ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

ICCJ: Darius Vâlcov s-a simţit rău la proces şi va fi audiat în septembrie în dosarul de trafic de influenţă

19 Iunie 2017   |   Ioana Duta

La acest termen al procesului a fost audiat Minel Prina, fost viceprimar şi primar al municipiului Slatina. Încă de la începutul declaraţiei, Minel Prina le-a spus judecătorilor că îşi recunoaşte faptele şi că o să regrete "câte zile o avea".

 
 
Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis ca fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov să fie audiat pe 4 septembrie în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Vâlcov s-a prezentat luni la instanţa supremă, însă el a cerut permisiunea să părăsească sala de judecată, motivând că se simte rău. Instanţa a fost de acord ca el să plece, urmând să fie audiat de judecători la termenul din 4 septembrie.

Atât la intrare, cât şi la ieşirea din sediul instanţei, Vâlcov a refuzat să răspundă întrebărilor puse de jurnalişti, care doreau să afle modul în care el a întocmit raportul de evaluare a miniştrilor din Guvernul Grindeanu.

La acest termen al procesului a fost audiat Minel Prina, fost viceprimar şi primar al municipiului Slatina.

Încă de la începutul declaraţiei, Minel Prina le-a spus judecătorilor că îşi recunoaşte faptele şi că o să regrete "câte zile o avea". El a explicat că, pe când era viceprimar, Primăria Slatina a depus documentaţia pentru accesarea de fonduri europene pentru modernizarea străzilor şi a reţelei de apă, iar firma care a câştigat contractele, Tehnologica Radion, a dat asigurări că nu vor fi probleme în efectuarea lucrărilor. După numai 6 luni, şefii de proiecte din Primărie au venit şi i-au spus că au început să apară întârzieri şi lucrările nu sunt de calitate.

Prina susţine că i-a adus la cunoştinţă primarului de atunci din Slatina, Darius Vâlcov, iar acesta i-a dat numărul de telefon al patronului de la Tehnologica Radion, Theodor Berna, pentru a discuta direct.

Fostul viceprimar a relatat că, la un moment dat, l-a primit pe Berna la el în birou, iar acesta i-a înmânat un bileţel, pe care scria că are o promisiune financiară pentru Vâlcov "şi nu poate să-l mai ajute cu cash" şi dacă este posibil ca banii să fie daţi prin intermediul unei firme.

"Am rămas surprins. Atunci am auzit de comisionul de 20 la sută. M-am întâlnit cu Ramba şi i-am cerut să ţină el legătura cu Berna. Nu am primit nicio sumă de bani de la Berna pentru Vâlcov. Recunosc că i-am cerut lui Ramba să se întâlnească cu Berna pentru o serie de tranzacţii, pentru ca Vâlcov să obţină comisionul de 20 la sută, faptă pe care o voi regreta tot timpul. Comisionul de 20 la sută am avut reprezentarea că este mită (...). În 2015, mi-am dat demisia din funcţia deţinută în cadrul Primăriei Slatina, lucru pe care ar fi trebuit să-l fac în 2009. Sunt fericit şi împăcat cu mine că am făcut acest pas", a mai spus Prina.

În acest dosar, alături de Vâlcov sunt judecaţi Lucian Petruţ Şuşală (fost şofer al lui Darius Vâlcov), Minel Prina, fost primar şi viceprimar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Tomescu.

Procurorii DNA susţin că, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante (SC Compania de Apă Olt SA), în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

Propunerea a fost făcută în contextul în care, în luna noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt", al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte, respectiv "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava", "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina" şi "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt".

Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie referitoare la atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Darius Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.

În consecinţă, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt", fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, de 78.201.552 lei.

Conform DNA, Theodor Berna şi Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înţelegeri, în perioada ianuarie-martie 2011, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totală de 1.200.000 lei (în 3 tranşe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul - Compania de Apă Olt - efectua plăţi în contul societăţii.

În perioada aprilie-decembrie 2011, Darius Vâlcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei (în 5 tranşe a câte 500.000 lei fiecare).

De asemenea, în perioada 2012-2013, Darius Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

În scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, Darius Vâlcov a derulat, cu ajutorul celorlalţi inculpaţi, un mecanism financiar fictiv între Tehnologica Radion şi o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens. De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul inculpaţilor Lucian Suşală, Petre Timofte şi Constantin Tomescu şi a altor oameni de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani.

Contractele încheiate între aceste firme, precum şi facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realităţii.

Procurorii susţin că acest mecanism a avut drept rol, pe lângă disimularea sumei de 3.080.000 lei, şi transferul bunurilor provenite din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, sub forma unor opere de artă şi sub forma unor servicii, amenajări şi bunuri, în beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care Vâlcov îl deţinea şi controla prin interpuşi.

În timpul anchetei, Darius Vâlcov l-a denunţat la DNA pe Vasile Blaga, susţinând că acesta a făcut intervenţii pentru ca firma Tehnologica Radion să câştige contracte de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Olt.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 6373 / 21223
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Concurenta.ro | Solicitările clienților Mitel & Asociații indică un trend crescător al preocupărilor pentru conformarea cu legislația concurenței. Șerban Suchea, Partener: Aproape fiecare tranzacție de M&A din ultimul an a avut o strategie care a ținut cont de aspectele sensibile de concurență
The Lawyer European Awards 2021 | POPESCU & Asociații, Highly Commended Law Firm in South Eastern Europe. Ce alte firme au mai fost în lumina reflectoarelor
INTERVIU | Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner BSMP: Deși nu am început timid anul 2021, nu ne-am așteptat, totuși, să ajungem la stadiul în care să lucrăm în paralel la 11 tranzacții importante. Toate proiectele aceastei perioade sunt extrem de interesante, mai ales prin raportare la specificul domeniilor în care își desfășoară activitatea societățile-țintă. O echipă de 12 avocați gestionează componenta locală a vânzării unui conglomerat global în care sunt implicate mai multe jurisdicții
Filip & Company a asistat DIGI în vânzarea operațiunilor din Ungaria. Freshfields și firma mahghiară Szecskay, prezente în tranzacția de 625 mil. E
Dr. Constantin BRANZAN (Senior Counsel Popescu & Asociatii) - singurul profesionist al dreptului din Romania invitat sa vorbeasca la conferința Starea Statului de Drept in Europa, organizat de Fundatia René Cassin – Institutul International al Drepturilor Omului
POPESCU & ASOCIAȚII obține în instanță o soluție fără precedent pentru Consiliul Local Sinaia
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Locul arbitrajului și organizarea audierilor (Powered by ZRVP)
LegiTeam: GNP Guia Naghi și Asociații recrutează tineri avocați | Pharma & Life Sciences, Litigii
Obiectivele Teleperformance în zona ESG sunt în continuă dezvoltare, firma angajându-se să preia un rol de lider în responsabilitatea socială corporativă. De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Chief Legal and Compliance Officer pentru România, despre certificarea Verego SRS primită pentru al cincilea an consecutiv și principiile cheie care stau la baza activității companiei
Avocații PNSA au asigurat asistența legală a tranzacției prin care celebrul alpinist David Neacșu a vândut compania GD Escapade. Alexandru Medelean (Wise Way Advisors), consultant principal al tranzacției
Avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații spun că a crescut gradul de specializare și sofisticare a mandatelor privind GDPR, în special din perspectiva complexității aspectelor implicate, dar și prin prisma aportului de know-how și inovare cerute pentru rezolvarea lor. Echipă dedicată exclusiv proiectelor de acest tip și portofoliu de clienți ce include primii cinci jucători din aproape toate industriile cu expunere semnificativă în zona GDPR
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...