ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

PICCJ cere declanşarea procedurilor pentru avizarea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian

02 Septembrie 2013   |   Rares Teodor

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

 
 
Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, luni, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Solicitările au fost trimise Senatului şi şefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma cererii primite de la şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Ministerul Public arată, într-un comunicat de presă, că solicitările au fost trimise Senatorului şi şefului statului "în conformitate cu dispoziţiile art. 109 alin. 2 din Constituţia României şi art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008".


"Faptele reţinute în sarcina celor doi au fost săvârşite în perioada în care aveau calitatea de ministru al economiei şi formează obiectul unui dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism", a precizat Ministerul Public.

Procurorul şef al DIICOT a solicitat procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Senatul pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, senator în actuala legislatură, ocupând şi funcţia de ministru în cadrul Ministerului Economiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Economiei, se arată într-un comunicat de presă de luni al DIICOT.

De asemenea, şeful DIICOT a solicitat procurorului general să sesizeze preşedintele României pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Adriean Videanu, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Economiei.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

"Din referatul întocmit de către procurorii DIICOT rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Videanu Adriean, în calitate de miniştri ai economiei, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr şase ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC interagro SA, acordând discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către SC Interagro SA, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane USD", a precizat sursa citată.

Potrivit procurorilor, SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă "valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal".

Procurorii susţin că activitatea grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Ioan Niculae viza fapte de natură să submineze economia naţională prin folosirea SNGN Romgaz SA în direcţia dorită de interesele grupului infracţional.

"Deopotrivă, prin acţiunile grupului infracţional a fost împiedicată desfăşurarea normală a activităţii SNGN Romgaz SA, creându-se astfel dificultăţi semnificative în buna desfăşurare a activităţii acestei societăţi. Astfel, a fost creată o stare de fapt de natură să ameninţe bunul mers al economiei naţionale în domeniul gazelor naturale, dar şi în ansamblu prin repercusiunile negative asupra întregii economii naţionale", se mai arată în comunicat.

Procurorii au mai arătat că demersul miniştrilor Vosganian şi Videanu s-a realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70 la sută din bugetul anual al societăţii naţionale.

În acest fel, susţin procurorii, au fost "grav afectate principalele activităţi ale SNGN Romgaz SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale".

"În cauză există indicii şi date temeinice potrivit cărora, prin activitatea miniştrilor Varujan Vosganian şi Videanu Adriean, respectiv prin vânzarea preferenţială către SC Interagro SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. Mai mult, SNGN Romgaz SA şi Ministerul Economiei fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, prin folosirea SNGN Romgaz SA în favoarea SC Interagro SA, contrar scopului pentru care SNGN Romgaz SA a fost înfiinţată, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a României", a precizat DIICOT.

Anchetatorii au precizat că raţiunea legii este ca aceste resurse să servească la acoperirea riscului pentru economie şi populaţie şi să le protejeze faţă de o eventuală situaţie de criză energetică, iar măsurile luate de cei doi miniştri "au fost de natură de natură să submineze economia naţională, prin starea permanentă de pericol în care a fost pus Sistemul Energetic Naţional".

Procurorii au arătat, în referatul prin care au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Videanu şi Vosganian, că există suspiciunea rezonabilă că au fost cooptaţi în gruparea infracţională Varujan Vosganian, ministrul Economiei în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008 şi Adrian Videanu, ministrul Economiei în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, "care au sprijinit gruparea infracţională iniţiată, constituită şi coordonată de Ioan Niculae în scopul comiterii de fapte de natură să submineze economia naţională".

"Prin acţiunile miniştrilor Varujan Vosganian şi Videanu Adriean a fost folosită SNGN Romgaz SA (unitate prevăzută de art. 145 C.pen.) în direcţia dorită de interesele grupului infracţional, creându-se astfel o stare de pericol atât pentru securitatea statului cât şi pentru economia naţională. Prin urmare, din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor sesizate, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală", au precizat procurorii DIICOT.

Videanu: Pun toate informaţiile pe care le am la dispoziţia DIICOT


Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat, luni, că a luat act de decizia DIICOT de a solicita începerea urmăririi penale în cazul dosarului Romgaz, iar decizia sa este de a pune toate informaţiile pe care le are la dispoziţia DIICOT pentru clarificarea nevinovăţiei sale.

Videanu a explicat că el nu a semnat niciun ordin cât a fost ministru al Economiei, a semnat două memorandumuri privind continuarea discountului la gaze, de la 40 de dolari la 30 de dolari.

El a mai spus că decizia a fost la nivelul Guvernului, el făcând propuneri în acest sens. "Cred că decizia de oportunitate pe care a luat-o Guvernul, şi nu eu singur, a fost o decizie corectă în acel moment şi sunt pregătit să prezint toate documentele pe care le am", a mai spus Videanu.

El a mai precizat că principala preocupare a reprezentat-o conservarea locurilor de muncă la nivel naţional şi că a considerat de datoria sa să prezinte Guvernului continuarea acelei politici de aplicare a discounturilor.

Videanu a mai spus că profitul Romgaz a fost din 2007 până în 2009 de 3,2 miliarde de lei pe an, iar în 2010 de 3,5 miliarde de lei.

El a mai arătat că la nivelul Guvernului şi Ministerului nu s-a discutat de nicio companie care să beneficieze de acest memorandum, reglementările erau pentru "toţi consumatorii care în sensul legii erau consideraţi interuptibili".

Democrat-liberalul a adăugat că sunt vreo 17 societăţi care au beneficiat de aceste prevederi legale.

Întrebat dacă a avut vreo întâlnire cu Ioan Niculae, Videanu a precizat că a avut o singură întâlnire cu acesta pe când era ministru al Economiei, pe altă temă privind o potenţială investiţie la Zimnicea.

Videanu a mai spus că nu a fost chemat la audierei, dar că începând de luni stă la dispoziţia organelor oricând e nevoie.

Vosganian: Îmi voi continua activitatea la minister cât îmi va permite


Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat luni că nu-şi va da demisia din funcţie, după ce a fost acuzat de subminarea economiei naţionale.

'Am fost întrebat dacă îmi voi da demisia. Demisia nu este o formă de luptă. Îmi voi continua activitatea la minister cât legea îmi va permite', a spus Vosganian, într-o conferinţă de presă.

Victor Ponta: Nimeni nu va bloca ancheta în cazul lui Adriean Videanu. E un bandit international

Premierul Victor Ponta a declarat luni, referindu-se la solicitarea DIICOT de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, că nu poate să comenteze în legătură cu acest subiect decât după ce se vor face toate precizările de rigoare şi a spus că 'nimeni nu va bloca într-un fel ancheta'.

'Mă duc, mă informez, probabil că Parchetul a cerut urmărirea penală, nu? Nu pot să comentez până nu văd şi eu ce a spus Parchetul. În cazul de faţă nu pot să vorbesc după ce am citit prin presă. În mod sigur DIICOT face astăzi toate precizările de rigoare şi după aceea mă pronunţ în ceea ce priveşte activitatea Guvernului sau politicul, altfel nu am ce să mă pronunţ. Aştept să văd ce anume spune Parchetul şi până nu, nimeni nu va bloca într-un fel ancheta', a spus Ponta, la Parlament.

Întrebat dacă se aşteaptă ca PNL să susţină din nou că este ţinta procurorilor, premierul a răspuns: 'Videanu este liberal ? Videanu este un bandit internaţional, nu un liberal'.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 17593 / 21323
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu experții KPMG specializați în achiziții publice, despre modificările legislative, asistența acordată clienților și proiectele cheie din această arie de practică. Vlad Peligrad, Partener KPMG Legal – Toncescu și Asociații: Apartenența la rețeaua KPMG ne aduce avantaje unice pe piață. Echipele mixte de avocați și consultanți fiscali, tehnici, contabili abordează orice proiect din toate perspectivele
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Conferința de administrare a cauzei (Powered by ZRVP)
Avocații de Real Estate de la D&B David și Baias văd semne pozitive pentru 2022 în acest sector afectat de criza sanitară, de modificări legislative cu impact direct asupra costurilor și de lipsa de claritate a unor acte normative. Clauzele de garanție și indemnizații au rămas cele mai discutate subiecte în tranzacțiile imobiliare
MPR Partners intră în al doilea arbitraj ICSID, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți sunt birourile Schoenherr din Viena și București
Activitatea practicii de real estate de la DLA Piper Dinu a fost aproape „business as usual” în 2021, aspect confirmat și prin realizarea țintelor financiare și creșterea echipei. Cele mai multe proiecte au fost din aria tranzacțiilor - transferuri de proprietate sau de companii cu o componentă majoră imobiliară. Piața rămâne dinamică și ofertantă pentru tranzacții, pe fondul unui apetit ridicat al băncilor în finanțarea sau refinanțarea proiectelor imobiliare, spun avocații
Studiu Refinitiv | La nivel global, 2021 a fost cel mai bun an pentru piața fuziunilor și achizițiilor înregistrat vreodată. Europa Estică recuperează mai greu, dar firmele internaționale de avocați cu prezență locală au reușit să se mențină în top
PNRR cuprinde reforme așteptate de întreg mediul de afaceri, inclusiv de business-ul avocațial. Despre legislația achizițiilor publice, oportunități și proiecte, de vorbă cu Andreea Zvâc, Counsel Wolf Theiss București
Performanța echipei de avocați specializați în Dreptul penal al afacerilor de la Popescu & Asociații, validată de magnitudinea portofoliului de clienți, latura transfrontalieră a dosarelor, mizele implicate și rezultatele obținute. O discuție cu membrii unei echipe de elită, catalogată de directoarele internaționale drept una dintre cele mai puternice din România, despre activitatea în această practică bogată în proiecte interesante
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | M&A
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is looking for junior and senior associates | public procurement, infrastructure and energy
Departamentul imobiliar al firmei Stratulat Albulescu, parte a rețelei internaționale TerraLex, a înregistrat anul trecut un grad de încărcare fără precedent, iar dinamica proiectelor s-a reflectat în mod corespunzător și în venituri. Silviu Stratulat, Managing Partner: Tendința pieței este de a simplifica modul de lucru. Clienții vor ca drafturile utilizate să fie cât mai practice, eficiente, fără o încărcare deosebită în privința clauzelor care nu privesc neapărat aspecte juridice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...