pragmatică, orientată spre rezultat – în germană aș zice ‘einen Zug zum Tor’ (n.b. din limbaj de fotbal, atacantul care caută cu dribling de tempo drumul cel mai rapid către gol) și un nivel ridicat de conștientizare a nevoii de afaceri a clientului, indiferent de aria de practică în care suntem specializați”, a explicat interlocutorul BizLawyer.

La ora actuală, Schoenherr și Asociații SCA este al doilea birou ca mărime din rețeaua Schoenherr, după cel din Viena. „Fiind și prima prezență a firmei în afara Austriei, biroul din România a reprezentat dintotdeauna un reper pentru ‘surorile’ sale mai tinere. Entitatea din București este o forță în cadrul firmei. Dar îndrăznesc să spun că este mai mult: dincolo de apartenența la rețea, Schoenherr și Asociații SCA s-a definit ca o firmă puternică la nivel local. De fapt, multe birouri internaționale au luat naștere cu ajutorul echipei din România, cum ar fi, de exemplu, biroul nostru de la Chișinău, sau cel din Istanbul. Client first și think outside the box sunt unele dintre principiile cheie care ne definesc. S-a investit mult, la nivel global, în soluții de legal tech, iar noi avem avantajul de a avea acces la primă mână la astfel de instrumente. Acestea sunt benefice pentru eficientizarea muncii avocaților și, implicit, clientului. Dar nu la orice problemă juridică poți găsi un template într-o bază de date. Ce cred că ne diferențiază este faptul că, chiar în condițiile unui acces extins la astfel de soluții, păstrăm în centrul atenției nevoia specifică a clientului. Punem accentul, în continuare – și în primul rând – pe a personaliza soluțiile pe care le oferim”, arată Markus Piuk.

---------------------------------------------------------------------------------

Pe aceeași temă | Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici:

→   Bryan Jardine (Managing Partner - Wolf Theiss București): Românii sunt oameni calzi și prietenoși, vorbesc fluent limba engleză și se bucură de timpul petrecut cu prietenii și familia. Aș recomanda străinilor care trăiesc aici să meargă prin țară și să se bucure de toată frumusețea pe care România o are de oferit. Faptul că, în fiecare dimineață, un nou proiect interesant poate apărea pe ecranul computerului meu, este ceea ce mă motivează cu adevărat în fiecare zi

→   Nicholas S. Hammond (Hammond & Associates), avocatul care a venit în țara noastră imediat după căderea regimului comunist: România a fost și este o țară care are de toate. Autoritățile n-ar trebui să uite că fără afaceri private nu ar exista venituri, iar salariile angajaților de la stat sunt plătite de cei care muncesc

→   Gianluca Carlesso (Carlesso Law Firm), avocatul care lucrează din București, Roma și Milano: Țara este sigură, piața avocaturii este una competitivă, iar relația cu autoritățile este transparentă. Prezența multor străini și cunoașterea limbilor străine de către români fac posibilă socializarea, stabilirea de prietenii și schimbul de experiențe

---------------------------------------------------------------------------------

Schoenherr
a intrat pe piața locală în anul 1996. România a fost prima țară în care firma de avocatură înființată în 1950 în Viena a decis să deschidă un birou în afara Austriei. Între timp, Schoenherr a ajuns să fie activă în 14 jurisdicții din regiunea Europei Centrale și de Est, respectiv Sud-Est, unde operează 15 birouri și 4 country desks.

Entitatea din România, Schoenherr și Asociații SCA, numără în prezent 60 de avocați și acoperă toate domeniile avocaturii de afaceri, precum și servicii de consultanță fiscală.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 555 / 1714
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...