ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

“Leoaicele” din arena avocaturii. Monica Georgiadis, Partener DLA Piper Dinu: Avocatura este o lume predominant a femeilor. Femeia-avocat are o atenție mai sporită la detalii, este mai riguroasă, poate mai organizată și realmente pasionată de ceea ce face

14 Martie 2017   |   Stefania Enache

Partenerul firmei DLA Piper Dinu SCA este de parere ca „modul in care femeile se evidentiaza in acest domeniu este insa mai subtil, nu se impun, ci dovedesc profesionalismul prin pregatirea extraordinara care sta in spatele fiecarui proiect sau dosar, atitudinea si modul de abordare a problemelor si a clientilor, precum si empatia de care dau dovada in functie de circumstantele in care se gasesc”

Monica Georgiadis, Partener DLA Piper Dinu SCA

 
 
Cele mai puternice firme de avocatura au in conducere femei care s-au impus intr-o lume cunoscuta in mentalul colectiv ca fiind dominate de “barbatii in costume impecabile”. Mai mult, daca se face o statistica dupa numarul reprezentantelor sexului frumos care lucreaza in acest domeniu, se ajunge la concluzia ca avocatura este o profesie feminina. . .

”O simpla privire pe holurile oricarei Facultati de Drept sau in birourile oricarei case de avocatura de business - cel putin in cazul celor pe care le cunosc eu - ne raspunde usor la intrebare. Avocatura este, din contra, o lume predominant a femeilor, motivul pretins de profesorii de la facultate fiind rabdarea si dragul de carte”, declara Monica Georgiadis, Partener DLA Piper Dinu SCA.


Performanta in avocatura nu tine cont de gen, in prim-plan fiind rezultatele obtinute prin munca. Monica Georgiadis, prin traseul sau profesional de pana acum, vine sa confirme aceasta idee. In editia 2016 a Chambers and Partners, Monica este descrisa ca fiind "foarte comerciala si extrem de receptiva", in timp ce editia din 2015 o prezinta ca fiind creativa si cu o gandire inovativa. In plus, a fost desemnata castigatoare a premiului Client Choice 2017 in cadrul sectiunii de Dreptul Muncii. Sunt merite la care a ajuns doar printr-un mare efort, prin multa munca.

A lucrat alaturi de colegii sai barbati sau femei reusind sa se impuna in linia intai a avocaturii. „Consider ca atu-urile femeii care practica profesia de avocat sunt tocmai atu-urile femeii, in general. In primul rand, o pregatire solida si o cunoastere aprofundata a notiunilor fundamentale ale domeniului sunt o premisa-cheie pentru orice intentie de performanta, in orice domeniu. Iar profesia de avocat nu face exceptie, ba dimpotriva, inca de la nivelul facultatii este recunoscut ca facultatea de drept este una dintre cele mai dificile (avand in vedere limbajul specific, varietatea materiilor, imbinarea materiilor de drept cu diverse concepte de economie, sociologie, etica, etc.). Mai mult, in contextul actual al pietei, avocatura a ajuns sa necesite mult mai mult decat o buna cunoastere a legii - astfel, atribute ca atentia la detalii, curiozitate, empatie, entuziasm pot face diferenta. Si tocmai la acest capitol cred ca femeile avocat au un avantaj fata de barbati - femeia-avocat are o atentie mai sporita la detalii, este mai riguroasa, poate mai organizata si realmente pasionata de ceea ce face - folosind toate aceste atu-uri pentru a aduce o valoare reala proiectelor in care femeia care practica profesia de avocat este implicata. Poate cel mai important, apropo de lumea de business preponderent masculina, sunt convinsa ca o femeie influenta stie cum sa apeleze atat la ratiune, cat si la compasiune - tocmai pentru a identifica cele mai practice solutii in diversele proiecte in care este implicata”, subliniaza Monica Georgiadis.

Partenerul firmei DLA Piper Dinu SCA este de parere ca „modul in care femeile se evidentiaza in acest domeniu este insa mai subtil, nu se impun, ci dovedesc profesionalismul prin pregatirea extraordinara care sta in spatele fiecarui proiect sau dosar, atitudinea si modul de abordare a problemelor si a clientilor, precum si empatia de care dau dovada in functie de circumstantele in care se gasesc”.

Nu crede ca avocatura ar trebui sa fie o lume a barbatilor sau a femeilor, ci o formula de succes ar fi cea in care exista un raport echilibrat intre cele doua sexe la toate nivelurile de cariera / dezvoltare profesionala. „Desi echipa pe care o conduc este formata exclusiv din femei - extraordinare la randul lor - pot sa confirm ca am avut colaborari exceptionale in echipe mixte (spre exemplu, chiar in cadrul DLA Piper, in colaborarea cu colegii din alte practici de drept, in proiecte mai mari), in care calitatile femeilor si ale barbatilor se imbina armonios si se pun in valoare unele pe altele”, adauga Monica Georgiadis.

De la Matematica-Fizica la Drept
 
Constienta de drumul greu pe care a ales sa mearga, si-a construit cariera etapa cu etapa. Inca de pe bancile liceului, din clasa a XI-a a stiut ca va urma un astfel de traseu. Chiar daca a urmat cursurile unui liceu cu profil teoretic de Matematica - Fizica, a fost atrasa de ideea de justitie si de modul in care s-ar putea implica in procesul de aplicare a justitiei.

”De altfel, desi la prima vedere ar putea parea altfel, un astfel de profil real nu este deloc in contradictie cu intentia unei cariere in domeniul juridic: am convingerea ca o minte structurata si antrenata sa gandeasca matricial si organizat in cele mai mici detalii este un ingredient-cheie si in orice profesie din domeniul juridic, poate mai cu seama in avocatura - unde abordarea unei anumite probleme din mai multe perspective, pana la identificarea solutiei potrivite pentru clientul tau, este esentiala. Am decis astfel sa urmez o cariera in acest domeniu si am absolvit in anul 2002 cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, cu rezultate la standarde ridicate - chiar in conditiile concurentei, as spune acerbe, de la acel moment. Tot in cadrul Universitatii din Bucuresti, doi ani mai tarziu, am obtinut si diploma de masterat in Drept European. Asa a pornit drumul meu in drept”, povesteste Monica.

Apetitul pentru avocatura de consultanta a fost definitiv consolidat de experienta in Linklaters - echipa in care si-a inceput cariera imediat dupa absolvirea facultatii. „Au fost anii de glorie pentru avocatura de consultanta din Romania, marcati de marile proiecte de privatizare, de finantari sau de fuziuni si achizitii in care am avut privilegiul sa fiu indeaproape implicata (atat in Romania, cat si in Marea Britanie) si care au presupus un efort colosal, dar care, in acelasi timp, au reprezentat anii mei de formare ca profesionist in drept - o experienta definitorie pentru cariera de avocat in consultanta de business. In 2008, la retragerea Linklaters din Romania, m-am alaturat cu entuziasm echipei fondatoare a DLA Piper Bucuresti. Iar din mai 2013, sunt Partener si coordonez practica de Dreptul Muncii. Mi-am crescut echipa si am crescut si eu odata cu ea - ne continuam drumul in drept, in avocatura, impreuna zi de zi, cu increderea ca ne putem sustine in mod proactiv clientii”, explica Partenerul DLA Piper Dinu SCA.

Monica are o vasta experienta cu privire la orice aspecte de dreptul muncii, inclusiv: drepturile angajatorului/ salariatilor, diverse cazuri de concediere, inclusiv ca urmare a restructurarii (atat concedieri individuale cat si cazuri complexe de concediere colectiva), sesizari de discriminare, aspecte sensibile de dialog social (inclusiv contracte colective si negocieri ample cu sindicate sau reprezentati ai salariatilor), o bogata expertiza in gestionarea/ rezolvarea conflictelor individuale/ colective, precum si litigiilor de dreptul muncii (de exemplu, "actiuni-colective" sau solicitari de daune morale), aspecte importante privind transferul de intreprindere (inclusiv transferuri in care, in considerarea specificului activitatii - in principal, in Sectorul IT/ Tehnologie - forta de munca, prin numar si aptitudini profesionale/ know-how acumulat, reprezenta principalul activ urmand a fi transferat, precum si transferuri implicand structuri complexe de externalizare a serviciilor), dar si asistenta juridica cu privire la timpul de lucru, diverse beneficii/ bonusuri ale salariatilor (de exemplu, planuri privind optiuni ale salariatilor de a exercita dreptul de achizitie a actiunilor sau participare a salariatilor la planul de profit), detasari complexe si leasing de personal.

Apreciata in mod constant de clientii sai pentru sfaturile pertinente, Monica s-a dovedit mereu a fi un excelent si profesionist avocat, dand dovada de o cunoastere remarcabila a diverselor sectoare, concentrandu-si activitatea mai ales pe urmatoarele sectoare: IT/ tehnologie, domeniul farmaceutic, domeniul aviatic, servicii financiare si energie.

De asemenea, Monica detine o experienta considerabila si in finantari de proiecte, asistand creditori locali si internationali in tranzactii de credit sindicalizat sau bilateral, garantate sau negarantate, si actionand in unele dintre cele mai inovative proiecte din acest domeniu realizate in Romania.

Proiecte majore in care s-a implicat

Doar pentru a mentiona una dintre realizarile sale majore, Monica a condus echipa care a oferit consultanta juridica catre OMV Petrom S.A. - cea mai mare companie romana, producatoare petrol si gaze din sud-estul Europei - in calitate de imprumutat intr-o finantare sindicalizata care poate fi utilizata in mai multe valute, pentru o suma impresionanta pentru piata romana, un miliard de euro, probabil cea mai mare facilitate sindicalizata de acest tip pana in prezent.

De asemenea, in 2016, s-a concentrat in principal pe dezvoltarea punctelor forte ale echipei de Dreptul Muncii din cadrul DLA Piper Bucuresti, avand in vedere implicarea in proiecte dintre cele mai diverse, insa, in general, de mare anvergura (ce presupun colaborarea cu diverse practici din biroul nostru); o abordare axata pe anumite sectoare de activitate, tocmai pentru a asigura un inalt grad de specializare in acele arii de interes major pentru clientii firmei, precum si  concentrarea pe anumite tipuri de produse, din nou, cu scopul de a raspunde cat mai practic provocarilor intampinate de clienti.

In acest context, s-a implicat in multe proiecte majore derulate de jucatori de top - companii multinationale, cu o considerabila prezenta si in Romania - pornind de la litigii complexe de dreptul muncii, tranzactii globale ce au presupus inclusiv transferuri de intreprindere cu implicatii deosebite, aspecte cu privire la relatiile industriale/ cu partenerii sociali si pana la restructurari de activitate care au dat o noua fata organizatiilor pentru care lucra.

”Cu siguranta, experienta profesionala rezultata din concentrarea tocmai pe industriile relevante pentru clientii nostri a fost remarcabila, cu atat mai mult cu cat - nu de putine ori - a fost dublata si sustinuta de participarea noastra activa la evenimente-cheie pentru aceste sectoare, atat locale cat si internationale. De exemplu, am participat in calitate de speaker - singurii din Romania, de altfel - la conferinta International Employment Law, desfasurata la Oxford, dar si la conferinta EMEA Employment Lawyers, un eveniment de anvergura desfasurat la Paris si organizat de un grup independent de consilieri juridici responsabili pentru operatiunile din EMEA ale celor mai mari corporatii din sectorul IT/ Tehnologie. Impreuna cu proiecte mai clasice de dreptul muncii (cum ar fi asistenta clientilor nostri in cadrul unor proceduri complexe de restructurare, inclusiv concedieri colective), intelegerea noastra aprofundata a sectoarelor de activitate ale clientilor nostri ne-a permis - chiar ne-a facilitat - o implicare activa si in dezvoltarea unor tipuri de produse specifice / inovative, care au beneficia, de asemenea, de expunerea noastra internationala ca firma. De exemplu, ne-am dezvoltat activitatea si in domeniul protectiei datelor cu caracter personal ale salariatilor, in anticiparea anumitor schimbari legislative majore (mai ales la nivel european, prin intrarea in vigoare a EU General Data Protection Regulation, planificata pentru martie 2018). In acest sens, chiar am organizat in iunie 2016 (la scurt timp dupa publicarea Regulamentului) un seminar pentru clientii nostri, care a beneficiat si de prezenta colegilor nostri specializati pe acest subiect din departamentul local de protectie a datelor cu caracter personal, a celor din Germania, precum si a reprezentantilor autoritatii. Tocmai prin intermediul unor astfel de proiecte suntem in masura sa generam o reala valoare adaugata pentru clientii nostri, pentru ca ne permit o sinergie completa cu diverse alte echipe le fel de active din cadrul biroului nostru (cum ar fi Litigii, Proprietate Intelectuala, Drept Fiscal, Drept Penal etc.), sau chiar din echipa largita la nivel international - platforma noastra globala fiind una dintre cele mai apreciate (de exemplu, suntem mandri sa putem raporta o prezenta locala in peste 30 de jurisdictii)”, precizeaza Monica Georgiadis.

Referindu-se la cele mai importante doua proiecte pe care le-a coordonat anul trecut, avocatul precizeaza faptul ca, avand in vedere varietatea serviciilor de consultanta pe care firma din care face parte le ofera, este greu de facut o astfel de departajare. „Voi mentiona atat proiecte ce presupuneau oferirea de servicii juridice in cadrul activitatii curente a clientului, dar si in cadrul unor proiecte specifice, de mare anvergura - intotdeauna, insa, dezideratul fiind oferirea sfatului juridic ca un partener de incredere al clientului, care cunoaste si intelege atat domeniul de activitate al clientului si modul de operarea a activitatii acestuia, dar si necesitatea de business a acestuia intr-un proiect anume”, adauga Partenerul DLA Piper Dinu SCA.

In prima categorie de proiecte (ce presupune asistarea clientului in cadrul activitatii sale curente), de exemplu, Monica Georgiadis a  fost alaturi de clientul firmei prin oferirea de consultanta juridica de dreptul muncii in legatura cu orice aspecte de dreptul muncii aparute in cadrul relatiei de munca, precum si cu privire la incheierea contractelor individuale de munca (cuprinzand clauze complexe de fidelitate, confidentialitate si / sau neconcurenta); planurile de compensatii si beneficii ale salariatilor; programe complexe de formare profesionala recunoscute la nivel mondial; implicatii legate de transferul de intreprindere; regulamente interne luand in considerare noutatile legislative si specificul sectorului de activitate, precum si in legatura cu cazurile de incetare a contractelor individuale de munca (variind de la incetarea contractului individual de munca cu acordul partilor, cercetari disciplinare complexe, pana la incetarea contractului individual de munca pe motiv de necorespundere profesionala) etc., asistenta juridica oferita fiind intotdeauna adaptata la nevoile clientului.

„Din a doua categorie de proiecte (ce presupune asistarea clientului in cadrul unor proiecte specifice), unul dintre proiectele mele de suflet a implicat asistarea clientului in legatura cu diverse actiuni complexe introduse in fata instantelor de judecata de catre salariati sau fosti salariati ai clientului in legatura cu pretentii de natura salariale, presupusele pretentii de discriminare, precum si actiuni impotriva deciziilor de incetare a contractelor individuale de munca din diferite motive, complexitatea proiectului rezultand atat din particularitatile sectorul de activitate, dar si din abordarea salariatilor sau a fostilor salariati in introducerea acestor actiuni”, completeaza avocatul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1639 / 5808
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS a asistat Libra Internet Bank în legătură cu emisiunea de obligațiuni în valoare de 40 mil. €. Ce avocați au lucrat în proiect
ZRVP lansează un blog dedicat dreptului familiei. Avocatul Ovidiu Șerban, inițitorul proiectului THE CHILD FACTOR
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ a consiliat MassMutual într-o tranzacție care implică proiecte romanești de energie regenerabila de 1GW
Reff & Asociații | Deloitte Legal a asistat ROCA Investments și Emerging Europe Refrigeration & Services în vânzarea Frigotehnica, lider în soluții de refrigerare, către VINCI Energies
The Lawyer European Awards 2021 | POPESCU & Asociații, Highly Commended Law Firm in South Eastern Europe. Ce alte firme au mai fost în lumina reflectoarelor
Dr. Constantin BRÂNZAN (Senior Counsel Popescu & Asociații) - singurul profesionist al dreptului din România invitat să vorbească la conferința Starea Statului de Drept în Europa, organizat de Fundatia René Cassin – Institutul Internațional al Drepturilor Omului
LegiTeam | POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
LegiTeam: GNP Guia Naghi și Asociații recrutează tineri avocați | Pharma & Life Sciences, Litigii
Marile provocări din Real Estate, văzute de avocații Leroy și Asociații. Proiectele de logistică, spații comerciale și rezidențial au adus echipei cele mai multe mandate în ultimul an. Se observă un interes mare pentru proiecte din domeniul energiei regenerabile
Avocații KPMG Legal spun că există apetit pentru pentru finanțări de anvergură. Creditele locale mari tind să nu depășească 200 mil. €, în timp ce sindicalizările din străinătate pot sări pragul de 500 mil. €. O discuție cu membrii unei echipe de elită, despre inițierea unui „sindicat bancar”, criteriile importante în acordarea unei finanțări, proiecte care primesc mai ușor finanțare și alte detalii puțin știute ale împrumuturilor sindicalizate
Ratele dobânzilor sunt unele dintre cele mai negociate puncte în cadrul tranzacțiilor de finantare, ratingul de credit al împrumutaților fiind determinant în stabilirea marjei dobânzii. De vorbă cu Ioan Chiper, Counsel DLA Piper România, despre apetitul pentru finanțarea proiectelor și factorii perturbatori ce pot influența piața îndatorării financiare, negocierea unui astfel de credit și activitatea echipei de avocați pe care o coordonează
Concurenta.ro | Solicitările clienților Mitel & Asociații indică un trend crescător al preocupărilor pentru conformarea cu legislația concurenței. Șerban Suchea, Partener: Aproape fiecare tranzacție de M&A din ultimul an a avut o strategie care a ținut cont de aspectele sensibile de concurență
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...