ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cucu (CIO Office): România va adopta Regulamentul General pentru Protecţia Datelor, în luna mai 2018

23 Noiembrie 2016   |   Ioana Duta

Nerespectarea noului Regulament va avea drept consecinţe aplicarea unor amenzi uriaşe, cuantumul acestora putând să determine chiar dispariţia unui business.

 
 
Regulamentul General pentru Protecţia Datelor va fi adoptat de România în primăvara anului 2018 iar companiile vor fi obligate să deţină sisteme informatice integrate destinate stocării şi prelucrării datelor personale, a declarat, miercuri, în cadrul evenimentului Romanian Computer Show (RoCS 2016), Cristian Cucu, secretar de stat CIO Office în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

"În ceea ce priveşte partea de digitalizare, acest Big Brother de la nivelul Uniunii Europene a adoptat un Regulament referitor la protecţia generală a datelor (General Data Protection) şi pe care vrem - nu vrem trebuie să-l adoptăm. România va adopta Regulamentul General pentru Protecţia Datelor (General Data Protection Regulation - GDPR, n.r.) pe 25 mai 2018, în care există nişte reglementări foarte bine stipulate. Pur şi simplu, Guvernul va trebui să ia toate măsurile necesare pentru a ne asigura că nu vor exista amenzi aplicate industriei, din cauza nerespectării acestui Regulament. Acest nou Regulament se va aplica întregului sector IT, cu menţiunea că în cazul infrastructurilor critice de stat reglementările sunt de altă natură, iar pentru privat sunt altfel nuanţate', a afirmat Cucu.


Oficialul a menţionat că nerespectarea noului Regulament va avea drept consecinţe aplicarea unor amenzi uriaşe, cuantumul acestora putând să determine chiar dispariţia unui business.

"Una dintre noţiunile vehiculate în GDPR este legată de faptul că dacă o persoană, de exemplu, părăseşte o anumită companie are dreptul ca, într-un termen definit de trei ani, toate datele asociate acelei persoane să fie şterse din sistemele informatice ale societăţilor, lucru care este aproape imposibil la noi din cauză că avem date nestructurate în proporţie de peste 50%, stocate de fiecare persoană juridică. Drept urmare, noi avem la acest moment imposibilitatea de a identifica datele de identificare a unor persoane, asociate unui angajat şi pentru ca apoi să le putem şterge. Practic, nimeni nu are un sistem informatic care să permită identificarea acelor date personale pentru a le putea şterge în momentul în care se renunţă la un angajat. Nerespectarea noului Regulament duce la aplicare unor amenzi uriaşe, covârşitoare. Se situează într-o zonă în care un business poate să dispară, din cauza neaplicării Regulamentului", a explicat secretarul de stat.

Acesta a adăugat că noul Regulament nu este o Directivă, "ceea ce înseamnă că nu trebuie adoptat în legislaţia naţională, nu avem nevoie de o lege organică pentru acesta, iar amenzile vor fi aplicate direct".

Pe de altă parte, Cristian Cucu a susţinut că este un susţinător al ideii de specializare în domeniul IT, iar România ar trebui să-şi găsească poziţia, din acest punct de vedere, în cadrul Uniunii Europene.

"Venind din mediul privat, voi susţine foarte mult ideea de specializare. Până acum, ne-am complăcut în a fi mecanism de Dacie, probabil, ne-am pricepe la orice indiferent de complexitatea sistemelor informatice. Am ajuns la nivelul la care orice firmă poate face orice doar pentru faptul că nu sunt proiecte pe piaţă şi pentru a supravieţui ar trebui să ne adaptăm unui stil care nu ne ajută pe termen lung. România trebuie să-şi regăsească specializările în domeniul IT şi să-şi definească poziţia în cadrul Uniunii Europene, prin nişte specializări recunoscute dincolo de graniţele ţării. Acesta este un deziderat pe care îl avem undeva alături de altele", a spus Cucu.

Parlamentul European a adoptat în data de 14 aprilie 2016 pachetul legislativ privind protecţia datelor personale, ce cuprinde un Regulament General privind Protecţia Datelor, cu aplicabilitate directă la nivelul tuturor statelor membre, şi o Directivă privind protecţia datelor personale în cadrul activităţilor desfăşurate de autorităţile de aplicare a legii.

Prevederile Regulamentului au intrat în vigoare în primăvara acestui an, odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în data de 27 aprilie, dar vor fi aplicabile după expirarea unui termen de 2 ani, începând cu primăvara anului 2018.

Regulamentul asigură dreptul persoanelor vizate de a obţine informaţii clare şi cuprinzătoare cu privire la scopul şi modul în care le sunt prelucrate datele personale, şi exprimă într-o manieră mai clară dreptul de a fi uitat. De asemenea, documentul prevede dreptul la portabilitatea datelor, adică posibilitatea persoanei vizate de a-şi transfera în totalitate datele la un alt operator de date, oferindu-i astfel un mai bun control asupra modului în care aceste date sunt prelucrate.

În plus, prin noul Regulament, protecţia vieţii private a minorilor beneficiază de mai multă atenţie, mai ales în mediul online.

Regulile stabilite de noul document sunt aplicabile tuturor operatorilor de date, indiferent de locul unde sunt stabiliţi aceştia, în măsura în care serviciile acestora presupun prelucrarea datelor personale ale cetăţenilor Uniunii Europene. În acelaşi timp, Regulamentul vine în sprijinul operatorilor de date şi împuterniciţilor acestora, stabilind un set unic de reguli aplicabile pe teritoriul întregii Uniuni Europene. Astfel, sunt reduse în mod semnificativ şi procedurile administrative pe care operatorii de date trebuie să le urmeze, fiind oferită posibilitatea de a avea un 'interlocutor' unic la nivel european.

Lideri din industria IT autohtonă, autorităţi publice şi asociaţii de profil au participat, miercuri, la cea de-a 22-a ediţie a evenimentului Romanian Computer Show - RoCS 2016, organizat la Bucureşti.

RoCS este un eveniment ce se adresează specialiştilor din IT&C, atât din sectorul public, cât şi din cel privat, dar şi reprezentanţilor asociaţiilor profesionale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 10952 / 17830
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de Catalyst România în investiția în evoMAG. Alin Stanciu (Partner Catalyst România): Echipa, condusă de Alina Stăvaru, și-a demonstrat și de această dată competența și orientarea pe livrarea de soluții, în timp util
NNDKP a asistat PepsiCo în achiziția unui pachet minoritar de acțiuni în AQUA Carpatica. Echipa de proiect, coordonată de partenerul Gabriela Cacerea
Cum lucrează echipa de zece avocați specializați și implicați în practica de Dreptul mediului de la NNDKP, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții. Roxana Ionescu, partenerul coordonator al practicii: ‘Viziunea noastră s-a construit pe inovație încă de când domeniul era unul emergent. Pe gama aspectelor de mediu, implicarea este una specializată, iar serviciile pe care le furnizam ca firmă sunt integrate’
EXCLUSIV | MPR Partners intră în al treilea arbitraj ICSID, cu pretenții de cca. 383 mil. €, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți stă o firmă cu 1200 de avocați și 30 de birouri pe mai multe continente
NNDKP, alături de Isosport în achiziția Novo Tech Group, ce operează o unitate de producție la Oradea. Asistență juridică în legătură cu toate aspectele de drept românesc relevante
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...