ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează avocații de Real Estate ai uneia dintre cele mai mari și mai bune echipe din țară - Robert Ionita, Partener Reff & Asociatii: Dezvoltarea de produse inovatoare este o prioritate pentru noi. Am investit în dezvoltarea practicii de construcții, dar ni s-a confirmat încrederea în potențialul acestei zone a dreptului imobiliar

09 Mai 2016   |   Stefania Enache

Apetitul bancilor pentru finantarea achizitiilor si dezvoltarilor comerciale a revenit. In anul 2016 Reff & Asociatii estimeaza o crestere a tuturor indicatorilor relevanti: echipa, numar de clienti si cifra de afaceri.

Robert Ioniţă, Associate Partner la Reff & Asociaţii (Deloitte Legal)

 
 
Semnalele din piata indica o revenire clara in zona tranzactiilor care implica si componenta imobiliara. Cele mai multe tranzactii se anunta in agricultura, dar se observa si o revenire a apetitului bancilor pentru finantarea achizitiilor si dezvoltarilor comerciale. In plus, logistica devine un segment tot mai activ, inregistrand cresteri evidente fata de restul industriilor.Noile tendinte se simt si in munca avocatilor, firmele inregistrand o diversificare, atat a problematicii, cat si a portofoliului de clienti.

Activitatea avocatilor specializati in practica de Real Estate a cunoscut o crestere semnificativa in ultima perioada, firmele inregistrand majorari ale incasarilor rezultate din dosarele din aceasta arie.

Reff & Asociatii, societatea de avocati care reprezinta Deloitte Legal in Romania, este unul dintre consultantii cei mai importanti din acest domeniu, parcursul sau oglindind destul de fidel modul in care a evoluat piata de Real Estate. ”Principalul element caracteristic anului trecut ar fi diversificarea, atat a problematicii, cat si a portofoliului de clienti. In termeni de volum si incasari am inregistrat o crestere evidenta. In ceea ce priveste anul 2016, prioritatile sunt consolidarea pozitiei noastre – una dintre cele mai mari practici de Real Estate din tara, precum si a unor sectoare relativ noi, iar aici ma refer in special la cel de constructii, inca nu atat de important in Romania comparativ cu alte jurisidictii, daca ne raportam la potentialul foarte mare al acestei industrii. Consider ca am reusit sa venim cu abordari si produse moderne, inovatoare si eficiente dedicate acestor sectoare, care au fost foarte bine primite de clientii nostri. In anul 2016 estimam o crestere a tuturor indicatorilor relevanti: echipa, numar de clienti si cifra de afaceri”, arata Robert Ionita, Associate Partner Reff & Asociatii.


Avand in echipa unii dintre cei mai buni experti in drept imobiliar din Romania, brandul avocatial Reff & Asociatii apare in multe tranzactii cheie pentru economia locala, multe dintre proiecte fiind afaceri imobiliare “pure”. O lista restransa a celor mai importante ar fi achizitia IRIS Shopping Mall de catre NEPI – o tranzactie de circa 86 milioane euro; achizitia de catre First Property a noua magazine Lidl; cumpararea de catre IKEA Romania a terenului destinat celui de-al doilea magazin IKEA in tara noastra.

“Probabil cea mai complexa tranzactie a anului a fost pentru noi achizitia IRIS Shopping Mall de catre NEPI – complexitatea fiind generata de o serie de factori cum ar fi natura si marimea proiectului, necesitatea notificarii tranzactiei Consiliului Concurentei, existenta unei banci finantatoare, etc. In plus, presiunea inchiderii tranzactiei intr-un timp cat mai scurt a adaugat la numarul provocarilor intalnite pe parcursul acestui proiect”, spune profesionistul Reff & Asociatii.

Sunt insa si alte domenii care ii solicita pe specialistii in drept imobiliar. “Zona de energie, in ultimii ani, nu a mai fost una fierbinte. In schimb, in agricultura exista mult mai mult interes, inclusiv pe proiecte de dimensiuni foarte mari, despre care insa nu putem furniza foarte multe detalii din motive de confidentialitate. In zona finantarilor, vestea cea mai buna pentru industrie este revenirea apetitului bancilor pentru finantarea achizitiilor si dezvoltarilor comerciale. Proiectele de achizitii in care am fost implicati de partea cumparatorilor nu au avut dificultati majore in obtinerea finantarii”, explica Robert Ionita.

Despre inovatie

Reprezentantii Reff & Asociatii sunt de parere ca inovatiile pe piata consultantei juridice nu sunt numeroase, iar initiativele sunt mai degraba de tip reactiv, ca urmare a unor oportunitati aparute pe piata, cum ar fi schimbarile legislative.

”In plus fata de acest gen de produse si exercitii,  continuam rafinarea materialelor noastre in cadrul procesulului inceput acum cativa ani, avand drept scop dezvoltarea unor formate usor de inteles si utilizat, ilustrative si schematice, diferite de ceea ce inseamna in mod traditional ‘documente avocatesti’. Spre exemplu, istoricul titlului de proprietate este reprezentat in mod traditional de o insiruire de nume si date intr-o succesiune dificil de inteles si urmarit care ocupa pagini intregi. Noi prezentam acest istoric sub forma unor reprezentari grafice si schematice care urmaresc cronologic transferurile din cadrul istoricului de proprieate si, in  acelasi timp, ofera si toate informatiile incluse in mod obisnuit in istoricul de proprietate. Este un material mult mai usor de inteles, urmarit si utilizat comparativ cu istoricul de proprietate descriptiv utilizat in mod traditional”, precizeaza Robert Ionita.

Dezvoltarea practicii de constructii


Analizand evenimentele din piata ultimilor ani, profesionistul Reff & Asociatii atrage atentia asupra logisticii, despre care spune ca este unul dintre subiectele “fierbinti”, inregistrand o activitate crescuta fata de evolutia restului pietei.

”De asemenea, exista un interes extrem de ridicat fata de sectorul rezidential. Constructiile sunt un subiect aparte – aici, din punct de vedere al avocaturii, piata este intr-o faza incipienta comparativ cu asistenta dedicata tranzactiilor sau zonei operationale (e.g. inchirieri). Daca raportam valoarea pietei constructiilor cu proiecte avand valori de la ordinul milioanelor de euro in sus, la cea a tranzactiilor cu proprietati avand aceleasi valori si apoi luam in calcul valoarea totala a consultantei aferenta celor doua zone, vom vedea ca piata asistentei juridice aferenta zonei de constructii este subdezvoltata raportat la cea aferenta tranzactiilor. Si aceasta in contextul in care procentul situatiilor litigioase (care ar justifica folosirea unui avocat in faza contractuala) este mult mai mare in domeniul constructiilor decat in zona tranzactiilor.  Este un paradox insa numai aparent, explicatiile fiind multiple: de la lipsa unei culturii a avocatului in aceasta zona spre deosebire de cea a tranzactiilor, la inertie, credinta eronata ca alte zone ale consultantei pot acoperi si partea juridica a relatiei contractor – beneficiar, etc. Insa lucrurile se schimba in ritm accelerat”, mentioneaza avocatul.

Pe acest fond, firma planuieste cresteri atat in ceea ce priveste echipa, cat si practica. Robert Ionita este de parere ca in piata sunt multe oportunitati inca neexploatate sau cel putin insuficient exploatate de avocatura „traditionala”. ”Mentalitatea si cultura organizatiei noastre care pune accentul pe abordarile pragmatice, comerciale, pe importanta intelegerii clientului, a afacerii acestuia si a obiectivelor acestuia sunt in sine un factor de crestere. Evident ca in ca in acest context ambitios planuim sa mai facem angajari. Am investit foarte mult in dezvoltarea practicii de constructii, iar investitia deja da rezultate si ne confirma astfel increderea si potentialul pe care l-am vazut in aceasta zona a dreptului imobiliar. Dezvoltarea de produse inovatoare este o alta prioritate pentru noi. Rezultatul acestei preocupari este si dezvoltarea un produs in baza caruia poate fi verificata existenta si valabilitatea tuturor autorizatiilor, avizelor, acordurilor necesare in legatura cu operarea proprietatilor comerciale de tip birouri si centre comerciale. De asemenea, produsul dezvoltat de noi ofera posibilitatea evaluarii consecintelor si implicatilor derivand din eventuale lipsuri/incalcari are ale prevederilor legale relevante. Eficientizarea activitatii si serviciilor reprezinta o preocupare constanta a firmei noastre – datorita experientei, dar mai ales standardizarii si rafinarii metodelor si procedurilor de lucru utilizate, putem finaliza in timp record proiectele in care suntem implicati. Aceasta abilitate este extrem de importanta si apreciata de catre clienti, in special de catre cei din zona tranzactiilor. Desigur, pe langa toate cele de mai sus, dorim sa ne mentinem pozitia la varf printre firmele de avocatura in zona noastra de excelenta traditionala – cea a tranzactiilor, in sensul de a ramane una din primele alegeri pentru clientii implicati in tranzactii de Real Estate complexe, dificile si/sau care trebuie finalizate in timp record”, detaliaza profesionistul Reff & Asociatii.

Practica de Real Estate din cadrul Reff & Asociatii include 12 avocati dedicati exclusiv proiectelor din acest domeniu.”Din cate stiu suntem una dintre cele mai mari din Bucuresti, daca nu chiar cea mai mare. Suntem foarte mandri de echipa noastra si de realizarile ei. Eu sunt coordonatorul echipei, dar Real Estate este o arie de practica in care si Alex Reff, managing partener, este implicat activ”, puncteaza Robert Ionita.

In general, firma lucreaza pe tarife orare, fie diferentiate in functie de senioritatea avocatului, fie fixe, indiferent de gradul de senioritate al avocatilor implicati – ultima varianta fiind de natura a simplifica si oferi mai multa predictibilitate cu privire la onorariile finale totale. ”In acelasi timp, suntem deschisi si fata de posibilitatea a lucra pe baza de tarife fixe sau cu limita maxima (‘cap fee’) ori de cate ori tipul si particularitatile proiectului, precum si informatiile disponibile, permit o evaluare rezonabila a volumului de munca necesar. Clientii nu sunt interesati de timpul petrecut de avocati, ci de ceea ce primesc in schimbul onorariior platite – prin urmare, acestia sunt tot mai putin dispusi sa plateasca tarife orare decuplate de finalitatea demersului, iar avocatura de business a inceput sa constientizeze aceasta realitate si sa sa adapteze in mod corespunzator. Asistam atat clienti ‘puri’ de Real Estate – fonduri de investitii, dezvoltatori, constructori, dar in acelasi timp oferim asistenta juridica pe probleme de drept imobiliar unor alte categorii de clienti: in special retaileri (H&M, IKEA Romania), o serie de banci, dar si altor companii. Din experienta noastra toate companiile, mai devreme sau mai tarziu se confrunta cu probleme de drept imobiliar – fie cel putin in legatura cu inchirierea sediului”, explica profesionistul.

Reff & Asociații este societate de avocați membră a Baroului București, cu o echipă care în prezent numără aproximativ 50 de avocați și personal suport și este recunoscută pe plan local și internațional, fiind cotată între societățile de avocați de top în domenii vizând drept bancar, piețe de capital, fuziuni și achiziții și tranzacții imobiliare. Reff & Asociații este membră a rețelei internaționale de avocați Deloitte Legal.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2405 / 6148
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS își mărește echipa din București prin cooptarea a trei avocați. Horea Popescu, Managing Partner: Echipa CMS din București a avut o activitate intensă în 2022, iar anul 2023 se anunță a fi la fel de puternic
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
CMS, alături de Alpha Bank în proiectul finanţării de cca. 70 mil. €, acordată eMAG. Ana Radnev (Partener CMS), evidențiată pentru soluțiile multi-jurisdicționale oferite
Avocații ZRVP obțin o nouă victorie pentru Agenția Națională pentru Resurse Minerale într-un arbitraj internațional ICC Paris | Tribunalul arbitral a admis pretenții de 10,1 mil. USD, plus dobânzi. Cosmin Vasile (Managing Partner) și Cosmin Cojocaru (Partner), în prima linie
Firma maghiară BLS-CEE își marchează prezența în România prin cooptarea unei echipe de avocați din București. Iulia Berea, noul partener local: ”Am construit în timp o expertiză comună, care să ne permită asistarea transnațională a clienților. Ne dorim ca, alături de colegii de la BLS, să avem o creștere organică a portofoliului comun de clienți în următorii ani”
Glodeanu Partners, boutique de avocatură cu focus specific pe proiecte de energie regenerabilă, a fost implicată în peste 20 de astfel de tranzacții în 2022. De vorbă cu partenerii firmei despre echipă, proiecte, ”clienți cheie”
BRD a acordat o finanţare de 24,32 mil. € pentru dezvoltarea a două clădiri rezidenţiale verzi. Wolf Theiss și Kinstellar, în proiect
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Lawyers, 3-5 years’ experience (Competition, Litigation and Employment)
Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut la ÎCCJ o soluție de referință care confirmă că dobânzile aferente unui ajutor de stat returnat către bugetul național intră în sfera de aplicare a amnistiei fiscale
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Junior Lawyers (Consultancy and Litigation)
Mușat & Asociații va găzdui în data de 17 februarie 2023 evenimentul Asociației Internaționale a Barourilor – „Workshop on the IBA Arb40 Toolkit for Arbitral Award Writing”
Stratulat Albulescu continuă consolidarea practicii de Litigii și, în special, a ariei de Litigii fiscale. Luiza Ionescu-Donoiu se alătură echipei în rolul de Counsel
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...