ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Lulache (Nuclearelectrica): Nu negociem cu chinezii furnizarea de echipamente pentru reactoarele 3 şi 4, ci partea financiară

14 Iunie 2016   |   Ioana Duta

"Întotdeauna un investitor majoritar are o poziţie dominantă în luarea deciziilor. Parte din negocieri vizează modalitatea cum să păstrăm pentru statul român o poziţie importantă, ca investitorul să nu poată lua orice decizie. Investitorul va trebui să respecte regulile româneşti şi cele europene".

 
 
Negocierile cu compania chineză pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă au ca obiect atragerea unui investitor care să contribuie financiar la realizarea unităţilor şi nu partea de furnizare de echipamente, a declarat, marţi, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, prezentă la Forumul Energetic Regional FOREN.

Ea a fost întrebată dacă societatea chineză cu care se negociază vrea să aducă echipamente din China pentru reactoarele 3 şi 4. "Negocierea nu are ca obiect construirea efectivă a reactoarelor 3 şi 4, ci discutăm de un investitor care să contribuie financiar la compania de proiect", a spus Lulache.

Când i s-a menţionat că partea chineză va deţine participaţia majoritară în compania de proiect, Lulache a răspuns: "Întotdeauna un investitor majoritar are o poziţie dominantă în luarea deciziilor. Parte din negocieri vizează modalitatea cum să păstrăm pentru statul român o poziţie importantă, ca investitorul să nu poată lua orice decizie. Investitorul va trebui să respecte regulile româneşti şi cele europene".


Ea a adăugat că, în prezent, se negociază cu compania chineză acordul investitorilor şi actul constitutiv al noii companii de proiect.

Lulache a arătat că, în acest moment, Nuclearelectrica testează, la fabrica de combustibil nuclear din Piteşti, pulbere de uraniu provenită de la mai multe companii care vor să se califice drept furnizori pentru reactoarele de la Cernavodă. Lulache a refuzat să spună care sunt aceşti furnizori sau care este numărul lor, precizând totuşi că producătorul român de pulbere de uraniu, Compania Naţională a Uraniului (CNU), este furnizor calificat al Nuclearelectrica.

Totodată, Lulache a fost întrebată dacă este posibil ca viitoarele reactoare 3 şi 4 să fie construite la Mintia-Deva, în loc de Cernavodă. "Nu îmi imaginez cum s-ar putea întâmpla povestea asta. Proiectul este pentru construirea a două reactoare la Cernavodă. Acolo avem active existente pe care le vom folosi pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4", a răspuns directorul general al Nuclearelectrica.

La rândul său, Mădălina Tronea, specialist în cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN), a precizat: "M-am amuzat şi eu când am auzit acest lucru. O centrală nucleară se autorizează împreună cu amplasamentul său, astfel că mutarea proiectului în alt amplasament ar însemna reluarea unor autorizări".

Liviu Gherghe, reprezentantul ROMATOM, organizaţie care are ca obiect promovarea energiei nucleare, a precizat că, potrivit unui studiu realizat în 2013, pe şantierul reactoarelor 3 şi 4 ar putea lucra 8.300 de muncitori români, iar, pe orizontală, proiectul va crea alte 8.000 de locuri de muncă.

"Părţi din echipamente şi chiar echipamente complete vor putea fi produse în România", a arătat el, precizând că nu poate spune cu exactitate ce procent din echipamentele care vor fi folosite pot proveni din România.

Guvernul a aprobat la începutul acestui an o scrisoare-suport prin care certifică faptul că proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă este unul strategic prioritar pentru România şi care poate fi implementat doar cu sprijinul statului, a declarat, pe 26 mai, Daniela Lulache, CEO al Nuclearelectrica, în cadrul unei conferinţe pe tema programului nuclear al României.

"Avem o procedură de negociere în plină desfăşurare cu partenerul chinez. Pot să vă jur că sunt în plină desfăşurare. Jumătate din timpul nostru fizic este alocat acestui proiect. Suntem implicaţi într-o comisie de negociere, iar în această comisie de negociere sunt şi reprezentanţi ai statului. Negociem zi de zi şi avansăm în acest proiect, în care suntem într-o ultimă etapă", a precizat Lulache.

Ea a arătat că scrisoarea conţine inclusiv schemele de sprijin care pot fi acordate acestui proiect.

"Guvernul a emis o scrisoare-suport, ca parte din acest întreg mecanism şi care în principiu spune următoarele: România este conştientă că acest proiect se poate dezvolta doar cu implicarea şi sprijinul statului român, statul român consideră acest proiect un proiect strategic prioritar şi descrie o serie de mecanisme de sprijin pe care să le analizeze şi să le acorde pentru dezvoltarea proiectului. Parte din aceste mecanisme de sprijin sunt implementarea mecanismului contractelor pentru diferenţă, o serie de facilităţi fiscale eventual, garanţii de stat pentru finanţarea proiectului", a precizat oficialul Nuclearelectrica.

Lulache a mai spus că o parte din aceste mecanisme de sprijin reprezintă ajutoare de stat şi vor trebui aprobate de către Comisia Europeană.

"Evident, toate aceste mecanisme vor fi asigurate în anumite condiţii. De exemplu, pentru implementarea mecanismului contractelor pentru diferenţă, suntem conştienţi că va trebui să trecem printr-un proces de negociere şi analiză cu Comisia Europeană şi că trebuie ca acest mecanism să facă faţă mai multor teste, inclusiv celor a ajutoarelor de stat. Şi atunci, acordarea acestora este condiţionată de parcurgerea cu succes a acestor etape", a adăugat Lulache.

Lulache a mai spus că Energonuclear, compania de proiect care a gestionat până acum proiectul reactoarelor 3 şi 4, va fuziona cu noua companie de proiect.

Pe 9 noiembrie 2015, reprezentanţii Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavodă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 11926 / 17805
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Deloitte România a asistat investitorul imobiliar Hili Properties în preluarea Băneasa Real Estate, proprietarul clădirii de birouri MIRO
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
RTPR l-a asistat pe Jean Valvis cu privire la parteneriatul strategic între AQUA Carpatica și PepsiCo | Jean Valvis: RTPR s-au ridicat pe deplin la înălțimea renumelui pe care îl au, dovedindu-se avocații de M&A cei mai profesioniști în domeniul comercial, cu accent total pe rezultate
NNDKP asistă ExxonMobil cu finalizarea vânzării către Romgaz a participației deținute în cadrul proiectului offshore Neptun Deep. Samuel Shehadeh, Senior Counsel ExxonMobil: Am beneficiat de vasta experiență a NNDKP în domeniul energiei, de viziunea strategică și de recomandările practice furnizate
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...