ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

DNA: Comisar de la Garda Financiară Bihor, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

22 Aprilie 2014   |   Ioana Duta

Procurorii au propus instanţei să se pronunţe cu privire la confiscarea de la inculpatul Popa a echivalentului în lei a 1.000 euro şi a 350 euro, contravaloarea a zece saci cu zahăr de câte 50 kg.

 
 
Procurorii DNA Oradea au dispus trimiterea în judecată a lui Virgil Popa, comisar al Comisariatului Gărzii Financiare Bihor, pentru trafic de influenţă, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în perioada mai-august 2013, inculpatul Popa a pretins şi a primit de la o persoană care administrează o societate comercială (denunţătoare în cauză), în mai multe tranşe, sume de bani în cuantum de 1.000 euro şi zece saci cu zahăr a câte 50 kg fiecare, în valoare de 35 euro/sac, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor lucrători de poliţie din IPJ Bihor şi funcţionari din DGFP şi Garda Financiară Bihor şi că, prin intermediul acestora, o poate ajuta în cursul unor verificări şi controale ale instituţiilor respective la firmă.


În 2013, IPJ Bihor efectua cercetări într-o cauză penală, în cadrul căreia erau verificate şi activităţile comerciale ale firmei administrate de denunţătoare şi, în contextul verificărilor, i-au fost solicitate documente financiar-contabile ale societăţii.

În aceste condiţii, prin intermediul unei alte persoane, administratorul societăţii comerciale l-a cunoscut pe inculpatul Popa, care s-a arătat interesat atât de documentele solicitate, de lucrătorii de poliţie care efectuau cercetări şi de situaţia societăţii comerciale, în legătură cu implicarea acesteia într-o eventuală cauză penală.

'În urma informaţiilor primite de la administrator, inculpatul Popa l-ar fi sfătuit să declanşeze procedura de insolvenţă a uneia dintre cele două firme, indicându-i o societate specializată în această procedură. De asemenea, l-ar fi sfătuit, după cum susţine administratorul, să îşi continue activitatea cu una dintre firme, deoarece pe fondul reorganizării Ministerului de Finanţe, cei care au atribuţii de control ar fi fost ocupaţi cu alte probleme. Totodată, l-ar fi încurajat pe administrator să presteze în continuare aceleaşi operaţiuni comerciale, asigurându-l că ceea ce face este legal şi că aceste activităţi sunt practicate şi de alţii', se spune în comunicat.

În schimbul asigurării protecţiei şi al sfaturilor date, Virgil Popa, susţin procurorii, ar fi pretins şi primit de la administrator contravaloarea unui plin de motorină pentru autoturismul proprietate personală, şi anume 300 lei, promiţând în schimb că îi va acorda sprijin şi ajutor pe viitor, afirmând că are cunoştinţe la poliţie, finanţe şi gardă financiară şi că are influenţă în aceste instituţii.

DNA precizează că, pe baza influenţei pe care a lăsat să se creadă că o are pentru a rezolva eventuale probleme în care ar putea fi implicat administratorul societăţii, în perioada mai-august 2013, inculpatul a pretins şi primit sume de bani cuprinse între 50 şi 100 euro, precum şi diferite cantităţi de zahăr, în total 10 saci a câte 50 kg fiecare, pe care venea personal şi le ridica de la sediul firmelor.

'Administratorul denunţător a precizat că ar fi notat în agendă unele dintre sumele de bani pe care i le-ar fi dat lui Popa, pentru a justifica cheltuielile firmei. Despre sumele de bani şi cantităţile de zahăr pretinse şi primite de inculpat, a aflat şi o altă persoană, cea care a intermediat iniţial contactul dintre administrator şi comisarul de gardă financiară, existând chiar situaţii în care, în lipsa administratorului, inculpatul Popa îi cerea acestuia sume de bani, pe care acesta din urmă şi le recupera, în cele din urmă, de la administrator. În două situaţii, el i-ar fi cerut persoanei respective să îi transporte sacii de zahăr la locuinţa unei persoane din familia comisarului', au mai reţinut anchetatorii.

Procurorii au propus instanţei să se pronunţe cu privire la confiscarea de la inculpatul Popa a echivalentului în lei a 1.000 euro şi a 350 euro, contravaloarea a zece saci cu zahăr de câte 50 kg.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 16533 / 21978
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Glodeanu Partners, boutique de avocatură cu focus specific pe proiecte de energie regenerabilă, a fost implicată în peste 20 de astfel de tranzacții în 2022. De vorbă cu partenerii firmei despre echipă, proiecte, ”clienți cheie”
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
BRD a acordat o finanţare de 24,32 mil. € pentru dezvoltarea a două clădiri rezidenţiale verzi. Wolf Theiss și Kinstellar, în proiect
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Lawyers, 3-5 years’ experience (Competition, Litigation and Employment)
Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut la ÎCCJ o soluție de referință care confirmă că dobânzile aferente unui ajutor de stat returnat către bugetul național intră în sfera de aplicare a amnistiei fiscale
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Junior Lawyers (Consultancy and Litigation)
CMS, alături de Alpha Bank în proiectul finanţării de cca. 70 mil. €, acordată eMAG. Ana Radnev (Partener CMS), evidențiată pentru soluțiile multi-jurisdicționale oferite
Avocații ZRVP obțin o nouă victorie pentru Agenția Națională pentru Resurse Minerale într-un arbitraj internațional ICC Paris | Tribunalul arbitral a admis pretenții de 10,1 mil. USD, plus dobânzi. Cosmin Vasile (Managing Partner) și Cosmin Cojocaru (Partner), în prima linie
Mușat & Asociații va găzdui în data de 17 februarie 2023 evenimentul Asociației Internaționale a Barourilor – „Workshop on the IBA Arb40 Toolkit for Arbitral Award Writing”
Stratulat Albulescu continuă consolidarea practicii de Litigii și, în special, a ariei de Litigii fiscale. Luiza Ionescu-Donoiu se alătură echipei în rolul de Counsel
Anul 2022 a fost o etapă importantă în dezvoltarea firmei Stratulat Albulescu: rezultate foarte bune în toate practicile, expansiune peste granițe, multe contacte internaționale și consolidare a echipei. Deși anul acesta nu va fi unul ușor din punct de vedere economic, liderii firmei spun că o creștere de doi digiți poate fi realizabilă. Starea de spirit a clienților este bună, mulți dintre ei păstrându-și apetitul pentru proiectele de investiții
Practicile de M & A și Corporate, precum și consultanța day-to-day acordată clienților, au adus cele mai mari încasări pentru Mitel & Asociații în 2022 | Sorin Mitel, Senior Partner: În ciuda climatului destul de incert, clienții par că nu așteaptă o stabilizare care nu se vede la orizont și tratează acest mediu ca pe noua normalitate. Inflația post-pandemică nu se manifestă în onorarii, ci mai curând în costurile pe care le suportă firmele de avocatură, iar o creștere reală de doi digiți este mai greu de atins
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...