ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează avocaţii in-house din marile companii private. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal & Compliance - A&D Pharma: Fără un departament juridic dedicat, dinamic și care înțelege detaliile business-ului, o societate comercială poate avea dificultăți în a fi și a acționa ca un lider

19 Februarie 2018   |   Stefania Enache

Departamentul pe care il coordoneaza include o echipa formata din 15 profesionisti, impartiti intr-o divizie de drept comercial si o divizie dedicata litigiilor si suportului, care se ocupa de dosarele de instanta/arbitraj, precum si de proiectele din aria corporate sau de cele din zona de regulatory (relatia cu autoritatile).

 
 
Mihaela Scarlatescu, Head of Legal & Compliance Department in cadrul A&D Pharma, a ajuns sa lucreze in aceasta industrie dintr-o intamplare. Cand a inteles “dedesupturile” sectorului farmaceutic, si-a dorit sa cunoasca din ce in ce mai mult, realizand ca este un domeniu extrem de complex in care rolul expertului in drept este unul de linie intai. Astazi conduce un departament format din 15 profesionisti, structurat in doua divizii: o divizie de drept comercial si o divizie dedicata litigiilor si suportului, care se ocupa de dosarele de instanta/arbitraj, precum si de proiectele din aria corporate sau de cele din zona de regulatory (relatia cu autoritatile).

Mihaela Scarlatescu si-a inceput studiile in drept la o universitate privata, obtinand diploma de licenta la Universitatea din Bucuresti. Parcursul sau academic a fost completat cu un Masterat in Dreptul European al Afacerilor, organizat de Universitatea Bucuresti in colaborare cu Universitatea Pantheon Sorbonne. Cu aceasta ocazie, a avut sansa de a cunoaste spete complexe si de a interactiona cu oameni de valoare, a caror invatatura o ajuta si in prezent.


In 2000 a trecut cu brio de examenul de admitere in Baroul Bucuresti. Din momentul acceptarii in breasla, Mihaela profeseaza ca avocat, dedicandu-se cu totul carierei sale.

Initial, nu a avut un plan de specializare, ajungand intamplator sa lucreze in industria farma. “Dupa primul an de activitate, am realizat ca acest domeniu este unul de care nu te poti plictisi, astfel incat am vrut sa stiu din ce in ce mai multe: am intrat in fabrici de medicamente pentru a le intelege procesul, am vizitat autoritatile de sanatate pentru a intelege perspectiva acestora, am avut ore intregi cu echipele operationale ale clientilor nostri, pana cand am obtinut o intelegere „360 de grade” a intregii activitati farmaceutice, de la productie la retail. Referitor la faptul ca fac parte din echipa A&D Pharma, cred ca discutiile avute cu conducerea Grupului la momentul demararii colaborarii, precum si intelegerea noastra comuna asupra asteptarilor pe care le au de la acest rol, m-au convins pe loc sa accept provocarea. Le multumesc, pentru ca au avut dreptate - a fost si este o permanenta provocare, in sensul bun al cuvantului, sa lucrezi in acest grup”, declara Mihaela Scarlatescu.

Un rol complex, intr-o companie cu peste 4.500 de angajati

Avand un rol mult mai complex decat cel de Legal Manager, fiind Head of Legal & Compliance al unui grup de societati de top din Romania, cu prezenta nationala si internationala, in cadrul caruia lucreaza peste 4.500 de angajati, Mihaela ocupa o pozitie de maxima responsabilitate. “Din aceasta perspectiva si avand in vedere vizibilitatea asupra activitatilor grupului pe care mi-o ofera pozitia de Head of Legal & Compliance, consider ca echipa farma din care fac parte este ca o familie, ca un stup urias de albine care trebuie protejat si incurajat, pentru a ramane lider. In acest context, rolul pe care il am este unul de maxima responsabilitate, asigurandu-ma zilnic ca echipa respecta principiul evitarii riscurilor inutile, asigurand astfel stabilitatea afacerilor pe care le reprezentam. Practic, fara un departament juridic dedicat, dinamic si care intelege detaliile business-ului, o societate comerciala poate avea dificultati in a fi si a actiona ca un lider”, explica expertul.

Departamentul pe care il coordoneaza include o echipa formata din 15 profesionisti, impartiti  intr-o divizie de drept comercial si o divizie dedicata litigiilor si suportului, care se ocupa de dosarele de instanta/arbitraj, precum si de proiectele din aria corporate sau de cele din zona de regulatory (relatia cu autoritatile). ”Avand in vedere volumul mare de activitate, precum si diversitatea proiectelor, cred cu tarie ca cei 15 colegi ai mei se numara printre cei mai buni juristi pe care i-am format si ii formez permanent. S-ar putea sa sune usor scolastic , dar deviza noastra este ‘Crestem impreuna!’”, subliniaza Mihaela.

Referindu-se la munca sa de zi cu zi, avocatul mentioneaza ca proiectele de dezvoltare ii ocupa cel mai mult timp, avand un grad de dificultate si de intelegere peste media celorlalte proiecte din industrie. “In acest context, am beneficiat de increderea conducerii (si, pe aceasta cale, le multumesc tuturor celor care au avut incredere in noi, cei de la juridic). Am primit spre instrumentare proiecte de dezvoltare de mare dificultate, pe care le-am coordonat intern, astfel incat bucuria a fost de 100 de ori mai mare cand am reusit finalizarea cu succes a acestora. Sa reprezinti din punct de vedere juridic un operator din industria farma este o mare provocare. In context, apreciem ca este esential sa avem constant un dialog deschis si competent cu autoritatile. De asemenea, pentru a oferi rezolutii echilibrate, este important ca autoritatile financiare si juridice din Romania sa aiba experti specializati in domeniul farmaceutic, care sa contribuie la intelegerea in interiorul autoritatii pe care o reprezinta a activitatii din domeniul farmaceutic - de la productia de medicamente, pana la accesarea medicamentelor de catre pacienti, prin intermediul farmaciilor sau spitalelor din Romania”, detaliza expertul A&D Pharma.

Importanta avocatilor externi

Munca derulata pana acum a facut-o sa inteleaga faptul ca uneori este necesara consultarea unor firme de avocatura, expertii acestora oferind acel obiectivism necesar in derularea unei activitati sanatoase. “Lucrand zi de zi in companie si dorind cu tarie ca un anume proiect sa reuseasca, riscam sa devenim subiectivi. Aici intervine consultanta juridica externa. Fiind avocat la randul meu, si lucrand deopotriva si in consultanta, cautam avocati dinamici, care inteleg business-ul farmaceutic. Modul de lucru si gradul de experienta intr-un anume domeniu sau pe un anume tip de proiect reprezinta criterii esentiale in colaborarea cu avocatii externi. Cautam si in extern acelasi profil de avocati dinamici si dedicati, deoarece buna colaborare intre cele doua echipe, interna si externa, contribuie la succesul proiectelor noastre”, precizeaza Mihaela.

Anul trecut, de exemplu, departamentul pe care il coordoneaza a colaborat cu doua case de avocatura,  Peli Filip si RTPR, colaborarea avand ca obiect secondarea juristilor A&D Pharma in proiecte de dezvoltare/ achizitii. Decizia de colaborare cu avocati externi are la baza un mix intre criteriile de performanta, calitate , indeplinirea obiectivelor si costurile financiare. “Totodata, daca societatea are o colaborare de succes cu o anumita casa de avocatura, atunci respectiva casa de avocatura va fi introdusa in procesul de selectie pentru orice alt nou proiect. Increderea este esentiala in acest domeniu”, aminteste avocatul.

De altfel, Mihaela Scarlatescu este de parere ca avocatul „in house” este dator sa explice avocatului extern cu claritate si in intregime cazul juridic pentru care ii solicita serviciile, fiind esentiala o colaborare permanenta si in timp real.

In ceea ce priveste avocatura de business, Mihaela o caracterizeaza ca fiind atractiva si complexa. “Ea presupune nu numai cunoasterea legislatiei specifice business-ului in cauza, dar mai ales presupune o buna cunoastere  a principiilor de baza ale legislatiei aplicabile oricarui tip de business - corporate, dreptul muncii, IP, concurenta, fiscalitate etc. Desi departamentul juridic este considerat un „departament de suport” intr-o societate, adica nu genereaza venituri,  in realitate poate contribui semnificativ la atingerea rezultatelor de la sfarsitul unui an financiar”, mai spune Mihaela Scarlatescu.

Legislatia si industria farma


Avocatul A&D Pharma crede ca nu se poate spune ca legislatia incurajeaza, in Romania, dezvoltarea industriei farmaceutice.

“Lipsa de predictibilitate legislativa, modificarile constante la Legea Sanatatii (modificata de peste 1.000 de ori in ultimii 11 ani), coroborate cu o politica de preturi care descurajeaza accesul medicamentelor pe piata romaneasca, au contribuit la deprecierea industriei de sanatate. Este necesar ca operatorii farmaceutici sa aiba un dialog deschis cu autoritatile si sa colaboreze constant cu acestea, pentru a contribui la remedierea inadvertentelor legislative si la crearea unui mediu stabil, propice dezvoltarii domeniului farmaceutic. A&D Pharma este un grup economic, implicit orice modificari legislative cu privire la fiscalitate, la raporturile de munca sau la legislatia specifica industriei impacteaza afacerile curente”, atrage atentia Mihaela Scarlatescu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 23 / 33
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu & Asociații vrea să extindă echipa și preconizează recrutări importante în 2020, mai ales în cadrul departamentelor cheie | Silviu Statulat, Managing Partner: Piața avocaturii se diversifică, iar competiția devine tot mai acerbă. Investițiile noastre în dezvoltarea firmei au dus în mod natural la o creștere constantă
Avocații RTPR Allen&Overy, în tranzacția prin care americanii de la Brink cumpără companiile G4S din România şi alte 13 pieţe. Managing Partner-ul Costin Tărăcilă a coordonat echipa locală
Avocații D&B David și Baias și PwC România au acordat consultanță Tarom în procesul de aprobare a ajutorului de stat de salvare de către Comisia Europeană
Laura Rudnyanszky, Country Privacy Lead - Teleperformance Group: Să ne imaginăm cum va arăta piața avocaturii în următorii cinci ani, să intuim ce vor face roboții ̸ tehnologiile și ce anume va face avocatul. Apoi să ne pregătim pentru asta foarte riguros
Un avocat român intră pe lista celor mai buni profesioniști recomandați în Silicon Valley pentru practica în arbitraj și mediere din domeniul tehnologiei
Al doilea arbitraj ICSID cerut de frații Micula a ajuns la final | Firma suedeză Mannheimer Swartling, Shearman & Sterling și biroul Dentons din Paris s-au luptat timp de 6 ani cu LDDP și Lalive. Se așteaptă decizia Tribunalului arbitral în litigiul cu pretenții de 2,3 mld. €
Avocații Mitel & Asociații sunt implicați în discuții care privesc tranzacții noi, estimate a se finaliza în T1-2020. Sorin Mitel (Managing Partner): Avocatura rămâne esențialmente o profesie și mai puțin o „afacere” în care prețurile să dicteze competitivitatea
Voinescu Lawyers a încheiat o alianță cu Studio legale asociato Martinez & Novebaci din Milano. Casa de avocați a deschis și un birou la Paris
România a câștigat arbitrajul în care italienii de la FIN.CO.GE.RO cereau despăgubiri de 327 mil. €. Ce facturi a plătit statul pentru apărare în acest dosar și ce firme de avocați sărbătoresc victoria
Ce punctaje au obținut firmele selectate de Ministerul Finanțelor pentru derularea Programului MTN | Pelinari și Pelinari, în asociere cu Cleary Gottlieb, s-a clasat pe prima poziție. Pe lista finaliștilor sunt și asocierile din care fac parte Filip & Company și Volciuc-Ionescu
Dr. Sabin Taclit, Legal Manager în cadrul NextGen Communications: Strategia departamentelor juridice va rămâne aceeași și în anul 2020: prevenire și inovație. Va fi un an dedicat mai mult consultanței juridice și mai puțin activității litigioase
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...