ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează echipa de zece avocați specializați și implicați în practica de Dreptul mediului de la NNDKP, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții. Roxana Ionescu, partenerul coordonator al practicii: ‘Viziunea noastră s-a construit pe inovație încă de când domeniul era unul emergent. Pe gama aspectelor de mediu, implicarea este una specializată, iar serviciile pe care le furnizam ca firmă sunt integrate’

25 August 2022   |   Ștefania Enache

Roxana Ionescu subliniază că, la ora actuală, componenta de E din ESG într-adevăr primează în multe situații, iar sustenabilitatea a devenit un subiect cheie de dezbatere pe piața de afaceri, inclusiv în România.

 
 
Dreptul mediului a căpătat în timp o importanță tot mai mare în avocatura de business, devenind una dintre practicile importante în economia semnării unor contracte de afaceri.Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) are unul dintre cele mai puternice departamente dedicate Dreptului mediului din avocatura din România. Echipa de experți axată pe acest domeniu este formată din zece avocați și a avut în mod constant proiecte complexe, care implică atât clienții asistați în probleme curente, cât și  un număr semnificativ de noi clienți cu activitate specifică pe partea de mediu. Acestor mandate li se adaugă și un număr mare de tranzacții importante în piață, cu componentă de mediu, unele singulare prin natura și magnitudinea lor.


„Practica în domeniul Dreptului mediului este întotdeauna complexă, lucru reflectat și de faptul că suntem o echipă de zece avocați specializați și implicați în această arie de practică. Cu toate acestea, dacă ne raportăm la ultimul an, vedem elemente de noutate față de perioada anterioară. De exemplu, se remarcă un interes aparte pentru factorii de mediu, sociali și guvernanță (ESG)”, susține Roxana Ionescu, Partener si Coordonatorul Practicii de Dreptul Mediului din cadrul NNDKP, unul dintre cei mai experimentați avocați specializați în acest domeniu din România.

Avocatul amintește faptul că echipa pe care o coordonează a lucrat în cadrul unor proiecte în care se fac evaluări ESG pentru a identifica măsuri care trebuie luate de societăți, dar și în multe mandate de implementare a unor inițiative ESG, cum ar fi proiecte de decarbonizare, dezvoltarea unor proiecte de producție de energie din resurse regenerabile pe amplasamente de tip brownfield, asigurând reconversia acestora etc.

„În acest sens, considerăm că abordarea trebuie să fie una holistică, întrucât complexitatea acestui domeniu este dată și de integrarea elementelor din multiple arii de practică: noi acoperim componentele de mediu, dar proiectele presupun și integrarea unora de drept corporativ, reguli specifice fuziunilor și achizițiilor, finanțări, aspecte de reglementare/autorizare, imobiliare, dreptul concurenței etc. De exemplu, în cazul unui client care a decis ca în efortul de decarbonizare să dezvolte un parc eolian pentru nevoile proprii de energie, evident că asistența necesară implică toate fațetele presupuse de un asemenea proiect”, punctează Roxana Ionescu.
Toate mandatele implică o abordare complexă

Pe masa de lucru a avocaților acestui departament regăsim și alte proiecte cheie, care au implicat problematici foarte diverse, atât în domenii deja bine consolidate la nivel de practică, cât și în cele cu un anumit factor de noutate.

Toate proiectele din acest domeniu sunt coordonate de Roxana Ionescu, un profesionist cu peste 17 ani de experiență profesională.

Practicienii au oferit oferit asistență în proiecte privind gestionarea deșeurilor, inclusiv în contextul creării unor mecanisme complet noi în acest domeniu, sanitar-veterinar, valabilitatea actelor de reglementare, gestionarea apelor, respectarea obligațiilor privind regimul ariilor naturale protejate, litigii complexe pe chestiuni care implică elementele naționale (de ex. contestarea unor măsuri impuse ca urmare a unor controale ale Gărzii Naționale de Mediu sau ale Administrației Fondului pentru mediu), și elemente UE și internaționale (asistență în fața instituțiilor Uniunii Europene – Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Comisia Europeană).

„Toate aceste domenii, chiar dacă sunt recurente în activitatea noastră, includ mereu aspecte de noutate care ne obligă să fim inovatori. De exemplu, observăm o creștere a tensiunilor care derivă din modificarea prin PUG sau PUZ a destinației unor amplasamente din exclusiv industrial în mix, sau vecinătatea cu așezări cu destinație de locuință prin trecerea unor terenuri în intravilan”, explică Partenerul NNDKP.

În privința proiectelor cu un anumit factor de noutate, avocatul indică proiecte complexe privind scheme de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră, proiecte aferente investițiilor din PNRR, implicații ale sistemului de garanție-returnare a ambalajelor nereutilizabile etc.

În practica de zi cu zi, negocierea transferului de obligații de mediu rezultate din activități poluante este o activitate uzuală în toate proiectele de fuziuni și achiziții care vizează societăți având activități cu impact asupra mediului.

„În ceea ce privește obligațiile de mediu pentru situri contaminate, am oferit asistență inclusiv în analiza particularităților legate de domeniul de aplicare al legii și interpretarea metodologiei de remediere a siturilor contaminate în proiecte complexe (de ex., proiecte vizând realizarea de proiecte în amplasamente de tip brownfield). În aceste proiecte, separat de chestiunea obligațiilor de mediu, un aspect foarte important poate fi modalitatea în care pot fi transferate autorizațiile aferente activității transferate, astfel încât cumpărătorul să poate desfășura activitatea din T0 fără sincope”, detaliază Roxana Ionescu.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Avocatul mai spune că echipa a oferit asistență și în proiecte vizând certificate de emisii cu efect de seră și certificate verzi, principalele probleme rezultând din modul de implementare a cerințelor UE privind schema de comercializare a acestor certificate, în special în ce privește interpretarea dispozițiilor privind aplicarea metodei de calcul a certificatelor stabilită prin regulamentele aplicabile și actele de reglementare obținute.

„Implicarea noastră este una specializată pe gama aspectelor de mediu, iar serviciile pe care le furnizăm ca firmă sunt integrate, ceea ce a fost și cazul asistenței în tranzacționarea certificatelor verzi, în care practica noastră de energie a fost și este implicată ca practică dedicată”, punctează interlocutoarea BizLawyer.

Roxana Ionescu subliniază că, la ora actuală, componenta de E din ESG într-adevăr primează în multe situații, iar sustenabilitatea a devenit un subiect cheie de dezbatere pe piața de afaceri, inclusiv în România. „Astfel, pe măsură ce investitorii au devenit din ce în ce mai interesați de modul în care companiile contribuie la societate în ansamblul ei, societățile românești au început să recunoască necesitatea de a acorda mai multă atenție aspectelor nefinanciare ale activităților lor. Aceasta se traduce prin eforturi active din partea comunității locale de afaceri pentru a se adapta la cerințele pieței și pentru a-și restructura strategiile în vederea dezvoltării unui cadru adecvat pentru o dezvoltare durabilă, inclusiv prin includerea clauzelor de mediu în diverse contracte. Evident, în final, această atenție a influențat modul în care realizăm activitățile de due diligence și cum sunt structurate tranzacțiile, existând din ce în ce mai mult accent pe măsurile concrete ESG asumate de societatea-țintă”, argumentează avocatul.

Specificul proiectelor și profilul clienților cu care NNDKP lucrează impune necesitatea de previzibilitate în afaceri, astfel că avocații evită pe cât posibil recursul la instanță, în special din rațiuni de celeritate procedurală. Drept urmare, serviciile oferite se concentrează pe parte de consultanță într-un procent mai mare.  

„Ca una dintre primele practici dedicate dreptului mediului din cadrul unei firme de avocatură din România, viziunea noastră s-a construit cu fiecare zi in care am fost aici, pe inovație - încă de când domeniul era unul emergent. Observăm o prioritizare tot mai mare pe aspecte ce țin de schimbările climatice și mediu, atât la nivel de politică și legislație europeană prin adoptarea European Green Deal, dar și la nivel intern prin implementarea acestor inițiative în legislație. Aceasta se transpune într-o permanentă nevoie pentru clienții noștri de a ține pasul cu aceste schimbări legislative, în timp ce noi asigurăm asistența clienților noștri în acest scop”, concluzionează Roxana Ionescu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 437 / 1596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS, alături de M Core în achiziția de 219 milioane EUR a 25 de parcuri de retail în România, tranzacție ce marchează intrarea pe piața locală a grupului paneuropean | Horea Popescu (Managing Partner): ”Este una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani pentru această clasă de active”. Roxana Frățilă (Partener): ”Suntem încrezători că vom mai vedea tranzacții similare și în viitorul apropiat”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
Trei firme locale de avocați, nominalizate în Chambers FinTech – 2024. Cine sunt cei doi avocați români recunoscuți de ghidul juridic internațional și cum sunt văzuți de clienți
Cătălin Frâncu preia filiala locală a grupului german KAEFER. Avocații KPMG Legal, în tranzacție
În domeniul achizițiilor publice sunt încă multe proceduri care suferă la capitolul transparență, iar legislația ar trebui să prevadă sancțiuni nu doar pentru contestatorii pierzători, ci și pentru autoritățile contractante atunci când își încalcă obligațiile legale, spun avocații NNDKP, care au o practică redutabilă în acest domeniu. Echipa a fost solicitată în multe proiecte finanțate prin PNRR și din domenii considerate cheie la nivelul Uniunii Europene și este implicată în numeroase proiecte strategice pentru România
Client Choice by Lexology – 2024 | Alina Tugearu, partener ZRVP, intră în topul preferințelor clienților pentru practica de Arbitration & ADR: ”Premiul confirmă munca depusă de echipa noastră de arbitraj în ultimii ani și, mai ales, dedicarea oferită clienților”. Anul acesta doar doi avocați români au fost aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
Sectorul Healthcare, Pharma & Life Sciences este extrem de activ, iar problematicile sunt într-o evoluție permanentă, atât intern, la nivelul companiilor și produselor pe care le dezvoltă, cât și extern, venite din partea autorităților de reglementare, spun avocații biroului local DLA Piper, firmă cu o practică puternică și un portofoliu vast de proiecte. De vorbă cu partenerele Alina Lăcătuș și Livia Zamfiropol despre provocările perioadei, modul în care lucrează echipa și proiectele sofisticate în care sunt implicați avocații
Schoenherr, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...