ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum sa intri in echipa Baker & McKenzie la 24 de ani. Daca vrei sa lucrezi intr-o firma din Top 10 mondial trebuie sa inveti ‘afara’

11 Februarie 2015   |   Stefania Enache

BizLawyer si-a propus sa prezinte avocati tineri si valorosi, care s-au format in firme internationale si pot compara sistemele de invatamant si de lucru, iar experienta si traseul profesional al acestora pot largi orizontul aspirational al studentilor la Drept si proaspetilor absolventi.

 
 
Experienta unui tanar care si-a facut studiile de Drept in strainatate si a ajuns sa lucreze intr-o firma considerata de cei mai multi numarul 1 mondial  in avocatura, reprezinta o lectie profesionala importanta. Alexandru George Lazar s-a format ca avocat in cadrul companiei Baker & McKenzie, unde a atins pozitia de Senior Associate. De cateva luni lucreaza in cadrul Ramon & Cajal, Barcelona, unde este Associate Lawyer. ‘’

BizLawyer si-a propus sa prezinte avocati tineri si valorosi, care s-au format in firme internationale si pot compara sistemele de invatamant si de lucru, iar experienta si traseul profesional al acestora pot largi orizontul aspirational al studentilor la Drept si proaspetilor absolventi. Azi, primul episod. Vom reveni si cu alte exemple in proiectul “BizLawyer – Generatia 2.0 Avocati de Top”.


Magna Cum Laudae la Universitatea Granada

Drumul lui Alexandru George Lazar catre o cariera in Drept a inceput de pe bancile Liceului Miguel de Cervates Saavedra din Bucuresti. Incurajat de profesori a decis ca studiile universitare le va face in strainatate. Asa a ajuns la Universitatea Granada (Spania), unde a  terminat cu Magna Cum Laudae la 13 materii. Si-a continuat pregatirea cu un Master in Drept International, Comert Exterior si Relatii Internationale in cadrul ISDE Barcelona. In 2011 a inceput  programul de Master in Investigatie Juridica si Doctorat in Fundamentele Dreptului Economic si al Companiilor in cadrul ESADE Barcelona.

Angajatorii aleg in functie de meritele candidatului, nu de relatii

Alexandru a explicat pentru BizLawyer ce inseamna pentru un roman  sa studieze si apoi sa profeseze ca avocat intr-o alta tara. Tanarul spune ca nu s-a simtit nicio clipa strain. “Pentru Backer & McKenzie am ajuns sa lucrez aplicand direct. Am trimis CV-uri si am intrat in procesul de selectie organizat de mai multe firme de avocatura: E&Y, Clifford Chance, Garriguez, Uria, Cuatre Casas, etc. Dintre toate ofertele am ales sa merg la Baker & McKenzie. De ce? Datorita prestigului lor. Pot spune ca am facut o noua  facultate la cea mai prestigioasa institutie privata din lume. Din martie 2009, pana  acum trei luni am lucrat pentru aceasta firma internationala de avocatura. Au fost niste ani extraordinari in care am invatat foarte mult. Sunt profesionistul de acum datorita Baker&McKenzie si mai ales a mentorilor mei de la Baker&McKenzie”, explica Alexandru.

Tine sa mentioneze faptul ca in Spania “nu conteaza cine este parintele tau” atunci cand vrei sa urmezi o cariera. Angajatorii aleg in functie de meritele candidatului, nu de relatii.

Anii petrecuti la Baker & McKenzie au fost unii de munca intensa. Existau perioade in care lucrul la anumite proiecte din aria M&A/Commercial ( n.r. domeniul de practica al lui Alexandru) incepea la ora 9.00 dimineata si se termina a doua zi seara, la 20.30. “Ritmul intr-un astfel de birou este extraordinar. Se spune ca la o firma cum sunt cele de Top 10, un an conteaza cat patru la un birou normal”, precizeaza tanarul.

Ajungand in pozitia de Senior Associate si-a dat seama  ca are nevoie de o schimbare. Si-a dorit  mai multa independenta, dar in acelasi timp nu a vrut sa coboare din varf. A optat pentru Ramón & Cajal Abogados, una dintre primele cinci firme de avocatura din Spania. Putinul timp petrecut pana acum in cadrul acestui birou de avocati l-a facut sa-si dea seama ca nu a luat o hotarare gresita.


Cine este Alexandru George Lazar?


L-am cunoscut pe Alexandru George Lazar (foto) prin intermediul Ligii Studentilor Romani din Strainatate ( LSRS) o platforma care aduna  un numar impresionant de tineri cu performante notabile in afara granitelor tarii. Alexandru face voluntariat pentru aceasta organizatie, unde pana in vara anului 2013 a fost Director de Consultanta Juridica.

Activitatea de avocat i-a adus tanarului roman o serie de premii internationale. Astfel, in luna mai a anului 2010,  a primit premiul I la categoria Drept Fiscal, in cadrul  Editiei a II- a “Premiul in Avocatie Internationala ISDE-IABA” (Inter-American Bar Association).  Performanta este cu atat mai mare  daca luam in calcul faptul ca fost cel mai tanar avocat care a fost onorat cu o astfel de distinctive. A luat premiul cand avea doar 25 de ani. La cea de-a V-a editie a aceluiasi eveniment s-a clasat  printre cei trei finalisti la categoria Drept International Privat.

Alexandru  se poate lauda si cu publicarea unor articole in reviste de specialitate din Romania si din Spania (Revista Iuris, Aranzadi, Mond Juridic ICAB). De asemenea, a participat la redactarea unui manual juridic la nivel international “International Joint Ventures”, ocupandu-se de partea de Drept spaniol. Lucrarea a fost coordonata de catre profesorul Dennis Campbell,director la Center for International Legal Studies (CILS) din Salzburg. In acest moment, este implicat in redactarea a doua carti juridice: una la nivel national (Spania), alta la nivel international, care urmaresc traducerea codului civil roman in limba spaniola. Este membru in comisia de studiu al executiei ipotecare din cadrul comisiei normative a Baroului de Avocati din Barcelona. Participa in proiectul C.A.E.S.A.R. ( Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) in calitate de membru.Sistemul de invatamant: Romania vs. Spania

Experienta internationala ii permite  sa faca o comparatie intre modul in care se formeaza un student in Romania  si cum se formeaza  unul care alege sa plece in strainatate. De la inceput a dorit sa puncteze un aspect  care lui i se pare extrem de important: sistemul de notare. Din punctul sau de vedere, in Romania prea multa lume are nota maxima. “In Spania, Matricula de Honor (Magna Cum Laudae) o poate lua cel mult un student la fiecare 25 inscrisi intr-o grupa. Daca intr-o grupa sunt 45 de studenti si 6 elevi au nota 10, doar unul trebuie si poate lua Matricula de Honor. In felul acesta nota máxima nu-si pierde valoarea. In Spania nu exista o inflatie a notelor mari”, precizeaza Alexandru.

Diferente majore exista si in ceea ce priveste structura orelor de curs. In afara, acestea sunt interactive. “Te simti obligat sa te pregatesti temeinic inainte de ora de curs. Ora nu este o dictare a profesorului, este un dialog intre profesor-student, student-student, student- profesor. Asta consider ca este genial. Fiecare ora are o parte practica in care studezi probleme practice, pe care trebuie sa le rezolvi in stil 'agora'. Fiecare expune argumentele sale si le apara in fata celorlalti colegi. In programa din Spania, este prevazuta o materie care se numeste 'Practicum' , iar in functie de merite, poti face practica, in ultimul an de facultate, intr-un birou de avocatura, procuratura, judecatorie, politie, primarie, notariat etc. In acel moment iei contact direct cu viata reala. Esti calificat de catre porfesionistul care te-a aceptat in acea scurta stagiatura si ai sansa sa inveti mergand cu el in instanta, pregatind procesele etc.”, explica avocatul.

In acest fel studentul face parte din sistem, nu este doar un observator de pe margine, doar un consumator de ore. Este unul dintre creatorii orei de curs, iar acest lucru il obliga sa respecte ceea ce face.

Alexandru crede ca acest lucru lipseste din scolile din Romania. “Stiu ca in Romania, la seminarii se pot pune intrebari porfesorului asistent. Dar am auzit ca la ora tinuta de titular nu il poti intrerupe (cu siguranta depinde de profesor). Mi se pare ca in acest fel studentul este foarte putin exploatat. El trebuie sa fie parte din ora de curs. Trebuie sa aiba interes in a-si expune ideile. Astfel toti studentii, si profesorul inclusiv, castiga. Cu totii isi largesc orizontul. Nu este eficient sa dictezi si dupa aceea sa dai un examen din notitele luate la dictare. Clar, asa este mai usor pentru toata lumea: sa corectezi an de an acelasi lucru, studentii sa ia notite, sa “inghita” informatia pe care apoi o “regurgiteaza” la examen, iar dupa doua zile o uita. Asta as schimba”, explica tanarul.

El crede foarte mult ca orice pregatire a unui student trebuie sa include si o latura practica. Cel care invata trebuie sa fie implicat in viata reala prin colaborari cu diferite birouri de avocatura si cu institutii publice si private. “As sfatui tinerii sa participe activ la munca in ONG-uri si sa faca voluntariat. Ambele parti ar avea de castigat: studentul experienta, ONG-ul - servicii gratuite. Si societatea, ca un tot, ar beneficia de aceasta colaborare”, arata Alexandru.

Referitor la cei care vor sa urmeze studii universitare, tanarul ii sfatuieste sa aleaga o institutie din afara. “Sa studieze in strainatate. Cu siguranta este drumul cel bun. Daca studiezi in tara si apoi doresti sa profesezi in strainatate este foarte greu sa ajngi intr-o firma din top 5 sau 10. Consider ca trebuie sa mergi sa inveti de la inceput in strainatate. Trebuie sa te gandesti daca vei sa te intorci sau nu (Romania are sistemul de Drept Civil pe cand Anglia sau SUA au Common Law). Daca nu doresti sa te intorci, poti studia in tari precum UK sau SUA. Dar daca vrei sa te intorci in tara trebuie sa urmezi o facultate ditr-o tara cu sistem Civil Law (Franta, Spania, Italia, Portugalia etc.). Sa urmeze un master de prestigiu dupa ce termina facultatea si isi iau licenta. Dupa aceea sa se alature unei firme mari de avocatura. Odata intrati, sa continue sa studieze (ca avocat nu poti sa te opresti din studiu). Sa tina cont de ceva: avocatul trebuie sa-si aleaga profesia din vocatie. Este o profesie care cere multe sacrificii, dar extraordinar de frumoasa. Trebuie sa iti placa sau altfel ai sa o urasti. Toate orele tale din saptamana (zile lucratoare, dar uneori si pe cele libere) trebuie sa le dedici clientului si profesiei. Toate problemele clientului trebuie sa le tratezi ca si cum ar fi ale tale. Iar pe fiecare client trebuie sa il tratezi ca si cum ar fi singurul. Trebuie sa faci, nu sa incerci, ci sa faci totul impecabil, pentru ca o persoana necunoscuta iti incredinteaza cauza lui. Un avocat trebuie sa fie franc si sa faca exact ceea ce a promis ca va face”, mai spune tanarul avocat.

Romania trebuie sa invete de la avocati

Observand modul in care s-a dezvoltat piata avocaturii de la noi, dar si modul in care lucreaza marile firme, Alexandru Lazar sustine ca societatea romaneasca  trebuie sa invete de la avocati. Acestia sunt atenti la detalii, lucreaza impecabil, sunt consecventi si se sacrifica.

Orice avocat de la Nestor, Musat, Tuca si multe alte firme din Top 10 din Romania si din cele ale caror avocati apar in Chambers sau in Legal 500 sunt avocati de top. Sunt avocati cunoscuti in Romania si la nivel european. Eu am avut sansa sa cunosc si sa discut cu cativa avocati din lista de mai sus. Nu am decat cuvinte de lauda si consideratie pentru ei. Ei reprezinta generatia care a adus un nou tip avocatura in Romania. Chiar daca pare ciudat, in Europa, avocatii se cunosc intre ei si vestea circula repede. Daca oferi un serviciu prost unui coleg, cu greu vei mai fi contactat de altul”, mentioneaza avocatul.

Chiar daca in acest moment munceste si traieste in Spania, nu exclude posibilitatea de a reveni in tara. Nu se grabeste insa. Vrea ca decizia sa fie luata cu mult calm si cu multa precizie.

Despre proiecte si bani

Decizia lui Alexandru de a profesa in Spania este legata de faptul ca si-a facut acolo studiile. Firmele de avocatura l-au recrutat din timpul scolii si nu a dorit sa rateze oportunitati prefesionale atat de importante.
L-am intrebat daca factorul financiar a avut vreun rol in aceasta hotarare. Mi-a raspuns imediat ca nu. Din informatiile pe care le are de la prietenii din domeniul juridic din Romania stie ca exista diferente  intre veniturile realizate intr-o firma romanesca din Top 5 si veniturile realizate de birourile de avocati similar din strainatate. “Nu pot cuantifica suma. Am semnat contracte de confidentialitate cu ambele birouri pentru care am lucrat. Dar, in astfel  de societati de avocatura, nu partea materiala este cea mai importanta. Cel mai important este ca faci parte din proiecte foarte mari cu ajutorul carora acumulezi un bagaj de cunostinte extraordinar”, sustine tanarul.

A vorbit si despre  cateva din proiectele in care a fost implicat. Statutul avocatului din Spania  nu-i permite sa nominalizeze punctual deal-urile in care a oferit consultanta. Dar, in perioada colaborarii cu Baker & McKenzie, s-a intalnit cu multe cazuri interesante.

“Spectaculos a fost unul in care o familie, care cu 50 de ani in urma  a decis sa parasesca Spania si a vandut o fabrica, respectiv afacerea, a decis sa recupereze business-ul, in onoarea bunicilor. Aici a fost foarte important factorul emotional al cumparatorului - clientul nostru. Fabrica apartinea acum unei multinationale. A trebuit sa separam active, know-how, personal etc. A trebuit sa studiem proiectul si din punct de vedere al concurentei, pentru ca trebuia declarat la Comisia Nationala de Concurenta. Atunci am avut ocazia sa particip si la redactarea si prezentarea notificarii. Acesta  a fost un proiect foarte interesant.

Altul, care imi este foarte drag, este legat tot de perioada petrecuta la Baker, la nici cateva luni de la care m-am alaturat firmei. Era vorba de o investitie in domeniul energetic, mai exact al gazului natural. A fost o lucrare complexa pentru ca totul era confidential si, din motive de siguranta nationala, nu puteam sa stam in fabrica decat intre orele 8.00 si 19.00. Am participat la tot ce presupunea acest proiect, de la inceput: due-diligence, contracte, signing, notificare la autoritatea concurentei europene, closing si post-closing. Aici am participat si am pregatit notificarea la Comisia Europeana pe Concurenta.

Am participat in si in alt proiect de achizitie (client era cumparatorul), in aproximativ 12 tari, de active imobiliare (implica DDR, signing, closing, plus post-closing). As putea enumera toate proiectele de la Baker, dar cum sunt foarte multe (in toate am invatat ceva nou si toate au fost diferite si frumoase) am zis sa le amintesc doar pe acestea trei.

In noul birou, Ramón y Cajal, sunt de putin timp, dar deja am participat intr-un proiect interesant si mare, in care sunt implicate mai multe jurisdictii, si care a fost inchis de curand. Nu pot da mai multe date pentru ca nu ni se permite”, a explicat Alexandru.

“ Un best friend in Bucuresti”

Munca in Spania nu l-a facut sa rupa legatura cu tara natala. Din punct de vedere profesional  este in contact permanent cu parteneri din marile birouri din Romania. “Firma mea de avocatura este interesata in mod special de piata din Spania. Dar eu sunt si de cea din Romania. Tema unor parteneriate si best-friend cu Romania este una pe care vreau sa o dezvolt aici, in birou, in urmatoarele luni. Chiar zilele acestea am comentat aspectul cu directorul filialei din Barcelona si consideram interesant acest lucru. Deci, in scurt timp, poate vom avea un best friend in Bucuresti”, mentioneaza avocatul.

Planurile sale pe urmatorii ani implica prezenta sa la Ramón y Cajal. “Asta spun acum. Dar, cum multe se pot schimba in urmatorii cinci ani, este foarte probabil sa semnez cu un alt birou. In tot cazul, o sa ma dedic avocaturii si voi incerca sa predau, in acelasi timp, la Facultatea de Drept. Cam asa vad viitorul apropiat. Cum am mai spus, nu exclud o colaborare cu firme romanesti de avocatura”, spune Alexandru.

Tanarul roman  a oferit mai multe amanunte si despre firma in care activeaza acum.

”Ramón y Cajal este o firma ce a fost infiintata de avocati ai statului. Profesia de avocat al statului este foarte respectata si apreciata in Spania; in Romania nu exista aceasta instituie. A nu se confunda cu Avocatul Poporului, aceasta fiind o institutie diferita. Ca sa ajungi avocat al statului trebuie sa studiezi, o medie de 5 ani, 8 ore pe zi, 6 zile pe saptamana. Ritmul este infernal si probele sunt bazate pe meritocratie si sunt foarte grele si riguroase. Suntem biroul cu cei mai multi avocati ai statului din Spania, dar cu relativ putini avocati pentru cat de bine este cotat la nivelul Spaniei (firma este in Top 5 si are in total cca. 130-150 de avocati in Barcelona si Madrid). Ariile de practica ale biroului sunt toate cele legate de domeniul afaceriilor. Foarte rar avem clienti persoane fizice. Eu fac parte din biroul din Barcelona al firmei, din departamentul de Drept Mercantil. Sunt specializat in M&A, Corporate, Commercial si Competence. In ultima vreme am inceput sa ma ocup si de proiecte de farma si de banking (consider ca este bine ca un avocat sa atinga cat mai multe ramuri si sa nu se plafoneze la una singura). In prezent, lucrez la crearea unui sub-departament nou dar, cum este in faza embrionara si este un ‘secret de stat’, inca nu pot da mai multe datalii. Este un proiect ce ma entuziasmeaza si imi arata ca fac bine ceea ce fac, astfel incat sa mi se acorde creditul punerii bazelor unui nou sub-departament. Pot spune doar ca departamentul face parte din cel de Mercantil”, a explicat Alexandru.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatoriiAscunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Practicile de M & A și Corporate, precum și consultanța day-to-day acordată clienților, au adus cele mai mari încasări pentru Mitel & Asociații în 2022 | Sorin Mitel, Senior Partner: În ciuda climatului destul de incert, clienții par că nu așteaptă o stabilizare care nu se vede la orizont și tratează acest mediu ca pe noua normalitate. Inflația post-pandemică nu se manifestă în onorarii, ci mai curând în costurile pe care le suportă firmele de avocatură, iar o creștere reală de doi digiți este mai greu de atins
Băiculescu & Asociații accelerează procesele de dezvoltare și consolidare. După recenta deschidere a unui birou la Cluj, firma îl recrutează pe Liviu Bosoancă pentru a coordona noua practică de Litigii & Arbitraj
Wolf Theiss a asistat SPEEDWELL în procesul de obținere a finanțării pentru dezvoltarea SpacePlus. Echipa, condusă de partenerul Claudia Chiper
PBC Attorneys-at-Law își extinde numărul de Parteneri. Sebastian Drumaru face un pas înainte în carieră
Raportul CMS Emerging Europe M&A 2022-23: Optimism precaut pentru piața de fuziuni și achiziții din Europa emergentă, în contextul creșterii volumelor și scăderii valorilor tranzacțiilor în 2022
Mușat & Asociații, alături de HAVI Logistics într-o nouă tranzacție. Echipa, coordonată de Monia Dobrescu (Partner) și Mădălina Trifan (Managing Associate)
Deloitte Legal „New Roads to Dispute Resolution” | Numărul, complexitatea şi valoarea litigiilor au crescut, la nivel global, de la începutul pandemiei, susțin peste 50% din companii. În schimb, încrederea în instanțele de judecată s-a îmbunătățit
POPESCU & ASOCIAȚII a început anul în forță, după un parcurs excepțional în 2022, când echipa s-a consolidat prin cooptarea unor avocați de elită și a obținut victorii răsunătoare pentru clienți, care i-au adus și un important premiu european | Octavian Popescu, Managing Partner: Suntem pregătiți să răspundem tuturor oportunităților și provocărilor. Investiția în oameni este și va rămâne primul nostru obiectiv
Schoenherr a asistat Nofar Energy în achiziția unui parc fotovoltaic de 73 MW. Monica Cojocaru, partenerul care a coordonat echipa: În ultimii doi ani, am acordat asistență juridică în peste 20 tranzacții de M&A derulate pe piața energiei. Majoritatea proiectelor se referă la parcuri solare și eoliene
Wolf Theiss a asistat RBI Group cu privire la nouă tranzacții pe piețele de capital din Austria, România și Ungaria. Claudia Chiper (Partener) şi Andreea Tudorache (Senior Associate), în echipa internațională Debt Capital Markets (DCM) a firmei de avocați
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting: Junior Associate ̸ Associate (Pharma & Public Procurement Team)
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Departament Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...