ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Valeriu Stoica, partener fondator STOICA & Asociații: “Am o structură de luptător. Victoriile satisfac, dar înfrângerile ambiționează”

12 Septembrie 2013   |   Georgian Stoica

La 60 de ani, avocatul Valeriu Stoica spune ca are doua mari realizari: familia si profesia.

 
 
Valeriu Stoica, unul dintre cei mai cunoscuți profesioniști români ai Dreptului, avocat reputat, evidențiat de directoarele juridice internaționale, dar și distins dascăl al Facultăţii de Drept din Universitatea Bucureşti, împlinește curând frumoasa vârstă de 60 de ani.

Într-un interviu „de colecție” acordat BizLawyer, Valeriu Stoica vorbește deschis despre cele mai importante realizari și proiecte, dezvăluind totodată atuurile sale și ale societății de avocați pe care a fondat-o. Domnia- sa face o inspirată legatură între verbele a fi, a avea și a face, punând cu eleganță în ecuație competența profesională, bogația spirituală și succesul material.

Fondatorul firmei STOICA & Asociații analizează și schimbările din peisajul juridic: Valeriu Stoica așează în balanță notorietatea profesională, credibilitatea, încrederea pe care o inspiră un avocat și relaționarea, numărul contactelor și comunicarea în mediile corporatiste, vorbind deschis și despre competiția între casele locale de avocați, care au reușit să se transforme în branduri puternice și firmele străine, care au avantajul clientelei străine.

În interviul acordat BizLawyer, profesorul Stoica arată care sunt tarele învățământului românesc, povestește despre „hexagonul facultăților de Drept” unde se încearcă păstrarea standardelor înalte de pregătire juridică și despre „experimentul socratic” ratat și învățămintele pe care le-a tras, arătând că este nevoie de un proces de reformă graduală, cu câteva direcții de urmat.

În final, inițiatorul „proiectului Dobrușa” vorbește despre pasiunea sa pentru viticultură, despre afacerea din Dragășani, investiții, break-even point și șansele unei tranzacții, la final, când producătorul vinurilor Avincis își va atinge maturitatea.

În avocatură încep să se schimbe generațiile, oamenii care conduc firmele… Ce va urma pentru STOICA & Asociații?

Aflați mai jos, din interviul acordat de
Valeriu Stoica, unul dintre cei mai puternici avocați din România.

BizLawyer: Domnule Valeriu Stoica, sarbatoriti la inceput de octombrie implinirea a 60 de ani. Va fi un bun prilej de a privi inapoi cu mandrie la tot ce ati realizat pana acum: un brand prestigios - Stoica & Asociaţii – in avocatura, modelarea unor generatii de studenti prin activitatea de profesor universitar, un hobby ce a transformat domeniul viticol dezvoltat in regiunea Drăgăşani intr-un business promitator si, mai important decat toate, o familie frumoasa si unita. Ce conteaza cel mai mult, care este creatia – dinte cele cunoscute si mai sus enumerate, ori poate mai putin stiute de noi, gazetarii – care va umple de mandrie acum? Si de ce?

Valeriu Stoica: Sunt doua mari realizari: familia si profesia. Familia - pentru ca este sursa de echilibru, cadrul in care se invata lectia iubirii, a prieteniei, a bunatatii, lectia tolerantei, a respectului reciproc. Profesia - pentru ca ea ofera cadrul in care se poate dezvolta si implini personalitatea noastra. Ma bucur ca am avut sansa in viata sa am o familie unita si, cu sprijinul familiei, sa pot sa ma dezvolt si realizez profesional.

" Secretul eficientei este organizarea timpului "

-    As porni discutia noastra de la firma de avocatura, pozitionata pe primul loc in directoarele juridice din ultimii patru ani, in domeniul Litigiilor si Arbitrajului. In toate aceste ghiduri juridice sunteti indicat drept un personaj cheie si o figura dominanta in aceasta arie de practica. Ar putea veni recunoasterea si din faptul ca sunteti profesor universitar sau ca ati condus Ministerul Justitiei o perioada? Ori referintele clientilor si competitorilor din piata sunt date de victoriile in plan juridic obtinute de-a lungul timpului? Care credeti ca sunt atuurile dumneavoastra si ale societatii de avocati in aceasta arie de practica?

Mai intai as spune ca, desi este adevarat ca in domeniul litigiilor si arbitrajului aceste directoare internationale invocate de dumneavoastra pun in lumina pozitia pe care o ocupam in lumea juridica romaneasca, societatea noastra de avocati are performante foarte mari si in domeniul consultantei. Asta rezulta in primul rand din faptul ca avem clienti institutii financiare internationale – printre care Banca Mondiala, IFC, BERD - avem clienti corporatii internationale, corporatii romanesti foarte importante si, nu in ultimul rand, chiar clienti persoane fizice, dar care ridica probleme de consultanta foarte importante.

Revin insa la intrebarea dumneavoastra. Principalul atu este competenta profesionala. Recunoasterea pe care o putem dobandi in profesie vine din competenta in primul rand. Faptul ca am fost ministru, faptul ca sunt profesor, ca ma bucur de un anumit prestigiu ca avocat, toate acestea se bazeaza pe competenta profesionala. Si, evident, competenta profesionala este cea care sustine performantele in profesie, sau cum spuneati mai devreme - victoriile in profesie. Cred insa ca in profesia de avocat, ca si in alte profesii, desi rezultatele sunt foarte importante, drumul catre rezultate este si mai important. Eu am o structura de luptator. Victoriile, intr-adevar, satisfac, dar infrangerile ambitioneaza! Ca urmare, trebuie sa stii sa inveti si din unele si din altele. Cred ca atuul nostru cel mai serios in profesie este puterea de a lupta, competenta profesionala si, evident, valorile societatii noastre: integritate, curaj, fidelitate. Eu cred ca societatea noastra de avocati este o scoala de  formare profesionala si de formare a caracterelor. Este cred ca cea mai importanta dimensiune a societatii noastre de avocati. Sunt bucuros ca de-a lungul timpului s-au format aici avocati foarte buni, unii urmeaza cursul profesiei lor in mod independent, dar toti care s-au format aici, la aceasta scoala de caractere si zic eu – de performanta profesionala - au avut mult de invatat de la noi.

-    Pentru ca vorbeam de forta brandului si de performantele firmei, vrem sa spunem ca STOICA si Asociatii este un brand puternic pe piata avocaturii, sustinut, evident, de greutatea numelor Valeriu si Irinel Stoica. Cat de importanta considerati ca este notorietatea profesionala, credibilitatea, increderea pe care o inspira un avocat? Cat conteaza azi stiinta de carte a avocatului si cat relationarea, numarul contactelor? Care mai sunt azi ingredientele performantei in avocatura?

Recunoasterea de care se bucura societatea noastra de avocati este determinata nu doar de performantele partenerilor fondatori, ci de performantele tuturor avocatilor care lucreaza in aceasta societate. Evident, ma refer in primul rand la partenerii nostri, dar si la ceilalti avocati, seniori sau juniori, pentru ca impreuna formam o echipa, iar performantele se bazeaza pe calitatile individuale, dar si pe spiritul de echipa. Cred ca astazi, intr-o lume in care competitia este foarte acerba, sunt importante notorietatea, contactele, comunicarile pe care le poti face in diferite medii profesionale si in diferite medii corporatiste, dar cred ca mai este vorba de ceva. Este nevoie de un echilibru intre calitatile profesionale, intre atuurile profesionale si acest mod de a te relationa cu societatea. Avocatul este nu doar un profesionist, este un om in slujba celorlalti. Ca sa poti fi in slujba celorlalti, trebuie sa fii recunoscut ca atare; ceilalti trebuie sa te recunoasca si din acest punct de  vedere un avocat trebuie sa stie in egala masura sa performeze profesional si sa comunice cu oamenii, mai ales in mediile corporatiste, unde este un tip specific de comunicare, de comportament, de control. Noi insistam foarte mult pe ideea ca o calitate importanta a avocatilor este echilibrul interior, in felul acesta ei putand sa reactioneze cu luciditate, cu calm si cu pricepere in cele mai complicate situatii. Si sa aleaga cea mai buna solutie.

-    In ce tip de proiecte va mai implicati direct, ca avocat? Exista vreun proiect pe care il considerati interesant si de care ati ramas atasat? Care a fost cel mai important moment de împlinire profesională?

 
Nu fac parte dintre profesionistii care isi ierarhizeaza proiectele. Riscul de a face o ierarhie - de exemplu in functie de miza financiara a unor proiecte - este foarte mare pentru ca avocatul este in slujba celorlalti, el trebuie sa performeze indiferent de miza financiara a fiecarui proiect.  Iata de ce de sufletul meu sunt apropiate toate proiectele in care lucrez si caut ca in fiecare dintre acestea, indiferent de dimensiunea lui, de miza lui financiara, sa dau tot ce e mai bun alaturi de echipa langa care lucrez. Nu pot sa spun ca un proiect de o dimensiune mai mica este mai putin important decat un proiect de o dimensiune foarte mare.

-    Cum arata o zi din viata dumneavoastra  de partener fondator a societatii de avocatura  STOICA & Asociatii? Cat timp dedicati firmei in raport cu alte proiecte in care sunteti implicat?

Cea mai mare parte a timpului o dedic profesiei de avocat. Dar pentru ca, asa cum ati spus, desfasor si alte activitati, imi impart restul timpului, atat cat mai ramane, intre acestea. Cred ca secretul eficientei este organizarea timpului.

- Cum va alegeti avocatii cu care lucrati direct? Ce abilitati trebuie sa aiba acestia ? Cat de usor gasiti oameni pentru un anumit proiect pe care dumneavoastra il considerati important? Si, ca o curiozitate, stiti numele tuturor avocatilor din firma?

Ii stiu pe toti pentru ca eu i-am selectat si procesul de selectie este foarte simplu, chiar daca este de lunga durata. In anul doi la facultate predau un curs de drept civil; cu aceasta ocazie identific studentii care mi se par ca au vocatie de a fi buni juristi si vocatie de a fi buni avocati. Asadar, nu este obligatoriu ca un bun jurist sa fie intotdeauna si un bun avocat. Sunt calitati speciale care se cer pentru a fi un bun avocat: pe langa o solida pregatire profesionala, o solida cunoastere a domeniului dreptului, e nevoie, precum spuneam mai devreme, sa ai si o structura de luptator. Fara o asemenea structura, nu poti performa in profesia de avocat. Selectez dintre cei mai buni studenti pe cei care au si calitati pentru a deveni buni avocati si ii invit sa faca stagii de practica profesionala la societate, aceste stagii durand doi ani. Ma consult cu partenerii care lucreaza impreuna cu studentii in practica si impreuna decidem care dintre ei ar putea avea si calitatile profesionale, dar ar putea sa aiba si vocatia de a se integra in cultura noastra organizationala. Pentru ca fiecare institutie are o anumita cultura organizationala, anumite valori, un anumit stil de lucru si este poate pentru unii constrangator sa accepte o anumita cultura organizationala, poate nu i se potriveste, si atunci este bine sa verificam compatibilitatea. Iar cei care sunt compatibili lucreaza cu noi, dupa aceea formandu-se de-a lungul anilor.  Eu cred ca este nevoie de cativa ani buni pentru a te forma ca un foarte bun avocat, dar avem rabdare.

- Cam cat timp le oferiti oamenilor pentru a arata ce pot, pentru a performa si cum ii sprijiniti in aceasta perioada ? Ce se intampla cu cei care nu confirma?

Asa cum va spuneam este o perioada de selectie care dureaza doi ani. Ulterior, cei selectati au o perioada de stagiu de doi ani. Daca in perioada de stagiu sunt in continuare determinati sa lucreze la noi si daca noi apreciem ca s-au integrat in cultura noastra organizationala, atunci continuam colaborarea. In general, le dau oamenilor sanse. Nu doar o prima sansa, ci si a doua, a treia sansa... Evident insa, ca - daca la un moment dat apare o incompatibilitatea de cultura organizationala, de stil de lucru, de comportament - fara a exista nicio tulburare- in mod firesc, se produce o despartire. Nu este niciun fel de tensiune din acest punct de vedere, dupa cum in orice institutie exista o anumita mobilitate a resurselor umane; si chiar este bine ca o asemenea mobilitate sa existe pentru ca ea creaza si un spirit de competitie care este folositor.

-    Cum vedeti competitia intre casele locale de avocati, care au reusit sa se transforme in branduri puternice, si firmele straine, care poate au acces mai facil la clientii straini si reusesc de multe ori sa adune in portofoliu si jucatori autohtoni din economie?


Nu am vazut niciodata o diferenta neta intre societatile de avocati straine si cele autohtone. De ce nu am vazut? Pentru ca cei care lucreaza in ambele sunt avocati romani. Daca putem vorbi de diferente, eu cred ca sunt atuuri si pentru unele si pentru altele. Pentru societatile straine poate ca tipul de management ar putea sa fie un atu, tinand seama de faptul ca in marile societati internationale exista o cultura a managementului avocatial de decenii, sau chiar de un secol; aceasta experienta manageriala conteaza foarte mult. Mai conteaza faptul ca, de obicei, societatile straine de avocati vin in Romania atrase de proprii lor clienti internationali care investesc aici si au astfel un avantaj de clientela. Dar si societatile autohtone au foarte multe atuuri: cunoasterea mediului de business local, a oportunitatilor,  a mediului juridic romanesc... Cred ca, pana la urma, aceasta competitie este benefica in profesia de avocat.

- Aveti o vasta experianta in avocatura. Cum vedeti dumneavoastra ca s-a schimbat avocatura si peisajul juridic in ultimele doua decenii si cum credeti ca va arata avocatura de business peste cinci sau zece ani?

Profesia de avocat este o profesie liberala. E adevarat ca in Romania ea s-a schimbat radical dupa prabusirea comnunismului. Insa transformarea acestei profesii  liberale in lume a inceput de multa vreme, dupa cel de-al doilea razboi mondial, mai ales, poate chiar mai demult. Care este principarea transformare? Coordonatele profesiei liberale au fost dublate de un mediu societar corporatist in care se desfasoara activitatile avocatiale, nu numai cele de consultanta, ci chiar si cele de litigii. Se produce o transformare a profesiei de avocat. Daca in Romania profesia de avocat, ca toate celelalte profesii liberale, presupunea altadata o nota puternica de individualism, in ultimul timp ideea de echipa a devenit cel putin la fel de importanta ca ideea de personalitate individuala. O societate puternica de avocati trebuie sa tina seama de ambele dimensiuni: trebuie sa aiba personalitati puternice, individualitati puternice, dar si arta de a pune in echipa aceste personalitati. Aceasta este transformarea cea mai importanta care s-a produs si nu cred ca peste 5 sau 10 ani se va schimba cursul acestei evolutii. Cred ca, dimpotriva, se va accentua.

“Iubesc reformele moderate, mă tem de revoluții. Nu cred că o transformare radicală a învățământului juridic românesc este posibilă”

-    Cate generatii de studenti au trecut prin mana dumneavoastra? Cati au fost cei care v-au atras atentia prin potentialul ce se putea ghici la orele de curs? Cati dintre ei s-au alaturat firmei STOICA & Asociatii?


Au fost peste 30 de generatii de studenti la a caror formare profesionala am participat ca profesor, evident strabatand toate treptele carierei didactice. Si aici fac o paranteza: m-am simtit foarte bine in perioada didactica in calitatea de asistent. As zice ca m-am simtit cel mai bine. De ce? Pentru ca seminarele au ramas pentru mine un spatiu de dialog in care poti cunoaste foarte bine interlocutorul. Este motivul pentru care si dupa ce nu am mai tinut seminare, la curs am incercat sa gasesc formule interactive care sa-mi permita sa raman mereu in dialog cu studentii.
Lucrand atat de mult in invatamantul juridic am dobandit o anumita experienta pentru a recunoaste pe cei care au vocatie si pasiune pentru drept si, de-a lungul timpului, am incercat sa stimulez aceste calitati pe care le-am descoperit la studentii mei. Cum va  spuneam mai devreme, cei care au fost de-a lungul timpului foarte performanti, au si lucrat sau lucreaza in societatea de avocati STOICA & Asociatii. Altii lucreaza in alte societati, altii profeseaza ca judecatori, ca procurori, fostii mei studenti sunt peste tot.

-    In discutiile purtate cu unii parteneri ai firmelor de avocati de pe piata locala, acestia au invocat adesea calitatea necorespunzatoare a invatamantului, slaba pregatire a absolventilor de Drept. Impartasiti aceste opinii?


Si da, si nu. Da, pentru ca dupa 1990 a fost o explozie de facultati private si de stat in toata tara, dar nu toate au avut resursele umane pentru a elabora si coordona un proces didactic de mare calitate. Cred ca a fost o prea mare lejeritate in momentul in care au fost acreditate toate aceste facultati. Si, din acest punct de vedere, cei care se plang de valoarea profesionala a unora dintre absolventi au dreptate. In acelasi timp, raspunsul este nu, pentru ca sunt in Romania facultati de mare prestigiu care, in general, nu fac rabat in ceea ce priveste calitatea procesului de invatamant. Am in vedere facultatea din Bucuresti, dar si celelalte din Cluj, Iasi, Craiova, Timisoara sau Sibiu. Noi vorbim chiar de un hexagon al facultatilor de Drept care incearca sa pastreze standarde inalte de pregatire juridica si cat mai apropiate intre ele, in asa fel incat sa asiguram pentru mediul juridic romanesc oameni cat mai bine formati.
Din cauza acestei multitudini de facultati a scazut la fiecare dintre ele baza de selectie, consecinta fiind ca, baza de selectie fiind mica pentru  fiecare facultate - ma refer la cele care au pastrat un sistem de concurs de admitere - nu mai avem acelasi numar de candidati, deci nu mai selectam dintr-o baza foarte larga. Asta face sa nu mai avem aceeasi proportie de studenti foarte buni. Dar in continuare exista studenti foarte buni la Facultatea de Drept din Bucuresti.

-    Dincolo de calitatea studentilor multi dintre avocatii de top de astazi spuneau ca ar fi necesara imbunatatirea programei de invatamant, a metodelor. Credeti ca o astfel de „revolutie” in domeniul invatamantului juridic ar fi benefica? Cum s-ar putea face?

Ma tem intotdeauna de revolutii, iubesc reformele moderate. Nu cred ca o transformare radicala a invatamantului juridic romanesc este posibila, iar daca cineva ar incerca-o, esecul ar fi aproape garantat. Cred ca este nevoie de un proces de reforma graduala, cu cateva directii de urmat. Mai intai, cred ca ar trebui sa se uniformizeze standardele de exigenta profesionala la toate facultatile de drept, iar cele care nu reusesc sa aiba standarde corespunzatoare ar trebui sa iasa din circuit. In al doilea rand, cred ca ar trebui reorientate programele de invatamant catre formarea rationamentului juridic, catre formarea logicii juridice, in asa fel incat absolventul sa aiba la sfarsit propria sa grila pentru a intelege fenomenul juridic. Din pacate, in invatamantul juridic romanesc multa vreme s-a mers pe ideea de informare, de transmitere a unor cunostinte si nu pe ideea de formare. Or, eu cred ca formarea are in vedere structurile mentale ale studentului. Pentru fiecare profesie exista un anumit tip de structura mentala, de imbinare a cunostintelor intr-un intreg, in asa fel incat acel intreg sa devina grila de intelegere a realitatii juridice, sau a altei realitati profesionale, dupa caz. Din acest punct de vedere, cred ca invatamantul juridic romanesc mai are inca multe de facut. Chiar metoda de predare ar trebui un pic adaptata la nevoile dialogului cu studentii. E adevarat ca uneori nici studentii nu sunt foarte receptivi, pentru ca – mai este o problema foarte complicata ce trebuie avuta in vedere - nu se poate forma invatamantul superior, inclusiv cel juridic, daca invatamantul primar, gimnazial si cel liceal trec prin criza de astazi in Romania. Daca elementele fundamentale de cultura, de gandire lipsesc, e foarte greu ca in facultate sa poti acoperi acest handicap pe care din pacate il creaza mai ales liceul in ziua de astazi. Dar, dincolo de aceste dificultati, foarte important sub aspectul metodei de predare, ar fi o mai mare practicare a metodei interactive.
Eu am facut un experiment in urma cu cativa ani, am incercat sa aplica metoda socratica de predare, dar din pacate nu a fost de succes. Ce presupune aceasta metoda? Se renunta la cursul magistral in care profesorul vine la catedra si vorbeste doua ore... Li se da in prealabil studentilor o tematica, ei o pregatesc si cand profesorul vine la curs discuta impreuna tematica pe care studentii deja au pregatit-o. Dialogul care se incheaga este de natura sa permita profesorului sa participe mai mult la formarea intelectuala a studentilor.
Din pacate, acest experiment nu a fost incununat de succes, pentru ca, dupa un an universitar in care am aplicat aceasta metoda in mod consecvent, am constatat ca incet-incet studentii abandonau. Gandul ca ei trebuie sa fie in primul rand cei care vorbesc la curs ii speria. La sfarsit au ramas foarte putini, cei mai buni. In invatamant nu trebuie sa te adresezi insa numai elitelor; rostul pedagogului este sa gaseasca o formula prin care sa acopere majoritatea auditoriului. Daca se adreseaza numai unei elite de 10-15% din auditoriu, nu este un bun pedagog. Asa ca a trebuit sa-mi refac gandirea despre metoda de predare si am revenit la cea clasica, incercand sa o adaptez insa cat mai mult cu elemente din metoda socratica, in sensul ca la cursurile mele incerc sa-i stimulez cat mai mult pe studenti la dialog.
 
-    Pentru ca tot vorbim de studenti, de tineri, multi dintre ei au impresia ca a fi jurist, a fi avocat, este calea cea mai scurta catre bogatie, catre bunastare. Este real? Ce le-ati spune acestora?

Mai intai le-as spune ca nu bogatia materiala trebuie sa fie principala preocupare. La temelia oricarei realizari se afla competenta profesionala si bogatia spirituala a profesionistului. Nu vreau sa spun ca nu este important succesul material. Numai ca in viata sunt mai multe lucruri importante si nu e intamplator ca fiecare limba vorbita azi e structurata pe trei verbe: a fi, a avea si a face. Orice limba e structurata pe aceste verbe si nu intamplator. Unii spun ca nu este important sa ai, este important ceea ce esti. Mi se pare ca este o observatie rezonabila, dar nu cred ca trebuie sa dispretuim verbul a avea. El poate fi pus in cauza, cand intre a fi, a avea si a face, nu este armonie. Atunci cand bogatia materiala de care sunt preocupati unii dintre cei tineri este expresia bogatiei sufletesti a fiecaruia dintre noi, atunci bogatia aceea are expresia frumosului. Daca, dimpotriva, bogatia aceea este expresia goliciunii sufletesti, atunci ar putea sa aiba expresia uratului. A face este verbul care leaga a fi de a avea. Cand eram mai tanar nu intelegeam nici eu foarte bine aceasta legatura si credeam, la modul idealist, ca, in general, lucrurile materiale nu au importanta pe care o au infaptuirile spirituale. Astazi cred ca lucrurile sunt si trebuie sa ramana in echilibru. O societate arata mai bine sau mai rau in functie de cum membrii ei reusesc sa continue pe a fi prin a avea tinand seama de puntea de legatura ce este verbul a face. Cu cat vom avea mai multi oameni in Romania care vor intelege aceasta legatura dintre a fi, a avea si a face cu atat avem mai mari vor fi sansele ca aceasta tara sa se schimbe.

-    Exista nume de avocati – seniori, parteneri – remarcati de dumneavoastra in timpul studentiei, care au atins pozitii de top in alte firme  de avocatura? Ne puteti da cateva exemple?


In mai toate societatile de avocati din Bucuresti exista fosti studenti de-ai mei, unii dintre ei fiind in pozitii de top. Ar trebui sa fac o lista foarte lunga, dar o sa ma rezum la trei exemple: mai intai Flavius Baias care, chiar daca s-a retras temporar din practica avocatiala, a lasat numele unei firme foarte importante. I-as mai aminti pe Catalin Predoiu, care a performat ca avocat si a fost foarte multa vreme partener al unei foarte solide societati de avocati, chiar daca acum e mai ocupat de politica decat de avocatura si pe Florentin Tuca, un avocat sadea, care nu a ezitat nicio clipa si a ramas pe acest drum al avocaturii.

-    Dar dumneavoastra prin ce credeti ca ati ramas in memoria celor care v-au frecventat cursurile?

Cred ca din toata discutia noastra de pana acum se intrevede cel mai important lucru prin care as fi putut ramane in memoria studentilor: pasiunea pentru drept. Atunci cand exista participare sufleteasca in profesie, atunci cand sunt internalizate conceptele, ideile, teoriile unui domeniu, atunci cand ele devin parte a sufletului tau, atunci, dintr-o data, pasiunea transforma acest domeniu intr-unul frumos, atragator, seducator. Sper sa fi reusit sa le transmit studentilor mei macar o parte din aceasta pasiune pentru drept.

Vezi aici interviul video acordat de Valeriu Stoica: "Iubesc reformele moderate, ma tem de revolutii. Nu cred ca o transformare radicala a învatamântului juridic românesc este posibila"

“Investiţia în vinuri este un proiect de suflet, în primul rând. Sufletul nu se amortizează”

-    Vorbiti cu drag şi pasiune despre vinurile Avincis, pe care le produceti la Drăgăşani. Cat timp va ocupa afacerea de pe domeniul de la Dobruşa?

O buna parte din week-end-uri si o buna parte din vacantele mele.

-    Ce inseamna Avincis? Cum s-ar decripta denumirea si ce tip de vinuri oferiti celor interesati?

In denumirea Avincis regasim, pe de o parte, pe cei care contribuie la viata acestei societati viticole. A, este fiica mea, Andreea, V este Valeriu adica eu, I este Irinel, adica sotia mea. Gasim in interiorul cuvantului particula vin si e limpede la ce se refera si la sfarsit exista cis, care inseamna Cristiana Irinel Stoica, din nou sotia mea. Ma veti intrea de ce, iar raspunsul este foarte simplu: domeniul acesta de familie a fost mostenit de sotia mea de la bunicii sai si am zis ca are dreptul sa fie de doua ori prezenta in denumire. Dar, important este ca aceste litere formeaza impreuna Avincis, cuvant care trimite la a invinge in limba latina si, daca spunem invingator, atunci trebuie sa spunem ca in franceza vainqueur adica invingator este un cuvant care, daca se desparte, inseamna vin si inima. Altfel spus, cine bea vinurile Avincis devine un invingator si vinurile Avincis sunt bune pentru inima fiecaruia.

-    Spuneati ca ati investit in aceasta afacere banii castigati din avocatura intr-o perioada de mai multi ani… Cam la cat se ridica investitia? Ati ajuns la break-even point? Cand estimati sa atingeti echilibrul intre investitii si profit?

Domeniul Avincis nu este doar o afacere, ci e un proiect de familie. Spuneam mai devreme ca am incercat sa refacem o traditie de familie, pentru ca inaintasii sotiei mele produceau vinuri de la inceputul secolului XX, dar si traditia unei regiunui viticole: Dragasani. Traditia podgoriei de Dragasani se intinde in urma cu secole si, din pacate, ea s-a pierdut in buna parte in timpul comunismului. Nu pentru ca nu se mai produceau vinuri in zona Dragasani, ci pentru ca s-a pierdut ambitia calitatii vinului.
Proiectul Vila Dobrusa este si un proiect cultural. Incercam prin evenimente organizate acolo sa punem in valoare cultura vinului, pentru ca eu cred ca in Romania trebuie sa se inteleaga un lucru simplu: vinul nu este o bautura alcoolica, vinul este un produs cultural. Vinul are o incarcatura culturala extraordinara, lasand de o parte dimensiunea sa religioasa. Toate aceste lucruri trebuie sa fie intelese. Organizam evenimente dedicate culturii vinului. In curand sper sa apara o carte pe care noi am sponsorizat-o despre istoria literara a vinului, in care un capitol important va fi, evident, despre vinul din Dragasani.
Si, nu in ultimul rand, proiectul Vila Dobrusa este un proiect de arhitectura. Am restaurat conacul vechi de familie, s-a construit o crama noua ca opera de arhitectura moderna, incercand in felul acesta sa oferim comunitatii Dragasani un spatiu care sa fie reprezentativ si sa aduca faima regiunii in lumea vinului din Romania si Europa. Asadar, ceea ce vreau sa spun este ca prin acest proiect noi nu urmarim recuperarea unei investitii. Vom fi bucurosi in momentul in care vom ajunge sa avem profit operational, in asa fel incat toate dimensiunile proiectului sa se poata autosustine din punct de vedere financiar. Aceasta este ambitia, sa creem un proiect in care dimensiunea economica sa poata sustine toate celelalte dimensiuni. Nu am investit cu gandul sa recuperam investitia, este o investitie de suflet, in primul rand, iar sufletul nu se amortizeaza.

-    Cine conduce aceasta afacere? Va implicati direct, urmariti procesele tehnologice, lucrati la strategii de marketing si dezvoltare?

Eu cred ca lucrurile de specialitate trebuie facute de specialisti. Ca urmare, in ceea ce priveste lucrarile agricole specifice vitei de vie, avem un inginer cu o experienta redutabila in domeniu si care face o treaba foarte buna, iar pentru partea de tehnologie exista un oenolog francez care a reusit pana acum sa gaseasca formulele pentru a valorifica specificul terroir-ului de Dragasani. Sper ca din ce in ce mai mult vinurile Avincis vor deveni cunoscute si dorite pentru ca au particularitatea si specificul solului de Dragasani. Noi avem sufletul investit acolo, toti ne implicam cu sufletul si acordam timpul necesar, dar specialistii trebuie sa isi faca in primul rand treaba.

-    Va fi, la final, si o tranzactie ? Adica va ganditi sa aduceti firma la un nivel de dezvoltare si apoi sa gasiti un investitor care sa preia o participatie sau pur si simplu fiind de suflet afacerea vinurilor nu este de vanzare ?

Fiind de suflet, n-am plecat cu gandul sa vindem acest proiect – vedeti, nici nu-i spun afacere - si nici nu am ajuns sa avem acest gand. Si sper sa nu il avem vreodata.

-    Este posibil ca intr-un viitor apropiat acest proiect sa devina pentru dumneavoastra mai important decat casa de avocatura?

Nu, pentru ca dreptul este o pasiune de-o viata. Nu vad niciun fel de incompatibilitate intre pasiunea pentru vin si pasiunea pentru drept, mai ales cand e vorba de dreptul civil, la fel de puternic impregnat in sufletul meu ca si de pasiunea pentru vin.

-    Sunteti vecin cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, producator de vinuri aflat in imediata dumneavoastra vecinatate. Aveti in vedere asocierea cu domnia sa sau cu alti producatori de acolo in vederea promovarii vinurilor din regiune ? Ati facut vreun demers in acest sens?

Podgoria Dragasani este prima din Romania care a reusit sa permita asocierea principalilor producatori. Exista Asociatia Producatorilor de Vinuri Dragasani, in care sunt sapte producatori. L-ati evocat pe Mugur Isarescu, dar alaturi de domnia-sa mai sunt si altii... Daca vrei sa refaci prestigiul podgoriei Dragasani este nevoie sa lucrezi si acolo in echipa. Nu o poti face de unul singur si ma bucur ca toti cei care produc vin de calitate in Dragasani au avut disponibilitatea sa se asocieze si impreuna sa lucram pentru promovarea podgoriei Dragasani. Aici ar mai trebui spus ceva: va fi enorm de mult de muncit de acum inainte pentru a reface brandul de tara in domeniul vinurilor.

-    Aveti si alte linii de business? Am inteles ca este un proiect de suflet, dar este si un business pana la urma. Ati investit si in altceva, in agricultura, imobiliare, industrie?

Am incercat la un moment dat sa investesc in zona imobiliara, dar mi-am dat seama ca nu am timp pentru asta. In plus, a venit si criza imobiliara si m-am restrans la domeniile la care ma pricep: avocatura si vinuri, unde, chiar daca nu ma pricep ca specialist, am inceput sa ma pricep ca pasionat. Imi ajung aceste zone de activitate profesionala.

Vezi aici interviul video acordat de Valeriu Stoica: "Investitia în vinuri este un proiect de suflet, în primul rând. Sufletul nu se amortizeaza"

“Pasiunea nu iese niciodata la pensie !”

-    Impreuna cu doamna Stoica, partenera de afaceri, promovati poezia, scrieti carti, participati la suete culturale. Mai gasiti timp pentru toate acestea pe langa avocatura ? Va implinesc, va completeaza formatia de avocat?

Este o complementaritate intre toate aceste activitati si eu cred ca nu trebuie sa ramai niciodata doar la stricta specializare. Mai intai - ca avocat mai ales, o profesie cu totul speciala - e nevoie de un orizont cultural mult mai larg, formatia culturala trebuie sa dubleze formatia de avocat. Iar cand e vorba de vin, cred ca e o foarte mare legatura intre cultura vinului, pe de-o parte si aceasta profesie de avocat, legatura ce poate fi urmarita de-a lungul secolelor. 

-    Ce va urma? In avocatura incep sa se schimbe generatiile, oamenii care conduc firmele... Ati luat pana acum in considerare posibilitatea de a face un pas in spate, impreuna cu sotia dumneavoastra, celalalt fondator al Stoica & Asociatii? Care sunt planurile de viitor in privinta firmei de avocati?

Pasiunea nu iese niciodata la pensie... Fiind vorba de pasiunea pentru drept, nu am cum sa ma retrag, pana la sfarsitul vietii mele, din acest domeniu. Ca urmare, profesia pentru noi nu este doar o activitate care sa se termine prin iesirea la pensie, prin retragere. Nu ne putem retrage din domeniul practic esential pentru viata noastra. Ce se poate intampla in viitor este ca o parte din atributiile manageriale sa fie preluate de ceilalti parteneri, iar acest lucru se produce deja de cel putin 7-8 ani. Incet-incet, atributiile manageriale sunt preluate de partenerii nostri, dar profesia de avocat va fi in continuare aproape de sufletul nostru.

-    Ce  va vedeti facand peste 5 ani ? 

Si avocatura si vinuri, dar mai bine decat acum.

-    Va multumesc!
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 15370 / 15571
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
INTERVIU | De vorbă cu Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP, despre modul în care firma își alege avocații în campaniile de recrutare | Trei condiții esențiale pentru aplicanții care vor o certitudine a carierei de litigator. Elementele cheie pe care toți aspiranții la un loc în echipa ZRVP ar trebui să le urmărească
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
INTERVIU | Ovidiu Șerban, după 12 ani de la intrarea în echipa ZRVP - Colaborarea cu o societate de avocatură de calibru, în general, și cu ZRVP, în special, îți aduce mai multe avantaje. Privind retrospectiv, cred că a fost cea mai bună decizie, pentru că aici am avut ascensiunea profesională pe care mi-am dorit-o și îmi desfășor cu plăcere activitatea de avocat în fiecare zi
Roxana Ionescu, Counsel RTPR, Rising Star pentru România la Premiile Rising Star EMEA 2021
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: ZRVP recrutează 2 avocați definitivi pentru departamentul Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...