ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Nicholas S. Hammond (Hammond & Associates), avocatul care a venit în țara noastră imediat după căderea regimului comunist: România a fost și este o țară care are de toate. Autoritățile n-ar trebui să uite că fără afaceri private nu ar exista venituri, iar salariile angajaților de la stat sunt plătite de cei care muncesc

20 Octombrie 2022   |   Ștefania Enache

Ca expat, principala lecție pe care a învățat-o a fost aceea că trebuie să continui să zâmbești, deoarece nu poate decât să fie mai bine.

 
 
Nicholas S. Hammond, Partenerul fondator al firmei de avocatură Hammond & Associates, a fost unul dintre primii profesioniști străini care, imediat după căderea regimului comunist, au pariat pe România și au venit în țara noastră pentru a dezvolta afaceri.Ajuns la București în 1990, avocatul a pus bazele unei firme și de mai bine de 30 de ani activează în zona de business, având o prezență notabilă pe piața juridică din regiune.Cu o experiență de cinci decenii în avocatură, Nicholas S. Hammond se înscrie în galeria specialiștilor care cunosc foarte bine domeniul și care pot oferi oricând o analiză pertinentă despre modul în care țara noastră a evoluat după Revoluția din 1989, dar și despre modul în care s-au schimbat economiile locală și mondială în ultimii ani.


Avocatul spune despre România anului 2022 că se află într-un moment de reevaluare. „După perioada anterioară de instabilitate politică, din perspectivă străină mediul actual permite o anumită reflexie. Mi-aș dori să văd din partea românilor mai multă deschidere în a accepta faptul că alte țări pot face lucrurile mai bine. De asemenea, sunt dezamăgit că România mai caută pârghii pentru a nu răsplăti efortul personal. Mă dezamăgește și faptul că societatea de aici încă mai crede în dărâmarea acelor persoane sau afaceri care încearcă să evolueze, să iasă înainte”, punctează Nicholas S. Hammond.

Atunci când își amintește de primele sale contacte cu țara noastră, avocatul subliniază faptul că la vremea respectivă totul era nou, așa că nimeni din România nu putea să te ajute sau să-ți spună ce ai de făcut. A fost șocat de modul în care șoferii de la noi conduceau, dar și de numărul mare de cerșetori care umpleau străzile. Iar, la mai bine de trei decenii, lucrurile în aceste privințe nu par că s-au schimbat foarte mult.
Avocatul susține că România a fost și este o țară care are de toate, dar pentru a te convinge de acest lucru trebuie să vii aici și să vezi cu ochii tăi, nu să te iei după ceea ce spun alții.
Ca expat, principala lecție pe care a învățat-o a fost aceea că trebuie să continui să zâmbești, deoarece nu poate decât să fie mai bine.

Legat de autoritățile de la noi din țară, acestea ar trebui să dea dovadă de mai mult profesionalism în relațiile cu cetățenii și ar trebui să nu uite că salariile angajaților de la stat sunt plătite de cei care muncesc, iar fără afaceri private nu ar exista venituri, iar cei care fac parte din administrațiile publice și-ar pierde locurile de muncă.

„O diploma nu te face avocat!”

În ceea ce privește avocatura din România, Partenerul Hammond & Associates își exprimă dezamăgirea că odată cu creșterea numărului absolvenților pe care facultățile de drept îl produc anual, s-a diminuat nivelul de pregătire al celor care termină aceste instituții de învățământ. „O diploma nu te face avocat. În ceea ce privește piața avocaturii de business, cred că va mai dura între cinci și zece ani pentru ca lucrurile din această zonă să se îmbunătățească. În acest moment, există câteva firme de avocatură foarte bune, dar trebuie să crească și nivelul celor care nu se ridică la așteptările cerute. Având în vedere că lucrez aici de peste 30 de ani, pot spune că modul de practicare a avocaturii s-a schimbat foarte mult. Ceea ce este izbitor este extinderea firmelor, mai degrabă decât a practicienilor unici. Există înțelegerea că un singur avocat nu poate face totul, prin urmare viitorul este al firmelor ”, explică avocatul străin.

În tot acest timp de când funcționează în România, casa de avocatură Hammond & Associates a încercat să se dezvolte astfel încât să se adapteze cât mai bine la cerințele venite din piață. Secretul succesului l-a constituit armonizarea ariilor de practică atât cu exigențele din avocatura de business internațională, cât și cu solicitările primite din partea clienților. „Ca în toate afacerile, cea mai mare provocare pentru Hammond & Associates a fost angajarea și păstrarea personalului de calitate. Nucleul a rămas mereu același, dar construcția s-a dezvoltat în mod continuu. În ceea ce privește proiectele în care ne-am implicat, pot spune că au fost multe mandate despre care pot afirma cu mândrie că le-am soluționat cu succes”, arată Nicholas S. Hammond.

În munca pe care o desfășoară zi de zi, avocatul este entuziamat de clienții noi care se adresează firmei pe care o coordonează, dar și de provocările aduse de mandatele noi primite. Programul său de lucru este variat și spune că munca este cea care îl captează cu totul. „Când are un avocat timp liber?!”, întreabă retoric Partenerul Hammond & Associates.

Expertul străin speră într-o creștere a profesionalismului în avocatură, dar și la o îmbunătățire a modului în care românii tratează problemele. De asemenea, își dorește ca, la nivel national, să existe o aplecare mai mare pentru respectarea legii. „Evoluția societății se va întâmpla dacă îi vei trata pe ceilalți ca fiind egali. Mai cred că purtarea de blugi și pantofi sport ar trebui interzisă în instanță, judecătorilor ar trebui să li se arate respect. De asemenea, sper că la nivelul României voi asista la o îmbunătățire a serviciilor medicale și sociale”, mai spune avocatul.

După trei decenii petrecute în România, expatul are și o serie de sfaturi importante pentru străinul care vine să profeseze la noi în țară: „Fii răbdător! Zâmbește! Fii pregătit pentru surprize (bune sau rele)! Nu-ți pierde simțul umorului și ține-ți prietenii aproape!”.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1 / 3
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Women in Business Law Awards 2024 | Două firme locale independente și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru premiul ”Firma anului în Europa de Est”. Popescu & Asociații, câștigătoarea de anul trecut, listată în trei categorii
Kinstellar a acordat consultanță ING Bank N.V. cu privire la o nouă facilitate de credit senior de 150 de milioane de euro acordată furnizorului român de servicii de telecomunicații DIGI România. Magdalena Răducanu (Special Counsel) a coordonat echipa
Raport IT&C: Oportunități de cooperare între Marea Britanie ̸ România | Mircea Moraru, Counsel la CMS România: Pentru investitorii britanici care iau în considerare scena dinamică de IT&C din România, este esențial să înțeleagă și să navigheze printre complexitățile juridice
Vasile Țiple, fostul Consilier General al UiPath și fondatorul Goodlegal, se alătură KPMG Legal - Toncescu și Asociații
PNSA a consiliat Grupul Orange în fuziunea post-achiziție dintre Orange România și Orange România Communications. Partenerii Bogdan C. Stoica și Irina Ivanciu au coordonat echipele din mai multe arii de practică
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...