ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ioan Niculae rămâne cu sechestrul pus de procurori pe bunuri ale sale, ICCJ i-a respins contestaţia

04 Iulie 2014   |   Mediafax

Decizia instanţei supreme este definitivă.

 
 
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au respins contestaţia formulată de Ioan Niculae în cazul sechestrului asigurător pus de procurorii DIICOT pe mai multe bunuri mobile şi imobile ale omului de afaceri.

În cadrul aceleiaşi acţiuni în instanţă, a contestat sechestrul asigurător şi Nicoleta Toncea, o apropiată a omului de afaceri, cererea fiind de asemenea respinsă ca nefondată de judecătorii ICCJ.

Decizia instanţei supreme este definitivă.

Omul de afaceri Ioan Niculae - urmărit penal, alături de apropiaţi ai săi, pentru sustragere de sub sechestru și spălare de bani - a înstrăinat fără drept, cu complicitatea unor funcţionari de la Cadastru, imobile şi părţile sociale deţinute la firmele sale, susţin procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).


Procurorii DIICOT au dispus, în dosarul 146/D/P/2010, cunoscut ca dosarul Romgaz-Interagro, punerea sub acuzare a opt suspecți, ca urmare a cercetărilor declanșate încă din 2012, împreună cu polițiști Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

Astfel, în 23 iunie, s-a dispus extinderea urmăririi penale față de Ioan Niculae, soţia acestuia, Domniţa Niculae, fiica omului de afaceri, Adina Niculae, şi o apropiată a omului de afaceri, Nicoleta Toncea. Toţi patru sunt suspectaţi de sustragere de sub sechestru și spălare de bani, în sarcina omului de afaceri fiind şi infracţiunea de instigare la abuz în serviciu.

Alături de aceştia sunt urmăriţi penal Cristiana Nica, referent la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) București, Alexandrina Anduța Diaconu (fostă Sultana), șef Serviciu Publicitate Imobiliară în cadrul OCPI Teleorman, Anca Daniela Salcie, registrator la BCPI Zimnicea, şi Doina Maria Beceanu (fostă Lincu), asistent registrator tot la BCPI Zimnicea, toate pentru abuz în serviciu și complicitate la sustragere de sub sechestru.

Potrivit anchetatorilor, Ioan Niculae a sustras de sub sechestru mai multe bunuri, "angrenând în această activitate infracțională atât membri ai familiei sale ori persoane cu care se află în relații de prietenie, cât și funcționari din cadrul Oficiilor de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI)".

Astfel, susţine DIICOT, pentru a obține timpul necesar scoaterii bunurilor de sub sechestru și vânzarea ori cesionarea acestora către terți, Niculae a instigat funcționari din OCPI să comită infracțiunea de abuz în serviciu prin lipsirea de efecte a Ordonanței 146/D/P/2010 din 8 iunie 2012 prin care s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului în vederea recuperării prejudiciului, trimisă instituțiilor abilitate pentru luarea măsurilor legale.

"Operațiunile de înregistrare în registrele aferente nu au fost efectuate ori au fost efectuate cu mare întârziere, după ce suspectul Ioan Niculae a finalizat acțiunile de vânzare/cesionare a bunurilor legal sechestrate. Sumele de bani astfel dobândite au fost introduse în circuitul civil dându-li-se aparența obținerii licite a lor", arată DIICOT.

Procurorii precizează bunurile care ar fi fost înstrăinate fără drept de către Ioan Niculae, detaliind şi modul în care s-au făcut tranzacţiile. Astfel, este menţionat un imobil din București, compus din clădire având suprafața totală de 1.859 mp și teren intravilan de 1.662 mp, din care 492,45 mp ocupați de construcție. Imobilul a fost vândut de soții Ioan și Domnița Niculae fiicei lor, Adina Niculae, în 22 iunie 2012, la prețul de 1,3 milioane de euro.

"Ordonanța de punere sub sechestru a fost trimisă la OCPI București în data de 13 iunie 2012, fiind înregistrată cu numărul 19194 din 15 iunie 2012 și repartizată de directorul unității către registratorul șef în data de 18 iunie 2012. După multiplicare în vederea trimiterii către unitățile subordonate, adresa de înaintare pentru Sectorul 1 a fost predată în data de 19 iunie 2012 referentului Nica Cristiana. Aceasta nu a dispus trimiterea actului către Sectorul 1, păstrând adresa până în data de 16 octombrie 2012, fapt prin care a înlesnit sustragerea bunului imobil de sub sechestru", arată DIICOT.

Tot soţii Niculae ar fi vândut o clădire-locuință și anexe din Zimnicea, cu suprafața desfășurată de 662 mp, și teren intravilan în suprafață de 6.000 mp, aflat în acelaşi municipiu. Bunurile au fost vândute la 19 iunie 2012, cu prețul de un milion de lei, Nicoletei Toncea, printr-o persoană mandatată să semneze contractul de vânzare-cumpărare.

"Ordonanța de punere sub sechestru (în care pe lângă bunurile din Zimnicea figurau și bunuri situate pe raza localităților Năsturelu și Nanov, din județul Teleorman,) s-a primit la OCPI Teleorman în data de 14 iunie 2012. Adresa de înaintare către Birourile de cadastru aferente a fost preluată de Diaconu Alexandrina Anduța, șef Serviciu Publicitate Imobiliară,efectuându-se înregistrările aferente localităților Năsturelu și Nanov, fără a trimite adresa și la Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Zimnicea, fiind astfel înlesnită sustragerea de sub sechestru. Urmare a acestui demers, prin Încheierea nr. 4901 din 19 iunie 2012, Salcie Anca, registrator, și Beceanu Doina Maria, asistent registrator în cadrul BCPI Zimnicea, au respins cererea de înregistrare a măsurii asigurătorii a sechestrului, invocând lipsa calității de proprietar a suspectului Ioan Niculae. Comunicarea respectivei Încheieri s-a efectuat de îndată către Ioan Niculae și Toncea Nicoleta Mariana, în timp ce comunicarea către DIICOT – Structura Centrală s-a făcut abia în data de 18 iunie 2014. Bunurile sustrase de sub sechestru au fost folosite de Toncea Nicoleta Mariana pentru garantarea unui credit ipotecar, sens în care evaluarea făcută de evaluatorul specializat a fost făcută în data de 14 iunie 2012, adică anterior încheierii contractului de vânzare-cumpărare, stabilea o valoare de garanție mult mai mare decât prețul de vânzare-cumpărare, respectiv de 8.599.625 de lei", a precizat DIICOT.

Anchetatorii mai spun că Ioan Niculae şi-a înstrăinat fără drept părțile sociale deținute la SC Interagro SRL, SC Intercereal SRL, SC Pensiunea Artemis SRL, SC Donau Fish SRL şi SC Interagro SA. Părțile sociale de la Interagro SA au fost vândute către Adina Niculae, iar celelalte către Nicoleta Toncea, deși măsura sechestrului fusese comunicată oficial firmelor în cauză încă din 13 iunie 2012, susţin procurorii.

DIICOT a mai arătat că, după audierea suspecților, procurorii au emis ordonanțe de punere sub sechestru asigurător a mai multor bunuri ale suspecţilor Ioan Niculae, Domnița Niculae, Adina Niculae şi Nicoleta Toncea, printre acestea regăsindu-se inclusiv cele sustrase de sub sechestru. Cei patru au fost audiaţi în 26 iunie la DIICOT.

Ioan Niculae a fost chemat la DIICOT şi în martie, pentru a-i fi adus la cunoştinţă faptul că s-a dispus o expertiză în dosarul Romgaz-Interagro, în care fostul ministru Adriean Videanu este acuzat de abuz în serviciu, prin faptul că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA - firmă a omului de afaceri -, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

În 7 octombrie 2013, plenul Senatului a respins solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covârşitor împotriva cererii procurorului general al Parchetului instanţei supreme.

Într-un alt dosar, cunoscut ca dosarul "mită la PSD", Niculae a fost trimis în judecată de DNA, în 2012, alături de liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, directorul Viorel Bărac de la InterAgro şi Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice. În noiembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind însă definitivă.

Ioan Niculae deţine, conform topului Forbes, o avere de 1,2 miliarde de dolari.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 15722 / 21693
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Wolf Theiss a asistat un sindicat de bănci în legătură cu acordarea unei facilități de credit către Romgaz S.A. în cadrul tranzacției de preluare a participaţiei Exxon în proiectul de gaze din Marea Neagră
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...