ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Gianluca Carlesso (Carlesso Law Firm), avocatul care lucrează din București, Roma și Milano: Țara este sigură, piața avocaturii este una competitivă, iar relația cu autoritățile este transparentă. Prezența multor străini și cunoașterea limbilor străine de către români fac posibilă socializarea, stabilirea de prietenii și schimbul de experiențe

20 Octombrie 2022   |   Ștefania Enache

BizLawyer publică o suită de materiale referitoare la percepția avocaților străini care activează în România asupra schimbărilor intervenite în societate și economie în ultimii zece ani. Azi, interlocutorul nostru este un avocat italian care a fost implicat într-un număr impresionant de operațiuni de fuziuni și achiziții în sectoare cheie ale economiei.

Gianluca Carlesso, Managing Partner Carlesso Law Firm

 
 
Datorită conjuncturilor profesionale în care s-a aflat de-a lungul timpului, Gianluca Carlesso a descoperit România.Avocatul a cunoscut o țară tânără ca populație, democrație și dezvoltare, identificând un mediu propice atât pentru investitori, cât și pentru profesioniștii care doresc să-și dezvolte o carieră internațională. Astfel că, în 2017, după o perioadă în care a activat în diferite firme de avocatură cu prezență în România, a decis să deschidă la București propriul cabinet – Carlesso Law Firm. Avocatul de origine italiană se concentrează pe proiecte care țin de M&A, corporate și de sectorul bancar și financiar. El deține o vastă experiență în consilierea pe o gamă largă de tranzacții și în gestionarea unor mandate care ating mai multe practici și mai multe jurisdicții.


Cariera avocatului Gianluca Carlesso s-a extins odată cu dezvoltarea țării de adopție. Din punctul său de vedere, trendul pe care îl urmează România este unul pozitiv. În ciuda crizelor din trecut, economia este în creștere, iar țara evoluează și preia provocările pieței globale.

Ca urmare a prezenței avocaților locali și străini, piața avocaturii este una competitivă, în care există loc de dezvoltare continuă. „Legislația locală este în pas cu vremurile, permițând implementarea chiar și a tranzacțiilor complexe și soluționarea conflictelor dintre părți din diferite jurisdicții”, precizează Gianluca Carlesso.

În acest context favorabil, Carlesso Law Firm se află într-o puternică evoluție, atât datorită practicii interdisciplinare a avocaților săi în dreptul corporativ și comercial, cât și datorită prezenței în România (orașul București) și în Italia (orașele Roma și Milano) a unor sedii ale casei de avocatură. La toate acestea, se adaugă utilizarea celor mai moderne sisteme digitale, utilizare care încurajează dezvoltarea activității  juridice și perfecționarea acesteia.
În țara noastră, echipa de profesioniști a Carlesso Law Firm asistă companii străine în operațiuni de investiții în sectoare diferite și strategice, aspect care necesită o perfecționare profesională continuă care, totodată, duce la creșterea profitului și la vizibilitatea pe piață. „Carlesso Law Firm se detașează de restul jucătorilor din piața avocaturii de business prin flexibilitatea puternică și capacitatea de a face față celor mai dificile probleme și celor mai stringente urgențe”, apreciază avocatul.

De-a lungul carierei sale din România, Gianluca Carlesso a fost implicat într-un număr impresionant de operațiuni de fuziuni și achiziții în sectoare cheie ale economiei: industrie, energie, imobiliare și agricutură. De asemenea, a avut pe masa de lucru multe proiecte care vizau restructurarea corporativă în sectoarele high-tech și comerțul internațional. Toate aceste mandate au fost unele provocatoare și au impus o asistență juridică de înaltă clasă.

Își împarte munca între București, Roma și Milano

Traseul profesional pe care l-a urmat până acum Gianluca Carlesso implică o experiență de peste 20 de ani în avocatură și a început în țara natală, acolo unde a activat în două orașe importante: Roma și Milano.

De altfel, expertul este absolvent al Universității din Roma „La Sapienza”. El și-a completat pregătirea academică, urmând un LLM în Drept Comercial la Universitatea Națională din Dublin, Irlanda și un Master în Dreptul Fiscal Internațional de la Universitatea Roma III „Tor Vergata” din Italia. În plus, a fost profesor asistent de drept comercial internațional la Universitatea „LUISS” din Roma.

Activitatea în România a debutat în urmă cu mai bine de 12 ani, avocatul fiind admis atât în Baroul din Italia, cât și în cel din România. „După ce am lucrat în Italia, împărțindu-mi munca între Roma și Milano, și după ce am obținut o specializare în Dreptul Afacerilor Internaționale, mi-am început activitatea profesională în România, în 2009, ocupându-mă de proiecte care vizau ariile de practică Corporate & Comercial, Banking & Finance și Energie. Am asistat din punct de vedere legal investiții străine în țară”, menționează Gianluca Carlesso.

Încă din momentul în care a descoperit România, el a fost entuziasmat de piața competitivă a investițiilor străine de la noi și de evoluția rapidă a economiei locale.

Chiar dacă au trecut foarte mulți ani de la primul proiect pe care l-a avut pe plaiurile mioritice, avocatul italian descoperă permanent noi obiective profesionale de atins. Acum, de exemplu, are în vedere dezvoltarea unui parteneriat cu o firmă profesională specializată în drept fiscal și audit, parte dintr-o rețea internațională.

„Societatea evoluează și în ceea ce privește profilurile culturale și educaționale. Factorul captivant în România este interacțiunea puternică a investitorilor străini cu cei locali, ceea ce face ca întâlnirile și experiențele profesionale să fie interesante. România se dezvoltă cu o creștere economică constantă și în pas cu alte țări europene, construindu-și o poziție strategică și atractivă pentru noi investiții în diferite sectoare în Europa de Est”, punctează avocatul intervievat de BizLawyer.

--------------------------------------------------------------------------------------
                                  Citește și
→ Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Bryan Jardine (Managing Partner - Wolf Theiss București): Românii sunt oameni calzi și prietenoși, vorbesc fluent limba engleză și se bucură de timpul petrecut cu prietenii și familia. Aș recomanda străinilor care trăiesc aici să meargă prin țară și să se bucure de toată frumusețea pe care România o are de oferit. Faptul că, în fiecare dimineață, un nou proiect interesant poate apărea pe ecranul computerului meu, este ceea ce mă motivează cu adevărat în fiecare zi
--------------------------------------------------------------------------------------
 

Carpe Diem!


Țara noastră a devenit, după Revoluția din 1989, un mediu propice pentru dezvoltarea profesională a expaților. Aceștia au găsit în România toate pârghiile necesare dezvoltării unei cariere de succes.
Gianluca Carlesso susține că principalul avantaj al traiului în România este reprezentat de posibilitatea concretă de a lucra într-un mediu profesional și internațional, necondiționat de aspectele locale care fac alte țări occidentale mai conservatoare și mai puțin atractive pentru afaceri. „Țara este sigură, iar relația cu autoritățile este transparentă și se bazează pe interacțiunea cu cetățenii conform garanțiilor recunoscute de lege. Prezența multor străini și cunoașterea limbilor străine de către români fac posibilă socializarea, stabilirea de prietenii și schimbul de experiențe”, arată avocatul.

Pentru el, România reprezintă un loc în care s-a adaptat perfect și în care s-a implicat nu doar în viața profesională ce ține de lumea avocaturii, ci și în mediul social de la noi, fiind un mare consumator de evenimente culturale. Atunci când agenda îi permite, îi place să se relaxeze în diferite locuri din natură, descoperind astfel și o altă latură a țării de adopție.

Pasionat de călătorii, golf și yachting, Gianluca Carlesso este un veritabil „cetățean al planetei”, iubind să descopere lumi diferite. Astfel că timpul liber și-l împarte între SUA, Monte Carlo, Veneția, Insulele Grecești și Asia. Citește foarte mult, fiind un bun vorbitor de engleză și română și nativ de italiană, dar colecționează și artă sau ascultă muzică.

Din punctul său de vedere, un expat care ajunge în România trebuie să aibă viziune, curaj, răbdare, să dea dovadă de o atitudine pozitivă și să se ghideze după expresia „Carpe diem”.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
  De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
  Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
  Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
  Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
  Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
  RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
  Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
  Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
  Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
  CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
  Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...