ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Industriile cu un grad ridicat de risc, analizate de avocatii Stratulat Albulescu Attorneys at Law. Proiectele din segmentul de Insolventa&Restructurare, pondere de 10-15% din cifra totala de afaceri a casei de avocatura

26 August 2016   |   Stefania Enache

Firma are in plan dezvoltarea acestei arii de practica, in special prin organizarea de evenimente specifice pentru clienti, workshop-uri pe teme de actualitate in materia insolventei, dar si prin fomarea continua a avocatilor prin participarea la seminarii si conferinte organizate de organele profesiei de avocat sau de catre UNPIR.

Dan Ghilan, Associate si Claudia Cosa, Managing Associate - Stratulat Albulescu Attorneys at Law

 
 
Piata de insolventa si-a pastrat tendinta descendenta, acest trend fiind mentinut atat pe fondul intrarii in vigoare a noilor reglementari in materie, care au creat un cadru modern si eficient in care procedura este desfasurata, dar si pe fondul responsabilizarii comerciantilor in afacerile derulate si prin constientizarea de catre acestia a efectelor si importantei reale a parcurgerii procedurii insolventei de catre o societate. Avocatii Stratulat Albulescu Attorneys at Law  au constat ca procedura reorganizarii devine o varianta viabila a procedurii insolventei, aceasta optiune fiind din ce in ce mai urmarita de catre creditori. . .


„Redresarea debitorului, desigur atunci cand aceasta este posibila, reprezinta o alternativa superioara falimentului, de cele mai multe ori societatea debitoare iesind din reorgnizare mai puternica, mai matura, si in acelasi timp reusind sa isi pastreze si valorile esentiale business-ului pe care il desfasoara”, spune Claudia Cosa, Managing Associate Stratulat Albulescu Attorneys at Law.

Avocatul mentioneaza ca valoarea pietei de insolventa este dificil de estimat, de vreme ce obiectul evaluarii are un continut dinamic. ”Spre exemplu, o societate aflata intr-o procedura de prevenire a insolventei, cum sunt concordatul preventiv si mandatul ad-hoc prevazute de Legea nr. 85/2014, reprezinta un subiect al insolventei si este o componenta a pietei de insolventa, insa valoarea de piata a unei astfel de societati nu poate contribui la valoarea evaluabila a pietei de insolventa decat in momentul deschiderii procedurii. Intr-o modalitate similara, reorganizarea si falimentul contribuie sub forme diferite la valoarea pietei de insolventa. Spre exemplu, o societate aflata in procedura de reorganizare, asadar prezumata a avea sanse de redresare economica, va fi apreciata ca avand o valoare raportata la puterea economica a societatii, urmand ca o decizie de trecere la faliment sa rezume evaluarea la nivelul activelor nete, asadar valori mult diferite”, completeaza Claudia Cosa.

Domenii cu risc economic ridicat

Interesul jucatorilor din piata pentru alternativele falimentului reprezinta o tendinta benefica pentru mediul economic si pentru care exista un cadru legal bine pus la punct. ”In viitor, este probabil ca acest trend sa fie mentinut, existand un interes real, atat din partea creditorilor cat si din partea debitorilor, pentru exploatarea tuturor optiunilor de insolventa si pre-insolventa oferite de cadrul legal aplicabil”, sustine Dan Ghilan, Associate Stratulat Albulescu Attorneys at Law.

Avocatul este de parere ca cel mai riscant domeniu ramane in continuare cel al constructiilor si dezvoltarilor de ansamble rezidentiale si nerezidentiale, un domeniu care se bazeaza pe echilibrarea fragila a finantarii necesare lucrarilor, respectarea termenelor de executie impuse de beneficiar si finantator, si identificarea si atragerea de cumparatori finali/chiriasi. “Din acest motiv, numeroase proiecte imobiliare au luat, din nefericire, calea falimentului in perioada recenta. Chiar si in aceste conditii insa, domeniul dezvoltarilor imobiliare continua sa creasca, consumatorii sustinand componenta de cerere chiar si pe fondul noilor reglementari in materia creditelor imobiliare (n.r. Legea nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite)”, explica Dan Ghilan.

Alte doua industrii care prezinta un grad ridicat de risc sunt domeniul vanzarilor cu amanuntul (retail) si domeniul transporturilor. ”In aceste domenii, consecintele schimbarilor din intregul lant economic in conjunctura cu instabilitatea economica si cu diversi factori specifici domeniilor, cum ar fi, spre exemplu, gestionarea fluxului de numerar sau fortarea termenelor de plata, au generat un volum considerabil de practici si proceduri de insolventa in ultima perioada”, precizeaza expertul Stratulat Albulescu Attorneys at Law.

Servicii complexe, coordonatori


Serviciile oferite de Stratulat Albulescu Attorneys at Law in practica de insolventa sunt unele complexe. Astfel, activitatea juridica in acest domeniu este gestionata de catre departamentul de litigii si solutionare a disputelor din cadrul societatii de avocati, iar activitatea specifica procedurilor de insolventa, rezervata prin lege practicienilor in insolventa, este gestionata cu ajutorul a doua firme de insolventa afiliate Stratulat Albulescu Attorneys at Law. Mandatele care tin de problematica insolventei sunt coordonate de catre Claudia Cosa si Ion Dorabat, acestia fiind sprijiniti de inca trei colaboratori.

„Activitatile in aceasta arie de practica pot fi impartite in doua categorii, respectiv spete in care biroul nostru reprezinta societatea debitoare aflata in insolventa, sau persoane interesate in mod direct de rezultatul procedurilor de insolventa (spre exemplu, actionari ai debitoarei) si spete in care reprezentam unul sau mai multi creditori; au existat si cazuri in care am acordat consultanta juridica administratorului judiciar in spete care comportau probleme de drept complexe. Activitatile derulate in aceasta arie de practica se concentreaza asupra asigurarii respectarii de catre participantii la procedura a prevederilor legale aplicabile in materie, in scopul protejarii intereselor clientului nostru si maximizarii posibilitatilor si optiunilor fie de recuperare a creantelor, fie de redresare economica sau parcurgere cu succes a procedurii insolventei, dupa specificul fiecarei spete”, subliniaza Claudia Cosa.

In acest moment, proiectele din segmentul de insolventa/restructurare detin o pondere de aproximativ 10-15% din cifra totala de afaceri a casei de avocatura. Firma are in plan dezvoltarea acestei arii de practica, in special prin organizarea de evenimente specifice pentru clienti, workshop-uri pe teme de actualitate in materia insolventei, dar si prin fomarea continua a avocatilor prin participarea la seminarii si conferinte organizate de organele profesiei de avocat sau de catre UNPIR.

Cum sunt structurate onorariile

Referitor la onorarii, Dan Ghilan mentioneaza ca in aceasta practica sunt structurate sub forma unui onorariu de preluare a cazului, aferent analizarii spetei, compilarii informatiilor si documentelor necesare, si structurarii unei strategii, la care se adauga in mod uzual un onorariu forfetar modular, conform optiunilor clientului (spre exemplu, pentru fiecare termen de judecata sau adunare a creditorilor, pentru fiecare contestatie formulata in cadrul procedurii etc.), si un onorariu de succes. ”Modalitatea de calcul a onorariilor de succes difera dupa calitatea clientului fata de procedura insolventei. Spre exemplu, atunci cand clientul detine calitatea de creditor fata de debitoarea aflata in insolventa, onorariul de succes se poate raporta la sumele incasate efectiv de catre client ca urmare a distribuirilor efectuate in cadrul procedurii. In cazurile in care clientul este chiar societatea aflata in insolventa, onorariul de succes se poate raporta la evitarea falimentului si demararea unei proceduri de reorganizare, ori la finalizarea procedurii pana la un anumit termen limita”, puncteaza avocatul.

„Activitatile juridice ale biroului nostru sunt distribuite uniform asupra perioadei de observatie, de reorganizare si de faliment, poate cu un accent mai pronuntat asupra perioadei de reorganizare, avand in vedere strictetea specifica acelei perioade.De asemenea, apreciem ca au ponderi comparabile spetele in care reprezentam creditori, actionari, sau chiar debitoarea aflata in insolventa”, adauga Claudia Cosa.

Reprezentantii Stratulat Albulescu Attorneys at Law declara ca nu au remarcat un tipar sau profil aparte al clientilor acestei practici. ”Insolventa este o realitate economica cu care orice orice jucator din piata se poate confrunta odata cu intrunirea anumitor factori, asadar am avut ocazia sa asistam clienti din o multitudine de sectoare de business, de la societati tip briefcase-company (societati folosite de investitori pentru tranzactii) si pana la societati mari, cu un volum mare de tranzactii.In mod uzual, un creditor apeleaza la serviciile biroului nostru fie in scopul deschiderii procedurii impotriva debitoarei, atunci cand negocierile in vederea recuperarii debitului esueaza, fie atunci cand procedura a fost deja deschisa iar creditorul este incunostiintat in legatura cu aceasta imprejurare si urmareste sa isi conserve creanta detinuta”, afirma Claudia Cosa.

Portofoliul de clienti detinut de Stratulat Albulescu Attorneys at Law include nume importante din toate domeniile de activitate, printre care se afla Vinarte SA, unul dintre cei mai mari producatori autohtoni de vinuri, Conaid Company SRL, o societate cu capital spaniol care intentioneaza sa construiasca un parc eolian cu o capacitate de 359,5 MW, Romet Grup, un jucator important pe piata romaneasca in domeniul confectiilor metalice si echipamentelor pentru apa, si Peyber Hispanica, sucursala Bucuresti a unuia dintre principalii jucatori de pe piata spaniola a constructiilor si dezvoltarilor imobiliare, un caz aparte de insolventa transfrontaliera, aplicata in Romania ca procedura secundara in temeiul Regulamentului (CE) nr. 1346/2000 al Consiliului Uniuniii Europene privind procedurile de insolventa.

Un bun avocat in aceasta arie de practica trebuie, in primul rand, sa fie foarte bine organizat si disciplinat profesional. Activitatile specifice acestei arii presupun verificari regulate a registrelor publice (Buletinul Procedurilor de Insolventa, Registrul Comertului etc.), precum si respectarea cu strictete a termenelor procedurale.In plus fata de calitatile organizatorice, si, bineinteles, suplimentar fata de pregatirea si experienta profesionala, un bun avocat in aceasta arie de practica trebuie sa fie dinamic, receptiv la cerintele mediului de afaceri si conectat la realitatea si continutul economic modern, pentru a putea asigura o asistenta adecvata clientului conform exigentelor sale, dar si conform cerintelor ridicate in mod uzual de contraparti.Calitatile manageriale ar putea reprezenta un avantaj, in special in spetele care implica proceduri de reorganizare, un asemenea atu putand permite avocatului sa perceapa mai bine imaginea de ansamblu intr-o astfel de procedura si sa sesizeze aspectele problematice.
Claudia Cosa, Managing Associate Stratulat Albulescu Attorneys at Law


Mandate de succes


Printre mandatele duse cu succes la capat de profesionistii Stratulat Albulescu Attorneys at Law se afla si restructurarea societatiilor Vinarte SA si Conaid Company. ”Fara sa gresim, apreciem ca restructurarea Vinarte a fost cel mai important proiect in care societatea noastra a fost implicata. In derularea planului de reorganizare si in  negocierile purtate atat cu creditorii cat si cu potentialii investitori au fost implicati un numar de patru avocati din cadrul societatii noastre, care au asigurat in permanenta asistenta juridica de specialitate, prin prezenta in cadrul negocierilor dar si prin redactarea numeroaselor contracte si acorduri.  Aceasta reorganizare a implicat activitati de asistenta pentru desfasurarea cu succes a negocierilor legate de un plan de restructurare, am iniţiat o serie de negocieri cu potenţiali investitori romani şi straini pentru a identifica modalitaţi de restructurare avantajoase pentru toţi creditorii inscrisi la masa credala a societatii dar si asigurarea de fonduri necesare realizarii in continuare a obiectului de activitate. Totodata au fost purtate  negocieri directe cu o serie de creditori, incercand sa valorificam valoarea contributiei Vinarte in reorganizare, avand simultan in vedere responsabilitatea privind reusita planului de reorganizare dar si crearea mediului investitional necesar pentru realizarea investitiilor propuse prin planul de reorganizare.Cu ajutorul si implicarea creditorilor am reusit sa stabilim criteriile si termenul de selectie al investitorilor, astfel incat, intr-un interval optim si previzibil de aproximativ 9 luni  sa avem un rezultat final al acestei proceduri, in sensul reusitei planului de reoganizare”, declara Dan Ghilan.

Cu toate ca noua legislatie a insolventei a venit, intr-o anumita masura, mai mult in ajutorul debitorului printr-o reglementare completa a concordatului preventiv si prin scurtarea unor termene procedurale, o mare provocare a societatilor cu risc de insolventa a ramas aceea de parcurgere in prealabil  a unei restructurari sau reorganizari in vederea evitarii deschiderii procedurii de isolventa impotriva sa. Motivul este unul pe cat de simplist, pe atat de eficient: orice forma de redresare efectiva (fie sub forma unei finantari din partea unor institutii bancare, fie sub forma derularii activitatii economice cu noi partneri) devine un scop aproape imposibil nu numai dupa deschiderea procedurii, ci si dupa  iesirea din procedura.
Dan Ghilan, Associate Stratulat Albulescu Attorneys at Law

Un alt dosar important, aflat la inceput, vizeaza deschiderea procedurii insolventei impotriva unui important jucator pe piata de energie electrica, respectiv a CET Govora. Firma de avocatura este implicata activ in aceasta procedura, clientii Stratulat Albulescu Attorneys at Law detinand creante importante impotriva debitoarei cu implicatii destul de serioase pe piata certificatelor verzi. ”Apreciem ca acest proiect prezinta un interes deosebit tinand cont de profilul de activitate al debitoarei dar si de faptul ca deschiderea procedurii este susceptibila a crea efectul de domino in ceea ce priveste continuarea activitatii Clientilor societatii noastre, motiv pentru care se impune analizarea in concret a solutiilor pe care CET Govora le are in vederea propunerii unui plan de reorganizare care sa asigure redresarea economica a acesteia si plata tuturor creditorilor”, arata Dan Ghilan.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1893 / 5844
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Voicu & Filipescu Tax Advisers
MPR Partners intră în al doilea arbitraj ICSID, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți sunt birourile Schoenherr din Viena și București
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Conferința de administrare a cauzei (Powered by ZRVP)
Studiu Refinitiv | La nivel global, 2021 a fost cel mai bun an pentru piața fuziunilor și achizițiilor înregistrat vreodată. Europa Estică recuperează mai greu, dar firmele internaționale de avocați cu prezență locală au reușit să se mențină în top
Activitatea practicii de real estate de la DLA Piper Dinu a fost aproape „business as usual” în 2021, aspect confirmat și prin realizarea țintelor financiare și creșterea echipei. Cele mai multe proiecte au fost din aria tranzacțiilor - transferuri de proprietate sau de companii cu o componentă majoră imobiliară. Piața rămâne dinamică și ofertantă pentru tranzacții, pe fondul unui apetit ridicat al băncilor în finanțarea sau refinanțarea proiectelor imobiliare, spun avocații
PNRR cuprinde reforme așteptate de întreg mediul de afaceri, inclusiv de business-ul avocațial. Despre legislația achizițiilor publice, oportunități și proiecte, de vorbă cu Andreea Zvâc, Counsel Wolf Theiss București
Performanța echipei de avocați specializați în Dreptul penal al afacerilor de la Popescu & Asociații, validată de magnitudinea portofoliului de clienți, latura transfrontalieră a dosarelor, mizele implicate și rezultatele obținute. O discuție cu membrii unei echipe de elită, catalogată de directoarele internaționale drept una dintre cele mai puternice din România, despre activitatea în această practică bogată în proiecte interesante
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates for the legal consultancy practice | M&A
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is looking for junior and senior associates | public procurement, infrastructure and energy
Departamentul imobiliar al firmei Stratulat Albulescu, parte a rețelei internaționale TerraLex, a înregistrat anul trecut un grad de încărcare fără precedent, iar dinamica proiectelor s-a reflectat în mod corespunzător și în venituri. Silviu Stratulat, Managing Partner: Tendința pieței este de a simplifica modul de lucru. Clienții vor ca drafturile utilizate să fie cât mai practice, eficiente, fără o încărcare deosebită în privința clauzelor care nu privesc neapărat aspecte juridice
RTPR își consolidează echipa de Parteneri prin promovarea Roxanei Ionescu și a lui Cosmin Tilea. Costin Tărăcilă (Managing Partner): Competența, implicarea, anvergura, atitudinea și nu în ultimul rând loialitatea merită recompensate
LegiTeam | POPESCU & ASOCIAŢII is looking for SENIOR ATTORNEYS
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...