ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Industria farmaceutica in 2015: Avocatii asteapta tranzactii importante, dar si insolvente, schimbari ale modelelor de business. Taxa claw-back ramane provocarea anului viitor

12 Noiembrie 2014   |   Stefania Enache

Datele legate de evolutia industriei farma in 2015 indica o nevoie crescuta de servicii de specialitate. Prin urmare, firmele de avocatura se pregatesc sa vina in intampinarea clientilor cu o oferta cat mai diversificata, apta sa faca fata cererilor din piata.

 
 
In primele doua parti ale analizei BizLawyer dedicata practicii de Healthcare&Pharma am trecut in revista principalele probleme de care se lovesc companiile din aceasta industrie si proiectele in care sunt implicate casele de avocatura. De asemenea, am prezentat echipele de avocati cu o practica relevanta in acest domeniu si cele mai interesante tranzactii/dosare in care acestea si-au asistat clientii. In partea a treia, publicata azi, avocatii fac previziuni legate de modul in care vad evolutia acestui sector in 2015. In plus, profesionistii marilor firme de avocatura creioneaza si portretul robot al clientului din domeniul farma, oferind si cateva date legate de serviciile pe care le-au dezvoltat plecand de la nevoile acestei industrii. . .


Anca Buta Musat, Partener Musat &Asociatii, asteapta schimbari importante in domeniul farmaceutic, dand ca exemplu modul de calcul al contributiei clawback si actualizarea listei de medicamente compensate. ”Aceste schimbari sunt urmarite cu interes de toti actorii din piata farma, intrucat vor avea un impact semnificativ asupra activitatii acestora. Din acest motiv, pentru a preintampina eventuale probleme si blocaje in piata farma, autoritatile ar trebui sa colaboreze cu asociatiile din industrie si cu ceilalti actori relevanti pentru a identifica cele mai bune solutii de implementare a modificarilor legislative pe care le au in vedere. Se vorbeste din ce in ce mai des si de posibilitatea liberalizarii sectorului farmaciilor, respectiv de eliminarea restrictiilor privind infiintarea farmaciilor, o schimbare care ar afecta in primul rand business-ul marilor lanturi de farmacii, dar si activitatea distribuitorilor angro care comercializeaza medicamente catre farmaciile din Romania si implicit a producatorilor de medicamente. De asemenea, este posibil ca 2015 sa aduca anumite tranzactii importante pe piata farma, dar si insolvente ale unor distribuitori de medicamente si retele de farmacii”, explica avocatul.


Citeste si

Taxa clawback, pe primul loc in clasamentul problemelor cu care se confrunta sectorul farma, intocmit de firmele de avocatura cu o practica relevanta in domeniu. Echipele de avocati si proiectele lor


Ce tip de consultanta cauta companiile din industria farmaceutica. Cele mai importante proiecte ale firmelor de avocati in practica de Healthcare&Farma


La randul sau, Ana-Maria Baciu, Partener NNDKP, arata ca in functie de cum va fi promovata si implementata noua legislatie in domeniul clawback, dar si in domeniul evaluarii tehnologiilor medicale, nu este exclus posibilitatea ca anumite medicamente sa intre pe piata romaneasca sau ca producatorii sa inlature de pe piata unele medicamente existente in prezent.

Totodata, consultantii spera in dezvoltarea unui dialog mai concentrat cu autoritatile publice din domeniu, inclusiv Consiliul Concurentei, in vederea gasirii unor solutii optime pentru facilitarea accesului pacientilor la medicamente. „Aceste solutii ar trebui sa aiba in vedere cel putin posibilitatea producatorilor de medicamente de a participa la licitatii fara riscuri concurentiale inerente, precum si libertatea producatorilor de medicamente de a livra direct catre farmacii si spitale, din nou fara riscuri concurentiale greu de cuantificat la acest moment. Speram ca investigatia sectoriala a Consiliului Concurentei sa fie finalizata cat mai curand cu un raport exhaustiv, care sa raspunda acestor probleme, avand ca prioritate interesele pacientilor din Romania”, puncteaza Anca Buta Musat.

Provocarea anului 2015

Pentru anul 2015, sectorul farma asteapta o legiferare a clawback-ului care sa reglementeze un mod de calcul echitabil al acestei taxe, prin care se pune la dispozitia producatorilor platitori mecanisme transparente de control cu privire la consumul real de medicamente al caror cost este suportat din bugetul de stat. ”Se asteapta si introducerea de noi molecule pe lista, implementarea eficienta a  mecanismului de contracte cost volum in beneficiul inclusiv al pacientilor si bineinteles majorarea sumei de la buget alocata  pentru consumul de medicamente si servicii medicale (ca sa nu vorbim despre intreg sectorul healthcare). Din punctul nostru de vedere anul 2015 nu va fi mai usor pentru industrie si este posibil ca procesele de restructurare din cadrul companiilor pharma sa continue. Se vor schimba in continuare modele de business, vor continua contestatiile impotriva notificarilor de clawback pana la o eventuala noua reglementare si intrevedem riscul cresterii numarului de conflicte de munca/litigii de munca ca urmare a restructurarilor in industrie”, sustine Mihaela Scarlatescu, Senior Associate External, D&B David si Baias.

La randul sau, Gelu Maravela, Partener Maravela si Asociatii, crede ca taxa clawback reprezinta provocarea anului viitor. ”Asteptam cu interes noua reglementare a taxei claw-back, care ar urma sa aduca multe clarificari cu privire la aplicabilitatea acesteia si modul sau de calcul, aspecte care ar asigura transparenta modului de calcul si predictibilitatea acestei taxe. In alta ordine de idei, inca mai avem sperante in ceea ce priveste liberalizarea pietei farmaciilor de la 1 ianuarie 2015, in ciuda faptului ca a fost trimis recent spre promulgare un act normativ care elimina din legea farmaciei prevederile ce permiteau aceasta liberalizare. Nu in ultimul rand, asteptam sa vedem cum va functiona, in cele din urma, separatia de atributii si colaborarea intre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in domeniul programelor nationale de sanatate. Interesul pentru acest subiect este cu atat mai crescut cu cat modificarile aduse in acest sens de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 2/2014 au facut ulterior obiectul revizuirii prin legea de aprobare, Legea nr. 132/2014, lipsa de consecventa creand o oarecare instabilitate in gestionarea programelor nationale de sanatate”, afirma avocatul.

Si nu doar taxa clawback reprezinta o provocare pentru jucatorii din farma. Roxana Negutu, Partener Voicu & Filipescu, include in aceasta categorie si “lupta dintre medicamentele generice si cele originale, dublata pe plan autohton de cresterea consumului de medicamente din import in pofida celor produse autohton si exportul paralel al unor medicamente al caror pret este cu mult mai mare in alte tari europene decat in Romania.La nivel mondial asistam la implementarea unor politici din ce in ce mai restrictive in ceea ce priveste promovarea medicamentelor si sponsorizarea cadrelor medicale, pe plan intern fiind deja reanalizata modalitatea de colaborare cu medicii in conditiile in care contractele de sponsorizare trebuie inregistrate la Ministerul Sanatatii”.

Subfinantarea sistemului de sanatate
ramane o problema

Lucian Bondoc, Managing Partner Bondoc& Asociatii, atrage atentia ca industria se confrunta si cu o subfinantare severa a sistemului de sanatate intr-o perioada caracterizata, in plus, de o tendinta a cresterii naturale a nevoilor de tratament pe fondul cresterii varstei medii in Romania. “Contextul international este si el unul complex si in schimbare. Acestui context de fond foarte important i se raspunde prea frecvent prin politici in domeniu in Romania din pacate imperfecte si implementate deseori netransparent, slab fundamentat, partial si cu destule neclaritati si erori. Majoritatea problemelor juridice din industrie deriva din cele de mai sus. Desi este de asteptat in 2015 sa se inregistreze o foarte usoara crestere a pietei totale in contextul anticipat al unei bugetari suplimentare pentru unele medicamente, cadrul bugetar si legislativ actual este susceptibil sa influenteze in continuare negativ profitabilitatea, presiunile si tensiunile in industrie riscand sa se acumuleze si mai mult. Numarul de medicamente pentru care nu mai este rentabil sa se acopere Romania este de asteptat sa creasca”, sustine Lucian Bondoc.

Crestere modesta a pietei


Pentru anul 2015 estimam o crestere modesta a pietei, fara miscari foarte mari in zona de M&A. Cred ca ‘partea leului’ o va reprezenta in continuare lupta companiilor de farma impotriva taxei clawback, comparativ cu situatia anilor trecuti, cand litigiile privitoare la brevete sau marci erau cele mai ‘hot’.
Dragos Bogdan, Partener Stoica&Asociatii

Nu ne asteptam la o evolutie notabila a pietei farma in 2015, dimpotriva, anticipam o serie de framantari semnificative legate, in special, de problemele privind taxa clawback, derivand fie din trecut, fie din cauza nesustenabilitatii cuantumului viitor, sau de restrictiile relativ nejustificate si netransparente impuse de autoritati pentru actualizarea listei de medicamente compensate. Ca urmare, e posibil sa asistam la cresterea numarului de proceduri litigioase si administrative prin care companiile farmaceutice sa incerce protejarea drepturilor si intereselor legitime in raport cu actiunile sau inactiunile autoritatilor publice.” 
Dominic Morega, Managing Associate al Tuca Zbarcea & Asociatii

Ne asteptam ca anul viitor sa se implementeze un nou mod de calcul al clawback-ului si asteptam cu interes implementarea lui si  reactia industriei la acesta. De asemenea, speram ca lista de medicamente compensate sa fie actualizata pana atunci.
Cristina Randjak, avocat senior coordonator bpv GRIGORESCU STEFANICA

Despre clienti si onorarii


Toate aceste date legate de evolutia  industriei farma in 2015 indica o nevoie crescuta de servicii de specialitate. Prin urmare, firmele de avocatura se pregatesc sa vina in intampinarea clientilor cu o oferta cat mai diversificata, apta sa faca fata cererilor din piata.

Avocatii de la Tuca Zbarcea & Asociatii isi propun o crestere organica a ariei de practica prin atragerea de noi clienti, companii farma sau firme active in domeniul serviciilor medicale, respectiv asociatii profesionale ale acestora. “ Preconizam si o mai mare implicare in proiecte de tip cross-border. Principalii avocati ai firmei implicati in consultanta companiilor farma sunt lideri de practica recunoscuti, beneficiind fiecare de o experienta de peste 14 ani in domeniu si de ocazia de a se fi confruntat cu cazuri complexe ivite de-a lungul timpului pe piata farmaceutica. In plus, acestia sunt avocati de business, intelegand asadar specificul activitatii clientilor si nevoile lor concrete si adaptand corespunzator serviciile de asistenta juridica si reprezentare. Nu in ultimul rand, trebuie subliniat aportul celorlati avocati si experti din echipa Tuca Zbarcea & Asociatii, specialisti in alte domenii de practica conexe (litigii, concurenta, proprietate intelectuala, corporate, dreptul muncii, taxe, insolventa, etc.)”, spune Dominic Morega.

Legat de plata servicilor prestate de firma pe care o reprezinta, avocatul sustine ca in activitatea de consultanta se merge pe onorarii orare, inclusiv blended rates, in baza carora se pot agrea si bugete predeterminate. „De asemenea, pentru litigii putem agrea onorarii fixe si onorarii de succes, in functie de cerintele si bugetele clientilor nostri”, arata profesionistul Tuca Zbarcea & Asociatii.

Practica de farma a NNDKP a crescut constant, inca de la infiintarea acesteia in anul 2005. ”Anul 2014 in special a fost foarte bun pentru noi, atat din perspectiva extinderii portofoliului de clienti, cat si din cea a diversificarii activitatii noastre in domeniu, care acum acopera practic toate ariile de interes ale actorilor de pe aceasta piata. Chiar si pornind de la acest nivel (foarte ridicat, credem) speram ca 2015 sa ne surprinda placut si sa avem ocazia de a dezvolta in continuare aceasta practica”, precizeaza Ana-Maria Baciu.

Cel mai important atu al firmei este o cunoastere in profunzime a pietei locale si a industriei farmaceutice. In acest sens, experienta de peste 10 in acest domeniu a partenerului coordonator al practicii, Ana-Maria Baciu, este indiscutabil unul dintre plusurile NNDKP. „Se adauga o foarte buna cunoastere de catre toti membrii echipei, atat a legislatiei (extrem de cuprinzatoare) in domeniu, faptul ca suntem la curent cu toate dezvoltarile legislative (actuale si viitoare), dar si cunoasterea si intelegerea proceselor interne ale clientilor nostri care activeaza intr-o industrie atat de sofisticata.Ghidul juridic international Chambers Europe mentioneaza in editorialul editiei 2014, citand un client din acest sector: ’Firma este de incredere si disponibila oricand am avut nevoie. Avocatii inteleg bine activitatea clientilor si sunt foarte informati despre piata de farmaceutice din Romania.’ Sistemul de onorarii pentru clientii farma variaza (la fel ca, de altfel, pentru toti clientii NNDKP) si depinde in mare masura de domeniul de activitate al clientului (productie  / distributie), de complexitatea proiectului, dar si de tipul de asistenta (consultanta sau reprezentare in litigii)”, mentioneaza avocatul NNDKP.


Citeste si

Taxa clawback, pe primul loc in clasamentul problemelor cu care se confrunta sectorul farma, intocmit de firmele de avocatura cu o practica relevanta in domeniu. Echipele de avocati si proiectele lor


Ce tip de consultanta cauta companiile din industria farmaceutica. Cele mai importante proiecte ale firmelor de avocati in practica de Healthcare&Farma


Atuurile firmelor de avocati in practica de Healthcare & Pharma

Stoica & Asociatii - capacitatea de reactie rapida
In contextul in care industria farma trece prin schimbari profunde, specialistii firmei Stoica&Asociatii si-au propus  dezvoltarea activitatii in acest domeniu, dar si diversificarea domeniilor de drept in care pot acorda asistenta clientilor din aceast sector.

Cred ca principalul atu al echipei de avocati din cadrul STOICA & Asociatii este pregatirea teoretica solida, adica o  foarte buna cunoastere a normelor juridice nationale si europene si a procedurii in fata autoritatilor , lucru care se imbina cu o cunoastere profunda a realitatilor economice din multe sectoare industriale. De asemenea, un alt element care ne diferentiaza fata de alte firme de avocatura este  capacitatea avocatilor STOICA & Asociatii de reactie rapida si de adaptare la situatii noi. Aceasta presupune identificarea din partea avocatilor de solutii legale rapide, de strategii in „regim de urgenta”. In caz contrar, fiecare moment de ezitare sau de intarziere in procesul decizional si apoi in cel de implementare a deciziei, poate avea consecinte negative asupra business-ului respectivilor clienti, variind de la inregistrarea de pierderi financiare pana la intreruperea partiala sau chiar blocajul intregii activitati. Aceasta promptitudine in fata situatiilor de urgenta se completeaza si cu capacitatea noastra de a identifica si semnala din timp potentialele probleme cu care se pot confrunta clientii nostri in activitatea lor. Un alt atu important este ca de multe ori, in functie de nevoile clientului si de volumul de lucru, se creeaza o sinergie intre activitatea echipelor de avocati care participa la rezolvarea unui dosar din domeniul farma pentru a gestiona cat mai bine situatiile juridice complicate cu care se confrunta. Asta inseamna ca in dosare complexe cooptam frecvent si alti colegi avocati care au experienta profesionala necesara pentru a gestiona astfel de situatii juridice complicate”, declara Dragos Bogdan.

Bondoc & Asociatii - experienta isi spune cuvantul

La randul sau, Lucian Bondoc sustine ca principalele atuuri ale firmei pe care o coordoneaza sunt pe de o parte  cunoasterea in profunzime a cadrului legislativ in domeniul sanatatii si, pe de alta parte, experienta deosebita pe care avocatii au dobandit-o in urma „expunerii” la intreaga gama de probleme juridice care pot aparea in acest domeniu, inclusiv aspecte care deriva din  practica autoritatilor relevante (de exemplu, Ministerul Sanatatii, ANMDM, CNAS). ”Putem spune ca ne-am „lovit”, in cadrul practicii noastre, de aproape toate problemele juridice relevante cu care se poate confrunta un jucator pe piata farmaceutica din Romania, incepand cu subiectele de consultanta care apar in mod uzual si mergand pana la litigii sensibile referitoare la studii clinice, de exemplu. Mai mult, echipa noastra de Life Sciences include avocati si din departamentele de antitrust si litigii, fiind astfel in masura sa evalueze si sa anticipeze din mai multe unghiuri juridice toate problemele care pot aparea intr-un proiect si sa ofere solutii cat mai potrivite si eficiente”, subliniaza Managing Partnerul Bondoc& Asociatii.

Maravela & Asociatii - seriozitate, dedicare, experienta
Firma Maravela & Asociatii va miza in 2015 pe consolidarea si extinderea portofoliului de clienti din domeniul farma / servicii medicale, dar si largirea echipei de specialisti in aceste domenii. „In acelasi timp, intentionam sa crestem notorietatea firmei din punct de vedere al experientei si capabilitatilor in acest domeniu”, arata Gelu Maravela. Referitor la atuurile avocatilor din cadrul firmei pe care o coordoneaza, Partenerul puncteaza seriozitatea, dedicarea, experienta si multa, multa munca.

”De altfel, echipa noastra a inceput activitatea in domeniu inca din zorii pietei de farma in Romania, asistand, dupa cum am amintit, noua dintre cele mai mari companii la nivel international si acoperind toate ariile de interes pentru clientii nostri - taxa de clawback, aspecte de reglementare si conformitate, fuziuni si achizitii (inclusiv transfrontaliere), reorganizari, proprietate intelectuala si concurenta sau studii clinice, probleme de dreptul muncii si imigratie, precum si litigii, inclusiv analiza prealabila unor arbitraje ICSID impotriva statului roman. Structura de onorarii aplicate variaza in functie de proiect sau de mandatele incredintate, astfel incat practicam atat onorarii orare, cat si fixe, dar si onorarii de succes, precum si combinatii intre acestea. Volumul total al incasarilor din segmentul farma se situeaza in jurul a 10% din cifra de afaceri
”, explica Gelu Maravela.

bpv GRIGORESCU STEFANICA - conectare, experienta, eficienta
Consultantii bpv GRIGORESCU STEFANICA sunt conectati in permanenta la ceea ce se intampla in acest domeniu atat in Romania, cat si la nivel international. ”Prin aceasta, intelegem nu doar problemele juridice cu care se confrunta jucatorii din industria farmaceutica, ci si contextul general care le determina, ceea ce ne permite sa acordam asistenta juridica de calitate clientilor, tinand intotdeauna cont de specificul acestui domeniu. Structurile noastre de onorariu sunt intotdeauna discutate cu clientul, astfel incat pentru fiecare proiect sa fie aleasa structura cea mai eficienta din punctul de vedere al rezultatului si costurilor. Structura de onorariu este una flexibila si adaptata proiectului. In acest scop, fiecarui proiect ii sunt alocati acei avocati care, avand experienta necesara, pot indeplini in mod eficient si la un nivel inalt de calitate cerintele clientului, fara a creste in mod artificial costurile acestuia”, declara Cristina Randjak, avocat senior coordonator bpv GRIGORESCU STEFANICA.

Cuvantul de ordine este experienta

Avocatii Musat & Asociatii au o experienta impresionanta in domeniul farmaceutic, oferind servicii de consultanta si reprezentare juridica de-a lungul anilor pentru un portofoliu extins de clienti care activeaza in aceasta industrie atat cu privire la aspecte de reglementare, cat si cu privire la aspecte ce tin de dreptul concurentei, dreptul proprietatii intelectuale, drept societar si fuziuni & achizitii, litigii, fiscal si alte domenii aferente.Ne bucuram ca avem unii dintre cei mai buni avocati specializati in farma, care cunosc foarte bine business-ul companiilor farmaceutice si au instrumentat cu succes cazuri de referinta in acest domeniu. Prin urmare, printre atuurile noastre se numara experienta (am instrumentat cazuri si tranzactii extrem de diverse si complexe care au presupus o relationare constanta si pozitiva cu autoritatile competente) si rezultatele pozitive pentru clientii nostri.”
Anca Buta Musat, Partener Musat &Asociatii

Suntem o echipa formata din avocati cu experienta oferind servicii integrate atat din punct de vedere legal, cat si fiscal, avem o vasta experienta a domeniului  farmaceutic, cunoscand piata si evolutia acesteia din perspective diferite adaptate diversele nevoi ale business-ului clientilor nostri activi in aceasta industrie.”
 Roxana Negutu, Partener Voicu & Filipescu

Portretul robot al clientului din farma, intocmit de firmele de avocati

In general, clientii Tuca Zbarcea & Asociatii sunt subsidiare locale ale grupurilor farmaceutice internationale recunoscute ca fiind lideri de piata, dar si alte mari companii straine farmaceutice straine care apeleaza la serviciile noastre fie direct, fie prin intermediul unor case de avocatura internationale. In subsidiar, firma ofera consultanta si antreprenorilor locali sau unora dintre distribuitori, in special cu privire la aspecte de reglementare sau din domeniile concurenta, corporate, banking, insolventa. Nu in ultimul rand, fiind specializati si in dreptul serviciilor medicale, clientii nostri sunt furnizori privati de servicii medicale sau asociatii profesionale ale acestora. Clientii din domeniul farma apeleaza la avocat in mod preventiv, in vederea eliminarii sau atenuarii unor riscuri existente sau iminente din cadrul activitatii proprii. Exista si cazuri in care trebuie sa reactionam operativ la diverse evenimente, indeosebi legate de prejudicirea drepturilor si intereselor clientilor nostri de catre alti agenti economici sau, dupa caz, de unele autoritati sau institutii. Natura problemelor este, de regula, una relativ complicata, ce presupune servicii juridice strict specializate.
Dominic Morega, Managing Associate al Tuca Zbarcea & Asociatii

Clientii nostri din industria farmaceutica includ atat companii din Big Pharma, cat si companii orientate catre dezvoltarea unor medicamente pentru anumite afectiuni medicale. Clientii din industria farmaceutica apeleaza la avocatii nostri ori de cate ori se confrunta cu probleme juridice, fie ca acestea privesc strict chestiuni specifice industriei farmaceutice sau chestiuni legate de organizarea si functionarea societatilor.
Cristina Randjak, avocat senior coordonator bpv GRIGORESCU STEFANICA

Clientii nostri sunt de cele mai multe ori producatorii internationali de medicamente (in mare parte generice), dar si distribuitori locali. Mai mult decat atat, primim solicitari de la case internationale de avocatura, care coordoneaza activitati complexe pentru clientii lor, la nivel multijurisdictional. In industria farma exista preponderent doua tipuri de clienti: (i) cei pe care ii asistam in activitatile lor de fiecare zi, in legatura cu orice aspecte (de la cele minore, la activitati complexe si situatii litigioase) si respectiv (ii) cei care apeleaza la serviciile avocatilor externi doar in cazuri complexe, care nu pot fi rezolvate prin intermediul departamentului juridic (fie local, fie regional) si a persoanei responsabile pe parte de reglementare.
Ana-Maria Baciu, Partener NNDKP

In domeniul farma ne confruntam cu probleme juridice din ce in ce mai complexe, cu situatii de fapt arborescente care implica o cunoastere teoretica aprofundata a dreptului intern aplicabil. STOICA & Asociatii dispune in aceasta arie de practica  de un portofoliu de clienti foarte diversificat, fiind vorba de obicei de firme mari, multinationale sau romanesti care actioneaza in principal in domeniul de productie. Avocatii STOICA & Asociatii si-au construit deja o reputatie foarte solida in privinta rezolvarii problemelor legate de taxa clawback, lucru care se reflecta in portofoliul nostru de clienti, firme de farma din top 10 de pe piata din Romania. Cu toate acestea, expertiza noastra in aceasta industrie nu se limiteaza doar la aceste aspecte, sa le numim „litigioase”. Avem dosare importante pe rol in care acordam consultanta firmelor de farma in probleme care apar frecvent in domeniul IP, concurenta, contracte comerciale.
Dragos Bogdan, Partener Stoica&Asociatii

Clientii nostri din aceasta industrie sunt in principal companiile producatoare de medicamente, atat multinationale cat si producatori romani. Estimam ca, in acest moment, asistam companii care reprezinta aproximativ 30% din piata producatorilor. Clientii apeleaza la noi atat pentru proiecte complexe, cat si pentru aspecte juridice cu caracter mai obisnuit, cadrul legislativ in permanenta modificare si complex necesitand o atentie mai mare decat in alte industrii. In general, gestionarea relatiilor cu autoritatile publice din domeniu din perspectiva juridica si adaptarea foarte rapida la modificari legislative, gestionarea investigatiilor derulate de Consiliul Concurentei si asistenta cu privire la taxa clawback, sunt dosare complexe si pe care putine firme de avocatura au experienta solida.
 Lucian Bondoc, Managing Partner Bondoc& Asociatii

Echipa noastra de avocati seniori a asistat de-a lungul anilor importante companii internationale in domeniu, inclusiv noua dintre cele mai mari corporatii la nivel international, o parte semnificativa a acestora fiind din zona medicamentelor inovative. In acelasi timp, am asistat si producatori si antreprenori locali, precum si autoritati de reglementare sau asociatii profesionale din domeniu. Politicile stricte de confidentialitate nu ne permit, insa, sa furnizam numele acestor clienti. In general, suntem alaturi de clientii nostri in toate aspectele inerente activitatii lor, cum ar fi probleme de reglementare si conformitate sau legate de taxa claw-back, de dreptul muncii, de drept societar, proprietate intelectuala, concurenta sau relatii comercialii cu partenerii de afaceri. Tot mai adesea, in ultima perioada, activitatea juridica s-a conturat in jurul proiectelor de fuziuni si achizitii sau al parteneriatelor public-private. Desigur, intotdeauna, litigiile in care sunt implicati clientii nostri, fie ca este vorba de taxa de claw-back sau de raporturi de munca ori de alta natura, ne sunt incredintate fara ezitare de clientii nostri.
Marius Patrascanu, Partener Maravela si Asociatii

Musat & Asociatii a acordat asistenta, de-a lungul anilor, unui portofoliu extins de clienti internationali, inclusiv 9 dintre cei mai mari 12 producatori de medicamente la nivel mondial, dintre care ii mentionam pe Abbott, Abbvie, Servier, Roche, Eli Lilly, Lundbeck, Astellas Pharma, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).Clientii care apeleaza cel mai des la servciile noastre in domeniul farma sunt companii farmaceutice internationale si locale, producatori si distribuitori de medicamente, asociatii din industrie, precum si firme de avocatura internationale care au nevoie de asistenta de specialitate pentru implementarea a diverse proiecte in Romania.  Clientii din industria farma apeleaza frecvent la firma noastra atunci cand intentioneaza sa implementeze in Romania proiecte complexe (spre exemplu, in legatura cu punerea pe piata, distributia, promovarea si compensarea medicamentelor, facilitarea accesului pacientilor la tratament sau sustinerea profesionistilor din domeniul sanatatii) sau sa incheie diverse contracte si parteneriate cu autoritatile, institutii medicale, profesionisti in domeniul sanatatii, asociatii profesionale, distribuitori si alti parteneri. Experienta vasta a avocatilor nostri in aceste domenii ne permite sa analizam si sa anticipam aspectele relevante incidente, sa prezentam potentialele riscuri si modalitati de minimizare a acestora, precum si sa oferim cu promptitudine solutii adecvate pentru implementarea unor asemenea proiecte in conditiile reglementarilor aplicabile.De asemenea, suntem contactati frecvent de actori din industria farma pentru a oferi asistenta in legatura cu efectele, interpretarea si implementarea a numeroase acte normative in vigoare sau in curs de elaborare, spre exemplu, in legatura cu contributia clawback, evaluarea tehnologiilor medicale, includerea medicamentelor pe listele de compensate, incheierea de contracte cost-volum si cost-volum rezultat, etc.
Anca Buta Musat, Partener Musat &Asociatii

Societatea noastra de avocatura a reprezentat companii multinationale si distribuitori autohtoni pe piata medicamentelor din Romania, precum si lanturi de farmacii si companii locale de medicamente.Exista clienti cu care avem o colaborare de multi ani si pe care ii asistam in numeroase aspecte generale, precum si pe aspecte specifice care intervin in activitatea cotidiana. O atentie sporita a fost acordata in ultimul interval imbunatatirii sistemelor de distributie, actualizarii politicilor de promovare a medicamentelor, astfel incat sa fie sustinut business-ul si, totodata, respectata legislatia in domeniu.
Roxana Negutu, Partener Voicu & Filipescu


Citeste si

Taxa clawback, pe primul loc in clasamentul problemelor cu care se confrunta sectorul farma, intocmit de firmele de avocatura cu o practica relevanta in domeniu. Echipele de avocati si proiectele lor


Ce tip de consultanta cauta companiile din industria farmaceutica. Cele mai importante proiecte ale firmelor de avocati in practica de Healthcare&Farma


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2495 / 5642
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BUCHAREST ARBITRATION DAYS - 2021 | Towards a reform in arbitration - a particular view on construction disputes -- June 3rd and 4th
Cum văd investitorii, băncile și autoritățile al doilea val de investiții în energia regenerabilă. Concluziile evenimentului Schoenherr și Asociații SCA dedicat acestui sector
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Banking&Finance Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Corporate and M&A Practice Group
Victorie definitivă la ICCJ a echipei de litigii de la RTPR, care a apărat interesele Electrica. Miza a fost menținerea sistemului de distribuție a energiei electrice din România
Avocații Bondoc & Asociații au asistat Restart Energy în emisiunea de obligațiuni ‘verzi’. Trei parteneri au coordonat echipele implicate în proiect
Ana Radnev, Cristina Reichmann și Varinia Radu, partenere CMS România, desemnate Women Leaders 2021 de către IFLR1000. Horea Popescu, Managing Partner: Nominalizările atestă o dată în plus statutul CMS de lider global în ceea ce privește promovarea egalității de șanse și susținerea în carieră de care se bucură avocații noștri
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Stratulat Albulescu își extinde practica de Drept Societar ̸ Fuziuni și Achiziții prin cooptarea a doi avocați colaboratori seniori
Cum comentează specialiștii în insolvență de la Mușat & Asociații modificarea legislației. Proiectele gestionate anul trecut au generat profit substanțial, iar avocații anticipează că o creștere semnificativă se va înregistra în continuare în materia insolvenței și preinsolvenței | Cristi Tudor, Partener: Ne așteptăm ca serviciile noastre de asistență și analiză pe perioada unui management de criză să fie la mare căutare
Bondoc si Asociații, succes în recurs într-un litigiu complex cu privire la fonduri europene. Partenerul Viorel Dinu a coordonat echipa
Numiri noi pe poziții de coordonare la Kinstellar București | Magdalena Răducanu (ex-Dentons) se alătură cu titlul de Of Counsel și Coordonator al departmentului local de Banking & Finance, iar partenerul Zsuzsa Csiki va prelua conducerea departamentului local de Corporate M&A
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...