ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

CEJ va permite obţinerea patentelor pentru anumite cercetări cu celule suşă

19 Decembrie 2014   |   Mediafax

Deşi terapiile cu celule suşă se află încă în stadii experimentale, oamenii de ştiinţă consideră că acestea au potenţialul de a trata o gamă diversă de boli, de la maladia Parkinson şi până la orbire. Însă regulile extrem de rigide care reglementează procedura de obţinere a patentelor ar putea îngreuna comercializarea lor, scrie Mediafax in pagina electronica.

 
 
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CEJ) va permite obţinerea de patente pentru anumite cercetări cu celule suşă în UE, după ce a decis, joi, că orice organism care nu este capabil să se dezvolte într-o fiinţă umană nu este un embrion uman şi poate fi patentat.

Decizia emisă joi de CEJ a fost luată după ce o companie americană, International Stem Cell Corporation (ISCO.PK), a sesizat justiţia din Marea Britanie, cerându-i să se pronunţe în privinţa dreptului de patentare a unor procese ştiinţifice care implică folosirea unor celule extrase din ovule umane, informează Reuters.

Cazul în sine este unul foarte important, întrucât, în urmă cu trei ani, CEJ a decis că studiile cu celule suşă pe bază de embrioni umani nu pot fi patentate. Decizia a fost condamnată la acea vreme de mulţi oameni de ştiinţă, care au spus că reprezintă "o lovitură devastatoare" dată programelor de cercetare medicală din Europa.


Ca urmare a acelei decizii din 2011, Biroul pentru patente şi mărci din Marea Britanie a respins cererile de obţinere a unor patente formulate de compania ISCO.PK, care îşi are sediul general în California.

Deşi terapiile cu celule suşă se află încă în stadii experimentale, oamenii de ştiinţă consideră că acestea au potenţialul de a trata o gamă diversă de boli, de la maladia Parkinson şi până la orbire. Însă regulile extrem de rigide care reglementează procedura de obţinere a patentelor ar putea îngreuna comercializarea lor.

Cu toate acestea, compania International Stem Cell foloseşte proceduri bazate pe ovule umane nefecundate, iar CEJ a decis că astfel de ovule ar putea fi excluse din interdicţia emisă asupra patentelor ce vizează celulele suşă derivate din embrioni, dacă autorii lor vor putea să dovedească faptul că ele nu pot să se dezvolte în fiinţe umane.

"Simplul fapt că ovocitele umane activate prin partenogeneză încep un proces de dezvoltare nu este suficient pentru a fi considerate un «embrion uman»", a decis CEJ. Partenogeneza reprezintă procesul de dezvoltare a unui organism dintr-un ovul nefecundat.

CEJ spune că justiţia britanică este aceea care va trebui să stabilească dacă acelor celule specifice folosite de compania americană le lipseşte capacitatea de a se dezvolta în fiinţe umane şi să îndeplinească astfel criteriile de obţinere a patentului.

Celule suşă partenogenetice ale firmei americane se află într-o stare de predezvoltare clinică şi ar putea fi utilizate pentru tratarea unor boli oculare severe, a unor afecţiuni ale sistemului nervos şi unor boli hepatice.

Cercetările cu celule suşă au generat în ultimii ani numeroase controverse. Criticii lor spun că folosirea de celule suşă extrase din embrioni reprezintă o practică lipsită de etică, întrucât obţinerea acelor celule implică distrugerea embrionilor, care reprezintă la rândul lor "resturi" rămase după încheierea unor tratamente executate în clinicile de fertilizare.

Oamenii de ştiinţă spun că aceste cercetări sunt justificate, deoarece celulele suşă embrionare pe care ei le folosesc sunt linii de celule derivate din surplusul original de ovule, care pot fi păstrate pe termen nedefinit. Deşi celulele suşă adulte fac la rândul lor obiectul unor studii ce vizează dezvoltarea unor tratamente potenţiale, ele sunt mai puţin flexibile decât celulele suşă embrionare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 10574 / 16889
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Arbitration Rules (Powered by ZRVP)
Despe norocul de a lucra cu profesionişti care îți conferă încrederea şi gradul de libertate necesare pentru a te dezvolta şi a nu rămâne în umbra lor. Andra Constantinescu, după primii 5 ani petrecuți la ZRVP: Un loc în care nu ai cum să nu evoluezi: tipul de proiecte la care eşti expus, complexitatea problemelor dezbătute, caracterul de noutate al mandatelor creează premisele unei evoluţii constante şi vizibile
Bohâlțeanu & Asociații, alături de acționarii Agra’s SA la vânzarea companiei către Scandia Food și ai Memento Group în procedura prin care Aegean Airlines preia pachetul de control în Anima Wings Aviation. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Sunt două tranzacții importante, prin care BSMP își consolidează poziția pe piața avocaturii și își lărgește portofoliul de clienți
Credit sindicalizat de 636 milioane de lei pentru Carmistin, coordonat de BCR. Ce avocați au asistat sindicatul bancar
VIDEO | Dicționar de arbitraj: IBA rules on taking of evidence (Powered by ZRVP)
Finanțări sindicalizate | Avocații de la Mușat & Asociații spun că, în ciuda tendințelor prudente de anul trecut, s-a văzut că nu există o problemă de lichiditate în piață și se așteaptă ca numeroase proiecte de investiții să primească undă verde în viitorul apropiat. Monia Dobrescu, Partener: Analizarea sustenabilității unei companii prin prisma factorilor ESG devine noua realitate și companiile vor fi nevoite să se conformeze și să își adapteze planul de afaceri în consecință
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Soft Law Instruments (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Environmental Law
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | corporate, M&A, commercial
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associate for the legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Ce calități trebuie să demonstreze tinerii stagiari care vor să se alăture echipei Stratulat Albulescu & Asociații. Cum sunt integrați nou-veniții și care sunt beneficiile apartenenței la firma în care jumătate dintre avocați au sub 30 de ani
Cum văd viitorul finanțărilor sindicalizate, în actualul context economic, avocații de Banking & Finance de la Wolf Theiss, care au asistat în ultima perioadă peste 50 de tranzacții de acest tip, printre care și cea mai mare finanțare de pe piața imobiliară din România. Claudia Chiper, Partener: Transparență, claritate cu privire la proiect şi situații financiare satisfăcătoare sunt ingredientele esențiale pentru succesul obținerii de fonduri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...