
LEAUA & ASOCIATII

Contact:
Mobil: +40 721 358 774
E-mail: alexandru.codescu@leaua.ro
Activitate profesională:
Alexandru Codescu este specializat în administrarea unor litigii de mare anvergură în domeniul dreptului construcţiilor, în special în dispute în baza unor contracte FIDIC, precum în acordarea de consultanţă juridică în aceste domenii atât autorităţilor contractante, dar și societăților comerciale.
Alexandru Codescu are o vastă experienţă în litigii arbitrale internaționale, practica sa în arbitrajul organizat de Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț ICC Paris, atât ca avocat, cât și ca membru al echipelor de experți pe lege română, fiind întregită de experiența ca avocat în arbitrajul organizat de alte instituții, precum Centrul Internațional de Arbitraj al Camerei Federale de Comerț din Austria (VIAC).
Aria de activitate și experiența sa includ consultanța referitoare la contracte finanţate din fonduri europene, consilierea și reprezentarea autorităților în audierile și procedurile de conciliere în faţa Comisiei Europene în cadrul măsurilor cu finanțare din fonduri europene. De asemenea a acordat consultanţă în privința unor contracte pentru importante proiecte de construcţii-montaj civile si industriale precum și pentru achiziția și montarea unor utilaje și linii de producție în domeniul industriei materialelor de construcție.
Ariile sale de activitate cuprind dreptul comercial (inclusiv drept societar), drepturi reale, dreptul mediului, achiziţii publice si concesiuni, contencios administrativ, dreptul concurentei.
Alexandru Codescu este membru al listei de arbitri al Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Prahova.
Este autor a mai multe articole științifice în domeniului dreptului comercial și al dreptului construcțiilor.
Vorbeşte fluent limbile engleză și franceză.
Educaţie:
- Licenţiat în drept - Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept
- Licenţiat în istorie - Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie
- Pregătire juridică continuă în domeniul dreptului construcțiilor (București, Paris, Bruxelles)
Experienţă profesională relevantă (selecţie):
- Membru al echipelor de experți pe legea română în mai multe arbitraje organizate de Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț ICC Paris, în importante proiecte de construcții în infrastructură rutieră.
- Experiență ca avocat în peste zece dosare arbitrale de mare anvergură aflate pe rolul Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț ICC Paris și pe rolul Centrului Internațional de Arbitraj al Camerei Federale de Comerț din Austria (VIAC).
- Membru în echipa de avocați ce a acordat asistență juridică statului român într-un dosar arbitraj privind investițiile la ICSID.
- Asistență juridică în mai multe proiecte finanțate de Uniunea Europeană cu privire la lucrări de infrastructură, în cadrul programelor de finanțare pre și post-aderare. Reprezentare în mai multe litigii privind contracte FIDIC ce au fost încheiate în legătură cu aceste lucrări de infrastructură.
- Asistență juridică în proceduri de conciliere desfășurate în fața Comisiei Europene.
- Asistență juridică și reprezentare în litigii arbitrale sau în fața instanțelor de judecată, precum și în cadrul unor proceduri de conciliere sau proceduri administrative, pentru mai multe societăți comerciale, în diverse domenii de activitate.
- Asistență juridică și reprezentare în litigii, precum și consultanță unor importante societăți comerciale care activează în domeniul construcțiilor civile, hidrotehnice și industriale, consultanței în construcții, producției de materiale de construcție, inclusiv unor companii de prim rang la nivel mondial.
CELE MAI COMENTATE
VIZUALIZATE
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Excepția de arbitraj (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2023” | Popescu & Asociații, singura firmă independentă locală aflată pe lista scurtă a premianților. Trei firme internaționale cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe”
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate to join our litigation team
Ce oferă Reff & Asociații tinerilor absolvenți și care sunt cerințele | Membrii juniori sunt alocați pe echipe, fiecare dintre ei are un buddy pentru primele săptămâni și un coach, care să le fie alături de-a lungul experienței lor profesionale. Georgiana Singurel, Partener: Ei vor lucra cu avocați experimentați, care îi vor ghida în procesul de dezvoltare, vor beneficia de diferite traininguri și pot accesa programe de dezvoltare și creștere în cadrul rețelei internaționale Deloitte
Noi avocați colaboratori coordonatori în cadrul PNSA. Alexandru Stan și Răzvan Alexandru Popa fac un pas înainte în carieră
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Promovări în prima linie la Wolf Theiss | Adelina Iftime-Blăgean, coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii în cadrul biroului din Bucureşti, intră în rândul partenerilor. Promovarea nu reprezintă doar o recunoaștere la nivel personal, ci onorează și efortul colectiv al echipei locale
LegiTeam: MPR|Partners is looking for consultancy lawyers
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Instanțele de judecată și procedura arbitrală. Reguli și principii, competența punctuală a instanțelor judecătorești în contextul existenței unei convenții arbitrale valide, probleme practice” | Curs online, în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie
Saga ‘Micula vs Statul român - partea întâi’, a ajuns la final | Tribunalul arbitral a declarat închisă procedura cererii de interpretare a hotărârii arbitrale pronunțată în litigiul ICSID - ARB ̸ 05 ̸ 20. Frații Micula nu recunosc respectarea integrală a acesteia și cer executarea silită a României în SUA pentru cca. 100 milioane USD. Ce avocați au fost în acest arbitraj și ce onorarii au primit
Cum te poți alătura firmei Mitel & Asociații ca tânăr stagiar și ce te așteaptă după | Magda Dima, Partener: ”Vrem să atragem jucători de echipă determinați și pasionați, viitori profesioniști ai Dreptului compatibili cu cerințele, standardele și principiile societății. Ne dorim alături avocați deschiși, care se pot adapta la situații neprevăzute, sunt proactivi, competitivi și conștienți de responsabilitatea pe care o au față de clienți”
Avocatul joacă unul dintre cele mai importante roluri pentru păstrarea echilibrului în democrație, însă profesia a cunoscut o pierdere constantă a prestanței în raport cu rolul său în societate și în statul de drept | Octavian Popescu: Cred că toți cei implicați în conducerea profesiei trebuie să promoveze politici care să aibă aptitudinea de a crea și menține independența acestei profesii. Scopul comun este dezvoltarea avocaturii și menținerea statutului de elită intelectuală
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...