ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum vor arata avocatii de maine? Ce lipseste sistemului? ‘Generatia Y’, evaluata de cadre universitare care practica avocatura la cel mai inalt nivel

11 Februarie 2015   |   Stefania Enache

Cativa dintre cei mai apreciati profesori din cadrul Universitatii din Bucuresti au acceptat sa vorbeasca pentru BizLawyer despre generatiile de astazi care vin catre Facultatea de Drept, dar si despre schimbarile ce ar trebui operate in sistemul de invatamant din Romania.

De la stanga la dreapta: Prof. univ. dr. Valeriu Stoica, Lector. univ. dr. Adriana Almasan, Lector univ.dr. Monica-Amalia Ratiu, Conf.univ.dr. Razvan Dinca si Lector univ.dr. Sorin David

 
 
Un dascal cu vocatie poate fi asemuit cu un artist care porneste de la un bloc de piatra si, prin lovituri usoare cu dalta, ajunge sa scoata la lumina o opera de arta. Prima conditie pentru a putea realiza o lucrare memorabila este ca materialul pe care-l modeleaza sa fie unul de calitate. In caz contrar, oricat de fina este mana maestrului si oricat ar da frau liber imaginatiei, efortul este inutil.

Cativa dintre cei mai apreciati profesori din cadrul Universitatii din Bucuresti au acceptat sa vorbeasca pentru BizLawyer despre generatiile de astazi care vin catre Facultatea de Drept, dar si despre schimbarile ce ar trebui operate in sistemul de invatamant din Romania.

Prof. univ. dr. Valeriu Stoica, este unul dintre dascalii de la care studentii au onoarea de a “fura” meserie. Maestrul ne-a marturisit ca a decis sa predea  pentru ca  ii place sa invete mereu, “iar de la studentii mei invat cel mai mult. In plus, in masura in care pot sa transmit ceva din experienta mea si din spiritul valorilor in care cred, am sentimentul datoriei implinite”.


Tinerii simt presiunea de pe piata muncii


Multele generatii care i-au trecut prin maini la Facultatea de Drept din Capitala i-au permis  sa-si faca o imagine  clara despre cei care aleg sa urmeze cursurile unei scoli de acest gen. Chiar de la inceput ne-a atras atentia ca  tinerii care vin catre aceasta institutie de invatamant sunt foarte diferiti. “Fiecare promotie infatiseaza un peisaj intelectual neuniform. O evaluare generala se raporteaza la medie, fara a ignora insa varfurile, personalitatile de exceptie. Daca in perioada 2005-2010 am observat o tendinta de scadere a mediei intelectuale in promotiile cu care am lucrat, de cativa ani se inregistreaza o tendinta contrara. Cea mai placuta surpriza am avut-o cu promotia cu care am lucrat in acest an (anul 2, semestrul 2 de studii juridice). Cred ca nu ma insel daca afirm ca aceasta promotie are o curiozitate intelectuala deosebita, facand totodata dovada unei bune cunoasteri a teoriei generale a dreptului civil. Receptivitatea si deschiderea catre dialog completeaza aceste calitati. Dincolo de cadrul cursului de Drepturi reale si al cursului de Obligatii, am avut intalniri cu membrii cluburilor studentesti si cu studentii care au obtinut rezultate foarte bune la examenele mele. Dupa aceste intalniri am un tonic sentiment de optimism cu privire la viitorul profesiilor juridice, inclusiv al stiintei juridice si al spiritului academic”, afirma Valeriu Stoica.

O opinie similara impartaseste si un alt profesor cu “greutate”  din cadrul Facultatii de Drept din Capitala. Lector univ.dr. Sorin David puncteaza si el faptul ca “nu toti studentii sunt la fel, unii sunt mai seriosi si interesati sa inteleaga si sa aprofundeze ce li se preda, altii sunt mai superficiali, unii sunt mai pragmatici, altii teoretizeaza poate excesiv. Cred ca, fata de generatiile din perioada 2000-2008, generatiile de dupa 2009 simt mult mai acut presiunea pietei muncii, ingustarea perspectivelor locurilor de munca la terminarea facultatii, etc”. 

Valeriu Stoica a propus 'Hexagonul facultatilor de Drept'

Invatamantul superior din Romania a trecut in ultimii ani prin transformari dramatice. Multe facultati au decis sa renunte la examenul de admitere, iar acest lucru a avut un impact major asupra calitatii celor care au ajuns sa urmeze cursuri universitare. Mai mult, moda printre liceeni „ de a face Dreptul” a dat nastere unor afaceri cu diplome, tara noastra fiind impanzita de facultati particulare care scot avocati sau juristi pe banda. Fara a generaliza, trebuie sa recunoastem faptul ca sunt putine facultati de drept care ofera cu adevarat un invatamant de calitate. Institutia din Bucuresti este una dintre ele. Acesta este si motivul pentru care conducerea Facultatii de Drept din Capitala a decis ca admiterea sa se faca pe baza de examen.

Ce se intampla cu celelalte facultati unde calitatea este calcata in picioare de goana dupa bani? Valeriu Stoica a propus realizarea unei ierarhii informale a celor  mai bune institutii de invatamant de profil. „Hexagonul facultatilor de Drept, toate de stat - Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Drept a Universitatii Babes - Bolyai din Cluj Napoca, Facultatea de Drept a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Facultatea de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara, Facultatea de Drept Simion Barnutiu din Sibiu, Facultatea de Drept si Stiinte Sociale a Universitatii din Craiova - este rezultatul acestei initiative. Rostul este ca standardele didactice si exigentele de evaluare sa fie cat mai apropiate, in raport cu nevoile reale ale sistemului juridic romanesc in ansamblul sau. Nu trebuie sa uitam ca identitatea nationala este cladita in primul rand prin forta institutiilor si prin coerenta spatiului juridic”, afirma profesorul.

Prin intocmirea acestei ierarhii se poate realiza o izolare naturala a institutiilor care nu ofera calitate. In plus, scolile de elita vor aduce pe piata muncii profesionisti cu un nivel de pregatire similar.

Initiativa Hexagonului facultatilor de drept este un prim raspuns la problema cresterii calitative a sistemului de invatamant juridic. Chiar daca este vorba de o structura informala, ea s-a dovedit foarte eficace. Un test elocvent al acestei eficacitati este concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii. In fiecare an, candidatii admisi la aceasta institutie provin aproape in exclusivitate de la cele 6 facultati de drept amintite. Este nevoie insa de mai mult decat de o initiativa particulara cu un rezultat informal. La nivelul Guvernului, al Ministerului Educatie Nationale, ar trebui sa existe o strategie coerenta pe termen mediu si lung care sa repare, macar partial, erorile de acreditare ale unor facultati de drept, nu numai private ci si de stat, situate sub standardele mediei de exigenta academica”, precizeaza Valeriu Stoica.

O solutie: matematica, disciplina de admitere

Profesorul Sorin David  sustine ca se poate ajunge la o crestere a calitatii invatamantului universitar printr-o organizare mai riguroasa a examenului de admitere. El are chiar o propunere in acest sens: introducerea matematicii ca disciplina de concurs pentru intrarea la facultatile de drept.

Am remarcat si eu, ca profesor, ca din cand in cand apar generatii care obtin la examene rezultate mai slabe fata de generatiile anterioare (cum este cazul ultimelor 3-4 generatii).  Nu inteleg de unde apare aceasta discrepanta.  Cred ca in Facultatea de drept Bucuresti au devenit o minoritate disciplinele unde notele sunt inflatate, astfel incat in general notele reflecta realitatea.  Dar observ o scadere a calitatii raspunsurilor la examen (la materiile mele, cel putin) la ultimele generatii fata de altele anterioare. Este posibil ca o parte din vina sa o poarte si sistemul de invatamant (prin neadaptarea metodei de predare la mentalul ultimelor generatii).  Pe de o parte acesti studenti sunt pragmatici, in general asteapta de la curs si seminar sa ii pregateasca pentru examen (discutarea spetelor care s-au dat la examen, a raspunsurilor la teste grila, pe care apoi sa le memoreze), pe de alta parte nu isi dezvolta capacitatea lor de analiza tehnica si abstractizare pentru ca simt ca li se preda intr-un mod autoritar si nu interactiv si este mai practic atunci, pentru nota la examen, sa memoreze. Este posibil ca profesia juridica nemaifiind atat de atractiva din cauza conditiilor economice, facultatile sa nu mai atraga talentele din liceele de varf din Romania cum facea in anii ei ‘de glorie’. Personal, am sustinut in diverse ocazii introducerea matematicii ca disciplina de admitere la facultatea de drept, cred foarte mult ca o buna logica matematica este o baza sanatoasa pentru educatia juridica”, explica Sorin David

Unde-s multi se vad mai usor partile negative

Sunt necesare si alte schimbari. Lector univ.dr. Monica-Amalia Ratiu este de parere ca facultatile de stat pun la dispozitia liceenilor prea multe locuri si din acest motiv mai putin de jumatate dintre studenti “sunt buni, foarte buni si exceptionali. Cealalta jumatate este obligata sa urmeze cursuri universitare de catre familie sau decide, in lipsa unei alti idei, ‘sa dea la drept’. Cei din urma se dovedesc dezinteresati, vadit inculti, bucurosi sa promoveze cu nota cat de mica. Situatia insa nu e disperata. In opinia mea sunt prea multe locuri la facultatile de drept de stat. Cu alte cuvinte, nu au cum sa fie atat de multi studenti talentati in domeniul dreptului intr-o singura generatie. Jumatatea serioasa la care am facut referire acopera cu succes necesitatile sistemului”.

Numarul mare de absolventi este invocat si de lector. univ. dr. Adriana Almasan atunci cand vine vorba despre calitatea profesionala a licentiatilor facultatilor de drept din Romania. Ea aduce insa in discutie si o alta problema: sansele pe care un tanar absolvent le are  pe o piata a muncii in care se cauta o specializare cat mai buna. ”Eu nu as porni de la premiza ca absolventii nu sunt bine pregatiti. Raportat la numarul foarte mare de absolventi - specializarea drept este lidera - este firesc ca unii sa fie mai valorosi, iar altii mai putin valorosi. Este insa foarte adevarat ca nicio scoala de drept din Romania - si as indrazni sa spun de nicaieri in lume - nu te pregateste sa profesezi in avocatura. Or, cunostintele teoretice si, intr-o oarecare masura, practice dobandite in facultate nu sunt apte sa permita stapanirea unei profesii cu un specific deosebit nu doar fata de alte profesii juridice, dar inlauntrul careia se pot observa mai multe modalitati concrete de exercitiu - bunaoara, avocatura de consultanta si cea de litigii difera considerabil. Este naiv cel ce se asteapta ca un tanar absolvent sa poata sa faca lucruri ce necesita putina experienta. M-as incumeta sa spun ca abordarea aceasta uneori ascunde un dram de ipocrizie, multi dintre avocatii critici ai tinerilor de azi uitand cum se descurcau ei insisi in epoca in care erau stagiari. Mai rau, cativa absolventi mi-au marturisit ca birourile de avocatura ce i-au angajat nu au depus prea multe eforturi de formare profesionala, lasand aceasta in seama INPPA, care este tot o scoala. Cu toate acestea, sunt de acord ca in privinta anumitor aptitudini care ar trebui sa fie cunoscute de orice absolvent de bacalaureat se inregistreaza carente la un numar ingrijorator de studenti - intocmirea unei scrisori, stapanirea unor cunostinte minimale de procesare pe computer, metodologie de cercetare si altele. Eu imi propun sa corectez in timpul facultatii aceste lipsuri, acolo unde observ, insa am constatat ca proverbul ‘poti duce calul la apa, dar nu poti sa il obligi sa bea’ nu a aparut fara temei in folclorul romanesc”, puncteaza Adriana Almasan.

 Oferta trebuie sa urmeze practica


Lumea este in continua miscare, impunand schimbari peste tot. La fel se intampla si cu institutiile de invatamant.

De aceea si Facultatea de Drept este chemata sa-si adapteze oferta educationala la cerintele practicii. “In acest sens, ne-am dovedit, in opinia mea foarte dinamici si receptivi atat la dezvoltarea ariilor de practica in avocatura cat si la amplele modificari legislative care influenteaza activitatea tuturor profesionistilor dreptului, nu numai a avocatilor. Noile coduri au antrenat modificari ale planurilor de invatamant in toti anii de licenta si master si chiar crearea unor noi programe cum ar fi cele post-universitare dedicate in mod special acestor noi coduri. Oferta noastra educationala vizeaza in plus domenii tot mai specializate, cu cresterea ponderii in planul de invatamant a disciplinelor ce implica dreptul european si cu dezvoltarea in modulele optionale din anul al patrulea  a unor discipline cu aplicatii in domeniul afacerilor cum sunt dreptul bancar, protectia consumatorilor, dreptul asigurarilor, dreptul concurentei  etc. Programele specializate de master au devenit foarte atractive pentru mediile avocaturii de afaceri ceea ce rezulta din succesul programelor lansate in ultimii doi ani: mastere de drept fiscal, de achizitii publice si parteneriat public-privat si de arbitraj international. Tot in intampinarea nevoilor mediului de afaceri, facultatea noastra ofera o formare integrala pe toate ciclurile de studii in limba franceza, focalizata mai ales pe dreptul european al afacerilor, si  un master in limba engleza, focalizat pe arbitraj international.  Raporturile dintre activitatea didactica si cea de cercetare sunt si ele influentate de aceasta actualizare continua a ofertei educationale. In facultate exista centre de cercetare in domeniul dreptului social european, al dreptului concurentei si al dreptului proprietatii intelectuale”, ne-a declarat conf.univ.dr. Razvan Dinca, prodecan al Facultatii de Drept din Bucuresti.

Profesorul Razvan Dinca sustine ca este obligatoriu ca toate aceste modificari sa fie insotite de schimbari si in ceea ce priveste metoda de predare. “Sub acest aspect, orientarea pe cazuri si activitati practice, de genul studiului de caz, al analizei de dosar sau al procesului simulat, identificarea unor probleme de interes aplicativ, cresterea ponderii exercitiilor de analiza, redactare si expunere in lucrul cu studentii ar trebui sa contribuie la pregatirea lor pentru activitatea profesionala”.

Continuarea in editia de maine, cu opiniile decanilor facultatilor de Drept din Romania.
Conf. univ. dr. Flavius-Antoniu Baias, decanul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, vorbeste despre colaborarea institutiei de invatamant cu cele mai prestigioase firme de avocati de pe piata, iar conf.univ.dr.Lucian Bercea, decanul facultatii de Drept din Timisoara – despre adaptarea planurilor de invatamant la realitatile economice.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 23 / 27
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Glodeanu Partners, boutique de avocatură cu focus specific pe proiecte de energie regenerabilă, a fost implicată în peste 20 de astfel de tranzacții în 2022. De vorbă cu partenerii firmei despre echipă, proiecte, ”clienți cheie”
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
BRD a acordat o finanţare de 24,32 mil. € pentru dezvoltarea a două clădiri rezidenţiale verzi. Wolf Theiss și Kinstellar, în proiect
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Lawyers, 3-5 years’ experience (Competition, Litigation and Employment)
Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut la ÎCCJ o soluție de referință care confirmă că dobânzile aferente unui ajutor de stat returnat către bugetul național intră în sfera de aplicare a amnistiei fiscale
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Junior Lawyers (Consultancy and Litigation)
CMS, alături de Alpha Bank în proiectul finanţării de cca. 70 mil. €, acordată eMAG. Ana Radnev (Partener CMS), evidențiată pentru soluțiile multi-jurisdicționale oferite
Avocații ZRVP obțin o nouă victorie pentru Agenția Națională pentru Resurse Minerale într-un arbitraj internațional ICC Paris | Tribunalul arbitral a admis pretenții de 10,1 mil. USD, plus dobânzi. Cosmin Vasile (Managing Partner) și Cosmin Cojocaru (Partner), în prima linie
Mușat & Asociații va găzdui în data de 17 februarie 2023 evenimentul Asociației Internaționale a Barourilor – „Workshop on the IBA Arb40 Toolkit for Arbitral Award Writing”
Stratulat Albulescu continuă consolidarea practicii de Litigii și, în special, a ariei de Litigii fiscale. Luiza Ionescu-Donoiu se alătură echipei în rolul de Counsel
Anul 2022 a fost o etapă importantă în dezvoltarea firmei Stratulat Albulescu: rezultate foarte bune în toate practicile, expansiune peste granițe, multe contacte internaționale și consolidare a echipei. Deși anul acesta nu va fi unul ușor din punct de vedere economic, liderii firmei spun că o creștere de doi digiți poate fi realizabilă. Starea de spirit a clienților este bună, mulți dintre ei păstrându-și apetitul pentru proiectele de investiții
Practicile de M & A și Corporate, precum și consultanța day-to-day acordată clienților, au adus cele mai mari încasări pentru Mitel & Asociații în 2022 | Sorin Mitel, Senior Partner: În ciuda climatului destul de incert, clienții par că nu așteaptă o stabilizare care nu se vede la orizont și tratează acest mediu ca pe noua normalitate. Inflația post-pandemică nu se manifestă în onorarii, ci mai curând în costurile pe care le suportă firmele de avocatură, iar o creștere reală de doi digiți este mai greu de atins
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...